icon

Skleróza multiplex

adulienka11111
12. máj 2022

Zdravim. Ako Vam diagnostikovali SM? Ake ste mali prejavy? Kto Vas poslal na vysetrenia, aby ju potvrdili, resp vylucili? Vysledok mojej MR: mnohopocetne lezie v bielej hmote. Hypersiloziska, zrejme pozapaloveho charakteru. Odporucam opakovat MR po nejakom case
Lekar mi na to nic nepovedal. Dakujem za odpoved

mimixxxx
12. máj 2022

lumbalna pukcia je nevyhnutna na potvrdenie diagnozy SM. Ak su tam uz 4 roky lezie je to podozrive. Ale SM ma urcite specificke lokality, to vie neurolog a radiolog. Kazdopadne bez tej lum. punkcie sa ta diagnoza neda potvrdit. Dalsim diagnostickym kriteriom su ataky. To by ale vsetko mal neurolog vysvetlit. Pravdepodobne mate RIS /radiologically isolated syndrom, za predpokladu ze tie lezie su specificke pre SM, to vie najlepsie povedat radiolog alebo neurolog/. Bez pozitivnej LP a atakoch sa zatial asi neda hovorit o MS.
Kazdopadne ak je ta to podozrenie, dajte si stanovit hladinu vitaminu D, ak je nizka berze vitamin D a poriste aby ste mali normalne hladiny.
Ludia s autoimunitnymi ochoreniami mavaju nizke hladiny vitaminu D. Ak dosiahnu normalne hladiny, ochorenie sa casto stabilizuje.

nttnnt
12. máj 2022

@adulienka11111 ok dajte potom vediet ja uz mam s touto chorobou odzite a dovolim si povedat ze viem o nej snad viac ako mnohi doktori

adulienka11111
autor
12. máj 2022

@nttnnt mate SM?

gabika0608
13. máj 2022

@agikaku skôr tak pri chôdzi mal pocit akokeby ide padnúť, neistá chôdza

adulienka11111
autor
13. máj 2022

@gabika0608 to mam aj ja..ale mme povedali ze mam vestibularnu paroxyzmiu a beriem timonil a vetahistin na to.. no co ak sa zmylili v diagnoze? Lebo zatial mi lieky nezaberaju. Betahistin beriem mesiac a timonil druhy tyzden

gabika0608
13. máj 2022

@adulienka11111 mne sa ťažko na toto odpovedá, nakoľko sama ju nemám. Jeho uz po tom ako bol na očnom poslali na dalsie vysetrenia tam tiez hovoril co mu vsetko je a videli,ze má aj zápal ocneho nervu a už to pomaličky všetko nadvazovali tie priznaky na ochorenie.
SM sa potvrdi az lumbalkou
To ze po mesiaci nevidite ešte výsledok o tom sa musite porozpravat s lekarom, ci je dana liecba spravna pre vas alebo samotna diagnoza.
Tiez mu nerobili ziadne kontrolne MR az po roku od diagnostiky. Najskor mu ale vyvracali vsetky mozne ochorenia, ktore maju podobne priznaky ako sm

gabika0608
13. máj 2022

@adulienka11111 spýtala som sa manžela ešte a zhrnul mi vlastne to isté ako je v jednom komentari vyššie. Obdobie atakov, kedy sa cítil horšie zavraty a rozmazané videnie boli častejšie sa striedalo s obdobiami kedy sa mu zdalo,ze sa mu stav zlepsil. Nízka hladina vitamínu D, napr v lete alebo na dovolenke sa citil lepsie.
V naleze z MR mal priamo,ze lezie su specificke pre ochorenie SM.
Ale velmi mu pomohlo ked kazdu jednu malickost v jeho stave konzultoval s neurologom no aj tak sa cakalo na potvrdenie z lumbalky bolo to posledne vysetrenie co mu pri hospitalizacii robili a to tam lezal tyzden.

