icon

Riešenie precitlivenosti nervového systému a kolapsových stavov

4. nov 2025

Ahojte, priatelia. Chcem sa opýtať, či tu nenájdem osoby, ktoré trpia tým istým, čo ja.
Podľa môjho uváženia za tieto dva roky mám pocit, že mám veľmi precitlivený nervový systém.
Tým mám na mysli kolapsové stavy napríklad po káve alebo celkovo pri záťaži – keď som dlhšie v pohybe, pracujem a podobne.

Okrem toho mám každodennú ospalosť a otupenosť pri dlhšej práci alebo pohybe. Užívam magnézium, B komplex a vitamín C, ale za dva roky sa neobjavilo žiadne zlepšenie. Vyšetrenia nič neukázali – bolo spravené asi všetko možné: neurológia, kardiológia, MRI mozgu, endokrinológia a ďalšie.

Chcem len nájsť človeka, ktorý si tým prešiel alebo tým prechádza, čo mu pomáha, lebo je to brutálne obmedzujúce v živote.
Budem vďačný za každú radu a prajem krásny slnečný deň.

Strana
z2
sisamisaaa
4. nov 2025

@anonym_autor áno, budeš musieť vo svojom živote zvoľniť. Telo ti dáva najavo že žiješ vo vysokom tempe, príliš na seba tlačíš a neprebiješ to tým že si dáš magnezko, ďalšiu kávu a pôjdeš v rovnakom tempe.
Ja som tu svoj príbeh už písala v minulosti, proste kolaps za kolapsom, chronická borelióza, obrovský tlak, panické ataky, bolesti chrbta, nervov a pod... preťažený nervový systém.
Pozri si na youtube Howard Schubiner, Dan Buglio, Alan Gordon, Peter Levine, určite sa v tom nájdeš. Prípadne rozhovory čo robí Raelan Agle. Niekedy stačí spraviť malé úpravy, zaradiť pár minút meditácie či somatic tracking a pre telo je to ako balzam. Niekedy to nestačí. Mne istú dobu pomáhali metódy journaling podľa Nicole Sachs, ale dnes to už nerobím denne.
A páči sa mi napríklad aj dr. Mickel, on skôr dáva rady ako narábať s hnevom (ktorý často potláčame), a s nudou (zaraďovanie drobných radostí do svojho života) - nič komplikované len nájsť niečo čo ťa teší a sústrediť sa na to, nápady ako sa vysporiadať so situáciami a rozhovormi v ktorých sa necítiš dobre atd.
Popozeraj si tie videá, prípadne si zapíš čo z toho sa ťa týka a nesil to. Pomaličy si začneš aplikovať čo ti sedí, a ani si nevšimneš ako si jedného dňa dáš kávičku lebo ti chutí, vychutnáš si ju a nič sa neudeje 🙂

tinka_1807
4. nov 2025

@anonym_autor V momentálnom období to mám rovnako. Odpoveď psychologicky bola: "Kolabuje vám nervový systém z veľkej emočnej, psychickej a fyzickej záťaže v krátkej dobe." U mňa to dáva ale veľký zmysel, pretože z spol roka som mala príliš veľa zmien v živote (nová práca, strata viacerých tehotenstiev, vyšetrenia, rodina, ...) jednoducho bolo toho veľmi veľa na moje emócie. A prejavilo sa to u mňa vyčerpanosťou a panickymi atakmi.
Čo s tým? Okrem vitamínov mi pomáha zvolnit tempo a dať "oddýchnuť" mozgu. Neprestimulovat ho.

