icon

Skúsenosti s liečbou Citalec a úvaha o hospitalizácii

20. sep 2025

Ahojte, začala som liečbu 5 deň beriem polovicu Citalec 20. Mám tŕpnutie alebo mrznutie hlavy neviem to ani vysvetlit, začne má oblievať horúčava, je mi veľmi zle..mám pocit, že tie dva týždne pokedy nepominú nežiadúce účinky nezvládnem. Rozmýšľam nad hospitalizáciou na psychiatri aby má nastavili. Prosím vás aké máte skúsenosti, poprípade kde ste lezali a či vám to pomohlo v tomto obdobi ja rozmýšľam nad Rožňavou, síce to mám ďaleko ale to vôbec nevadí, chcem ísť tam kde to zvládnem lebo sa aj veľmi bojím. Ďakujem

anonym_40854f
20. sep 2025

To trpnutie hlavy je vedľajší účinok liekov ci primárna príčina? Ak príčina, išla by som na neurológiu a EEG.

anonym_46226f
20. sep 2025

@anonym_autor hospitalizácia je určite dobrý nápad. Pod dohľadom to pôjde lepšie. Ale v dnešnej dobe sa čaká aj na hospitalizáciu týždne. Tak sa poinformuj.

anonym_75e634
20. sep 2025

V čom si myslíš, že to bude v nemocnici jednoduchšie? Budeš zavretá medzi 4 stenami, v jednej izbe. Tie isté nežiadúce účinky, tým istým si budeš prechádzať. Ja som nasádzala AD aj doma aj v nemocnici. A doma je to oveľa lepšie.

anonym_46226f
20. sep 2025
@anonym_75e634

V čom si myslíš, že to bude v nemocnici jednoduchšie? Budeš zavretá medzi 4 stenami, v jednej izbe. Tie isté nežiadúce účinky, tým istým si budeš prechádzať. Ja som nasádzala AD aj doma aj v nemocnici. A doma je to oveľa lepšie.

@anonym_75e634 ona sa bojí tých účinkov. V nemocnici má odborný personál, bola by kludnejšia. Doma sa bude študovať a tie nežiadúce účinky si vo veľkej miere nahovárať.

anonym_75e634
20. sep 2025
@anonym_46226f

@anonym_75e634 ona sa bojí tých účinkov. V nemocnici má odborný personál, bola by kludnejšia. Doma sa bude študovať a tie nežiadúce účinky si vo veľkej miere nahovárať.

@anonym_46226f vieš aké som mala stavy v nemocnici ja? Odpádavala som, vracala som, hnačkovala som, celé telo mi tŕplo, mala som návaly tepla. Za 4 týždne som odchádzala o 6 kg ľahšia. Absolútne nič mi nepomohli. Ani liek proti bolesti mi nedali, ani nič na zastavenie hnačiek. žiadne lieky nemôžeš mať u seba. Všetko si musíš pretrpieť sama. Tbl na spanie nedajú, ani žiadny iný liek. Menštruácia sa mi spustila uprostred cyklu, mala som tlak 90/60 a vôbec so mnou nič nerobili. Prosila som ich, či si môžem ísť kúpiť železo do lekárne, nedovolili mi odísť, ale musela mi železo doniesť moja mamina po infarkte, 75 ročná. Ani sama neviem, prečo som nepodpísala reverz a neodišla sama od seba. Lieky, ktoré mi nasadili mi vôbec nesadli. Rok potom som menila a nasádzala AD a vysádzala. Keď sme sa cca. po roku trafili do iných AD. Rok v kuse som mala všetky tieto stavy a pracovala som, prekonala 2x covid, pochovala svoju maminu, starala sa o svojho ťažkého chorého otca. V domácich podmienkach je to nasádzanie oveľa lepšie.

