Skúsenosti so zvýšeným markerom NSE?
Ahojte máte niekto skúsenosť zo zvýšením NSE markerom?
Mám hodnoty 23.norma je do 16.ostane markery sú v poriadku a nízke . Ďakujem
@anonym_autor ahoj aj ja mám tak isto prosím.ako sindopadla?
@anonym_autor ahoj aj ja mám tak isto prosím.ako sindopadla?
@mima1108 ahoj mám pred sebou ešte MR.ty máš moc zvýšené? Prišli ti na niečo? Alebo čo ti povedali ? Aké máš hodnoty?a príznaky?
@mima1108 ahoj mám pred sebou ešte MR.ty máš moc zvýšené? Prišli ti na niečo? Alebo čo ti povedali ? Aké máš hodnoty?a príznaky?
@anonym_autor ahoj ja mám.16,1 CT v poriadku a včera som.bola na sono brucha čakám.na výsledok pošlú ho mojej lekárke tak uvidím a ale u mňa v nemocnici je 12 hranica v každej nemocnici je inak, a nič iné s tebou nerobia? Iba čakáš na mr-ko? Ani sono a kde ti to zistili myslím lekár či si mala dáke príznaky a prečo , ja som sa zadychavala a poslali.ma.plucnej
@anonym_autor ahoj ja mám.16,1 CT v poriadku a včera som.bola na sono brucha čakám.na výsledok pošlú ho mojej lekárke tak uvidím a ale u mňa v nemocnici je 12 hranica v každej nemocnici je inak, a nič iné s tebou nerobia? Iba čakáš na mr-ko? Ani sono a kde ti to zistili myslím lekár či si mala dáke príznaky a prečo , ja som sa zadychavala a poslali.ma.plucnej
@mima1108 tak to nemáš moc zvýšené to nemusí úplne nič znamenať môže to byť skrutky zápal alebo úplne nič.Ja čakám na mr mozgu.Tiez my dr tvrdia že to nemusí byť nič že sa nič nenašlo takže to nemusí byť úplne nič.kazdy máme tie bunky v sebe.ja si pôjdem dať ešte urobiť odber ako samoplatca opakovane.ci sa to zvýšilo alebo kleslo.
@mima1108 tak to nemáš moc zvýšené to nemusí úplne nič znamenať môže to byť skrutky zápal alebo úplne nič.Ja čakám na mr mozgu.Tiez my dr tvrdia že to nemusí byť nič že sa nič nenašlo takže to nemusí byť úplne nič.kazdy máme tie bunky v sebe.ja si pôjdem dať ešte urobiť odber ako samoplatca opakovane.ci sa to zvýšilo alebo kleslo.
@anonym_autor mala som veľa zdravotných problémov a zistili my to na gastre
@anonym_autor oki a to teraz čakáš od januára na MR alebo vieš niečo nové ? A opakovane ti nebrali krv po 3 mesiacoch?
@anonym_autor oki a to teraz čakáš od januára na MR alebo vieš niečo nové ? A opakovane ti nebrali krv po 3 mesiacoch?
@mima1108 brali ale na iné veci.asi preto že som povedala že som si dala robiť opakovane.neskor som sa objednala na mr riešila som iné vyšetrenia čo môžu s tým súvisieť.a tebe sa ako vyjadrili k tomu že máš ten market zvýšený? Čo ti povedali?bola si predpokladám na CT pľúc keďže si sa zadychavala a kde ťa ešte poslali okrem toho?
@mima1108 brali ale na iné veci.asi preto že som povedala že som si dala robiť opakovane.neskor som sa objednala na mr riešila som iné vyšetrenia čo môžu s tým súvisieť.a tebe sa ako vyjadrili k tomu že máš ten market zvýšený? Čo ti povedali?bola si predpokladám na CT pľúc keďže si sa zadychavala a kde ťa ešte poslali okrem toho?
@anonym_autor ja som.sa zadychavala išla srdciarovy ten že všetko ok ale dal mi žiadanou k plucnemu a na CT pľúc - to je v poriadku pľúcna síce že slabá astma, dala mi sprej ... Dala žiadanku na sono brucha že nech to máme všetko., Boli sme teraz na dovolenke a tam nič úplne v pohode tak ona že možno aj psychika a preto sa zadycham uvidím čo to sono asi v pondelok mi povie... Ale už som z toho na nervy a teba prečo poslali na hlavu MR máš dáke ťažkosti ?