To znamená: menej casu na mobile, robiť len jednu činnosť naraz. Napr. Keď umyvam riad, tak snažiť sa robiť iba to a nič ine. Keď sa dá, tráviť čas v tichu, napríklad aj v aute mám vypnutu hudbu, vonku a často aj pri práci sa snažím všetko vypnúť a venovať sa len jednej činnosti. Potom prechádzka, reps. Nejaký druh jednoduchého pohybu - v tichu.
Neprestimulovat mozog. Proste fakt miestami len cumiet do blba. A ver tomu, že je to ťažké, ale môjmu mozgu to pomáha. Viac sa upokojí a potom mu neprepina :D A zároveň mám viac energie. 🙂 A pobyt s ľuďmi samozrejme. Káva s kamoškou a pod. Je super. Ale venovať sa v tej chvíli len tomu - žiaden mobil. Proste sa len rozprávať.
Čiže ak to mám zhrnúť - viac ticha, venovať sa naraz len jednej činnosti, dať oddych mozgu.
Držím palce 🙂

anonym_e909ed
4. nov 2025

@anonym_autor príroda, zdravá strava čo najviac surová, kľud, si spokojný v živote nemáš náročnú prácu?Ja sa cítim rovnako v podstate stále unavená a po aktivite ešte horšie.Uz neviem či mám oddychovať, alebo športovať čo mi vlastne je.Stitna, železo, ekg všetko v poriadku.Kavu by som vylúčila.Zeleny čaj radšej.Ako spiš v noci nemáš apnoe, alebo nechrapes?Ja som bez chuti do života, ale depresiu nemám mám plány, viem sa potešiť, ale telo nevladze😂mám 42 a pocit elan energiu babicky

anonym_01f37f
4. nov 2025

Daj si spravit testy na autizmus, dnes to radi skryvaju za vysoku citlivost.

anonym_1303dc
4. nov 2025

@anonym_autor magnezium beries? Mne to pride ako zaciatok tetanie. Ak magnezium beries, zvys davky. Zdravy clovek by mal 2x denne. Ak citis taketo stavy, zvys na 3x denne aspon kym to prejde.

autor
4. nov 2025

@sisamisaaa @tinka_1807 Ďakujem vám je to veľmi pekne napísané. @anonym_1303dc Mne to vlastne začalo asi tri roky dozadu prvým tetanickým záchvatom v práci. Potom prišiel záchvat za záchvatom — asi rok úzkostí. Mal som tak zničený nervový systém, že keď som na obed vstal, vyšiel som na trávu do záhrady, ľahol si a zaspal naspäť. Stále len úzkosti, panické ataky, a k tomu vynechávanie srdca – a to v kuse.

Čím bol ten nervový systém viac „v prdeli“, tým to bolo výraznejšie. Cítim až také zovieranie srdca. Magnézium jem od prvého záchvatu a naposledy som mal silný záchvat asi rok dozadu. Odvtedy už nemávam panické ataky ani úzkosti – len keď zjem niečo zlé kvôli intoleranciám. Inak je to celkom v poriadku.

Problém je však v tom, že človek chce byť pokojný, pracovať, tešiť sa zo života… lenže pri oddychu nič necítim, ale ako náhle začnem s pohybom – práca, prechádzka – prichádza otupenosť, ospalosť, tras celého tela a pocit, že každú chvíľu odpadnem. Je to väčšinou každý deň.

Zaujímavé však je, že keď si dám Neurol 0,25, tak sa to ustáli a všetko prestane – aspoň kým účinkuje. Potom je to späť. Okrem toho mávam aj zátrhy nôh v pokoji, niekedy celých.

Asi toľko ku môjmu stavu. Každý doktor mi len povie, že mi nič nie je, a pritom som navštívil aj psychológa aj psychiatra – za čo sa vôbec nehanbím.

tinka_1807
4. nov 2025
@anonym_autor

@sisamisaaa @tinka_1807 Ďakujem vám je to veľmi pekne napísané. @anonym_1303dc Mne to vlastne začalo asi tri roky dozadu prvým tetanickým záchvatom v práci. Potom prišiel záchvat za záchvatom — asi rok úzkostí. Mal som tak zničený nervový systém, že keď som na obed vstal, vyšiel som na trávu do záhrady, ľahol si a zaspal naspäť. Stále len úzkosti, panické ataky, a k tomu vynechávanie srdca – a to v kuse.

Čím bol ten nervový systém viac „v prdeli“, tým to bolo výraznejšie. Cítim až také zovieranie srdca. Magnézium jem od prvého záchvatu a naposledy som mal silný záchvat asi rok dozadu. Odvtedy už nemávam panické ataky ani úzkosti – len keď zjem niečo zlé kvôli intoleranciám. Inak je to celkom v poriadku.

