Som vyčerpaná mama hyperaktivneho, hyperkinetického dievčatka
Som mama hyperaktivneho, hyperkinetickeho dievcatka a uz som uplne vycerpana, vystavena, vsetka moja energia je uz vycucnuta. Viete mi poradit nejake dobre tipy a triky aby som sa nabila a bojovala trpezlivo dalej? Moja relaxacia denne je cca 10 minut na konikovi. Aj spanok mam zly, naruseny,alebo nespim vobec. Prosim piste iba mamicky, ktore mate doma hyper- ADHD deti 24 hod. denne a poznate to naozaj na vlastnej kozi. Dakujem.
@natas4 ano mam velmi zlateho manzela, bojujeme spolu, my sa casto striedame, ale vtedy si nemozem dovolit oddychnut, robim domace prace a vsetko co treba stihnut, aby som to potom nemusela robit v noci. A to stihnut myslim upratat tie skody po malej a zakladne veci - wc, jest, napit sa, srchu, alebo take. Niekedy aj babky pridu, tak mam pol hodink stihnut nieco.
@bambinkaa tvoja dcera bude mat za dva mesiace tri roky...ty ked si s nou, tak neupratujes? Ved nemusis hadam byt s nou non stop...a upratany byt nie je to najdolezitejsie...dolezite je, aby ty si bola v pohode...a tak ked je manzel s dcerou, ty sa vyprdni na bordel v byte a chod si von zresetovat hlavu
@bambinkaa zapoj z rodiny, koho sa da...popripade skolka aspon na 4h... Urcite Ti v centre ped.psych poradne, poradia aktivity, ktore by malu zabavili aspon na chvilu a ty si mohla vylozit nohy aspon na 5 min, ale potesi 🙂 Nie je hamba poziadat o pomoc, ak ju potrebujes... Su tam zlate osobky, ktore ochotne poradia
@bambinkaa v tak malom veku mate stanovenu tuto diagnozu? kto vam ju stanovil neurolog alebo pedopsychiater ? a co vam odporucal ... aku liecbu ...
nas skludnuje magnezko, uprava stravy, a teda skusali sme vselico ... nie vsetko sedi na kazde dieta... ale teda v tomto obdobi to bolo dost narocne ... tu u nas odbornici nedavaju ADHD v tak skorom veku ... mali sme ine diagnozy aj ked teda teraz uz je tam aj to ADHD...
skusala som aj homeopatika ... sedafic, potom sme mali priamo na neho od homeopatky..
mne s nim velmi nikto ostat sam v tomto obdobi nechcel v podstate sme ani velmi nechodili mimo dom medzi ludi a deti ... ale zasa celkom aj spaval niekedy ... ale teda upratany byt som moc neriesila nedalo sa ... mala som k tomu aj skolacku ... navarila som hracky ho aj tak nebavili akurat tak vysypat z krabice.... moj bol v pohode ked sme chodili von ... na prechadzky ..priputany v kociari, aby mi neusiel na cestu a bolo ... alebo v bicykli v sedacke...
@natas4 pri nej sa neda nic urobit, resp. da, ale urobi dalsiu skodu. Napr. dnes strkala ruku do nocnika a potom ten moc rozliala. A pritom bola pri mne. To bola sekunda a vyuzila to, ze som musela aj ja na wc a v polovici "toho" nevstanem ze ano? Mne sa byt neligoce, naplanujem si navstevy a vtedy pekne upracem a potom viem ze chvilu nepride nikto, tak kaslem to. Aj som v pohode, beriem to z nadhladom, len uz velmi unavena. Neviem co by som robila vonku? Sice chodim vencit psa, to je celkom dobre.
@maznacik007 ano neurolog zatial povedal, ze hyperaktivna a hyperkineticka a ze ked bude vacsia tak tieto deti su potom uvadzane ako ADHD. Zatial nam poprial pevne nervy a systematickost, vsetko robit v rovnakom case a neustupit, byt laskavy, ale velmi dosledni. A povedal, ze vydrzme co najdalej bez liekov s cim som suhlasila. Viete ako sa hovori ze jasneee zive dieta vyrastie z toho 😉 ale predsa nechce s nou nikto byt dlhsie.
@ewisam Detskeho psychologa som zhanala, 2 boli, ale zrusili to. Hry ju bavia, ale iba minutu, tiez vsetko rozhadze a velmi vela beha a udrie sa, neustale ju musim mat na ociach. Ked obeduje, odbehne zo stolicky a urobi 3 kolecka a potom sa vrati a papa dalej, niekedy sa dusi od jedla, tak rychlo je, alebo pije.
