Stretli ste sa s rozdielnym určením dioptrií u dvoch lekárov?

matafri
29. aug 2019

Zdravim Vas. Chcem sa opytat ci sa niekto stretol s niecim podobnym . Manzel nosi okuliare uz vela rokov. V poslednej dobe sa mu zdalo ze sa mu zhorsil zrak tak sa nechal vysetrit ocnym lekarom ktory mu z pôvodných okuliarov o trosku zvysil dioptrie a znizil cilinder. V ocnej optike ho vysetril iny ocny lekar a vyjadril sa ze tie prve navrhovane dioptrie urcite nie ale naopak mu dioptrie znizil a cilinder zvysil. Proste dvaja lekari jeden pacient a upne rozdielne okuliare. Manzel si dal urobit okuiare podla tych merani v optike (kedze mali aj lepsie pristrojove vybavenie na vysetrenie zraku) zda sa ze nie su uplne take ako by si predstavoval. Neviem ci si na nich musi este len zvyknut alebo zase skusit dat urobit okuliare podla prveho lekara? Nie je to lacna zalezitost. Ako mozu dvaja lekari namerat tak rozne hodnoty??

terezka1947
29. aug 2019

@matafri mozu....ono je to.zalezitost aj pacienta,ako reaguje pri vysetreni,ci nie je unaveny pocas neho,neuziva lieky,nema napr.cukrovku-vtedy mozu dpt "skakat"
Na nove okuliare,resp.dpt si clovek par dni.musi.zvyknut,najma ak.je rozdiel.v cylindroch,ci nebodaj stupnoch.
Ale nemoze mat napr.pocit padania,rovne plochy nemoze mat obly tvar,atd.

belasy_motylik
29. aug 2019

A manžel sa nevedel rozhodnúť podľa toho, pri ktorej skúške dioptrií lepšie videl? Lebo to je dosť rozhodujúce.

matafri
autor
29. aug 2019

@belasy_motylik prave ze pri prvej skuske nebol spokojny s tym.ako vidi, ale doktor mu povedal ze to staci ze vysie dioptrie mu netreba. Pri druhom vysetreni mal.pocit ze je to dobre preto si aj dal urobit podla toho okuliare. Dnes ich ma.prvy den a hovori ze na stre okuliare vidi este lepsie ako na nove 🙄🤔

lyci
30. aug 2019

@matafri mne roky robili skla presne podla starych okuliarov. nevidim uplne ostro, ale relativne dobre.mam aj dioptrie, aj cca rovnako silne cylindre. raz som si dala v optike zmerat a spravili mi okuliare presne podla toho co nameral pristroj a lekar. videla som super ostro citat na pocitaci, nikdy predtym som nevidela tak ostro. ale inak sa s tymi sklami nedalo fungovat v zivote. zem bola o meter vyssie ako v skutocnosti a bolo neprijemne chodit po nej. clovek nemal odhad na vzdialenost. stale mi vraveli, ze si zvyknem. nezvykla som si ani po 2 tyzdnoch a zadarmo mi spravili nove skla podla starych.

0hena0
30. aug 2019

@matafri trebalo pocuvnut a do buducna pocuvat lekara v ambulancii. Nie v optike.

belasy_motylik
30. aug 2019

@0hena0 nevidela by som to tak jednoznačne, manželovi sa stalo, že mu v optike namerali dioptrie správne po tom, ako mu v ambulancii namerali zle ( má rozdielne dioptrie, v ambulancii mu namerali rovnaké, bolo mu to zvláštne, lebo roky rokúce mu merali rozdielne, ale išiel si teda dať podľa toho spraviť, v optike mu len tak kontrolne premerali opäť a namerali mu rozdielne. Dal sa vyšetriť inde a namerali mu rovnako ako v optike).

0hena0
30. aug 2019

@belasy_motylik 🤷🤷🤷

ukulela
30. aug 2019

@matafri no zrak sa zvykne zhorsovat a dioptrie by teda mali stupat (aspon u mna to tak v dospelosti je - ako dietatu mi kolisali, a,e teraz sa to uz len zhorsuje) ... a tiez je to subjektivne - stroj nameria jedno, no samotna korekcia citanim moze byt ina .... a cylindre - ja som cyliondre roky nosila, no pri poslednej zmene diotri mi ich uz nedali. nejaky problem nepocitujem ... akurat uz po dvoch porodoch asi budem musiet zmenoit dioptrie na silnejsie. viaceri dok mi povedali, ze teraz (rozumej 4O a vyssie) to uz pojde s dioptriami hore ... (ja nosim + ale na celodenne nosenie) .... preto by som sa cudovala, keby mi niekto ponukol nizsie dioptrie. ale ako som pisala . aj meranie moze byt subjektivne podla unavy oka, kvlity stroja, ...

terezka1947
30. aug 2019

@0hena0 v optike moze vyserovat iba optometrista alebo priamo lekar,no na korekciu je optometrista dostatocne fundovany. A casto je optike modernejsie vybavenie ako v ambulancii,bohuzial....a nulova cakacka. Ak optometrista nieco zisti,ci sa mu.nepozdava,posiela na vnutroocne vysetrenie k.lekarovi. Cudovala by si sa,kolko katarakt,ci problemov sa v optike odhali,lebo je tam cas ak polhodinu,ci hodinu na vysetrenie.

0hena0
30. aug 2019

@terezka1947 ja som to stastie nemala, ani raz. Asi som so sebou moc experimentovala. Dnes za mna, sim presvedcena, ze len ambulantne sa dam do ruk lekarovi. Nic v zlom. Len skusenost. 😉

terezka1947
30. aug 2019

@0hena0 chapem ta....

0hena0
30. aug 2019