icon

Som unavená, nevyspatá a vyčerpaná

milka1988
7. okt 2023

Ahojte prosím povedzte mi že nie som jediná ktorá si ani po roku a pol "nezvykla" na tú únavu z dieťaťa. Všetci mi vraveli neboj to si zvykneš časom na ten nedostatok spánku, zvykneš si uvidíš, všetci ma presviedčali že to si telo dokáže na to zvyknúť ale malý má rok a pol a čím ďalej tým viac ráno trpím ako pes. Tak by som si chcela pospať ale malý je hore už o 6:30. Pre niekoho možno v pohode čas pre mňa neskutočne skoro. Ako keby bolo iba 4:30. Vždy som bola viac večer/ noc aktívna a ráno dlhšie spala ale na toto si nedokážem nijak raz zvyknúť vôbec to nie je môj čas na vstávanie a ráno mi je už do revu z toho.
Snažím sa si občas ľahnúť s ním na obed ale ta hodina/ hodina a pol je pre mňa ako studená sprcha 😭 nestačí mi to
Vkuse 24/7 365 , som s malým len ja, muž v práci živnostník takže veľa pracuje aj sviatky aj soboty, starý rodičia tiež pracujú, kamošky majú svoje deti nebudem im pridávať. Keby aspoň v noci spal, ale zobudí na sa mlieko 2-3x a ten spánok je samozrejme pre mňa masaker. Neexistuje niečo ráno na povzbudenie na prebratie? Už som fakt zúfalo unavená až mi je zle na zvracanie. Keby spal aspoň do 8-9 to by bolo pre mňa ideá.
Je tu ešte iba mamička v podobnej situácii? Ako to riešiť? 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

milka1988
autor
7. okt 2023

@gelifil ďakujem za tvoj názor nepomohla si mi nijako len ma sudis.dufam ze aj ty raz nebudes sudena

aurora33
7. okt 2023

@milka1988 co by si robila kebyže ti dieťa vstáva o piatej ráno? Prepáč ale naozaj si ako rozmaznané dieťa. A urcite ti nič nezistia keď očividne si unavená teda ako píšeš odkedy máte dieťa a ty nemozes spat dokedy chceš. Ja som tiež nočná sova, takže ti rozumiem, ale s kávou sa to dá zvládnuť.

zmrzlinka2021
7. okt 2023

@milka1988 kamoška nedovolia dcérke skoro večer zaspať a naučila ju tak, aby vstávala o deviatej ráno😉

Nechcete mať na pár hodín týždenne upratovačku?

milka1988
autor
7. okt 2023

@nafka0483 veď hypotéku mame na dom, ale hypotéku treba splácať. A áno bývame tým pádom v podnájme neviem kde inde by sme mali bývať.

zmrzlinka2021
7. okt 2023

@aurora33 ak je večerný typ, nezmení to. S tým sa rodis. A aj keď vstaneš ráno skoro, si prvé hodiny paralyzovaná. Tak ako ranný typ človeka večer.

milka1988
autor
7. okt 2023

@aurora33 co by som robila? Neviem úprimne predpokladanam ze by som bola na tom este horšie ako som. Nie som skovranok som nočná sova.
Väčšina ľudí je skovranok a dokážu vstávať skoro ráno bez toho aby im to narusalo deň. Nie sme všetci rovnakí

aurora33
7. okt 2023

@zmrzlinka2021 ja viem, tiež som sova, ale nebudem kvôli tomu preboha preucat svoje deti. Som dospela tak sa teda prisposobim ja.

milka1988
autor
7. okt 2023

@zmrzlinka2021 áno večer proste kým iné ženy umierajú unavou a musia si ísť hneď ľahnúť nevladzu už ani ten riad ísť umyť tak ja ho kľudne umyjem, povysavam, pozehlim, kupelnu obriadim kdežto cez den som ako vypluta.