Problém je však v tom, že človek chce byť pokojný, pracovať, tešiť sa zo života… lenže pri oddychu nič necítim, ale ako náhle začnem s pohybom – práca, prechádzka – prichádza otupenosť, ospalosť, tras celého tela a pocit, že každú chvíľu odpadnem. Je to väčšinou každý deň.

Zaujímavé však je, že keď si dám Neurol 0,25, tak sa to ustáli a všetko prestane – aspoň kým účinkuje. Potom je to späť. Okrem toho mávam aj zátrhy nôh v pokoji, niekedy celých.

Asi toľko ku môjmu stavu. Každý doktor mi len povie, že mi nič nie je, a pritom som navštívil aj psychológa aj psychiatra – za čo sa vôbec nehanbím.

@anonym_autor inak môžeš to mať aj z nadbytku magnézia. Svalová slabosť môže byť kľudne aj z toho, ak ho beries priveľa. Udržiavacie davka by mala byť cca 350- 400mg denne. Pozri si, koľko mg denne beries.

autor
4. nov 2025

@tinka_1807 V krvi som ho vždy mal akurát takze neviem ale ak keď je večer stačí keď sa zotmie tak to utíchne aj šoférovať viem ale za svetla je to masaker ale možno to môže byt tým dlhodobým užívaním magnezia

dora281
Autor odpoveď zmazal
anika
4. nov 2025

@anonym_autor zameraj sa aj na stravu, nemas tazkosti s travenim?

autor
4. nov 2025

@anika ani nie mám intolerancie ale dodrziavam stravu takze si myslím že to je v poriadku

sisamisaaa
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Toto celé čo popisuješ je iba preto že si si preťažil nervový systém, ten sa prepol do stavu Freeze (zastavil ťa, freezol) a zostal v tom stave zaseknutý. A teraz si zaseknutý v strachu lebo čokoľvek spravíš, nervový systém sa zľakne že sa to znova udeje a zas ťa spomalí, zastaví. Zášklby a podobné veci - moc dobre poznám. Popozeraj si tie videá čo som ti poslala. Dan Buglio aj pekne vysvetľuje, ako znova začneš chodiť, športovať, najprv s príznakmi, čo je v poriadku, kým nervový systém pochopí že sa nič nedeje. Ak ti môžem poradiť - vysaď neurol - nadobro. Ty potrebuješ tie príznaky. Potrebuješ aby si vstal, spravil 10 krokov, aby ťa to zložilo, aby si si dal ruku na srdce a povedal si že je to v poriadku telo, spravil ešte 2 kroky a potom si šiel oddýchnuť. A na ďalší deň znova, spravíš ale 12 krokov, poďakuješ za ochranu, spravíš ďalšie 3 a pôjdeš si ľahnúť. A tak dookola. Dôležité je aby sa mozog začal cítiť v bezpečí.
Ale pozor na ten prístup, ak si sa odpálil tým že si na seba príliš tlačil, tak toto je presne to kde musíš zvoľniť. PRÍSTUP. Neísť do toho že to prebiješ, ale s tým že ides učiť mozog bezpečiu. Držím palce!

anna777115
4. nov 2025

Prečitaj si niečo o hypersenzibilite. Vysoká ciylivosť je aj moj problém . Zahlcuje ma množstvo podnetov, nárazova veĺká zátaž, veĺke akcie, davy. Niekedy nemám chut ani vstať z postele a ísť do obchodu, lebo by ma zaťažilo aj to keby som niekoho cestou stretla. Musíš sa s tým naučiť pracovať a nepreťažovať sa ani fyzicky, ani emocionalne.

sisamisaaa
5. nov 2025
@anna777115

Prečitaj si niečo o hypersenzibilite. Vysoká ciylivosť je aj moj problém . Zahlcuje ma množstvo podnetov, nárazova veĺká zátaž, veĺke akcie, davy. Niekedy nemám chut ani vstať z postele a ísť do obchodu, lebo by ma zaťažilo aj to keby som niekoho cestou stretla. Musíš sa s tým naučiť pracovať a nepreťažovať sa ani fyzicky, ani emocionalne.

