Rozdiel medzi tetániou a sklerózou multiplex

luciaxy
21. máj 2014

Ahoj, vie niekto, aky je rozdiel medzi tymito diagnozami? Bola som u neurologicky, ktora vyzerala akoby si rano dala za jeden a hned ma poslala do nemocnice lezat, na vysetrenia, ze to moze byt SM, lebo mi lave koncatiny zle reaguju. Tak som s tym o par dni sla za mojim znamym neurologom a ten mi povedal, ze nic patologicke nevidi. Urobil mi test na oci, ten bol v poriadku, vysla mi lahka forma karpalneho tunela a test na tetaniu mam vysoko pozitivny. V noci mi casto trpnu ruky, rano mi byva teplo, som trochu vyklepana a boli ma cele telo, huci mi v usiach. Dam si magnezko a vit. D a potom to prejde. Uz som mala stavy, ze som si myslela, ze som dostala infarkt, busenie srdca, nemohla som poriadne dychat. Vecer ma obcas strasne bolia svaly. Vzdy ked si lahnem tak mam svalove zasklby. Ten znamy mi dal ziadanku na MRI, aby vylucili SM a ukludnoval ma, ze to bude O.K. Strasne sa bojim tej SM. Dakujem za kazdy komentar.

mawka
21. máj 2014

@luciaxy luci, klud. podla toho, co pises to moze byt tetania alebo panicka porucha, stres, vycerpanie organizmu. ak reagujes na magnezko, tak to skor SM nebude. SM je degenerativne ochorenie nervov a je vidiet na magnete. dobre, ze ta poslal. SM uz nie je to, co bolo kedysi, dnes aj ked ju najdu, vedia ta pri zivoite udrzat aj 30 rokov tak, aby si bola plne funkcna. len nechapem, preco si davas vitamin D? magnezium a vapnik je ta spravna kombinacia na nervy. preto sa ti po magnezku ulavi. pri SM sa ti po magnezku neulavi, tomu ver.

luciamm
21. máj 2014

@luciaxy neviem ako sa prejavuje tetania, ale tvoje priznaky nesedia n sm v tom, ze ked mas sm a das si nejaky vitamin ti neustupia priznaky. To trpnutie by sedelo aj bolesti , ale to moze byt priznak pre hocico ine. Nestresuj sa, uvidis na MRI. Drzim palce

mawka
21. máj 2014

@luciamm ved to, syndrom karpalneho tunela, to uz je take bezne ochorenie, dnes nim trpi kvantum ludi a da sa uspesne liecit. tamtie priznaky hore uvedene nemusia hned znacit SM, aj ked su dost podobne a navyse SM tazkosti sa neobjavuju len tak hocikedy, ale su vo vlnach, fazach. pokial zabera magnezko, moze to bt len vycerpanie organizmu. casto si clovek nepripusta stres, ale zabrzdi az pri tychto priznakoch. tetania su sice krce, ale to su neskutocne stavy, kedy sa prsty na rukach a nohach skrutia tak, ze volou pacient neovladne vyrovnanie prstov - laicky povedane.

luciamm
21. máj 2014

@mawka na druhej strane, sm pacienti su kazdy velmi odlisny pripad. Niekomu sa to prejavuje velmi jemnucka a niekto je zo dna na den bezvladny, je to tazko riesit na nete. Magneticka to vyriesi 🙂

majkuska
21. máj 2014

@luciaxy to čo opisuješ je panická porucha u nás ľudovo povedané tetánia. Mala som tie isté problémy, nakoniec som vyhľadala psychiatričku, brala AD a uľavilo sa. Teraz keď som tehu je to iné, ale už viem čo to je.

mawka
21. máj 2014

@majkuska trosku budem oponovat, panicka porucha je jedna vec, tetania druha, ale v podstate sa beru ako celok, jedna sposobuju druhu. inak suhlasim. neurolog, psychiater a moze byt v poriadku a hanba to nie je. fakt ze tie neliecene stavy za to nestoja, aby sa clovek bal navstivit psychiatra. a ako to teraz zvladas, ked si tehotna?