@anonym_autor a vraj môže to byť aj zo zalu ale pľúca mám v pohode a ty čo všetko sisi dala vyšetriť? Mňa to aj desí či mi.potom nepovedia že a kde ste boli no v ..., Keď ťa nikam.neposlu a keď pošlú tak čakáš aj 3 mesiace
@anonym_autor a vraj môže to byť aj zo zalu ale pľúca mám v pohode a ty čo všetko sisi dala vyšetriť? Mňa to aj desí či mi.potom nepovedia že a kde ste boli no v ..., Keď ťa nikam.neposlu a keď pošlú tak čakáš aj 3 mesiace
@mima1108vies asi čo znamená zvýšený onkomarker.Mne povedala že to má súvis s neurológiou kožným ochorením a ešte pľúcnym ale par mesiacov predtým som mala CT pľúc ok.kozne všetko ok a ešte tu mr mozgu mi treba.bola som na mr brušných orgánov .A to sono veď to keby tam niečo bolo tak ti hneď povie že tam niečo nieje v poriadku a vysvetlí ti.ved popis robia pri hneď .Mne vždy hneď povedia či si sa nepitala ? Či je všetko v poriadku?ja som mala alé horšie ťažkosti ako len dýchavičnosť tam je toho viac .a áno mám aj iné ťažkosti ale nechcem to tu rozpisovať.verim že bude všetko v poriadku
@mima1108vies asi čo znamená zvýšený onkomarker.Mne povedala že to má súvis s neurológiou kožným ochorením a ešte pľúcnym ale par mesiacov predtým som mala CT pľúc ok.kozne všetko ok a ešte tu mr mozgu mi treba.bola som na mr brušných orgánov .A to sono veď to keby tam niečo bolo tak ti hneď povie že tam niečo nieje v poriadku a vysvetlí ti.ved popis robia pri hneď .Mne vždy hneď povedia či si sa nepitala ? Či je všetko v poriadku?ja som mala alé horšie ťažkosti ako len dýchavičnosť tam je toho viac .a áno mám aj iné ťažkosti ale nechcem to tu rozpisovať.verim že bude všetko v poriadku
@mima1108 ahoj čo ti povedala dr ? Na to sono? A ako idú ďalej riešiť ten marker?
@anonym_autor ahoj doteraz sa mi neozvala som tam volala a ze mi daju vediet a ty ako ? Nepoznas este niekoho ja som aj hladala na internete a nikoho som nenasla iba teba
@mima1108 nie nepoznám s týmto zvýšeným marketing nie.viem že mali zvýšené iné markeri napr vaječníky a bola tam čistá nebolo to zhubné.alebo ina mala zvýšený marker súvisiaci s pečeňou a tiež tam mala nejaký zápal.ale toto je iný marker
@mima1108 nie nepoznám s týmto zvýšeným marketing nie.viem že mali zvýšené iné markeri napr vaječníky a bola tam čistá nebolo to zhubné.alebo ina mala zvýšený marker súvisiaci s pečeňou a tiež tam mala nejaký zápal.ale toto je iný marker
@anonym_autor cista nie čistá
@anonym_autor sko myslis ze iny? Skoro nic o tom neviem niekde pisu ze to je sprevádzané ostatnimy a ze moze byt iba zapal v tele inde zase ine a ja ani neviem ty vies o tom viac ?
@anonym_autor a tebe co lekara povedala presne , viem ze nechces o tom moc pisat ale velmi by mi to pomohlo 😊 aj ake priznaky si mala
@mima1108 tie onkomarkery že môžu byť akože s prekonania ?
