Stav plytkého dýchania a búšenie srdca. Môže to byť tetánia?

6. feb 2021

Ahojte.
Chcela by som sa opýtať, či môžem trpieť tetaniou, alebo mam za svojimi prejavmi hľadať niečo vážnejšie.
Všetko sa to po prvý raz zomlelo v októbri. Mala som zápal nervu v zube, silné bolesti, nedokázala som zaspať, stále som plakala, bála sa, že zomriem. Po niekoľkých hodinách bolesť ustúpila a nejakým zázrakom sa mi podarilo zaspať. O hodinu som však už bola hore, srdce mi lietalo ako splašené, triaslo ma, mala som stŕpnuté ústa a plytké dýchanie. Myslela som si, že to môže byť hypoglykemický šok alebo niečo podobné.. Prešlo mi to však až po niekoľkých hodinách.. Potom som mala pokoj, žila som normálny život.. Stav plytkého dýchania a búšenia srdca sa mi zopakoval raz pred zaspavanim v decembri, avšak nie s takými silnými prejavmi. Do hodiny bol pokoj. Potom sa dali veci opäť do normálu a myslela som si, že to tak aj ostane. No neostalo. Začalo ma ku koncu roka pobolievať pod lopatkou, do toho som počula, že jednej panej z podobnej bolesti diagnostikovali vážnu chorobu, veľmi som sa vystresovala a v noci z 1. 1. na 2.1. som opäť chytila podobný záchvat. Odvtedy sa to so mnou ťahá.. Záchvat mám minimálne raz do týždňa, vždy zvyčajne po stresovej situácii. Plytko dýcham, búcha mi v tom momente srdce, trpnu ruky a nohy... Celodenne ma trápi bolesť chrbta. Ešte by som chcela podotknúť, že tento stav chytám vždy len v stave, keď už oddychujem, resp. Zaspávam. Absolvovala som vyšetrenie u svojej doktorky, tiež u chirurga, gastroskopiu (pretože mi tá bolesť z chrbta akoby prechádzala až do brucha), USG vnútorných orgánov, čakám na ortopédiu. Myslíte, že to môže byť všetko tetania? Ja som z toho už veľmi zmätená, nemôžem si dovoliť takéto stavy, potrebujem sa sústrediť na xy vecí, do toho študovať... Ďakujem za odpovede.

staskast
6. feb 2021

Môže byt. Nasad si magnezium a vyskúšaj neurológa. On ta pošle na vyšetrenie. V podstate aj mne “našli” hyperventíacnu tetaniu ale to ma v podstate každý - keď zle dýchaš tak logicky ti je zle.
Horšie že potom som sa bála, že čo ak umriem, prišli úzkosti a teda smer psychológ. Je to na dlhé lakte ale treba sa dať do psych pohody a hlavne to magnezko treba brat. Držím palce 🙂

autor
6. feb 2021

@staskast Ďakujem ❤️ magnézium som si kúpila, síce len tie šumivé tablety, tak vyskúšam najskôr tie, ak nezaberu, skúsim Magne B6. Ja osobne si tiež myslím, že to všetko má súvis aj s psychikou, nežijem totižto v rodine, ktorá by mala pokojný život, mám neustále konflikty s otcom, ktorý má ponižuje a uráža, z čoho som vždy na dne a bez síl. Zaradila som do svojho denného režimu aj jogu, snažím sa viac rozprávať s ostatnými členmi, rozoberať to, čo ma trápi ale aj teší, tak snáď sa to raz dá do normálu, neviem si totižto predstaviť život s týmto 😞

staskast
6. feb 2021

No vieš čo ja som nazaciatku brala 9ks magnezia denne. Pochodila som všetkých lekárov, na pohotovosti x krát a potom teda tetania. Neurologicka len kývla rukou že to ma teraz skoro každý. Mne to tiež prišlo v náročnom obdobi. Ale dala mi aj lieky keby mi bolo castejsiemule. Naozaj, treba sa dať dopohody, zistiť čo ti robí zle a aj to čo robí dobre. Zvládneš to 🙂 mne

lenkakravcova
7. feb 2021

Mne sa deje niečo podobné po strese: zle sa mi dýcha, boli ma hlava, trápne mi telo, dokonca sa mi par krát stalo ze som nedokázala vyjadriť co som chcela povedať (vedela som, no nedokázala) - obávala som sa cievnej príhody, keďže to ma podobne príznaky. Neurologicka mi po vyšetreniach povedala ze je to migréna s aurou (MRI som mala bez lezii a zmien). Skoč na vyšetrenie. Príčiny môžu byť rôzne,, napr tetania, migréna, skleróza multiplex, cysty na mozgu atď. Chod radšej k lekárovi a pýtaj sa vyšetriť aj na MRI nech ta pošle. Nenechaj sa len tak odbiť - pred rokom ma iná neurologická odbila s Tym že som mlada že to je len precitlivenosť.. A potom sa to opakovalo znovu a znovu ten stav - objednala som sak inej lekárke, čo mala dobre hodnotenia, nie k okresnej.