majkuska
21. máj 2014

@mawka prvý trimester bol najhorší teraz je to v celku v pohode(nie uplne, ale dá sa). Len keby mi do toho nepobabrali pozitívne vysledky z tripl testu. Vidím ten rozdiel, že ženy,ktoré to nemajú to vedia zvládať a prijať oveľa lepšie ako ja. Ale dr. povedala, ak by som sa dostala do stavov nespavosti, tak v pohode mi nasadi detské dávky AD, aj predtým som brala detské, mne to zabralo.

mawka
21. máj 2014

@majkuska tak nech sa ti dari a hlavne, nech mas klud v tehotenstve. ono tehotenstvo je taka vec, ze bud ti nieco zhorsi alebo zlepsi, to clovek nikdy nevie. a tebe kedy diagnostikovali tetaniu? este pred detmi alebo po nich? mala si nejaku narocnu pracu, ci obdobie?

luciaxy
autor
21. máj 2014

Dakujem baby za reakcie, ja som strasny stresman co sa tyka zdravia odkedy mam deti. Asi z toho mam tu tetaniu. Ja stale rozmyslam, ci tie spomalene reflexy, co videla ta dr. naozaj nie su priznak SM. Uz sa sama ochytavam a sledujem, ci rovnako reaguje lava aj prava noha. Na MRI idem az na buduci stvrtok, tak dovtedy asi pojde par kil dole id toho stresu.

majkuska
21. máj 2014

@luciaxy prave toto sledovanie sa je panická porucha, normálne je sa takto nesledovať, vraj, ale to sa mi darilo len po liečbe tych AD.

@mawka mne ta panická porucha vybehla v predošlom tehotenstve práve v obdobi asi 4 mesiaca a po pôrode sa to vystupňovalo. Ale tam bol na to dôvod, pred tym tehotenstvom som mala potrat v 12 tt, potom som hneď po kyretaži otehotnela nečakane bez mrchy a problemy boli od začiatku. Tie rychle vykyvy hormonov a stresy okolo komplikovaného tehu urobili svoje.

kikushka2386
21. máj 2014

@luciaxy ahoj neviem aky je rozdiel medzi tetaniou a sklerozou.ale ako som dnes pozerala mam vsetky priznaky na tetaniu.vzdy som myslela ze to tlak mam vysoky...este musim ist k dr nejako pri troch deckach sa neda.prosim ta ako prebieha vysetrenie na tetaniu?mne pomaha magnezium si dat.ja chytim krc do ruky od lakta az po prsty a stahuje mi palec a malicek k sebe az to boli niekedy.a buseni srdca ani nehovorim a dychanie....sa niekedy citim ze sa zadusim

opica
21. máj 2014

@luciaxy drz sa. prave si prechadzam niecim podobnym. pred polrokom som mala zvarate, poslala ma na vselijake vystrenia, vysla mi hypersenzitivita vestibularneho aparatu, bolkada krcnej chrbtice. po rehabkach to bolo fajn, pred asi 2 mesiacmi zas zavrate. dostala som akoby taky zachvat-zahmlene videnie, brutalne brnenie jednej ruky, ust. v pondelok som nabehla k neurologicke zas. pocitovo mam teraz vsetko na opacnej strane. akoby mi trpla jedna ruka a prava strana tvare. vcera som bola na nmr mozgu a krcnej chrbtice, v piatok by mal byt popis. nedokazem sa ukludnit, strasidelne sa stresujem a sledujem..mam zo zeba pocit, ze som totalny hypochonder....tiez mi kazala zatial uzivat magnezium...poctivo som schudla 3 kila za posledne 2 tyzdne...je to fakt strasne...drzim palce

moncery
21. máj 2014

@luciaxy ja som mala tieto isté stavy a diagnoza - tatenia a panická porucha. Neurologička mi nasadila lieky - antidepresíva + magnezium. Teraz sa cítim v pohode. Túto diagnozu mám potvrdenú už 3 roky.