@anonym_autor Ano ze z prekonania zapal pluc alebo zapal priedusiek , sono mam v poriadku, alebo ak ma clovek astmu - spirometriu mi robili , ale ze aj ked si vo velkom strese a co si tym myslela iny marker, mozes mi napisat co povedali tebe
@anonym_autor Ano ze z prekonania zapal pluc alebo zapal priedusiek , sono mam v poriadku, alebo ak ma clovek astmu - spirometriu mi robili , ale ze aj ked si vo velkom strese a co si tym myslela iny marker, mozes mi napisat co povedali tebe
@mima1108 iný marker som myslela že každý marker je špecifický pre niečo napr vaječníky sú marker CA125. NSE je nešpecificky marker nevieme konkrétne s čím presne môže súvisieť najčastejšie suvysi s pľúcami ale môže súvisieť aj s inými ochoreniami ako neurologickými atď.mne povedali že to nemusí nič znamenať alebo len zápal.potom daj vedieť ako to dopadlo
@mima1108 iný marker som myslela že každý marker je špecifický pre niečo napr vaječníky sú marker CA125. NSE je nešpecificky marker nevieme konkrétne s čím presne môže súvisieť najčastejšie suvysi s pľúcami ale môže súvisieť aj s inými ochoreniami ako neurologickými atď.mne povedali že to nemusí nič znamenať alebo len zápal.potom daj vedieť ako to dopadlo
@anonym_autor mne vlastne to iste ale urcite si dam este zobrat krv ci sa to nezvýšilo , verim ze budeme v poriadku prajem ti vela zdravia 😊 ak nieco budes vediet tak napis budem rada
@anonym_autor mne vlastne to iste ale urcite si dam este zobrat krv ci sa to nezvýšilo , verim ze budeme v poriadku prajem ti vela zdravia 😊 ak nieco budes vediet tak napis budem rada
@mima1108 áno aj ja verím že to bude všetko v poriadku a upraví sa to aj ja ti prajem veľa zdravia.ja si osobne myslím že to budeš mať všetko v poriadku a nebude to nič vážne.kedze si išla kvôli zadychavaniu a pľúca boli ok.napis aj ty ahoj
@mima1108 Ahoj, prosím Ťa, ako si dopadla? Mne tiež dnes na gastre zistili NSE zvýšené.
@mima1108 Ahoj, prosím Ťa, ako si dopadla? Mne tiež dnes na gastre zistili NSE zvýšené.
@7101226231 ahoj , CT v poriadku , sono tiež povedali mi že som.mohla prekonať zápal.pluc lebo na spirometrii mi zistili slabú astmu dali sprej občas si striekam a dýchavičnosť mám.ovela menej a tebe kolko zistiliNSE a ostatné onko máš aké?
Trosku sa to s tym NSE motate v kruhu. NSE je zvysene aj pri neuroendokrinn. nadoroch, ktore inak nie je mozne v krvi zistit.

Nádorové markery sú produkty patologicky zmenených tkanív, najmä nádorového pôvodu. Z poškodených tkanív môžu nádorové markery prenikať do telových tekutín, v ktorých sa určujú ich koncentrácie, najčastejšie imunochemickými metódami. Prehľad a charakteristika V súčasnosti je k dispozícii široká škála nádorových markerov. Prehľad a rozdelenie najvýznamnejších nádorových markerov na základe ich biologickej funkcie je uvedený v tabuľke 1. Markery bunkových adhézií predstavujú najvýznamnejšiu skupinu nádorových markerov. Sú to glykoproteínové antigény prítomné na povrchu bunkových membrán, kde zabezpečujú najmä ochranu buniek a ich vzájomnú komunikáciu. Podľa veľkosti glykoproteínových reťazcov sa tieto markery delia na mucinózne a nemucinózne. Hlavnými reprezentantmi mucinóznych markerov sú CA 15-3, CA 19-9, CA 72-4 a CA 125. Marker CA 153 je produkovaný vo zvýšených množstvách najmä stredne a dobre diferencovanými karcinómami prsníka, CA 199 karcinómami pankreasu, žlčových ciest a čreva, marker CA 724 produkujú najmä karcinómy žalúdka a ovária a marker CA 125 karcinómy vaječníkov. Najvýznamnejším nemucinóznym markerom bunkových adhézií je CeA, ktorý je produkovaný karcinómami čreva, pľúc, prsníka, ale aj medulárnymi karcinómami štítnej žľazy. Medzi nemucinózne markery patrí aj SCCA fungujúci ako diferenciačný antigén epidermoidného tkaniva, ktorý je produkovaný karcinómami krčka maternice, menej karcinómami hlavy a krku. Cytokeratínové markery sú antigénové determinanty určované