Svokra začala rozprávať nezrozumiteľnou hatlaninou, čo robiť?
Ahojte, svokra začala rozprávať úplne odveci, vytvára si vlastné slová, mohlo jej prepnúť alebo sa len nudí na dôchodku?
Boli sviatky, boli sme na návšteve a svokra mi hovorí podaj mi vajušušku pozerám na ňu že čo? No šak vajušušku hovorím že jej nerozumiem len prekrútila očami bože varechu. Išli sme obedovať a hneď "varilikovala som poluvučku, rezuše, šatatat a udinečko" (varila polievku, rezne, šalát a údené).
Vadí nám že sa s nami dospelými rozpráva ako keby sme retardovaní.
Pri odchode sa pýtala či sme balinkaní (zbalení)
Najhoršie je že to nechce po sebe ani prekladať, pri otázke prečo tak hovorí niečo síce odpovedala ale nerozumeli sme jej. Svokor hovoril že to trvá dlhšie, minule že jej bolo zle a dve hodiny nevedel prísť nato čo jej je lebo opakovala že ju bebinka havinka (bolí hlava)
Proste začala rozprávať svojou hatlaninou, jediné keď sa baví s dcérou tak občas povie niečo normálne ale väčšinou sa vždy opraví.
Toto jej inak muž veľmi zakazoval, dcéra má rok a nikto nepotrebuje aby sa učila rozprávať takúto hatlaninu, odpovedala niečo ale nikto nevie čo niekedy sa to fakt nedá preložiť.
Čo s ňou? Dostať ju k doktorovi nejako? Aj svokor je zúfalý lebo jej poriadne nič nerozumie
@reanda nikto si ju nevšima? Všetko sa točí okolo nej a zistenia toho prečo to robí ale dobre. Tak keď si vsimneš že to robí len pri určitých ľuďoch tak áno rozmýšľame o tom či sa aj nenudí lebo výsledky má dobré a len doma rozpráva ako s deťmi inde nie ale to už píšem x krát neviem odkiaľ stále berieš že to nikto nerieši
no z tvojho uvodneho opisu mi to tak prislo..
a stale si myslim, ze je to skor psychologicky problem, ako neurologicky, podla toho, ze to robi iba doma.. to by bola velka nahoda, ze by sa jej 'vyjasnilo' vzdy zrovna vtedy, ked je mimo domov, alebo telefonuje..
tym, ze mate bordel vo vztahoch, som nemyslela nejake hadky, alebo ze sa nenavstevujete.. myslela som to, ze svokre moze nieco vadit v tych rodinnych vztahoch, o com nikto ani nevie.. mozno aj so svokrom to nemaju idealne - starsie rocniky casto tieto veci nepriznaju.. ona to nemusi robit narocky, ze je tento problem iba doma.. to moze byt sposobene podvedome.. ale na nieco to poukazuje.. ze sa to deje iba doma..
kazdopadne by to chcelo nejaku psycho intervenciu
@autor urcite treba ist k jej OL a ukazat ju na videu toto moze byt aj zacinajuca alzhaimer, demencia, schyzofrenia. Toto len budeme hadat. Urcite sa poradit s lekarom. Toto moze byt ozaj nieco vazne. Odrazila by som sa od tej bolesti hlavy
65 rokov …kľudne sa môže spúšťať nejaká forma demencie. Asi by dom naozaj urobila čo radia baby. Nahrať na video a zobrať k neurologické. Či chce alebo nie
A robila to aj predtým ako ju tak silno bolela hlava? Alebo nie?
ak to vie vedome "prepinat" , ze pri cudzich ludoch rozprava normalne, len pri blizkej rodine komoli, tak na seba z nejakeho dovodu puta pozornost a bavi ju, ze vas vytaca, ze robi naschvaly.. bud sa nudi, alebo u nej nastava zmena osobnosti sposobena demenciou..alzhaimerom... mozno skusit nahrat ked rozprava s cudzimi do telefonu normalne a ked rozprava skomolene s vami a konfrontovat ju s tym, ci sa jej to zda ok..
ja by som nereagovala, proste nerozumiem a buď mi to povie normálne alebo dovi dopo, lebo ak hráte s ňou túto hru a ju to veľmi baví, nemá dôvod prestať
Nech normalne Tvoj manzel, jej syn, zavola jej obvodnej lekarke a povie jej o tom probleme - minimalne on by vam isto vedel povedat, ci by bolo vhodne napr. u neurologa a pod. Inak by som predcasne zavery nerobila.
Moze to byt kludne zacinajuca demencia, kedy to este mozno ciastocne medzi ludmi dokaze korigovat a doma, ked sa nesustredi, tak jej z ust vychadzaju tieto hatlaniny. Urcite vysvetlit obvodnej, o co ide a nasledne vas pravdepodobne posle na neurologiu a ak tam ubde vsetko ok, asi psychiater. Je to na dlhe lakte, urcite ju ale nenechavajte ist k lekarom samu alebo len s jej manzelom, treba, aby tam islo jej syn alebo vy a vysvetlit doktorovi, o co ide. Pripadne este pred tym urobit nahravku a ukazat doktorovi, co sa doma deje.
Bože to sú názory, že keď to používa len v istých situáciách, tak to robí náročky... nie, vôbec to nemusí robiť náročky. Zvlášť ak dotetaz nemala žiadne podobné detinské úlety. Môže to byť prejav napr. demencie. Možno sa takto bežne zhovárala s deťmi doma, ale nie na verejnosti a preto to dokáže takto filtrovať. Mal by sa na ňu pozrieť lekár.
@annm81 bola v nemocnici kde absolvovala vyšetrenia a všetko je okej aj neurológa, hovorí tak a smeje sa na tom ak aj niečo povie správne opraví sa a akonáhle príde niekto druhý aj domov je úplne normálna takže asi toľko k tomu.