@anna777115 Ako s tým pracuješ? Ja som si našla nejaký systém ale nie je to ešte tip top. A náhodou - športuješ? Zaujíma ma to lebo ja milujem behanie v prírode, turistiku, výkony, bicykel, no neviem si to zatiaľ v hlave nastaviť tak aby ma to nesundalo. Večne sa prepnem do režimu "dokazovanie si" a to je ten problém.

anna777115
5. nov 2025
@sisamisaaa

@anna777115 Ako s tým pracuješ? Ja som si našla nejaký systém ale nie je to ešte tip top. A náhodou - športuješ? Zaujíma ma to lebo ja milujem behanie v prírode, turistiku, výkony, bicykel, no neviem si to zatiaľ v hlave nastaviť tak aby ma to nesundalo. Večne sa prepnem do režimu "dokazovanie si" a to je ten problém.

@sisamisaaa Na yutube je množstvo podcastov ohĺadne vysokej citlivosti. Vykon u hypersenzibila vyvolava draždenie uz beztak citliveho neroveho systemu a stres. Treba si najsť sport na uvoĺnenie a vyventilovanie a nie na vykon.

betulinka1
5. nov 2025

@anonym_autor ak ti zaberie neurol, tak by som skôr povedala, že máš úzkosti (prejavujú sa rozne). Nepracuje ti dobre serotonín a dopamín. Potrebuješ to preliečiť na chvíľu antidepresívami, ktoré vyrovnajú hladinu týchto hormonov. Vie ti predpisať aj neurológ aj obvodná aj psychiater. Neurol nie je riešenie + je nebezepečný a môžeš si vytvoriť závislosť. K tomu samozrejme budeš musieť pracovať aj so svojím telom. Dokázať sa ukludniť, spomalit, dýchacie cvicenia, autogénny trening. Popočuvaj si Martina Lajpríka na YT. K tým vitamínom čo berieš. Daj si skontrolovať vitamín D na 100% budeš hlboko pod normou. Dávky vitamínu D je nutné si dať skontrolovať preto, lebo ak máš extremne nizku hodnotu, nebude ti stačiť, že si dáš jeden vitamín z lekárne ale na zaciatku budeš potrebovať turbo dávky, a to treba aby ti vysvetlila obvodná lekárka. Až po tom, pojdes na normáne davkovanie. Plus by som pridala pupalkový olej. To všetko bude nejaký čas trvať ale ak s tým začneš niečo robiť do pol roka ti bude dobre + sa naučíš so sebou pracovať, kedy treba spomaliť.

petricienka
5. nov 2025

Mne velmi pomohlo zvolnit. Maloktosi dokaze uvedomit, ze by mal spomalit a menej sa stresovat. Taktiez uzivam Revitanerv, ten mi lekar poradil. Predtym som uzivala kadejake b-komplexy, ale nevidela som ziadny vysledok, toto mi zabera lepsie. Dalsia vec - viac chodim na prechadzky, cvicenie je tiez velky pomocnik. Netreba sa neustale za kazdu cenu niekam ponahlat, nestoji to za to. 🙏

tatianna56
5. nov 2025

niekedy trva dlhsie, kym zbadas ucinok hlavne doplnkoveho sortimentu. ako dlho ti trvalo, kym ti to od lekara zabralo? dnes je hrozne uponahlana doba, clovek sa ani nenazda a uz zas rano vstava do prace...😉

petricienka
5. nov 2025

@tatianna56 Len mi ho poradil, nie je na predpis 🙂 Užívam ho nejaké tri mesiace, môže sa aj dlhodobo, keďže je to prírodný výživový doplnok. 👍

dora281
Autor odpoveď zmazal
sisamisaaa
5. nov 2025
@anna777115

@sisamisaaa Na yutube je množstvo podcastov ohĺadne vysokej citlivosti. Vykon u hypersenzibila vyvolava draždenie uz beztak citliveho neroveho systemu a stres. Treba si najsť sport na uvoĺnenie a vyventilovanie a nie na vykon.