anonym_46226f
20. sep 2025
@anonym_75e634

@anonym_46226f vieš aké som mala stavy v nemocnici ja? Odpádavala som, vracala som, hnačkovala som, celé telo mi tŕplo, mala som návaly tepla. Za 4 týždne som odchádzala o 6 kg ľahšia. Absolútne nič mi nepomohli. Ani liek proti bolesti mi nedali, ani nič na zastavenie hnačiek. žiadne lieky nemôžeš mať u seba. Všetko si musíš pretrpieť sama. Tbl na spanie nedajú, ani žiadny iný liek. Menštruácia sa mi spustila uprostred cyklu, mala som tlak 90/60 a vôbec so mnou nič nerobili. Prosila som ich, či si môžem ísť kúpiť železo do lekárne, nedovolili mi odísť, ale musela mi železo doniesť moja mamina po infarkte, 75 ročná. Ani sama neviem, prečo som nepodpísala reverz a neodišla sama od seba. Lieky, ktoré mi nasadili mi vôbec nesadli. Rok potom som menila a nasádzala AD a vysádzala. Keď sme sa cca. po roku trafili do iných AD. Rok v kuse som mala všetky tieto stavy a pracovala som, prekonala 2x covid, pochovala svoju maminu, starala sa o svojho ťažkého chorého otca. V domácich podmienkach je to nasádzanie oveľa lepšie.

@anonym_75e634 ale to je chyba samotnej starostlivosti v nemocnici. Nie všetky také. Zlý výber.

anonym_75e634
20. sep 2025
@anonym_46226f

@anonym_75e634 ale to je chyba samotnej starostlivosti v nemocnici. Nie všetky také. Zlý výber.

@anonym_46226f ale ja som bola vo veľmi dobrej nemocnici, na otvorenom oddelení, nadštandard, naozaj som mala špičkovú starostlivosť. Ale týmto si musíš prejsť. Jednoducho tie nežiadúce musia odoznieť sami. Rožňava je oproti tejto nemocnici na tom oveľa horšie. Viem to preto, lebo pár ľudí bolo po mesiaci prevezených do RV a veľmi nadávali. Ja som mala výbornú izbu, servis, fantastického lekára, sestričky, ale jednoducho toto si treba odžiť. V tomto stave ma nemohli pustiť do lekárne, aby som im niekde odpadla. Mala som tam svoj notebook, wifi, telku, chladničku, návštevy mi chodili priamo do izby s pohovkou, stolíkom a kreslami. Jedlo mi nosili priamo do izby. Všetko super, ale v domácom prostredí je to oveľa lepšie. Keďže som zažila za 20 rokov brania AD toho veľa, tak viem porovnať.

anonym_46226f
20. sep 2025
@anonym_75e634

@anonym_46226f ale ja som bola vo veľmi dobrej nemocnici, na otvorenom oddelení, nadštandard, naozaj som mala špičkovú starostlivosť. Ale týmto si musíš prejsť. Jednoducho tie nežiadúce musia odoznieť sami. Rožňava je oproti tejto nemocnici na tom oveľa horšie. Viem to preto, lebo pár ľudí bolo po mesiaci prevezených do RV a veľmi nadávali. Ja som mala výbornú izbu, servis, fantastického lekára, sestričky, ale jednoducho toto si treba odžiť. V tomto stave ma nemohli pustiť do lekárne, aby som im niekde odpadla. Mala som tam svoj notebook, wifi, telku, chladničku, návštevy mi chodili priamo do izby s pohovkou, stolíkom a kreslami. Jedlo mi nosili priamo do izby. Všetko super, ale v domácom prostredí je to oveľa lepšie. Keďže som zažila za 20 rokov brania AD toho veľa, tak viem porovnať.

@anonym_75e634 a kde si prosím bola?

anonym_75e634
20. sep 2025
@anonym_46226f

@anonym_75e634 a kde si prosím bola?