pomocou monoklonálnych protilátok, najmä na cytokeratíne 18 a 19. Cytokeratíny sú základnou stavebnou zložkou buniek epiteliálneho pôvodu. Majú významnú úlohu pri proliferácií buniek, a preto sú aj nešpecifickými ukazovateľmi jej zmien. TPS je M3 determinantom cytokeratínu 18 a je nešpecifickým ukazovateľom zmien proliferácie u nádorov epiteliálneho pôvodu, najmä karcinómov mliečnej žľazy, močového mechúra, ako aj rôznych nediferencovaných a málo diferencovaných foriem nádorov. Marker CYfRA 211 je determinantom cytokeratínu 19. Produkovaný je epidermoidnými karcinómami pľúc, menej krčka maternice a nádormi oblasti hlavy a krku. Z enzýmových markerov sa treba zmieniť o NSE, TK a PSA. NSe je glykolytickým enzýmom buniek neuronálneho a neuroendokrinného pôvodu. Produkovaný je vo zvýšenej miere neuroblastómami a malobunkovými pľúcnymi karcinómami. TK kináza je enzým inkorporujúci tymidín do nukleových kyselín v bunkových jadrách. Pri vzostupe proliferácie buniek dochádza k vzostupu koncentrácie TK v cirkulácii. Významnejší vzostup hladín sa pozoruje najmä u lymfómov, leukémii, sarkómov, ale aj u časti karcinómov. PSA je proteolytický enzým, ktorý je špecifickým produktom tkaniva prostaty, a preto sa používa pri diagnostike a monitorovaní pacientov s karcinómami prostaty. Z hormonálnych markerov sa treba zmieniť v prvom rade o HCG. Ide o produkt syncýtiotrofoblastických buniek placenty. Avšak producentom tohto hormónu sú aj trofoblastické štruktúry vyVýZnam a PostaVenie nádoroVých markeroV V skrÍninGu, diaGnostike a sledoVanÍ PacientoV V onkolÓGii Juraj Kaušitz Onkologický ústav sv. Alžbety, s.r.o., Bratislava Autor v predloženej publikácií zhrnul svoje 35ročné skúsenosti s určovaním a klinickou interpretáciou výsledkov nádorových markerov. Stručne charakterizuje najdôležitejšie nádorové markery a poukazuje na možnosti ich praktického využitia u jednotlivých nádorových lo kalizácií. Kľúčové slová: nádorové markery, karcinómový antigén, karcinómy mucinózne, nemucinózne, nádory diferencované, nediferencované, germinatívne, neuroendokrinné, skríning, diagnostika, prognóza, monitorovanie. Kľúčové slová MeSH: markery nádorové biologické – použitie diagnostické; skríning hromadný. IMPORTANCe AND POSITION Of CANCeR MARKeRS IN SCReeNING, DIAGNOSTICS AND fOLLOwuP Of ONCOLOGIC PATIeNTS In the presented publication the author has summarised his experience over the past 35 years with measuring and clinical interpretation of tumour markers. The most imporant tumour markers are briefly characterised and the possibilities of their employment in clinical prac tice in the respective tumour localisations are discussed. Key words: tumour markers, carcinoma antigen (CA), carcinomas mucinous, nonmucinous, differentiated/nondifferentiated tumours, germinative, neuroendocrine, screening, diagnostics, prognosis, monitoring. Key words MeSH: tumor markers, biological – diagnostic use; mass screening. Onkológia (Bratisl.), 2006, roč. 1 (3): 155–158 Tabuľka 1. 1. Markery bunkových adhézií: a) mucinózne: karcinómový antigén 15-3 (CA 15-3) karcinómový antigén 19-9 (CA 19-9) karcinómový antigén 72-4 (CA 72-4) karcinómový antigén 125 (CA 125) b) nemucinózne: karcinoembryonálny antigén (CEA) antigén skvamóznych karcinómov (SCCA) 2. Cytokeratínové markery: tkanivový polypeptidický špecifický antigén (TPS) cytokeratínový fragment 21-1 (CYFRA 21-1) 3. enzýmové markery: neurón špecifická enoláza (NSE) tymidín kináza (TK) prostatický špecifický antigén (PSA) 4. Hormonálne markery: humánny choriový gonadotropín (HCG) humánny kalcitonín (hCT) prolaktín (PRL) parathormón (PTH) tyreoglobulín (Tg) 5. Markery združené s imunokompetentnými a transportnými procesmi: beta-2-mikroglobulín (β2m) alfa-fetoproteín (AFP) feritín (FER) proteín S-100 (S-100) Prehľadné článkywww.solen.eu / onkológia 3 / 2006 156 tvorené malígnou premenou