Ahojte, chcem si podať o invalidný dôchodok a chcem sa spýtať, ze Klinicky psychológ mi dal diagnózu ľahká mentálna retardacia. Musim to odnies psychiatrovi alebo mi stačí aj tento papier podať? Nedal mi tam žiadnu diagnózu len to napísal, niekto mi spominal, ze psychiater to musí premeniť na tie ich čísla aby mi to sociálna poisťovňa uznala. Neviete mi poradiť?
@enmery teda od psychiatra?
@janpalinkas prosim ake mas prejavy, si sa citila dako divne?
@balerina2025 som chlap, nie zena… nechapem tvojej otázke… mam v papieroch mentálne retardovany od klinického psychológa/znalca… ktorý ma skúmal 3 mesiace a to bola jeho záverečná správa…
@janpalinkas pri priznávaní invalidného dôchodku je podstatné aj to ako sa vieš uplatniť na trhu práce na základe tvojho vzdelania a postihnutia, prípadne či je možná rekvalifikácia, aby si sa mohol uplatniť na pracovnom trhu
@janpalinkas Áno.
@tuippo To je dôležité, lebo pri ľahkej mentálnej retardácii sa väčšinou dajú vykonávať nejaké pomocné práce a iste budú treba doklady aj od psychiatra.
Ja som na ID a mám od psychiatra, ale teda nie na mentálnu retardáciu (😅) ale plus som musela ísť na posúdenie k psychológovi a to sa následne podalo na sociálnej poisťovni. Také psychologické posudky sa robia cca 3 hodiny v kuse ak nie viac
@janpalinkas nie na ID správa od psychológa nestačí, treba aj vyšetrenie psychiatra. Čo na tebe skumal psychológ 3 mesiace? Vyšetrenie IQ je otazka 1 sedenia. Koľko máš rokov?
nevyzeráš že by si bol zaostalý. to len taký môj laický pohľad cez písmená
@zero1 mentálna retardácia je o IQ a to je o logickom rozmýšľaní, to nemusí byť vidieť cez písmená
@123kika1234 jasné. ale spojiť si dva a dva zjavne vie. hneď vidí možnosť zvýšenia príjmu heh. tak to len tak na odľahčenie.
@123kika1234 presne to som mal aj ja… od psychiatra mam adaptívnu poruchu a od psychológa mamlahlu mentálnu retardaciu
@zero1 tak preco ne? Zabúdam dosť a mam problem sa adaptovat na nové veci… na psychiku berem 5 tabletiek a neni to sranda…
@petruldo neviem co skúmal 3 mesiace, mal som u neho sedenia a po 3 mesiacov mi dal ten papier… psychiater mi tiez dal diagnózu k nemu chodím pol roka asi ked ne viac
@janpalinkas tak ja si myslím, že tie 3 mesiace sa to neriešilo a zistilo sa to ku koncu, takže kľudne si mohol chodiť 3 mesiace k psychológovi, veď to človek nemá na hlave napísané, že je mentálne retardovaný, no postupne sa na to neskôr prišlo
@123kika1234 asi ano :( on mi to do papierov napísal, ale to musim odniesť na psychiatriu? Aby si ma rozumela, psychiater mi dal diagnózu F…. Ale psychológ mi iba napísal mentálne retarodvany, to číslo mi tam nedal… to mi psychiater premení alebo ten posudok mam hneď odniesť do sociálnej ?
@janpalinkas choď radšej si k psychiatrovi a ten ti povie ako to riešiť
@123kika1234 to pojdem len som chcel vediet aké sú stym skúsenosti … dakujem
pri ID sa posudzuju aj ine veci ako kod a dg. na papieri. doteraz si ako studoval? ukoncil si skolu? beznu? ci specilanu? si vyuceny? pracujes? ak si uz dospely a len teraz si dostal dg. MR tak musis mat urcite roky odrobene aby si mal narok na ID toto vsetko splnas? dolezite je nakolko si neschopny vykonavat pracu, ale teda aj ludia s MR pracuju bezne
@janpalinkas a preco sa nemozem opytat? ake mas prejavy? si skor narodeny alebo sa spravas cudne? mentalne zaostaly, podla mna takeho nenapadne ist na MK
@janpalinkas prepac ale zabudas veci a mas problem sa adaptovat na nove veci? potom ta predcim.
@janpalinkas to mi pride akoby si kalkuloval.
@123kika1234 logickom rozmyslani? preboha, ved logicky neuvazuje polka naroda !
@zero1 presne.
Zabúdanie a problém s adaptáciou nie je dôvod nap stanovenie takejto diagnózy. Podľa slovného prejavu to vôbec nevyzerá nap mentálnu poruchu. Robil ti psychológ IQ a EQ test, alebo podľa čoho stanovil takýto záver. Veľmi čudné. Nerobíš si náhodou tak trochu diagnózu aj ty sám, lebo chceš získať invalidný dôchodok!?
@kacena4 základná škola som prepadávali , mam učnovku . Tento mesiac mam 36 a mam odpracované cca 15 rokov. DG: Astma bronchiale, alergie, sínusová tachykardia v.s psychogenne navodená , vysoký tlak, ťažký imunodeficit a teraz psychiater - F43.2, psychológ - ľahká mentálna retardacia (iq65)
@balerina2025 preco by som kalkuloval? Ked raz je na nieco nárok, tak je. A moje DG? Ved to mam od malička ale žil som stym, ako tak viem pisat, citát uz horšie. Neviem cestovať z bodu a do bodu b sám. Ked mam stres ODPADAVAM. To je kalkulovania? Plnohodnotný zivot mi to nevráti a nikdy sim ho ani nemal. 15x pokus o vodičak a neúspešne, prace len pomocné som mohol robit žiadne odborne nemam vzdelanie. A diagnóza sa nedáva na základe 1 sedenia ale testov 2x do mesiaca k psychologovi, rentgen mozgu a brali mi krv
@janpalinkas No ty urcite nemas IQ 65 podla pisomneho prejavu, ale skor si myslim, ze si tie IQ testy dovrzal naschval.
Potrebuješ papier od lekára. Psychológ nie je lekár.