icon

Skúsenosti s pooperačným zotavením po cisárskom reze

mata3312
29. júl 2025

Ahojte, začínam posledný mesiac tehotenstva a posledné mesiace premýšľame nad plánovanou sekciou. Ja by som veľmi rada rodila prirodzene, no mám veľké obavy, pretože prvý pôrod bol zlý, dlho som sa neotvárala, nič nezaberalo a potom začali klesať bábätku ozvy a na cisársky už nebol čas, takže malú museli ťahať zvonom, tlačili na brucho a riadne nástrihli. Malú museli oživovať a hneď previesť do BA. Takže zážitok strašný. Bavila som sa aj s mojou gyn a na poslednej kontrole vravela že bábätko je ešte vyššie ako by malo byť a možno by vzhľadom na prvú skúsenosť šla cisárskym.

Obávam sa však aj toho, hlavne toho, že sa budem dávať dlho dokopy, doma mám ročné dievčatko a potrebujem fungovať čím skôr. Prosím napíšte vaše skúsenosti po cisárskom/ plánovanom cisárskom ( pretože je asi aj to rozdiel, či je to akútna sekcia a všetko sa robí v zhone, ako keď je niečo naplánované ). Ako dlho ste sa dávali dokopy? Dá sa ta bolesť potom zvládnuť skrz manipuláciu s bábätkom?

Budem vďačná za každú skúsenosť 🙏

Strana
z6
janqa27
26. sep 2025
@tbd

@janqa27 po prvom to bolo 6 týždňov, po druhom cítim aj teraz sem tam bolesť. Už je to 2,5 roka po. Ale fungujem normálne, keď zabolí, nezvyjam sa od bolesti.

@tbd ako ani ja sa nezvyjam od bolesti ale je to take neprijemne ked to citim niekedy aj cely den. Nemozem sa o nic opriet bruchom a ked ma maly kopne tak to zaboli viac 😑 ale nepride mi to ako bolest priamo v jazve ale ta oblast pozdlz brucha nad jazvou. Ked sa toho dotykam tak take to je nie uplne prijemne..

anonym_23e691
27. sep 2025
@katrin21

@anonym_23e691 mam za sebou 2 sekcie aj celkovu , aj spinal..spinal som bola skor fit,rodila som v 23 a 39r, paradoxne to 39 lepsie.
Ten spinal stale ma platit ten lah, avsak nie vsade to dodrziavaju a kaslu na to,ze mnohe zeny maju potom bolesti hlavy...ale aj 6h je lepsie ako nic.

@katrin21staršie zvyklosti: odporúčalo sa ležať 12–24 hodín, aby sa „predišlo“ postpunkčnej bolesti hlavy (post-dural puncture headache – PDPH).

Súčasné dôkazy a smernice: dlhé ležanie neznižuje výskyt ani intenzitu bolesti hlavy po spinálnej anestézii.

> Napr. systematická prehľadová štúdia:
Are bed rest and fluids effective in preventing postdural puncture headache? (Br J Anaesth. 2016;116(3):381–386) – nepreukázala benefit dlhšieho ležania.

Európska spoločnosť pre anestéziológiu (ESAIC) a American Society of Anesthesiologists (ASA) uvádzajú, že rutinné predlžovanie ležania po spinálnej anestézii sa neodporúča, keďže neznižuje riziko PDPH.

Postpunkčná bolesť hlavy vzniká z úniku mozgomiechového moku cez vpich v durálnej blane a zo zmeny tlaku, nie z toho, či pacient leží alebo chodí. Poloha síce môže zmierniť už vzniknutú bolesť (ležanie uľaví), ale nechráni pred jej vznikom.

Dlhé ležanie (12–24 h a viac) nepreukázalo zníženie rizika postpunkčnej bolesti hlavy – naopak môže zvýšiť riziko trombózy, spomaliť zotavenie a sťažiť starostlivosť o dieťa.

bambulkaaskatulka
27. sep 2025

Mala som akútnu sekciu. Rodila som v neskoré poobedie, večer priniesli malého, chvíľu ho na mne nechali. Ráno ma postavili, prešli sme sa na wc, do kúpeľne, vysprchovala som sa, pred obedom doniesli malého a odvtedy som sa starala. Bolelo to, ale ako tu niekto už písal, kontrakcie boli horšie. Treba na to takto drsnejšie, aby nevznikli zrasty. Keby si len ležala, rekonvalescencia by aj dlhšie trvala aj bola náročnejšia

Strana
z6