A este mam 1 problem, ze mi huči v hlave a potrebujem 2 hodiny vecer ked zaspi, ze vobec dokazem rozmyslat. Cez den nespi uz cca 2 roky.
@natas4 😀 to je zlate 😀 bolo tak ze som fakt potrebovala spat, vzdala som sa po 30 minutach hucania a buchania na dvere neustale kricanie a pritom bola pri nej Mamina a vysvetlovala jej, ze iba chvilu si chcem pospat. Ona strasne vela krici aj od radosti, aj ked ju nieco zlosti, alebo len tak. Vlemi hlucna a stale beha.
aj na wc preto chodime spolu, ze ju pustim ked tam idem, lebo by rozbila sklicko na dverach. To je moc vytrvale dieta.
Ten cas pre seba 1 za tyzden by bolo dobre. 😅 chcela by som. Porozmyslam co by to mohlo byt.
@bambinkaa Ahoj, ja sice nemam deti ktore maju stanovenu tuto diagnozu, ale aj tak su velmi, velmi zivi, maločo ich bavi, hlavne starši, pri nom to bolo fakt hrozne. Neviem, či si skušala nejaky šport, tieto deti potrebuju ovela viac fyzickeho pohybu ako ine deti, skus bicykel, trampolinu, kolieskove korčule, lyzovanie, dlhe prechadzky v prirode, vela čerstveho vzduchu jej pomoze, doma sa určite nudi. A samozrejme upraviť stravu, nič sladke, to dodava energiu ktorej uz ma aj tak vela, dalej ziadny televizor, takisto sa v nej hromadi zbytočna energia a ziadne sedave spoločenske hry, k tomu sa dostanete neskor. No, mozno si to uz všetko vyskušala, ale dufam, ze aspon niečo z tohoto sa ti hodi. Vela pevnych nervov prajem 😉
@gaby21 ano suhlasim, chodime 2-3x denne von na hodinu a pol, chodi somnou aj vencit, beha v parku ako besna 😀 a krici od radosti samozrejme. ááááá áááááá 😀 trampulinu ma v detskej izbe, bycikel - to sa uci, von nosime kolobezku, auticko, kociarik. Chodime sa korculovat. Na sporty je ozaj nadana. Smiali sme sa, ze ktore dieta sa korculuje este dudka dudu 😀 lebo pred spanim podudle 5 min. este. Velmi rada maluje vodovkami a aj na stenu maslom 😉
@bambinkaa Ja som presvedčena, ze taketo mimoriadne aktivne deti, budu v buducnosti vrcholovy športovci, oni do pohybu dokazu vlozit uplne všetko, telo aj dušu a to doslovne 😝 ., moj tiez hockedy len tak z ničoho nič začne robič kolečka po byte, no a to uz viem, ze treba vypadnuť. Inak, ten bicykel je fak super, to ho dokaze neskutočne vyšťaviť, prejdeme hore dole celu dedinu a je spokojny, velmi skoro planujem posadiť na bicykel aj mladšieho, ten sice obsedi pri kadejakych činnostiac, no potom musi isť von a doslovne bezať a bezať.
@mirka414 to naozaj? tak Vas posiela Jezisko asi 🙂 a deti Vas urcite zboznuju 😀 mna uz napadlo, ze opartovatelku na 2 hodinky, ale potom si vzdy poviem, ze tak lubim svoje dieta a chcem byt s nim, naozaj chcem. Vtedy zabudem uplne na to, ze potom pridu 2-3 dni, kedy idem z posledneho. Potom sa zas nejko pozbieram a idem tancovat a sportovat s malou.
@bambinkaa To uz mas urcite aj chronicku unavu, vsak? Ja nemam az tak aktivne dieta, ale aj tak dost, a zase ma kopec inych "specialitiek", vdaka ktorym su u nas doma veci komplikovanejsie, ako napr. Nemozem ju vziat do obchodu vyskusat topanky, alebo oblecenie, cize musim pockat na manzela, ist nakupit, "pokusit" sa jej to vyskusat, a co neni dobre, zase vratit. A kedze nakupovanie neznasam, z domu sa sice dostanem, ale vobec ma to nedobija energiou, prave naopak. Ja som nedavno takto uvazovala, ako si odpocinut, a napadli ma iba nezrealizovatelne moznosti: bud 2 tyzdne dovolenky uplne sama, alebo pripadne odpadnut tak do komy aspon na tyzden, popripade som si este spomenula, mozno si videla serial Zufale manzelky, tam sa Lynett dopovala nejakymi tabletkami, ktore ju naspeedovali. Tabletky tusim urcene pre deti na ich ukludnenie, vo velkych davkach s opacnym efektom. A tu som si uz pomyslela - paneboze, vsak ja uz uvazujem nad "drogami". 😀
@lilitela jaaaaaj som sa zasmiala 😀 nakupovanie ani ja nemam rada. Na taku dovolenku myslim tiez casto 😀 niekde kde je ticho 😀 Ale davno som sa uz tak nezasmiala, mozno aj to by bolo dobre, viacej sa smiat. Clovek je v kolobehu a stale iba ten hon a strach co zase. Skusim sa viacej smiat, alebo uz ma napadlo, ze skakat na trampuline, ze vraj to uvolnuje dobre emocie v tele.