hradnapani
21. máj 2014

@luciaxy treba zobrat do uvahy aj to, ze niektori lekari uplne s potesenim vystrasia cloveka. Napriklad mojej mame povedala kozna len tak od oka, ze ma rakovinu koze 😖 Bola z toho len obycajna alergicka reakcia na silne slnko, ale nikomu neprajem zazivat taketo nervy.

luciaxy
autor
21. máj 2014

@opica ja sa bojim hlavne toho, ze mam obcas slabe koncatiny na lavej strane. Tiez ma boli krcna chrbtica na lavo. Na inych forach som citala, ze aj taketo priznaky ma tetania, nie su to len zachvaty. A vela ludi ma este horsie priznaky ako ja a mri ma dobre. Neviem ako dlho sa robi emg vysetrenie, ale mne ho robili len par minut a uz to vypli, ze som vysoko pozitivna. Hrozne sa bojim kvoli detom. Prosim ta napis mi ako si dopadla. A preco ta vlastne na to mri poslali?

luciaxy
autor
21. máj 2014

@opica este som sa ta chcela opytat, ci je nejaka priprava pred magnetickou- nejest, nepit, mozem sa namalovat? A kde si bola na magnetickej? Diki.

opica
21. máj 2014

@luciaxy mna poslala,lebo nema istotu,ze je to z chrbtice i ked je to vysoko pravdepodobne-pevne v to verim.nmr trvalo asi 20 minut,predpriprava ziadna,akurat kov musis dat dole.ale bolo mi to vrcholne neprijemne.ku koncu ma uz tlacila hlava na tom tvrdom lezadle. hlavne sa ukludni, ja som tiez na prasky,ale uvidim, snad vsetko dobre dopadne...drz sa a ukludni sa,je lepsie vediet na com si ako sa utapat v nekonecnom strachu,co by to byt mohlo...

opica
21. máj 2014

@luciaxy a bola som na kramaroch. nastastie mi otec vybavil to nmr rychlo, v pondelok neurologia a vcera hned vysetrenie, lebo by som sa uplne zlaznila. kazdopadne velmi nervozne cakam na piatok 😠

katyax
21. máj 2014

ahoj, takéto stavy mám i ja... začne ma najprv bolieť hlavy, točí sa mi, zrazu mám pocit, že nemôžem dýchať a zadusím sa... a potom mi tŕpne pravá strana tela, najmä malíček a prstenník na ruke a chodidlo... tak zvláštne, mám pocit, že si ho necítim a bolí ma celá noha. pred rokom som bola skrz to trpnutie na MR mozgu v PP, všetko OK, no bojím sa, či odvtedy sa niečo v hlave neobjavilo :( neviem, čo to je, ale je to strašne blbý pocit a keď príde trpnutie, je to hrozné.

kikushka2386
22. máj 2014

@luciaxy ahoj.vcera som sa ta pytala ako prebieha vysetrenie na tetaniu.este som ti chcela dodat nemavas take stavy ako su zimnica?ja mavam najcastejsie zimnicu a potom sa trasiem od zimy a zuby mi cvakaju uplne neviem to ani zastavit

luciaxy
autor
22. máj 2014

@kikushka2386 nejako som prehliadla tvoju otazku. Ja osobne zimnicu nemam, ale moja sesternica ma tiez tetaniu a mala aj zimnicu, ked strpla. Ale vsetky priznaky tetanie su aj priznaky sklerozy. Na tom teste ti daju tlakomer na ruku, okolo zapestia taky naramok, do ruky pichnu ihlu a pustia pristroj. Mne hned zacala trpnut ruka.