germinatívnych tkanív v testes, oveľa menej v ováriách. PRL je vhodným markerom PRL-produkujúcich adenómov hypofýzy a PTH je markerom nádorov prištítnych teliesok. hCT je produktom parafolikulárnych C buniek štítnej žľazy. Je to charakteristický hormón medulárnych karcinómov štítnej žľazy. Nepriamo medzi hormonálne markery možno zaradiť aj Tg. Ide o nosný proteín tyreoidálnych hormónov, ktorý má dôležitú úlohu pri monitorovaní diferencovaných karcinómov štítnej žľazy. Z ďalších nádorových markerov treba spomenúť AfP, ktorý je fyziologickým produktom embryonálnych štruktúr žĺtkového vaku a pečene. Patologicky zvýšené hodnoty tohto markeru produkujú hepatoblastómy a nádory germinatívneho pôvodu, v ktorých sú prítomné štruktúry žĺtkového vaku, najčastejšie v testes, zriedka v ováriách. β2m – je ľahkým reťazcom imunokompetentného HLA systému. Je fyziologicky produkovaný najmä B-lymfocytmi. Preto ho najčastejšie produkujú nádorové ochorenia B-lymfocytárneho pôvodu ako sú myelómy, chronické myeloblastické leukémie a B-lymfómy. β2m je metabolizovaný obličkami a je aj citlivým a nešpecifickým ukazovateľom poškodenia obličkového parenchýnu. feR – je väzbovou bielkovinou železa. Jeho hodnoty nešpecificky stúpajú pri anémiách združených s malignitou. Produkovaný je aj hepatocytmi, preto ho možno využiť aj pri monitorovaní diferencovaných hepatómov. S100 je produkovaný tkanivami neuroektodermálneho pôvodu, funguje ako väzbová bielkovina vápnika a je vhodným markerom malígnych melanómov. možnosti klinického využitia nádorových markerov Nádorové markery možno v klinickej praxi využiť na tieto účely: • skríning malignity, • diagnostika malignity, • určenie prognózy, • sledovanie účinnosti liečby, • sledovanie pacientov v remisii. Pre potreby skríningu malignity, pri ktorom sa zisťuje prítomnosť minimálneho asymptomatického ochorenia, treba mať k dispozícii nádorové markery s 90 % senzitivitou (správnou pozitivitou u chorých) a s 90 % špecifičnosťou (správnou negativitou u zdravých). Tieto náročné kritéria nespĺňa takmer žiadny z vyššie uvedených nádorových markerov, preto sú možnosti ich využitia v skríningu malignity minimálne. Už dlhší čas sú snahy o skríning karcinómu prostaty pomocou PSA. Avšak PSA nie je špecifickým markerom karcinómu prostaty, ale je len citlivým ukazovateľom poškodenia tkaniva prostaty patologickým procesom neraz aj nemalígneho charakteru. O tom, či u pacienta ide o malígny proces, rozhodujú ďalšie pomerne náročné diagnostické postupy. Aj z hľadiska diagnostiky malignity sú podobne vysoké nároky na senzitivitu a špecifičnosť nádorových markerov. Príčinou nižšej senzitivity nádorových markerov je jednak nedostatok orgánovo špecifických markerov (s výnimkou PSA u karcinómov prostaty) a jednak oneskorený prienik nádorových markerov z nádorového tkaniva do cirkulácie (až v čase objavenia deštrukčných a nekrotických procesov), ku ktorým dochádza zväčša vo vyšších klinických štádiách ochorenia. Príčinou nižšej špecifičnosti nádorových markerov je v prvom rade ich produkcia aj nemalígnymi patologickými procesmi v tkanivách. V prvom rade ide o chronické zápalové ochorenia pečene, pľúc a obličiek, ktoré vedú u približne ¹/³ postihnutých k prechodne zvýšenej hladine nádorových markerov, ktorá sa po upokojení aktivity ochorenia na rozdiel od malígnych pochodov zvykne znormalizovať. Z vyššie uvedených dôvodov treba zdôrazniť, že normálne hodnoty nádorových markerov nevylučujú prítomnosť malignity v organizme a naopak zvýšené hodnoty nádorových markerov nie sú jednoznačným dôkazom prítomnosti malignity. Z hľadiska diagnostického sú nádorové markery nápomocné pri určení klinického štádia ochorenia. Výraznejšie zvýšené hodnoty nádorových markerov poukazujú neraz aj pri negatívnych výsledkoch základných zobrazovacích metód na pokročilejšie štádium malignity a potrebu pátrať po predpokladaných