Stačí na invalidný dôchodok diagnóza od klinického psychológa?

janpalinkas
2. feb 2025

Ahojte, chcem si podať o invalidný dôchodok a chcem sa spýtať, ze Klinicky psychológ mi dal diagnózu ľahká mentálna retardacia. Musim to odnies psychiatrovi alebo mi stačí aj tento papier podať? Nedal mi tam žiadnu diagnózu len to napísal, niekto mi spominal, ze psychiater to musí premeniť na tie ich čísla aby mi to sociálna poisťovňa uznala. Neviete mi poradiť?

enmery
2. feb 2025

Potrebuješ papier od lekára. Psychológ nie je lekár.

janpalinkas
autor
2. feb 2025

@enmery teda od psychiatra?

balerina2025
2. feb 2025

@janpalinkas prosim ake mas prejavy, si sa citila dako divne?

janpalinkas
autor
2. feb 2025

@balerina2025 som chlap, nie zena… nechapem tvojej otázke… mam v papieroch mentálne retardovany od klinického psychológa/znalca… ktorý ma skúmal 3 mesiace a to bola jeho záverečná správa…

tuippo
2. feb 2025

@janpalinkas pri priznávaní invalidného dôchodku je podstatné aj to ako sa vieš uplatniť na trhu práce na základe tvojho vzdelania a postihnutia, prípadne či je možná rekvalifikácia, aby si sa mohol uplatniť na pracovnom trhu

enmery
2. feb 2025
petronelag
2. feb 2025

@tuippo To je dôležité, lebo pri ľahkej mentálnej retardácii sa väčšinou dajú vykonávať nejaké pomocné práce a iste budú treba doklady aj od psychiatra.

123kika1234
2. feb 2025

Ja som na ID a mám od psychiatra, ale teda nie na mentálnu retardáciu (😅) ale plus som musela ísť na posúdenie k psychológovi a to sa následne podalo na sociálnej poisťovni. Také psychologické posudky sa robia cca 3 hodiny v kuse ak nie viac

petruldo
2. feb 2025

@janpalinkas nie na ID správa od psychológa nestačí, treba aj vyšetrenie psychiatra. Čo na tebe skumal psychológ 3 mesiace? Vyšetrenie IQ je otazka 1 sedenia. Koľko máš rokov?

zero1
2. feb 2025

nevyzeráš že by si bol zaostalý. to len taký môj laický pohľad cez písmená

123kika1234
2. feb 2025

@zero1 mentálna retardácia je o IQ a to je o logickom rozmýšľaní, to nemusí byť vidieť cez písmená

zero1
2. feb 2025

@123kika1234 jasné. ale spojiť si dva a dva zjavne vie. hneď vidí možnosť zvýšenia príjmu heh. tak to len tak na odľahčenie.

janpalinkas
autor
2. feb 2025

@123kika1234 presne to som mal aj ja… od psychiatra mam adaptívnu poruchu a od psychológa mamlahlu mentálnu retardaciu

janpalinkas
autor
2. feb 2025

@zero1 tak preco ne? Zabúdam dosť a mam problem sa adaptovat na nové veci… na psychiku berem 5 tabletiek a neni to sranda…

janpalinkas
autor
2. feb 2025

@petruldo neviem co skúmal 3 mesiace, mal som u neho sedenia a po 3 mesiacov mi dal ten papier… psychiater mi tiez dal diagnózu k nemu chodím pol roka asi ked ne viac

123kika1234
2. feb 2025

@janpalinkas tak ja si myslím, že tie 3 mesiace sa to neriešilo a zistilo sa to ku koncu, takže kľudne si mohol chodiť 3 mesiace k psychológovi, veď to človek nemá na hlave napísané, že je mentálne retardovaný, no postupne sa na to neskôr prišlo

janpalinkas
autor
2. feb 2025

@123kika1234 asi ano :( on mi to do papierov napísal, ale to musim odniesť na psychiatriu? Aby si ma rozumela, psychiater mi dal diagnózu F…. Ale psychológ mi iba napísal mentálne retarodvany, to číslo mi tam nedal… to mi psychiater premení alebo ten posudok mam hneď odniesť do sociálnej ?

123kika1234
2. feb 2025

@janpalinkas choď radšej si k psychiatrovi a ten ti povie ako to riešiť

janpalinkas
autor
2. feb 2025

@123kika1234 to pojdem len som chcel vediet aké sú stym skúsenosti … dakujem

kacena4
2. feb 2025

pri ID sa posudzuju aj ine veci ako kod a dg. na papieri. doteraz si ako studoval? ukoncil si skolu? beznu? ci specilanu? si vyuceny? pracujes? ak si uz dospely a len teraz si dostal dg. MR tak musis mat urcite roky odrobene aby si mal narok na ID toto vsetko splnas? dolezite je nakolko si neschopny vykonavat pracu, ale teda aj ludia s MR pracuju bezne

petruldo
2. feb 2025

@kacena4 pri invalidite z mladosti, čo by pri MR spĺňal, nemusí mať nič odpracované. Ale nebude mať plný ID iba pri tejto dg

balerina2025
2. feb 2025

@janpalinkas a preco sa nemozem opytat? ake mas prejavy? si skor narodeny alebo sa spravas cudne? mentalne zaostaly, podla mna takeho nenapadne ist na MK

balerina2025
2. feb 2025

@janpalinkas prepac ale zabudas veci a mas problem sa adaptovat na nove veci? potom ta predcim.

balerina2025
2. feb 2025

@janpalinkas to mi pride akoby si kalkuloval.

balerina2025
2. feb 2025

@123kika1234 logickom rozmyslani? preboha, ved logicky neuvazuje polka naroda !

balerina2025
2. feb 2025

@zero1 presne.

anna777115
2. feb 2025

Zabúdanie a problém s adaptáciou nie je dôvod nap stanovenie takejto diagnózy. Podľa slovného prejavu to vôbec nevyzerá nap mentálnu poruchu. Robil ti psychológ IQ a EQ test, alebo podľa čoho stanovil takýto záver. Veľmi čudné. Nerobíš si náhodou tak trochu diagnózu aj ty sám, lebo chceš získať invalidný dôchodok!?

janpalinkas
autor
3. feb 2025

@kacena4 základná škola som prepadávali , mam učnovku . Tento mesiac mam 36 a mam odpracované cca 15 rokov. DG: Astma bronchiale, alergie, sínusová tachykardia v.s psychogenne navodená , vysoký tlak, ťažký imunodeficit a teraz psychiater - F43.2, psychológ - ľahká mentálna retardacia (iq65)

janpalinkas
autor
3. feb 2025

@balerina2025 preco by som kalkuloval? Ked raz je na nieco nárok, tak je. A moje DG? Ved to mam od malička ale žil som stym, ako tak viem pisat, citát uz horšie. Neviem cestovať z bodu a do bodu b sám. Ked mam stres ODPADAVAM. To je kalkulovania? Plnohodnotný zivot mi to nevráti a nikdy sim ho ani nemal. 15x pokus o vodičak a neúspešne, prace len pomocné som mohol robit žiadne odborne nemam vzdelanie. A diagnóza sa nedáva na základe 1 sedenia ale testov 2x do mesiaca k psychologovi, rentgen mozgu a brali mi krv

bytc20
3. feb 2025

@janpalinkas No ty urcite nemas IQ 65 podla pisomneho prejavu, ale skor si myslim, ze si tie IQ testy dovrzal naschval.