loginexistuje
13. máj 2022

To by ti rovno napisali do spravy ze su to take loziska a rovno naplanovali opakovanie mri po 3-6 mesiacoch plus dalsie vysetrenia najma ocne

adulienka11111
autor
13. máj 2022

@loginexistuje dakujem, odlahlo mi...lebo mi proste pretrvavaju tieto problemy so zavratmi a pocitom na odpadnutie a ja uz neviem, ci lekari neurobili chybu v diagnostike priciny

adulienka11111
autor
13. máj 2022

@gabika0608 povedali mi, ze nemam ocakavat, ze ked zacnem s liecbou, ze hned mi bude lepsie... No mesiac sa mi vidi uz dost na to, aby zabrali lieky...

norikaro
13. máj 2022

@adulienka11111 ked ono ten nalez na mozgu moze toho viacej napovedat, nielen sklerozu, mam kamosku, co tiez mala taketo nalezy a nakoniec jej robili lumbalku a sa to nepotvrdilo, treba aj toto urobit aby sa to potvrdilo alebo vylucilo

agikaku
14. máj 2022

@loginexistuje prosím, očné čo napovie, že môže to byť skleróza multiplex? Vidí očná také zmeny pre SM? Dakujem

agikaku
14. máj 2022

@gabika0608 ďakujem za odpoveď. Ja mám závraty pri zmene polohy hlavy. Jak, je to ťažké.

agikaku
14. máj 2022

@adulienka11111 ako dlho vám trvajú závraty, prosím?

loginexistuje
14. máj 2022

@agikaku zapal zrakoveho nervu

adulienka11111
autor
14. máj 2022

@agikaku mam ich uz 4roky..zavraty trvaju par sekund a potom som uz cela roztrasena cely den, zle vidim a tackam sa

agikaku
18. máj 2022

@adulienka11111 aj ja tak ako píšete.

adulienka11111
autor
18. máj 2022

@agikaku no mne povedali ze jednoznacne je problem v rovnovaznom aparate v uchu

agikaku
23. máj 2022

@adulienka11111 A ten celý mesiac máte rovnako závraty stále? Nezmiernilu sa? A chodili ste na krčné polohovať, teda cvičil s vami lekár?

adulienka11111
autor
23. máj 2022

@agikaku zavraty mam stale..aj ma polohovali ale nic... A lekar povedal ze skleroza to nieje, ze mam byt kludna.. je to vestibularna paroxyzmia

amyelle
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
15. júl 2022

@amyelle s velkou pravdepodobnostou nie. Robili ti aj MRI mozgu? Vsetky kamaratky ktore maju SM tak mali pozitivnu lumbalku alebo im videli loziska v mozgu. Kazdej jednej. Ja som mala brnenie lica a jazyka a mravcenie v hornej casti hlavy a nakoniec to bola len krcna chrbtica 🙂 niekedy moze byt vysledok aj stastnejsi 🙂

amyelle
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
16. júl 2022

@amyelle nemozes to mat po koronaviruse?

amyelle
Autor odpoveď zmazal
leli11
14. aug 2022

@gabika0608 Dobrý večer, môžem sa opýtať či váš manžel mal nízku hladinu iba vitamínu D alebo aj iné vitamíny a minerály mal nízke hodnoty?
Ďakujem za odpoveď

gabika0608
15. aug 2022

@leli11 pokial si dobre pamatame len vit D 🙂

kvetinka75
15. aug 2022

@martinkatinka nemusia byť výsledky ešte jednoznačné. Dcéra mala lumbláku negatívnu a prvé MRko nejednoznačné výsledky. Že ešte neboli splnené všetky kritéria pre SM. Tak to uzavreli s tým, že o SM sa asi nejedná a čas ukáže. Až o nejaký čas po ďalšom ataku a ďalšej MR sa SM potvrdila. Ale zase to nemusí byť autorkin prípad. Lézie bývajú aj z iných dôvodov

leli11
Autor odpoveď zmazal
leli11
15. aug 2022

@gabika0608 ďakujem za odpoveď, aj ja mam len vitamin d nižšie a všetko ostatné v norme...