metastázach ďalšími diagnostickými postupmi. Určovanie hladín nádorových markerov je nápomocné pri zisťovaní pôvodu malignity u metastáz neznámeho pôvodu. Nádorové markery nie sú orgánovo špecifické, ale javia určitú špecifičnosť k rôznym typom malígneho tkaniva. Určenie lokalizácie primárneho nádoru je dôležité pre správny výber liečby. Preto je vhodné pri metastázach nejasného pôvodu vyšetriť vyššie uvedenú škálu nádorových markerov smerujúcu k určeniu primárneho nádoru. Správnou interpretáciou výsledkov vyššie uvedených nádorových markerov možno presnejšie určiť charakter nádorového procesu a optimalizovať vykonanie ďalších diagnostických postupov smerujúcich k zisteniu pôvodu vzdialených metastáz (tabuľka 2). Predoperačné vyšetrenie sérových hladín väčšiny uvedených nádorových markerov má prognostický význam. Výrazné zvýšenia hladiny sú združené s pokročilými, zväčša metastatickými nádormi a korelujú s kratším trvaním remisií ako aj s celkovým kratším prežívaním pacientov. Presnejšie prognostické informácie poskytujú vyšetrenia tkanivových nádorových markerov v tkanivových cytozoloch alebo imunohistochemické vyšetrenia. Najširšie možnosti využitia nádorových markerov spočívajú v sledovaní účinnosti liečby a vo včasnom odhalení jej neúčinnosti. Nádorové markery sú priamo produkované malígnymi tkanivami, preto zmeny ich hladín verne zrkadlia zmeny biologickej aktivity malígneho tkaniva. Nádorové markery treba vždy vyšetriť pred vykonaním chirurgického zákroku a za 3 – 4 týždne po jeho vykonaní. Porovnaním hladín markerov pred operáciou a po nej možno získať informáciu o rozsahu chirurgického zákroku a jeho efektívnosti. Pri sledovaní účinnosti chirurgickej liečby pomocou nádorových markerov treba brať do úvahy biologický polčas nádorových markerov. U väčšiny nádorových markerov sa tento polčas pohybuje v rozmedzí niekoľkých týždňov, preto treba kontrolné vyšetrenie markerov po operácií vykonať až po tomto časovom intervale. Pravidelné určovanie hodnôt nádorových markerov má veľký význam pri sledovaní účinnosti cytostatickej liečby. Porovnaním hodnôt nádorových markerov vyšetrených pred podaním jednotlivých cyklov cytostatík možno včas zachytiť prvé prejavy neúčinnosti liečby. Opakovane potvrdený vzostup markerov je inTabuľka 2. Produkcia nádorových markerov rôznymi typmi malígnych tkanív. Typy malígneho tkaniva Nádorové markery Predpokladaná primárna lokalizácia nádoru mucinózne žľazové CA 19-9 pankreas, žlčové cesty, črevo CA 15-3 prsník nemucinózne žľazové CEA črevo, pľúca, žalúdok, štítna žľaza (medulárny ca) epidermoidné CY 21-1 pľúca, krčok maternice, hlava a krk neuronálne, neuroendokrinné NSE pľúca (malobunkový ca), perif. nervy (neuroblastómy) hCT štítna žľaza (medulárny ca) lymfatické, krvné β2m kostná dreň (myelómy, lymfómy, leukémie) tkanivá embryonálneho pôvodu AFP testes, ováriá, pečeň HCG placenta, testes tkanivá coelómového pôvodu CA 125 ováriá, maternica (u ženy) tkanivo prostaty PSA prostata (u muža) Prehľadné články3 / 2006 onkológia / www.solen.eu 157 dikáciou na vykonanie zobrazovacích vyšetrovacích postupov. Veľmi dôležité je zdôrazniť, že pri sledovaní účinnosti cytostatickej liečby treba dať väčší dôraz na dynamiku zmien než na absolútnu výšku hodnôt. Preto je potrebné monitorovať zmeny hladiny príslušných markerov aj pod referenčnou hodnotou. Určovanie hladín nádorových markerov má miesto aj v rámci dispenzárnych kontrol u pacientov s predpokladanou remisiou ochorenia. Aj u týchto pacientov býva vzostup markerov až v 70 % včasným prejavom progresie alebo recidívy ochorenia. Význam určovania nádorových markerov pri jednotlivých nádorových lokalizáciách (tabuľka 3) Karcinómy hlavy a krku: Sú to prevažne epidermoidné karcinómy, zriedkavejšie adenokarcinómy. Preto základným markerom je SCCA (prípadne CYFRA 21-1) a doplnkovým CEA. Nádory hlavy a krku sú nevýrazným