aurora33
7. okt 2023

@milka1988 halooo čítaš čo píšem? 😅 asi nie

zmrzlinka2021
7. okt 2023

@milka1988 mne sa v práci robí najlepšie po tretej poobede, ale keďže mám rodinu, o piatej sa musím výslovne prinútiť odísť

lily246
7. okt 2023

@milka1988 ale ty chápeš, že nemôžeš čakať, že budeš spať do 8-8:30, keď škôlka a škola začína o 8:00? Musíš ho nachystať a odviesť tam takmer denne niekoľko rokov.

zmrzlinka2021
7. okt 2023

@aurora33 dieťa je rovnaké ako ja, ale ako mladšia som mala brigádu so skorým vstávaním. Skolabovala som. Telo mi prestalo fungovať. Snažila som sa, ale skončilo to fakt zle. Vstávala som o piatej skoro ráno. Teraz vstavame06:45 a je to akceptovatelne

milka1988
autor
7. okt 2023

Ďakujem všetkým za názory, aj za urážky ze som rozmaznana a zhyckana ( názor podľa jednej situácie ktorú prežívam 🤷🏻‍♀️

, kto je sova pochopí ako sa cítim pre ostatných som len rozmaznana zhyckana a neviem čo. Jedna mi tu poradila čo môžem ešte urobiť ráno aby ma to nakoplo, par ľudí ktorí su tiež nočné sovy ma chápu zvyšok ma zhodí.
Sa ani necudujem ze tu ľudia píšu ako anonym alebo nepíšu už nič keď namiesto moralnej podpory matka matke človeka viac skopu dole pod zem ako si vôbec dovolí sa sťažovať na únavu.
Btw mam aj iné problémy ak by si niekto myslel že ich nemám ak riešim toto. Vypínam si notifikácie kto mi chce napísať správu kľudne na komentáre už radšej reagovať nebudem. Všetko dobre vám želám

simsalabim
7. okt 2023

@milka1988 bohuzial, musis to nejako akceptovat a vydrzat. Mas dieta a proste cely zivotny rytmus sa mu teraz podriadi. Kym bude chodit do skolky, skoly, bude treba rano vstavat.... ale neskor si to opat budes moct zariadit podla seba. Biorytmus je u niekoho velmi silny a je tazke to prekonat, ale ked musi, tak musis.

aurora33
7. okt 2023

@zmrzlinka2021 rozumiem ti, už asi trikrát som tu písala, že som tiež sova. Dokonca mi to vyšlo aj v DNA teste. U mňa je najvyššia aktivita okolo 17:00, najlepšie sa mi doma upratuje o deviatej večer. Ale pomaly sa učím fungovať tak ako zvyšok rodiny. Premaham sa od rana. Čo mi najviac pomáha je ranné cvičenie a káva. Aj prácu mám takú že vstávam skoro ráno. Našťastie sa mi to dá dospat cez víkend. Autorka ma tu smolu, že jej nepomôže manžel.

tykat
7. okt 2023

@milka1988 dala by som dieta do jasli/skolky. Co najskor. Rodicak ti ostane a odpadne ti polovica povinnosti, naje sa tam, vybeha, posocializuje, aj bordel co narobi za nim upracu. A ty mozes robit z domu aj na vacsi uvazok. A cas si cez den rozhodis ako potrebujes. Mozes si doobeda aj schrupnut.

zmrzlinka2021
7. okt 2023

@aurora33 vies rozdiel medzi mnou a dieťaťom je v Tom, že ja mám zaň zodpovednost, starostlivosť. Preto rodič musí byť OK.

aurora33
7. okt 2023

@zmrzlinka2021 viem a tu su rodičia dvaja, preto by jeden nemal padať na hubu od únavy

gelifil
7. okt 2023

Tiez som sova , ale to autorka neakceptuje. ALE, som raz matka, tak sa prisposobim , obetujem. Rodicovstvo je predovsetkym o obete a toto autorka nechce akceptovat. V tom jej je problem.

