icon

Riešenie depresívnych príznakov pri schizofrénii

kim2028
11. aug 2025

Mám paranoidnú schizofréniu, ale momentálne sa mám o niečo horšie. Na šťastie netrpím problémami ako väčšina pri tejto diagnóze. Mám len skôr negatívne a depresívne príznaky. Snažím sa bojovať s tým, ale je to márny boj. Tento týždeň idem už konečne na stacionár po dvoch mesiacoch. Niečo aj robím, ale príde mi to málo. Tie príznaky sa nedajú zlepšiť, pretože nie sú lieky na ne. Skúšam rôzne vecí, ktoré by mohli mi pomôcť. Je to ťažké, lebo nie som najaktívnejší a neviem ako von z toho. Čo by mohlo mi pomôcť?

anonym_dfdf6c
11. aug 2025

@kim2028 na ktoré príznaky nie sú lieky? S tým som sa popravde nestretla. Myslím, že uz to ako uvažuješ ako si pomôcť a čo môžeš robiť, je prvý predpoklad úspechu. Potom si dať naozaj malé, avšak reálne ciele, ktoré vieš dosiahnuť. Radšej po malých krokoch, no s väčšou istotou a úspechom.
Možno to vyznie banálne, podľa mna je veľmi dôležité mat ako zaklad zdravý vyrovnaný režim - čas na prácu, nejakú aktivitu, pohyb aj oddych, hygienu a starostlivosť o seba, domacnost, zdravú stravu (zeleninu, ovocie, orechy, menej pečiva, masa, najlepšie žiadny cukor - teraz čítam práve, ako vie zhoršiť a jeho vynechanie zlepšiť depresie), dodržiavať pitný režim, budovanie vzťahov.
Skús popremýšľať, napis si 2-3 body, ktoré by si v tomto chcel zmeniť a to dodržiavaj. Neskôr, keď sa budeš cítiť lepšie, pridaj další.
Držím palce.

kim2028
autor
12. aug 2025

Na negatívne príznaky nie sú ešte stále lieky bohužiaľ. Tie nie sú síce nebezpečné, ale ovplyvňujú správanie, že som pasívnejší. Osobne dokážem celé dní nič nerobiť vďaka ním. Psychiater mávne na šťastie len rukou nad tým. Ďakujem za rady...