@anonym_46226f kosice, tr snp, vtedy 5. Poschodie, otvorene oddelenie, izba nadstandard.

anonym_e3a785
20. sep 2025

@anonym_autor a so psychiatrom si stav konzultovala? Začínala som 10mg rano. Účinok bol taky, ze som mala zlý spánok. Psychiater mi potom nastavil 5 mg rano. Prvý týždeň som mala v hlavne divný pocit, ale potom to prešlo a všetko je OK. A pomaha mi aj tych 5mg. O hospitalizácii som neuvažovala. Clovek ma dosť, aby sa vyhrabal zo svojich problémov a vidieť ostatné prípady na oddelení sa mi nežiadalo.

evkamotka
20. sep 2025

Ja idem o dva ryzdne na hospitalizáciu do pezinka na nastavenie liekov. Uz som tam tento rok bola a bolo to tam fajn

anonym_e11f00
21. sep 2025

Bol som hospitalizovaný v Bratislave, v Univerzitnej nemocnici. Mňa zobrali z urgentného príjmu (pokus o samovraždu), preto som ležal na akútnom oddelení, čo je zážitok na celý život... Potom ma na pár dní preložili na psychosomatické oddelenie, kde som sa cítil výborne. Mali sme terapie, cvičenia a k dispozícii bola knižnica a komunitná miestnosť, kde sa nachádzali rôzne príručky, antistresové hračky a omaľovánky, ap. Mne to osobne veľmi pomohlo, po návrate do bežného života síce boli prvé dni ťažké, avšak neskôr sa mi úspešne podarilo zoštátnicovať. Na druhej strane, ak by si sa raz ocitla v nemocnici, na 90% sa do nej po určitej dobe vrátiš, minimálne na nasadenie AD (viem zo skúseností v rodine a od spolupacientov). Ak by som nemal neodkladné povinnosti, v momentálnom stave by som išiel na hospitalizáciu opäť, nakoľko AD mi ani po dvojnásobnom zvýšení nezaberajú.

anonym_a45604
21. sep 2025

nemáš doma oblbovák? neurol a pod? ak nie, nech ti predpíše obvodný alebo psychiater. veľmi ti na začiatku liečby oblbováky pomôžu. postupne ich budeš vysádzať.
ja som sa bavila s psychiatrom o nemocnici a veľmi neodporúčal. bývajú tam ťažké stavy ktoré keď uvidíš tak budeš ešte väčšej .... ako si teraz.
radšej to len "prekusni" doma.

anonym_365400
21. sep 2025

@anonym_autor to nie je stav na hospitalizáciu.Davaj si liek na ukludnenie pominú úzkosti a nepokoj.Tak po mesiaci ti bude oveľa lepšie.o pár dní liek navýšis a bude ti lepsie

anonym_365400
21. sep 2025
@anonym_40854f

To trpnutie hlavy je vedľajší účinok liekov ci primárna príčina? Ak príčina, išla by som na neurológiu a EEG.

@anonym_40854f normálny vedľajší účinok.Bolest žalúdka, zvýšená úzkosť, roztrasenost.Ked má človek strach ešte sa to zvýši.V nemocnici jej aj tak daju iba liek na ukludnenie do infúzie čo tbl

vorkola
22. sep 2025

@anonym_autor Poradim ,aj toto okrem liecby.,,Ja mam nieco podobne,a , mne psycholiecba nist moc.ale dala som na radu a pomaha az prekvapivo, a Pocula isla ,Za to sa nic nedava,ale skusit mozes aj ty.Potrebujes ukludnit maximalne cele telo s mozgom ,Tak ,co pomaha ?,aspon raz do tyzdna idem do kostola vtedy,ked je vylozena na oltari taka ta monstrancia ,sadnem ,pozeram ,snazim sa ukludnit,nemysliet na zlo,ak sa vies modlit,mozes,este väcsia sila.ja tam sedim a prosim o zdravie,( ja totiz mam fyzicke nie bolesti, ale az zachvaty, idem tam ,ked ani lieky mi nezaberaju,.A hla,ono to ide celkom pomaly, ale ide,uz tolko liekov brat nemusim,okrem traviacich tazkosti som mala aj prasknutu a vytecenu platnicku..To sa mi krasne zahojilo aj bez operacie.ale vidim, ze aj na ten traviaci organ mi to funguje. Je tam ticho a klud,Ja tam byvam aspon pol hod.Naozaj mne to zabera ., Ale samozrejme musis posluchat aj lekarov