@lilitela @gaby21 @ natas4 @maznacik007 @ewisam
musim sa priznat, ked uz som Vam takto porozpravala dievcence, my by sme chceli 2 aj 3 babo a nedari sa 😒 aj z toho je mi smutno casto aj to sa asi pridava k stresu, uvana vsetko dokopy. Mam uz svoj vek, nad 30 tak nie je na co cakat a my sme cakali cakali a teraz uz ja neviem ci je to tou unavou, telo je vycerpane. Niekedy ked citim, ze aj by to slo a cele dni je mala schvalne taka vybusna 😒 Aj mam 2 ciarky na test, ale nedari sa nam udrzat plod 😒 Zachvilu nastupujem do prace, budem mat pracu, dieta, a v noci domacnost. 😒
@bambinkaa moja nic si nevycitaj ..moj sen o dovolenke spociva v tom ze vsetci pojdu mimo a ja ostanem sama doma ticho klud a bozsky pokoj... 😀 😀 😀
inak to sumive magnezko si kup aj pre seba ...
@bambinkaa Tak to ti este kolisu aj hormony. Pouvazuj nad platenou upratovackou, stoji to asi 4 eura/h, pride tak na 3-4 hodiny tyzdenne. Ak sa s nou dohodnes kazdy druhy tyzden, tak ta to mesacne vyjde cca 30 eur, to si myslim, ze sa da zvladnut, ked uz budes pracovat - kupis si za to viacej casu, nech ho stravis uz akokolvek. Ja to zvazujem, akurat musim prekonat sama seba - 1. aby som si pustila do bytu uplne cudzieho cloveka a 2. aby som verila tomu, ze to poupratuje dostatocne, najmä co sa pouzivania chemikalii tyka.
@bambinkaa studovala som specialnu pedagogiku, viem o com vravis..Rozmyslam ako ti pomoct, je mi jasne ze vsetko len rychlo, rychlo, preto odporucam zapojit rodinu, nema ti kto pomoct? aspon na cas, chvilu. suseda, niekto?Ja tiez budem potrebovat niekoho na vypomoc, ale to je o inom...
Rozmyslam, co by zvladla, aby ti vramci rychlosti a veku, ktoy ma, pomohla? V zmysle chvilu posedime, nakreslime, potom nieco"sportoveho"...
V skolskej triede to funguje stylom, si hotovy, kym to vseci dokoncia, vybehni a zotri tabulu napr. alebo si hotovy sprav si 10 drepov, kym ostatni dorobia alebo nieco podobne,(aspon tak by sa malo, podla toho co nas ucili) Striedat aktivity, ak si rozumieme 🙂
@bambinkaa ak je taká možnost treba prijat pomoc alebo vziat opatrovatelku na par hodin.Ja som tak ,,machrovala,,dva roky,ked som sa starala o 100kg tažkeho tažko choreho svokrika a posledne dni som ani nevedela peso íst na nákup a rok som po jeho smrti potrebovala aby som zasa dokazala normalne fungovat :( teraz sa chodim pomahat starat tiez o jedneho chlapceka čo je hyperaktivny a jeho mamina je tiez chorá a nevladze tak vdaka organizacii,kde pracujem si moze na par hodin oddychnut.Vazne ak je moznost najst nejaku pomoc vyuzi ju a použi ju a oddýchnite si.
ja mám 16 ročného a tiež som si svoje odskákala, ale dá sa to zvládnut , doležite je mat ho rada také aké je , nevyčítat si , a nebát sa vyhladat pomoc. Psychohygiena je základ 😀
nemám také dieťa,ja len k tomu spánku-musíš spať aj za cenu ,že si vezmeš tbl. na spanie,to je základ...akonáhle máš dcérku komu zveriť,tak neupratuj,nič nerob,ber tbl. a spi

@bambinkaa nepises ci mas partnera...ak ano, tak mu malu obcas nechaj nech sa postara ty sa chod niekam von odreagovat a rob co ta bavi