kikushka2386
22. máj 2014

@luciaxy robi to neurologicka ambulantne ci ta poslali niekde?kolko trvalo cca toto vysetrenie?budem musiet fakt s tym ist k dr mavam aj mravcanie v malicku iba na nohe.ked som pozerala priznaky sklerozy skor mi to pripada vsetky priznaky na tetaniu.bola som v roku 2010 na eeg tam som mala zvysene vysledky na epilepsiu a nejaku poruchu mozgu nastastie potom m urobili magneticku tam bolo vsetko ok.

luciaxy
autor
22. máj 2014

@kikushka2386 mne to robil kamarat neurolog priamo v nemocnici. Neviem ako torobia ambulantny neurologovia. Drzim palce.

kikushka2386
22. máj 2014

@luciaxy dakujem 🙂 je mozne ze by to tetania nebola ked mam vsetky priznaky?

luciaxy
autor
22. máj 2014

@kikushka2386 ja si myslim, ze to bude tetania. Ja viem, ze aj mne tie problemy s busenim a trpnutim robi tetania. To trpnutie ruk sa mi vlastne objavilo, ked som spala vykrivena pri synovi asi tyzden, buchalo mi srdce, boleli ma svaly aj klby. Potom som mala teplotu, dostala som ATB a zacalo sa to zlepsovat. Ja mam uz 2 roky problem s tym, ze mi je teplo, preto strasne stresujem. Co ak uz to signalizovalo sklerozu a teraz sa to zhorsuje a pridavaju sa priznaky. Som zrela na prasky.

rokkisu
22. máj 2014

Je to tetania. Presne take iste priznaky som mavala i ja. Je to velmi neprijemny stav,kedy si clovek mysli,ze ma infarkt. Vapnik a horcik je fajn. Vstrebavanie vapnika zabezpecuje vit.D,takze ak ho mas malo zvol i Dcko. Drzim palce!

luciaxy
autor
24. máj 2014

@opica tak ako si dopadla na MRI?

opica
24. máj 2014

@luciaxy nijak 😉 vysledky este nie su

veronikax
24. máj 2014

@mawka len trosku nesuhlasim s tym odhodom zivotnosti ..s SM mozu ludia zit aj do 120 rokov ;) je to nevyliecitelna choroba ... ale da sa s nou zit dlho ;) velmi velmi dlho 🙂

@luciaxy .. neviem vam poradit, aky je v tom rozdiel. Ale mozem vam povedat ze SM ... uz nie je taka zla choroba ako to bolo pred rokmi 🙂 Moja mamka mala priznaky ked mala 19 rokov... v tedy u nas o nej ani nevedeli 🙂 Teraz ma 57 rokov ... a prezila si toho velmi vela ;) A mozem vam povedat, ze teraz je aj vela klubov SM ... kde si ludia navzakom pomahaju 🙂 Na SM sa neumiera ;) tam si musi clovek davat pozor na zapal pluc a chripku 🙂 Kamaratka s SM uz porodila druhe babatko 🙂 a to chodi tazko 🙂 Moja mamka je predsednickou SM v Presove ;)
Ja pevne verim, ze budete uplne zdrava ... ze v tom bude nieco ine... nieco neskodnejsie 🙂 stres alebo nieco take 🙂 A naozaj .. SM sa prosim nebojte ;) Keby ste mali nahodou nejake otazky o SM ... tak sa mi mozete kludne ozvat 🙂

mawka
24. máj 2014

@veronikax veronika, netrreba sa chytat za slovicka, ked napisem 30 rokov v pohode, myslim tym aktivny zivot 30 rokov, tato choroba si svoju dan tak ci tak zacne casom vyberat, pretoze je nezvratna. dnes ju mozeme akurat drzat na kratko vdaka moznostiam liecby, ale rozhodne so SM nebude 60-70 rocny clovek taky akcny ako ked mal 30. nemusis skoncit na vozicku, ale vzhladom na povahu ochorenia a podstatu toho vsetkeho, neda sa docielit, aby clovek bol v absolutnom poriadku. to, ze sa niekto citi fajn nemusi znamenat, ze fajn je a ze neciti iste obmedzenie.
nechytajme sa tu za slovicka.