Prosím o vysvetlenie MRI výsledkov sakroileitidy
Stacionárny nález drobných erózii subchondralneho skeletu v dolných tretinách SI kĺbov bilat s miernou mapovitou lipomatoznou transformáciou kostnej drene.
Záver- stacionárny nález štrukturálnych lezii v zmysle sakroileitidy mierneho stupňa bilat s drobnými eroziami subchondralneho skeletu a lipomatoznou transformáciou kostnej drene. Hraničný nález minimálnych aktívnych lezii bilat.
Ďakujem
hmmm.... ja si myslím že tvoj doktor by to mohol zvládnuť 😉 či akurát nebol žiadny v robote?
@zuzanka.zuzu
Môj doktor sa na to pozrie o 5 mesiacov keď mám ďalšiu kontrolu… vieš? A to sa mi ozaj nechce čakať, keďže výsledkom nerozumiem, slušne som sa soytala aby som si nezačala namyslat niečo zle… a pokial viem, presne na to slúži fórum. Či sa mýlim? Ďakujem ti za veľmi prínosmu odpoved… 😉

@vera4444 Výsledok MRI (magnetickej rezonancie), ktorý opisujete, poukazuje na mierne zmeny v sakroiliakálnych (SI) kĺboch, čo sú kĺby medzi krížovou kosťou a panvou. Pokúsim sa vám to vysvetliť podrobnejšie:
1. Drobné erózie subchondrálneho skeletu:
Toto znamená, že v kosti, ktorá sa nachádza tesne pod chrupavkou v oblasti SI kĺbov, sú malé poškodenia (erózie). Takéto zmeny sú časté pri zápalových ochoreniach, ako je napríklad ankylozujúca spondylitída alebo iné formy spondylartritídy.
2. Lipomatózna transformácia kostnej drene:
Táto fráza znamená, že v kostnej dreni došlo k nahradeniu niektorých buniek tukovým tkanivom. Ide o dôsledok chronického procesu, ktorý môže byť spôsobený zápalom alebo starnutím.
3. Sakroileitída mierneho stupňa bilaterálne:
Sakroileitída je zápal sakroiliakálnych kĺbov. U vás je tento zápal prítomný na oboch stranách (bilaterálne), ale je hodnotený ako mierneho stupňa.
4. Hraničný nález minimálnych aktívnych lézií bilaterálne:
Aktívne lézie poukazujú na prebiehajúci zápalový proces, ale v tomto prípade sú len veľmi minimálne. Znamená to, že zápal momentálne nie je veľmi intenzívny.
Záver:
Vaše MRI poukazuje na:
• Chronické zmeny v oblasti SI kĺbov (erózie a lipomatózna transformácia kostnej drene).
• Mierny zápal oboch SI kĺbov (sakroileitída) so známkami chronického poškodenia, ale len minimálne aktívne zmeny.