0silvia0
7. okt 2023

@milka1988 a dom, na ktory mate hypoteku je este v stadiu vystavby?

h2
7. okt 2023

@gelifil A tebe sa čo stalo, že si taká protivná? Ja mám pocit, že autorka sa obetuje viac než dosť. Skúšala sa prispôsobiť, čakala, že si zvykne. A čakala rok a pol. Nemám pocit, že žena, ktorá toho robí toľko, ako ona, je zhýčkaná. Prišla si sem po radu, či existuje niečo, čo jej umožní ráno fungovať a mať energiu, čiže chce to riešiť a aj ráta s tým, že ten ranný spánok mať nebude. Chcela vedieť, ako to zvládnuť. Tvoj komentár bol veľmi neempatický.

letfenixa
7. okt 2023

@milka1988 pozri, ja tiež najlepšie fungujem večer, ale keďže syn, keď už začal prespavat noc, tj cca 2,5-ročný, budil sa o 4 ráno, kým ju neprespal, mával nočné desy, bdele nočné dvojhodinovky, tak som sa naučila ísť spať s nim. Do roboty chodím od jeho roka. Kým spaval počas dňa a dalo sa mi, spala som s nim. Ty sa musíš prispôsobiť.
A ako bolo už spomenuté, s dieťaťom už sa nikdy nevyspis tak, ako bezdetna.

gelifil
7. okt 2023

@h2 na zaciatku som jej davala radu..viacere jej pisali, ze to treba proste akceptovat, aspon na cas, ale ona furt svoje....lebo ona spavala 33 rokov do 10.00( co je blbost, do skoly snad nechodila na 4.hodinu), plus dlho otalala s dietatom a dala an rady ostatných, ze si zvykne aze su deti, ktore spia do 9.00...tak tomu uverila a mala dieta...kus infantilne spravanie..mozno aj dlho cakala s dietatom.Mlady clovek viac zvladne , nie cakat do 33

jaskolka
7. okt 2023

Biorytmus ako taký sa "prestaviť" nedá. V tom úplne autorku chápem. To je akoby od skovranka chceli, aby fungoval večer a v noci a ráno spal.to nejde. Teda ide, ale po čase bude nervózny, nas... tvaty, a môže vybuchnúť pre hocijaké somariny.
Bohužiaľ, keďže svet je prispôsobený viac tým" škovrankom "tak druhým typom ľudí nič len nejako sa prispôsobit, neostáva.. A jedni to dajú lepšie, iní horšie.
To neznamená, ze autorka je lenivá ci neviem co, ja mam pocit, ze naopak si toho naložila veľa a teraz je z tohoaz veľmi" vynervena ".
Ja by som na jej mieste fakt skúsila bud obmedziť prácu, aspoň na čas, kým sa trochu zregeneruje. Keď teda muž v zime ma menej zákazok, tak nech aspoň v tom čase trochu sa zapojí on.

luccija
7. okt 2023

@milka1988 ja Ti rozumiem som sova večer mam najviac sily, energie varím, cvicim...vstávať ráno 06 je pre mňa veľmi ťažké a to chodím spat medzi 22-23 a je mi to malo reálne sa zobudím o 10-11 dovtedy som ako mechom prastena niekedy mam pocit, že neviem ani premýšľať, zivam
ešte mám k tomu nízky tlak.Vcera som si ľahla o 22 a vstala dnes o 8 ten deficit z týždňa aj tak nedobehnem.
Ty si tak bola naučená roky fungovať a ťažko Ti je teraz.Ale zase ja, keď som mala malé dieťa večer išla spať okolo 20-21 a rán vstala medzi 8-9 išli sme doobeda von, obed a poobede som spala s ňou aspoň polovicu z toho čo spala ona.Ona spala 3 hodiny ja hodinu aj pol.Prichystala som olovrant a išli von.
Večer od 21-24 bol môj čas.
Ty máš toho veľmi veľa na krku a tvoj muž ani nehovorím.Jedine čo Ti pomôže chodiť spať večer skôr ja som si nikdy nezvykla na vstávanie.Si v jednom kole práca, dieťa, domácnosť plus nevyspatie raz sa to niekde prejaví.
Ber to pozitívne sú deti čo vstávajú 05🙂)
Neviem poradiť máš to ťažké obidvaja sa príliš uhanate.Musis pracovať z domu?ma to taký veľký finančný prínos?začala som piť kávu po narodení dieťaťa skôr placebo efekt.Ano, tiež som hľadala príčinu v zeleze, nízkom tlaku, štítna žľaza nie proste nie som stavaná vstávať skoro všetky výsledky dobre len tlak veľmi nízky
Musíš z niečoho upustiť variť na viac dní, mrazit, vypustiť prácu jednoducho nemôžeš byť aj matka, zamestnanec a muž príde o 19.
Tak večer neupratuj a lahni si rovno s dieťaťom pár dní do tyzdna.Ja idem večer nasilu spať hodinu neviem zaspať nech viem ráno vstať.