producentom markerov. Praktický význam má sledovanie účinnosti liečby. Karcinómy žalúdka: Sú to adenokarcinómy, častejšie nediferencované. Základnými markermi sú CA 72-4 (prípadne CEA). U málo diferencovaných typov je vhodné sledovať TPS. Výraznejšími producentmi markerov sú pacienti s metastázami, u ktorých je určovanie hladín vhodným ukazovateľom účinnosti liečby a včasného zistenia progresie. Karcinómy čreva: Sú to prevažne diferencované adenokarcinómy. Základným markerom je CEA a u mucinóznych typov CA 19-9. U zriedkavých karcinoidov je vhodné určovať hladiny NSE. U karcinómov čreva má význam vyšetriť hladinu CEA aj pred operáciou, pretože jej výška koreluje s prognózou ochorenia. Veľmi dôležité je pri karcinómoch čreva kvalitne sledovať dynamiku markerov v priebehu chemoterapie. Na základe ich vzostupu možno včas zachytiť neúčinnosť často finančne veľmi náročnej chemoterapie. Karcinómy pankreasu a žlčových ciest: U týchto zväčša diferencovaných adenokarcinómov je diagnostický prínos nádorových markerov (CA 19-9) obmedzený, lebo diferenciálno-diagnostická hodnota rozlišujúca medzi karcinómom a pankreatitídou sa pohybuje na úrovni 250 U/ml. Hodnoty presahujúce túto úroveň sú už prejavom pokročilej malignity. Vzhľadom na nepriaznivú prognózu tohto ochorenia má obmedzený význam aj monitorovanie pacientov. Karcinómy pečene: Markerom hepatoblastómov a nezrelých hepatómov je AFP, markerom cholangiokarcinómov pečene je CA 19-9. Výrazný vzostup hladín AFP u pokročilých cirhóz býva včasným ukazovateľom prechodu cirhózy do karcinómu. Možnosti monitorovania uvedených ochorení nádorovými markermi sú vzhľadom na ich nepriaznivú prognózu obmedzené. Karcinómy pľúc: Z pľúcnych malignít je markerom adenokarcinómov CEA, markerom epidermoidných karcinómov CYFRA 21-1 a markerom malobunkových karcinómov NSE. Vyšetrenie nádorových markerov pomáha spresniť klinické štádium, biologický charakter malignity a má význam pri monitorovaní účinnosti chemoterapie. Markerom malígnych melanómov je S-100, ktorý umožňuje včaššie zachytiť vzdialené metastázovanie a sledovať efektívnosť liečby. Pre sarkómy vhodné markery nie sú. Zmeny ich proliferačnej aktivity je možné nešpecificky sledovať určovaním hladiny TK. Karcinómy prsníka: Sú to prevažne rôzne diferencované adenokarcinómy. Ich základným markerom je CA 15-3, doplňujúcim CEA a pri menej diferencovaných nádoroch môže byť jediným ukazovateľom aktivity hladina TPS. Zvýšené sérové hladiny markerov produkuje až 75 % pacientok so vzdialenými a len 25 % pacientok s regionálnymi metastázami. Pravidelné určovanie hladín CA 15-3 je citlivým ukazovateľom zmien dynamiky nádoru počas liečby a včasným ukazovateľom potreby pátrať po progresii ochorenia zobrazovacou metódou. Zhoda výsledkov nádorových markerov a zobrazovacích metód pri odhaľovaní vzdialených metastáz je viac ako 80 %. Karcinómy krčka a tela maternice: Základným markerom karcinómov krčka maternice je SCCA a tela maternice CA 125. Význam určovania týchto markerov spočíva v skoršom odhalení progresie ochorenia po hysterektómii a v sledovaní efektívnosti liečby. Karcinómy ovária: Markerom seróznych cystadenokarcinómov ovárií je CA 125 a u ostatných hisTabuľka 3. Prehľad základných nádorových markerov pre jednotlivé nádorové lokalizácie. Nádorová lokalizácia Základné markery Nádory hlavy a krku a pažeráka SCCA (epidermoidné karcinómy) CEA (adenokarcinómy) Nádory žalúdka CA 72-4 (diferencované adenokarcinómy) TPS (nediferencované adenokarcinómy) Nádory čreva CEA (nemucinózne adenokarcinómy) CA 19-9 (mucinózne adenokarcinómy) NSE (karcinoidy) Nádory pečene AFP (hepatocelulárne karcinómy) CA 19-9 (cholangiokarcinómy) Nádory pankreasu a žlčových ciest CA 19-9 (adenokarcinómy) Nádory pľúc CEA (adenokarcinómy) CYFRA 21-1 (epidermoidné karcinómy) NSE (malobunkové karcinómy) Nádory spojiva TK (sarkómy) Nádory periférnych nervov