Silná bolesť ramena - RTG
Ahojte, bola som na RTG laveho ramena v piatok a nič mi nezistili, ale stále ma dosť silno a intenzívne boli.
Chcem sa len opýtať, či mi správne urobili RTG? Lebo až dnes som si uvedomila, že keď mi robili RTG, tak som najprv mala stať rovno ku nejakému svetlu a prístroju, pozerala som naň. Opierala som sa s chrbtom o nejakú "tabulu". A potom ma otočili a stala som s ľavým bolestivym ramenom pri tabuli a s pravým zdravým ramenom som bola otočená ku prístroju so svetlom. A to bolo všetko.
Je takýto postup v poriadku, nemala som stáť opačne? Ďakujem
Však rieš ortopeda namiesto pochybnosti,ze technik nevie rontgenovat.
@anonym_autor som si ista ze rtg bolo urobene spravne. Tiez robim rtg a stane sa mi ze sa ma pacient spyta, ci nema byt otoceny z inej strany, postaveny inak atd. Uistim ho ze je postaveny tak ako ma byt a ze ziskavame kvalitne snimky.
Su presne postupy ako "polohovat"pacienta a rtg pracovnici ich musia dodrziavat a vedia ako maju snimky vyzerat. Lekar ktory snimky vyhodnocuje to samozrejme tiez vie a dal by rtg pracovnikovi spatnu vazbu ak nie su dobre.
@anonym_autor pri bolestiach koncatin (rameno, laket, koleno, clenok) nema RTG vela výpovedacej hodnoty. Vieš z neho vyčítať, či tam nemas niečo zlomene, posúdiť v prípade ramena kalcifikat, resp všeobecne nejaké vyrastky a zistiť stav artrozy. To však väčšinou nestačí na riadnu diagnostiku, keďže problem býva v mäkkých tkanivách ako slachy, väzy, svaly. Na to treba magenticku rezonanciu. Aj MR vie posúdiť veci čo sú na RTG, avšak vie dane problémy podrobnejšie zachytiť, ktoré na RTG nie je v takej kvalite vidieť.

@anonym_autor treba magnetickú ,tam vidia aj svaly a úkony