luccija
7. okt 2023

Kamarátka vstava 4:30 a večer 20 spí.Rano je najaktivnejšia a od 16 unavená a čaká na večer🙂
Ja o 15-16 ozivam.Aj toto je jeden z dôvodov, že som zostala pri jednom dieťati.Treba to dospat skúsiť posunúť dieťaťu večerné zaspávanie , alebo ľahnúť večer skor

pettom19
7. okt 2023

Autorka, necitala som vsetky prispevky, ale uplne ti rozumiem, mam doma presne to iste. 15 mesacne dieta, ktore cez den neobsedi ani dve sekundy na jednom mieste, neustale treba nanho dohliadat, inak by si rozbil drzku 😆. Noci su tiez kadejake, muz v praci + prerabame dom, takze tiez som na maleho prakticky sama. Pocas dna neurobim dokopy nic, ledva obed popri nom a potom rychlo vsetko ostatne, kym spi. Vecer padam na hubu, a to si stale vycitam, ze neexistuje, mam len jedno dieta, ale citim sa, akoby som ich mala pat. Proste totalne neschopna. Nepamatam sa, kedy som spala viac ako 2-3 hodiny vkuse bez prerusenia. A najhorsi je prerusovany spanok, lebo to sa nevyspis vobec. Tiez som mala v umysle, ze budem popri malom pracovat, ale to uz by som pri tak akcnom decku fyzicky ani psychicky nedala.

loliki
7. okt 2023

@milka1988 Autorka, vyspi sa, oddýchni si a doplň si zásoby vitamínov a minerálov, lebo úplne že vyhoríš. Máte zvieratá. V prírode to funguje tak, že si lastovička sadne na vajíčka, samičky sa venujú mláďatám a samci idú na lov a zabezpečujú potravu. Ale my ženy sme pravda emancipované a myslíme si, že to bábatko len spinká do 3 rokov a vtedy ho dáme do škôlky a my pôjdeme do roboty. A čuduj sa svete, vôbec to tak nie je. Tak si treba preorganizovať chod domácnosti, popresúvať priority, aby si to zvládala.

rebrambora
7. okt 2023

Ultimativne riesenie je espresso, pol hodina spanku a dalej fungovat - to je fakt.
Ja som tiez sova, nejak som sa ale vdaka detom a psom naucila vstavat o 4:30.
Ved daj male na strazenie, je uz dost velke.

brendaa
7. okt 2023

@milka1988 noo nejako ti nerozumiem ved keby spal do 8-9hod urobíš este menej lebo by si spala s nim... Myslim ze ty si viac spavá a potrebuješ veľa spať.... Tam vzorec nie je... Aj ked ti vstáva dieťa pre teba skoro tak keby si menej prskala tak do 10 hod máš po raňajkách, zvery pokrnene, navarene dokonca upratané.... Stihas prechádzku doobeda... . Dieťaťu dáš obed, das ho spať a mozes pracovať...
Potom olovrant, práca, upratovať priebežne prechadzka, večera, kuchyňu spratat, prácaa o 21.30 si v posteli....
Je to o tom co môžeš a chce sa ti....
Tebe sa žiaľ chce spať a máš rodinu....