@anna777115 áno z youtube mám veľmi veľa informácii aj techník, myslela som niečo z osobnej skúsenosti. napríklad ja som si všimla že mi veľmi pomáha dať si taký ten detox od mobilu hoci aj na chvíľu, napríklad celé doobedie mobil v taške a nevyberám ho aj keby fúriky padali. Alebo ja si zvyknem počas práce púšťať hudbu či podcasty do sluchátok, tak niekedy si dám len prácu v tichu, som z toho nervná lebo môj nervový systém pýta podnety, ale v konečnom dôsledku sa potom cítim lepšie.

anonym_b92a78
5. nov 2025

Skus este kardiologa za to vynechavanie srdca, nech ti da holter. Mne sa zacali problemy s nervami strachom zo smrti ked mi to srdce busilo. To bolo extremne neprijemne. Odkedy mam lieky na srdce je to stokrat lepsie. Neurol je vyborna vec, skoda ze sa to neda brat furt ze 😁. Skus si nastudovat nieco o vagus nerve, zacni meditacie, mozno velmi pomaly jogu, skus ist aj na masaz, ale taku kvalitnu co sa fakt ze vyzna ze by ta pripadne napravil. Ci ti to nejako nesuvisi aj s chrbticou. Ja som vyskusala aj “alternativnych” dr a musim pochvalit. A kvalitna strava je tiez velmi dolezita, mozu ti chybat aj vitaminy, mineraly..

anna777115
5. nov 2025
@sisamisaaa

@anna777115 áno z youtube mám veľmi veľa informácii aj techník, myslela som niečo z osobnej skúsenosti. napríklad ja som si všimla že mi veľmi pomáha dať si taký ten detox od mobilu hoci aj na chvíľu, napríklad celé doobedie mobil v taške a nevyberám ho aj keby fúriky padali. Alebo ja si zvyknem počas práce púšťať hudbu či podcasty do sluchátok, tak niekedy si dám len prácu v tichu, som z toho nervná lebo môj nervový systém pýta podnety, ale v konečnom dôsledku sa potom cítim lepšie.

@sisamisaaa Musiš sa poznať a tym padom budeš vedieť čo ta zahlcuje a preťažuje. Vtedy sa treba skĺudniť, stlmiť. Nič nerobit nad rámec svojich možnosti a kapacit, či uz fyzicky, alebo psychicky. Treba sa riadiť svojimi pocitmi a potrebami. Nemusiš nikomu nič vysvetlovať. Proste musiš poznat svoje limity.

sisamisaaa
5. nov 2025
@anna777115

@sisamisaaa Musiš sa poznať a tym padom budeš vedieť čo ta zahlcuje a preťažuje. Vtedy sa treba skĺudniť, stlmiť. Nič nerobit nad rámec svojich možnosti a kapacit, či uz fyzicky, alebo psychicky. Treba sa riadiť svojimi pocitmi a potrebami. Nemusiš nikomu nič vysvetlovať. Proste musiš poznat svoje limity.

@anna777115 Nemusiš nikomu nič vysvetlovať - tu presne mám rezervy :D Ďakujem, držkaj sa 🙂

leonakr
5. nov 2025

@anonym_autor Riešenie: antidepresíva......tu sa krútiš v bludnom kruhu a niet cesty von.Takze pomôžu už len lieky

dora281
Autor odpoveď zmazal
dora281
Autor odpoveď zmazal
sisamisaaa
5. nov 2025
@dora281
Odpoveď bola zmazaná

@dora281 Prepáč, ale ja ti vôbec nerozumiem. Toto bežne robíš že vyložíš nohy na stôl a čakáš na padla? Lebo popravde nepamätám sa že ja by som v práci mala za posledných x rokov takýto jediný deň, že by som si mohla vyložiť nohy a len tak čakať :D Práve naopak, bola som už donútená odmietnuť ďalší projekt kde mi len oznámili že idem robiť, lebo už teraz sa mi bežne stáva že dorábam aj o deviatej večer z domu. A musela som vysvetľovať...

dora281
Autor odpoveď zmazal
sisamisaaa
5. nov 2025
@dora281
Odpoveď bola zmazaná

@dora281 Ja radím aby nikomu nič nevysvetľoval? Ty zle čítaš? To bola reakcia na iný príspevok :D

Strana
z2