NSE (neuroblastómy) Nádory kože S-100 (malígne melanómy) Nádory prsníka CA 153 (diferencované adenokarcinómy) TPS (nediferencované adenokarcinómy) Nádory vonkajšieho genitálu a krčka maternice SCCA (epidermoidné karcinómy) Nádory tela maternice CA 125 (karcinómy endometria) Nádory ovárií CA 125 (cystadenokarcinómy) CA 72-4 (iné typy karcinómov ovárií) AFP (germinatívne nádory) Nádory močových ciest a obličiek CEA (diferencované karcinómy) TPS (nediferencované karcinómy) Nádory testes LDH (seminómy) HCG, AFP (neseminomatózne germinatívne nádory) Nádory prostaty PSA (adenokarcinómy) Nádory endokrinných orgánov TG (diferencované karcinómy štítnej žľazy) hCT, CEA (medulárne karcinómy štítnej žľazy) PRL (adenómy hypofýzy) PTH (adenómy paratyreoidey) Hematologické nádory β2m – (myelómy, β-lymfómy, chron. lymfocytové leukémie) TK – (lymfómy, leukémie) Prehľadné článkywww.solen.eu / onkológia 3 / 2006 158 tologických typov treba okrem CA 125 sledovať aj marker CA 72-4. Vzostup hodnôt CA 125 pri progresii USG nálezov ovárií umožňuje včas diagnostikovať karcinóm. Predliečebné hodnoty CA 125 sú závažným prognostickým údajom. Pacientky so vstupnou hodnotou vyše 250 U/ml CA 125 majú kratšie obdobie remisie a skrátené celkové prežívanie. Zmeny hladín CA 125 počas chemoterapie sú najcitlivejším ukazovateľom liečebnej odpovede malígnych ovariálnych karcinómov a indikáciou pre zmenu liečby. Karcinómy močových ciest a obličiek: Pre tieto nádory nie sú k dispozícií kvalitné nádorové markery. Pomocnými markermi pre sledovanie účinnosti liečby sú CEA a TPS. Testikulárne karcinómy: Markerom štruktúr žĺtkového vaku v týchto nádoroch je AFP a trofoblastických štruktúr HCG. Kombinované určovanie týchto markerov pomáha u neseminomatóznych testikulárnych nádorov spresniť v kombinácií s CT vyšetrením abdomenu klinické štádium ochorenia. Uvedené markery sú základným spôsobom sledovania účinnosti chemoterapie a včasnej detekcie progresie. Seminómy len zriedka produkujú ľahko zvýšené hladiny HCG, kým zrelé teratómy uvedené markery vôbec neprodukujú. Karcinómy prostaty: Určovanie hladiny PSA umožňuje u asymptomatickej populácie včas zachytiť ochorenie prostaty. O tom, či ide o malígne ochorenie rozhoduje pod USG vykonaná aspiračná biopsia (u pacientov s PSA vyše 10 ng/ml). Cieľom určenia charakteru ochorenia prostaty u pacientov s rozsahom PSA 4 – 10 ng/ml sa najprv určuje sérová hladina voľného PSA. Pomerom hodnôt celkového a voľného PSA sa získava index, ktorý – ak je nižší ako 25 % – poukazuje na patologický proces suspektný z malignity. U týchto pacientov treba taktiež vykonať aspiračnú biopsiu. Karcinómy štítnej žľazy: Základným markerom diferencovaných karcinómov štítnej žľazy je Tg, medulárnych karcinómov hCT a CEA. Zmeny hladiny Tg sú vysoko citlivým ukazovateľom účinnosti chirurgickej liečby a liečby rádiojódom. Vzostup hodnôt Tg počas liečby alebo po jej ukončení je prejavom progresie ochorenia a potreby vykonať zobrazovacie vyšetrenia. Pomerne špecifickým markerom medulárnych karcinómov je hCT. Pri podozrení na toto ochorenie je vhodné vykonať aj stimulačný test s cieľom uvoľniť hCT do cirkulácie, pri ktorom sa porovnáva sérová koncentrácia hCT pred podaním pentagastrínu alebo infúzie kalcia a po ňom. Pravidelné určovanie hladín hCT spolu s CEA je vhodným spôsobom monitorovania aktivity ochorenia. Pri monitorovaní účinnosti liečby a dlhodobom monitorovaní pacientov s myelómami, malígnymi lymfómami a chronickými lymfatickými leukémiami sa uplatňuje kombinované určovanie markerov β2m a TK. Kým hladiny β2m poukazujú skôr na zmeny nádorovej masy, hladiny TK citlivo poukazujú na zmeny proliferácie. Hladiny uvedených markerov sú aj dôležitým prognostickým ukazovateľom. doc. MuDr. Juraj Kaušitz, CSc. Onkologický ústav sv. Alžbety, s.r.o. Heydukova 10, 812 50 Bratislava e-mail: jkausitz@ousa.sk literatúra u autora