Skúsenosti s očkovaním proti besnote a jeho účinky
Ahojte,
Máte niekto skúsenosti s očkovaním proti besnote pre ľudí ? Aké ste mali nežiadúce účinky ?
@jasima9275 žiadne vedľajšie účinky
Ja mám skúsenosť. Dve moje dcéry pohrýzol voľne žijúci hlodavec...nie som nadšenec žiadneho očkovania, ale nad týmto som ani nerozmýšľala. Vedľajšie účinky nemali žiadne. Preventívne sa proti besnote neočkuje pokiaľ viem a keď na to máte nejaký dôvod, treba sa dať proti besnote očkovať. Môj názor
Ano dala pred dhym pobytom v Indii. Ziadne vedlajsie.
Môjho príbuzného pohrýzol do zadnice za dedinou voľne pobehujúci pes. Mal len bolesť v mieste vpichu. V každom prípade, ak existuje reálna šanca, že si sa s besnotou mohla stretnúť, alebo v budúcnosti môžeš stretnúť, tu nie je o čom, akékoľvek vedľajšie účinky budú zanedbateľné v porovnaní s tým, čo spôsobí besnota.
očkovanie je u psov povinná vec. Ja očkujem aj mačky pre istotu, aj keď u nich je menšia pravdepodobnosť nakazenia besnotou ako u psov. Ja som očkovaná bola asi 3x. Robím so psami čiže veľa krát sa mi stalo že ma nejaký cvakol. Čo sa týka psov, sú vakcíny na rok ale aj na tri roky. U ľudí sa štandardne očkuje len po uhryznutí, nie ako preventíva. Ak niekoho pohryzie neočkovaný pes a je to nahlasovane na polícii, je nutne aby bol pes po určitú dobu pozorovaný u veterinára.
Vela ludi sa ockuje ked ide napr na dovcu, mate tam opice na balkone atd. Cize je lepsie mat ockovanie a mat pokoj v pripade nejakeho napr pokusania takym zvieratom. Robi to oddelenie pre cudzokrajnu medicinu, spada to pod infekcne. Nepoznam nikoho,co by mal neziaduce ucinky. Ci uz to bolo nudzovo podane, alebo planovane.
@maddie1711 psovi sa v takom pripade vezme krv a posiela sa to do Nemecka do labaku na titer. Tam zistia presne protilatky a mozny priebeh ochorenia. Rovnako titer vyzaduju niektore staty pri importe zvierata do krajiny. Myslim, ze UK ma tento titer povinny pre import. Ak to nemenili
@kiki68 áno to viem. Aj Srbsko to vyžaduje ale ešte ma nikto za 10 rokov čo tam cestujem nekomtroloval
@maddie1711 vies pruser je v tom, ze keby raz ano a nemas to, tak napr pes ide na mesiac do karanteny a vykonaju titer urady, Ty to cele zial platis, pobyt psa kdesi v kleci a titer a cele toto k tomu. Pre mimo EU je to maler, lebo niektore krajiny maju ine nariadenia. V EU staci platny petpass s ockovakom a cip
@kiki68 veď práve preto to nechávam vždy robit obom psom keď ideme cez Srbsko. V živote by som nenechala kvôli takej blbosti psa niekde v karanténe.
@kiki68 áno presne preto nad tým uvažujeme. Ideme do takej krajiny.
@maddie1711 to viem, že väčšinou sa očkuje až po uhryznutí. A preto ma to zaujíma ako je to s očkovaním. Ideme do krajiny kde sa voľne pohybujú opice a veľmi veľa. Preto uvažujeme nad očkovaním
@jasima9275 potom ockujte, nevies aka je tam dostupnost vakcin priamo v krajine
@jasima9275 nam bolo vylozene odporucane napr do Kene
@adrikala prosím vás leží sa s tým na infekčnom v nemocnici počas všetkých dávok ?

Prečo potrebujete očkovanie proti besnote?