Ja nehovorím že to nemôže byť zdravotne niečo ale niekedy je úplne vidieť že to robí cielene
@mamatroch vie o tom bola aj v nemocnici
@pribinak robila to aj predtým ešte vtedy si robila srandu že čítala nejakú knihu o domorodcoch a mali svoj jazyk a aké to bolo super
no vidis.. tak nakoniec aj viete, preco to robi - citala to v knihe a pripada jej to super 😀 .. asi si chce len uzit zivot a byt trochu odviazana .. a vy z toho robite vedu.. a tuna jej uz diagnostikuju demenciu
V seriáli Dr. House bol chlapík, čo mal veľmi podobné symptómy, rozprával normálne, potom odpadol a keď sa prebral začal tak podobne rozprávať. On si však myslel, že rozpráva normálne.
tak na odlahcenie.. ci vlastimil brodsky nehra trosku vasu babicku 😉 jednoducho sa len bavi 🙈
toto sa viackrát stalo mojej svokre,volali sme jej záchranku....ona k tomu mala aj výpadky pamäti...bola v nemocnici niekoľko dní.Robili jej kadejaké vyšetrenia.Ja som nevidela jej správu od lekára,ale švagor povedal,vraj niečo ako porážka,že sa to môže hocikedy opakovať a nedá sa s tým nič robiť. Už to bolo dávnejšie a momentálne sa s rodinou ex nestretávam,tak neviem,ako to pokračuje.....
V rodine muzova teta zacala od veci rozprávať najprv bolesti chrbta nohy(robila opatrovateľku v rakusku tak ze z toho) postupne sa zhorsovala rec zmyslanie rozprávala ako spita nevedela niekedy veci najst banálne veci jej muz ju zobral k psychiatrovi a ten az ju poslal na magnetickú a nakoniec mala veľký nador v hlave po magnetickej rovno epilepticky záchvat dostala našťastie ze boli v nemocnici hned ju davali dokopy takze ak ton zacalo tak necakane atd vybavit jej magneticku ist na neurológiu k obvodnej aj bez jej súhlasu.....urcite to nebude len tak...mozno si to neuvedomuje aj
Boze, co hysterie okolo senilnej babky. 🤦♀️Ziaden lekar, ziadna mozgova prihoda. Mnohym starym ludom prepina v uplnom zdravi a zacinaju pouzivat zdrobneniny a skomoleniny. Toto je ten pripad. Babka sa bavi, ako vsetkych vytaca.
Prečo by to robila náročky. Aby si sa neprekvapila po vyšetreniach. Nie vždy ak je mozgová príhoda že ľudia sa učia znova chodiť rozprávať. Mozog ma aj tenké cievy mohla jej prasknúť menšia cieva a dostala slabú kde ani nemus človek zbadať. Takže skôr mi to príde smutné že svokor to nerieši ako že to robí náročky prečo by to robila. Myslíš si že robí žarty možno chvíľu áno ale nemyslím si že z ničoho nič by to robila odrazu ak doteraz rozprávala normálne. Namiesto slovo náročky tak rozprava už sa to malo riešiť. Ak bola u lekára a nič jej nezistili tak neznamená že jej nič nie je a treba hľadať príčinu.
Skús sa poradiť so psychológom . Opis aký máte problém. Prípadne nech ma žel.zavola jej obvodnej a poradí sa s ňou. Možno pomôže.
@alickapusinka bola v nemocnici, výsledky sú okej, robí to len doma pri svokrovci, nás a švagrine s rodinou pokiaľ prišla suseda zrazu rozprávala normálne, keď boli u nás a boli tu aj moji rodičia bola normálna keď odišli už hovorila zase tak takže preto náročky, hovorí to a smeje sa
@stanulienkat ja nerobím hystériu ale je to na nervy keď jej človek nič nerozumie
Vek už tiež mama moje kamarátky tak mala tiež jedného dňa začala sa chovať divne niečo bľabotať doslova jej nebolo rozumieť. Potom sa smiala potom zasa čudne zvuky tak podobne niečo zdrobnene hovorila. Asi 2 týždne bolo dobre a ta vec z rozprávaním sa znova opakovala smiala sa potom znova niečo bľabotala. A zistil jej neskôr alzhaimer. Už zomrela ale žila 2,5 roka s tou hnusnou chorobou. Zomrela nemala ani 59 rokov.
Ty hystériu nerobíš, ale všetky ostatné koníčkárky ano. Proste mnohým starým ľuďom začína preskakovať a nie je to diagnózou.
Porážka,alzheimer,demencia,shyzofrenia,nádor na mozgu...možnosti je milion.
Zažila som to s mojou svokrou.Mala porážku a neuvedomovala si to.Jej nepripadalo nič divné.
to v poriadku nie je.
@stanulienkat ale kde senilna.. podla mna babka je tam najviac pricetna a na vsetkych sa dobre bavi.. no co s nimi, ked nerozumeju ani tomu, ked niekoho bebinka havinka, ani ked navari poluvučku, rezuše, šatatat a udinečko 😀 asi je s nimi strasna nuda, tak si to musi spestrit trochu 🙂
@reanda jasne človek s takýmto slovníkom je úplne pričetny, u nás sa takýto slovník nepoužíva ani na deti takze je normálne že sa tomu nerozumie
Bavíš sa tu dobre?
@prasiatko30 vyšetrena bola, 2 dni v nemocnici a výsledky má ok

Kebyze to hovori kazdemu,je jasne,ze ide o nejaku chorobu ale ked tak hovori iba na vas a automatick, prepne ked napr na dvere zaklope suseda, tak ide len o jej rozhodnutie a o to,ze je proste drbe. Moj nazor