Ťažko utierateľná stolica

mitama
7. júl 2020

Ahojte, prosím o pomoc. Viem žeby som mala navštíviť lekára ale hanbím sa o tom hovoriť.
Mám 26 rokov a už asi 3 roky trpim problémom s vyprázdňovanim. Chodím na veľkú potrebu aj 5x do dňa. A stále sa neviem doutierat, stále je na toaletnom kúsok stolice. Miniem aj jeden toaletný pri jednej potrebe, nepomáha vlhceny toaletak ani sprcha. Po možno 10-20 čistení je to už ok, ale keď opäť idem na malú potrebu na wc, utriem sa zozadu a zasa to tam je. Mám z toho špinavé aj spodné prádlo :/ je to strašne obmedzujuce a nepríjemne. Bola som na chirurgii a mám vraj vnútorne hemoroidy. Mám tam aj trhlinky, svrbí má to, asi si to tam stále podráždim s tým toaletným. Je mi z toho už do placu. Skúšala som rôzne krémy od dubovej kôry po neviem čo. Užívala som aj psyllium, sušené slivky, na chvíľu zabralo ale teraz to je strašne. Momentalne užívam necelý mesiac zelené - chlorelu a jačmeň od green ways ale stále to je take.
Nemáte niekto prosím skúsenosť s týmto?
Ďakujem za každú radu

simsalabim
7. júl 2020

@mitama ja by som tolko neutierala. Mam skusenost - moj starky s tym mal problemy. Z tolkeho utierania potom podrazdeny konecnik, krvacanie a trhlinky. Odporucili mu utriet iba hrubu stolicu, potom rovno do vane, jednu nohu dnu, druhu von a jemnym gelom poumyvat okolie aj kusok dovnutra konecnika - aby vysla zvyskova stolica v nom. Mozno by to slo aj na bidete, ale ci je tam dostatocne siroke rozkrocenie, neviem. A potom vysusit, a natieral to mastnou mastou na predpis, zarabanou, ale akou, neviem. Viem, ze sa sbazil ist na wc iba raz denne, aby to nerozdrazdil. Bolo to uz davno, on nakoniec kvoli polypom skoncil ako stomik.

silviazlat
7. júl 2020

@mitama Pokiaľ si chceš priťažiť, tak pokračuj... V prvom rade upaluj k Dr. Je od toho lekár, aby pomáhal a ty sa nemáš za čo hanbiť...

korunka1
7. júl 2020

Samozrejme okrem návštevy lekára....netreba sa toľko utierať suchým papierom, ak máš možnosť, stále sa treba po stolici umyť alebo aspoň vlhkým toaleťákom utrieť

mitama
autor
7. júl 2020

Dievcata, je jedno čo používam, skúšala som aj hneď sprchu ale na kontrolu som sa utrela aj po nej, a stále to šlo. Potom už nie, no keď som sa postavila a trosku pochodila, už som cítila diskomfort, šla som na toaletu a opäť.

@silviazlat áno k lekárovi, bola som sa chirurgii a povedala mi, že mám jesť veľa vlakniny, lenže ta pokial viem, sa používa hlavne pri zápche. Ja s tým nemám problém, skôr mám problém, že chodím často a stále je konzistencia ina, no najhoršie je to s tým utieranim. Chystám sa k obvodnému, ale dovtedy som chcela vedieť nejaké skúsenosti, mám aj malé dieťa, manžela stále v práci a nemám ho kde nechať a chodiť si po dr.

mitama
autor
7. júl 2020

@simsalabim dakujem, bidet nemám, takze jedine ta sprcha. No môžem iba čistou vodou, ostatne má vsetko stipe. A jedenkrát wc denne nedám :/

pralinka25
7. júl 2020

toto ale treba riesit s inym lekarom. chod na gastro. mas problem s crevom ten treba zacat riesit. cim skor tym lepsie. mozno dokonca alergiu. urcite obvodny a nech ta poposiela.

raffaella
7. júl 2020

@mitama bola si uz u proktologa?

babatkoo
7. júl 2020

@mitama ja mam podobny problem. Chodim ale 1x za 2 dni ale tiez koncim v sprche aj 3x. Mam od porodu hemeroid. Ten to sposobuje mne. Konecnik sa kvoli nemu nezavrie uplne.... a to je problem potom, ze to nejde utriet. Lebo nie je konecnik stiahnuty

bmuller
7. júl 2020

@mitama Spominam si, ze v nejakom starsom videu odpovedal Bukovsky na trochu podobnu otazku jednej pani - stazovala sa, ze ide hned po stolici do sprchy, a aj tak ma potom na spodnom pradle stopy... On komentoval nieco v tom duchu, ze to nema zmysel, lebo ta stolica este niekolko minut po vyprazdneni "doteka", teda treba chvilu pockat a az potom sa ocistit... Je to iste nie uplne prakticke z casoveho hladiska (a u teba je zrejme vo veci aj nejaky inym problem, ked ju mas tak casto)- ale teda pointa je, ze hned po stolici (najma ak ma clovek problemovejsiu) tam stale budu nejake zvysky - preto by mohlo trochu pomoct vyckat 5-10 minut, aby si neminula cely papier a ocistenie bolo lepsie... mozno to stoji za to skusit.
Alebo napis Bukovskemu, na youtube odpoveda na mnohe otazky divakov (snad uz po korone sa bude venovat svojej odbornosti, nielen komentovat koronu)

zaba21
7. júl 2020

@mitama
Mám s tým tiež problém, ale nie až taký vypuklý ako ty. Mne pomáhajú vlhké utierky s dubovou kôrou na dočistenie, sú jemné, nedráždivé.
Ale tvoj problém môže byť aj v zložení stravy. U mňa sa to prejavuje keď jem veľa sladkostí a tiež kysnuté koláče. Príliš veľa vlákniny môže byť tiež na škodu. Určite by som zašla na gastro a osloviť Bukovského nemusí byť zlý nápad. Môžeš tiež skúsiť pozrieť aj stránku Mudr. Klucha. www.gastroenterolog.com

zuzka1117
7. júl 2020

Hlavne treba riešiť prečo musis ísť na veľkú aj 5x denne. Treba ísť na gastro a vylúčiť napríklad syndróm dráždivého čreva alebo inú chorobu.

kiki68
7. júl 2020

My tu velmi vela nepomozeme, ale podla mna mas tou frekvenciou syndrom drazdiveho creva ako mam ja. Urcite sa ked je to mozne utieraj iba vlhcenymi a zvysok ako uz poradili umyt vodou. Ist k lekarovi nie je hanba. Potrebujes dobreho gastroenterologa. U mna vela robi to co zjem, ake kombinacie atd. Ale ani to nemusi pomoct. Su zle obdobia ked idem aj 10 a viac krat denne.

zuzka1117
7. júl 2020

@kiki68 inak teraz v septembri prídu na slovenský trh personalizované probiotiká, ktoré majú veľmi dobre výsledky práve na syndróm dráždivého čreva. Možno by si mohla vyskúšať

kiki68
7. júl 2020

@zuzka1117 tak to rada vyskusam, mne dost pomahaju. Sice zijem v Rakusku, ale rada to pozistujem. Lebo chodit vela raz na toaletu da zabrat, hlavne ked je clovek na navsteve a pod.

mitama
autor
7. júl 2020

@raffaella nie, nepoznám a ani som nepočula o takom špecialistovi, poguglim si niečo o tom. Dik

Ostatne dievcata, na gastro som bola už niekoľkokrát za život. Od mala som “žalúdkova”, stále nejaký problém a po hadicke dobre výsledky. Brali mi aj krv či nemám celiakiu alebo laktózu, vtedy som mala ale iné problémy. Nakoniec to bol zrejme helikobakter. Keď si predstavím tie hadičky, je mi zle.
No nikdy som nemala problémy s utieranim :((((
Vždy len nejaké brblanie v bruchu, vyrážky na brade.... mám už fóbiu z gastra.
Bukovskeho poznám z počutia, skúsim si o tom niečo pozrieť a skúsim aj dlhšie posedieť na wc. Myslela som aj, či to nemôže byt histamínova intolerancia ale vyzerá že nie je, nakoľko to mám nezávisle od jedla (napr niekedy si dám vývar a má preženie, niekedy si ho dám, a je úplne vsetko ok, tak to mám aj s ovocím zeleninou mäsom mliečnymi výrobkami). Čo sa týka stravy, snažím sa jesť veľa čerstvej zeleniny a ovocia, kysnute koláče nepeciem, skôr take zdravšie. Ale mám svoje neduhy to áno, napr obyčajná nesca káva. Neviem čo robiť, ale veľmi rada by som sa vyhla gastro vyšetreniu :(

zuzka1117
7. júl 2020

@kiki68 majú s tým veľmi dobre skúsenosti, zoberú ti vzorku stolice a na základe toho ti navrhnú probiotika priamo na mieru na pol roka. Dôkladne vysetria mikrobiom a pošlú jeho analýzu. Ale teda na trh pridu až v septembri.

mitama
autor
7. júl 2020

@kiki68 pozerala som si o príznakoch dráždivého čreva, ale veľmi mi to nesedelo.
Ja mám možno zle hygienicky návyky - práve ten spomínaný toaletak, ktorým si to dráždim. Ale je pravda, že po pôrode to je horšie. No mala som to už aj predtým, preto pôrodu neprikladam váhu

zuzka1117
7. júl 2020

@mitama a robili ti aj vyšetrenia na syndróm dráždivého čreva? Lebo toľkokrát stolica nie je v poriadku, takýmto tlakom sa ti môže mechanicky poškodiť črevo čo môže mať neskôr za následok ťažšej diagnózy

mitama
autor
7. júl 2020

@zuzka1117 netuším, viem že mi dávali ústne hadicku a potom brali krv. Dokonca sa mi zdalo, že si na gastre myslia, že si vymýšľam. Výsledky vsetko okey, no bolo to asi 3-5rokov dozadu. Neviem, ako sa robia takéto testy. Zo stolice, krvi? Hadicka? Netuším.

mitama
autor
7. júl 2020

Už ma napadajú hrozne predstavy, aby som neskončila na vývodoch, či proste nemám niečo so zvieracom,’ mne ale stolica neuniká. Ja ju tam po veľkej potrebe stále mám. Ale keď nejdem na wc napr celé poobedie, tak je vsetko ok.

kiki68
7. júl 2020

@mitama am to je odspodu tak krv, stolica a ked tak rektoskopia. Zvrchu na hadicku neni dovod, ak je problem dole. Tiez cakam co bud porode, ale myslim ze zase len smer gastro. A celkovo skusala si probiotika? Tym ale myslim take druhy co da lekar, davaju sa takym ako my alebo crohnarom. Ved vlastne od toho syndromu ku crohnovi je to na skok.

kiki68
7. júl 2020

@mitama no a toto je typicke pre syndrom drazdiveho creva, ze nam tam stale nieco ostane a to provokuje k dalsej cinnosti. U inych ludi to tak neni, im sa to tam posuva prirodzene.

raffaella
7. júl 2020

@mitama ja by som to urcite riesila priamo s proktologom, kedze to je je odbornik na hrube crevo. Skus pozriet, su priamo proktologicke ambulancie, sa celkom cudujem ze ta tam este nikto doteraz neposlal.

whatever1
7. júl 2020

@mitama Neviem ci pomôžem ale keď som mala po pôrode problém s častou stolicou, dr mi kázala vyradiť mliečne výrobky a brat Hylak forte probiotika.

mitama
autor
7. júl 2020

@kiki68 áno skúšala, od firmy LR. A stále užívam aj probiotiká ak beriem napr antibiotiká. Ale tak max mesiac, čo mi vydrží balenie.

@raffaella Je potrebné mat lístok od obvodaka?
@whatever1 Po pôrode som mala ale vonkajši hemoroid a užívala som faktu capiky ktoré mi celkom pomohli. Potom problém ustal ale posledné mesiace je to strašne. Nasadila som psyllium tak pár dni bolo dobre, do toho sušené slivky, vôbec som nepotrebovala toaletný, ale akoby si telo zvyklo tak som to vysadila. Teraz užívam jačmeň a chlorelu na Detox tela a celkovo, majú vraj veľmi pozitívne účinky

mitama
autor
7. júl 2020

@raffaella Alurat si pozeram toho proktologa, no najbližšie mi našlo v Bratislave alebo Poľsku och :/ veľmi ďaleko od miesta bydliska

zenazaba
7. júl 2020

@mitama pises sice, ze chodis na stolicu 5x denne ale tvoj problem mozno bude paradoxne zapcha a nasledne obtekanie stolice, preto sa nevies doutierat. Mas pocas dna aj "normalnu" stolicu- co do konzistencie a mnozstva? Je vyprazdnovanie spojene s bolestivostou? Uzivas nejake probiotika? Ak nie, zaobstaraj si ihned. Pokracuj v uzivani vlakniny a pi vela vody. Cvic. Na gastre si sice bola, ale kedy? X rokov dozadu? Ak mas takyto problem, treba ist bez hanby znova. Kolono a gastroskopia sa daju spravit za poplatok aj v narkoze, ak z nich mas stres.

mitama
autor
7. júl 2020

@zenazaba ja už ani neviem čo znamená “normálna” stolica, keďže to mám asi 3 roky. Nemám bolesť pri vyprazdnovani, ale je pravda, že mám stále pocit plnosti- plného čreva. Probiotiká som nedávno dobrala, a keďže skúšam zelené potraviny, nerada by som kombinovala vsetko naraz. Cvičím jogu, každý deň chodím s malým na vychádzky, doma ledva čo sedím, takze v pohybe nevidím problém. A áno viem, že sa dá vykonať vyšetrenie pod narkozou

antoniatonka
7. júl 2020

skor by bolo treba riesit aj to, preco 5x denne stolica, u dospeleho zdraveho cloveka to je nie je v poriadku