alen99
7. feb 2021

@lenkakravcova presne takýto problém som zvykla mať aj ja, našťastie teraz mám dlhší čas pokoj. Prvý krát sa mi to stalo, keď som mala asi 7. Z ničoho nič mi strpla najprv pravá strana a postupne všetko až po tvár a jazyk s tým, ze som nevedela vysmolit jedno normálne slovo. Komolil sa mi jazyk a potom som na jeden a pol oka videla len také kruhy alebo co ( pripomínalo mi to tú hračku, taký ten detský ďalekohľad čo keď s ním točíš robia sa také farebné obrázky rôznych tvarov). Kým som bola mala nevedela som to tak opísať a v konečnom dôsledku keď som bola staršia a začala som sa o seba báť že to je stav ako na porážku navštívila som niekoľko doktorov, absolvovala niekoľko krát MRI a nikdy mi nič nezistili. Potom som sa na brigáde posťažovala mojej kolegyni a tá mi povedala, že sa jej to podobá na aurovu migrénu... je to hrozný pocit..

lenkakravcova
7. feb 2021

@alen99 Presne presne. Úplne to isté. Ten pocit keď som sa nevedela vyjadriť bol úplne zvláštny. Normálne som sa bála či nezomieram alebo co. Chcela som mužovi povedať ze sa mi pletú slová a vysmolila som len ze "mam mix, mam mix", no psycho situácia. 😌
Inak mňa ešte zvyknú bolieť licne kosti potom, a predtým zvyknem vidieť nejaké akoby blikajúce svetielka,, neviem ako to nazvať, take biele bodky vo vzduchu, ako keby som videla pohyb vzduchu. 😁

Lekárka mi na to dala nejaký typ tbl ktorý siam dat keď budem mať pocit ze sa mi to spúšťa. Pretože PC mi vravela tak migréna s aurou skutočne môže prejsť až do cievnej príhody, porážky, a ta tbl to zastaví v tom stave počiatočnom.
Mne sa to opakuje tak raz za 6mes pri väčšom strese, či už fyzickom alebo psychickom a vraj to spúšťa aj nepravidelmost (v jedení, spaní,.. Stres)

alzbeta369
7. feb 2021

Panická porucha.... :( hrozne nieco a davaj bach nech tomu nepodlahneš

alzbeta369
7. feb 2021

@alen99 marne hladas nieco fyzicke. Vsetko co opisujes je strch a stres. Panický atak. Nacítaj si. Ja som zozaciatku tiez nechápala co to je co mi je hladala som v rom nieco fyzicke. Nemusi to byt zakazdym tetania a sice tetania je skoro to iste ako panicka porucha.

elizabet173
7. feb 2021

Mozes to mat zo stresu. Mala som to po tazkej chorobe a smrti blizkeho. Trvalo to takmer rok, ale bolo to stale menej a menej caste. Magnezium pomahalo. Nemozes sa odstahovat?

luccija
7. feb 2021

To je psychika...si viac hystericka ako ostatni a takto sa to prejavuje. preco by si mala zomriet pri bolesti zuba?to, ze znamej nieco diagnostikovali neznamena, ze to mas sj ty.
Potrebujes psychologa, psychiatra, pokym sa to v tebe nezakoreni a nepojdes zo zachvatu do zachvatu.
To, ze mas doma stresy tomu napomaha si stale v strese.Tetania, uzkost, panicka porucha...tetania zmizne pri velkych davkach magneziz a vapnika doplnis mineraly...pomaha jedine uvedomit si, ze nezomries a o chvilu to prejde. v noci a vecer to maju ludia, ktori to cez den potlacaju a v noci podvedomie pracuje a telo reaguje.Psychologicka by Ti to dobre vysvetlila.Mas predrazdeny nervovo svalovy system taki ludia si dokazu navodit zachvat sami aj len myslienkou