Sú vyrážky zo slnka pri mononukleóze normálne?

Zodpovedané
20. máj 2019

Dobrý deň,

moja 9 ročná dcéra prekonala mononukleózu s typickým priebehom. V podstate mala len teploty a bolesti hlavy z tej teploty, napriek tomu sme boli hospitalizované v nemocnici.

Z krvi vyšiel EBV vírus. Ale už pred rokom mala tiež mononukleózu a tiež EBV vírus potvrdený z krvi. Už sú tomu 3 týždne, čo je doma. Brala Zenaro, na ktoré mala alergickú reakciu. Predtým brala Zyrtec. Mala ekzém na tvári, tak som jej vysadila Zenaro a všetko sa upravilo.

Dnes ale bola trochu vonku na slnku a po príchode domov mala na pokožke vyrážky. Také akoby fľaky všade tam, kde bola pokožka odhalená. Nesvrbí ju to.

Je to pri mononukleóze normálne?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

nemusí ísť o priamy súvis medzi ochorením a vyrážkami.

Nakoľko teraz dlhšie pršalo, dieťa nebolo v kontakte so slniečkom, môže ísť o solárnu dermatitídu - reakcia kože na slnečné pôsobenie. Je to typické na začiatkoch sezóny na jar. Nutná je ochrana dobrým opaľovacím krémom, na oči okuliare s UV filtrom a prechodne brať antihistaminiká a vyhýbať sa priamemu pobytu na slnku.

Vyrážka pri infekčnej mononukleóze býva najmä v dôsledku užívania antibiotík, ktoré sú na začiatku väčšinou predpisované v dobrom úmysle liečby hnisavej angíny (infekčná mononukleóza je vírusové ochorenie a nie je nutné užívanie antibiotík). Vyrážka sa väčšinou vytvorí v prvých dvoch týždňov po začatí antibiotickej liečby, takže teraz už by bolo aj neskoro, navyše, vyrážka vyzerá inak ako popisujete. Preto sa prikláňam k diagnóze solárnej dermatitídy.


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas