icon

Skúsenosti a odporúčania pre laserovú operáciu očí

9. júl 2025

Zdravím,
už dlhšiu dobu premýšľam o laserovej operácií očí. Vidím slabšie do diaľky a večer musím mať pri šoferovaní okuliare(cez deň to nie je až také hrozné). Rovnako mama, ktorá má už 60 by mala taktiež záujem o operáciu - ona zas vidí horšie na blízko.

Je to téma o ktorej už googlim nejaký ten piatok, snažím sa zistiť čo najviac info, skúsenosti atď, no veľmi rád by som si vypočul aj váš názor ak ste podstúpili takúto operáciu.

Taktiež sa chcem opýtať - ktorú kliniku by ste odporučili a prečo ? Ja momentálne zvažujem kliniku Gemini v Česku.

isis234
9. júl 2025

@anonym_autor jedna známa bola pred 3 rokmi v Bratislave Eximer. vraj platila 1000 €. Každý rok na kontrolu. Pochvaľuje si

anonym_0e19aa
9. júl 2025

Vsimla si si, ze lekári, ktorí zakrok robia, vacsinou nosia dioptrické okuliare...? Kolegyna operaciu ma, no od začiatku citi diskomfort (a to chodila na kontroly ako na klavír). Kamos rok po operacii musel zacat znovu nosit okuliare. Niekomu oko "nezareaguje" vobec. A mne dr. povedala, ze som uz na operaciu stará (mala som vtedy 40 rokov) 😅 Mama mozno má zeleny/šedý zakal, tam to zmysel má (ak nejde len o dioptrie, ale o iný zdravotný problém).

zuzu003
9. júl 2025

Ja som bola pred cca 11 rokmi. Mala som dioptrie skoro -6 a cylindre asi - 2,5. Po dvoch deťoch a práci na PC som vlani skončila s -0,75 na jednom oku a cylinder -0,5 na druhom. Tiež nosím okuliare na šoférovanie. Ten rozdiel v kvalite života po operácii a pred sa nedá porovnať. Neľutujem, že som bola na operácii, veľmi by som si chcela dať dokorigovať oči ešte raz, ale neurobím to. Riziko, že sa niečo pokazí, pri takto malej zrakovej vade mi príde privysoké. Kamarátka bola po 10 rokoch na dokorigovaní, mala asi -1 a teda moc spokojná nebola, mala problémy potom s videním.

kristie571
9. júl 2025

@anonym_autor bola som na operacii s dioptriami -5,5 a -5, sice mne sa zrak zhorsil na -0.5 a -0.75 ale to je kvoli chronickemu problemu co mam s crevom, vedela som, ze sa mi casom zrak zhorsit moze skrz ten moj problem. No nemenila by som, okuliare nosim len na soferovanie a nejake dlhsie prechadzky vonku, inac skoro vobec, bezne viem fungovat bez, kdezto predtym som pomaly aj do sprchy sla s okuliarmi a bola zufala bez nich. Mne operacia velmi pomohla zmenit kvalitu mojho zivota aj napriek zhorseniu ktore teraz nastalo. Kamos bol cca pol roka predomnou tiez na operacii a vidi pekne ostro do dnes, dalsi znami boli tiez a su spokojni, do dnes vidia pekne ostro, jedna znama po operacii nieje spokojna, kvoli comusi ma problem s jednym okom, neviem co sa tam presne stalo.
Za mna jednoznacne odporucam, vyber si kvalitnu kliniku kde ti spravia aj poriadne vstupne vysetrenia, nesetri na tom a smelo do toho. Pre mna argument ludi, ze ti co operuju nosia okuliare tiez, asi nikdy nefungovali s vysokou dioptriou, kedy si clovek nevidi takmer ani na dlane.. Pokial nosis vyssiu dioptriu, alebo mas pracu pri ktorej okuliare proste prekazaju, ci proste sa ich chces zbavit, chod do toho, budes urcite spokojny. Vyber spravnej klininy a poriadneho vstupneho vysetrenia je v tomto podla mna to najzasadnejsie. Ak by ti to ale vyslovene nebudu odporucat, tak sa do toho radsej nehrn, tiez to nie je pre kazde oko, preto je dolezite poriadne kvalitne vstupne vysetrenie.

marsmykkok
9. júl 2025
@anonym_0e19aa

Vsimla si si, ze lekári, ktorí zakrok robia, vacsinou nosia dioptrické okuliare...? Kolegyna operaciu ma, no od začiatku citi diskomfort (a to chodila na kontroly ako na klavír). Kamos rok po operacii musel zacat znovu nosit okuliare. Niekomu oko "nezareaguje" vobec. A mne dr. povedala, ze som uz na operaciu stará (mala som vtedy 40 rokov) 😅 Mama mozno má zeleny/šedý zakal, tam to zmysel má (ak nejde len o dioptrie, ale o iný zdravotný problém).

@anonym_0e19aa nevieš o tom nič, operujú sa dioptrie do dialky, po 40tke majú lekári dioptrie na čítanie/blízko a tam je zákrok riskantný a zložitejší. A čo sa týka tých do dialky sú isté podmienky a jednou z nich je vek do 40, ustálené dioptrie a plus vyšetrenia a nie každý je vhodný na zákrok napríklad ak má tenkú rohovku.

marsmykkok
9. júl 2025

Autorka ja som bola na operácií s jedným okom, kedže na jednom mám tak -0,25 až -0,50 a na druhom som mala cca -6. Sú od vtedy vyše 3 roky a stále som bez okuliarov a vidím na obe oči rovnako. Hojenie bez komplikácií.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
anonym_ba292f
9. júl 2025

Za mna je nevyhoda suche oko, halo efekt pri lampach hlavne vecer - co je dost na prd ak soferujes vecer
A citala som tu v nejakej teme ze nad -5 sa potom vracaju dioptrie
Mamka nech si ide dat operovat kataraktu ak nejaku ma inak nech laser nehroti
A ano vacsina ocnych lekarov okuliare nosia aj moja doktorka nosi do dialky, na otazku preco tak vraj ona by to nepodstupila nikdy, stacilo viac som sa nepytala 🫣

anonym_edb7fb
9. júl 2025

Osobnu skusenost nemam, no poznam ludi co boli na takom zakroku a nelutuju. Hejty su skor od ludi co o tom nic nevedia. Ja mam tiez podobny problem, akurat ze ma to v zivote natolko neobtazuje aby som to riesila. Keby mam ale pracu kde polku zivota stravim za volantom asi by som to riesila uz len skrz bezpecnost lebo fakt sa musim za tym volantom sustredit viac a je to unavujuce.

miriamzba
9. júl 2025

Mám pár známých a je to doslova 50:50. Niektorým sa velmi zlepšila kvalita života, ale že brutal, napr jeden nemohol vôbec soferovat, až vďaka operacii, mal okolo -13 dioptrii, ale niektorí lutuju, jednak suché oči, jednak problémy s videnim.