icon

Temporomandibulárny kĺb (TMK)

ala76
21. feb 2019

AHOJTE.
Mam 43r,2roky trvalo kym sa upresnil moj zdrav.problem a za ten cas sa mi to aj zhorsilo.
Prosim vas je tu niekto so zdravotnym problemom ako TMK(TEMPOROMANDIBULARNE KLBY) .
Ide bolesty usi z zubami,tuhnutie sanky,u mna momentalne uz aj hlava a piskanie v uchu.
Momentalne cakam na pisomne vysledky mr a potom snimi do Martina.
Tymto sa chcem poradit ako to riesite ked je potvrdena tato diagnoza.ako si pomahate ako liekmi od bolesti aj ked niekedy ani tie nezaberaju.co vam vlastne povedali pri tejto diagnoze.je to liecitelne?uraz som nemala mne to prislo vekom.dakujem.ALA

dadkkkka
5. sep 2019

@mairimu a ta bolest je tlakova? Take tuhnutie stahovanie alebo pulzova? Ja tiez netusim ze ci so tu klby ci z krcnej chrbtici tuez ma boli skoby za zubami od ucha a boli ta to obojstranne? Alebo len jedna strana?

katusskaa
5. sep 2019

ahojte, pridávam sa do klubu, mám to už zopár rokov, naučila som sa tým fungovať. robili mi len rtg, aj to už dávno, ale mne najviac pomohla v akútnej fáze rehabka - teplo zo soluxu, to si dávam aj doma pravidelne, keď je problém, a zubári resp čeľustní ortopédovia (chodila som s tým od mojej dr do nemocnice v KE) mi predpísali nejakú špeciálnu rehabilitáciu, liečbu ozónom, aplikovali mi to na tvár takou tyčinkou, ale bolo to akoby žiarenie. lieky mi veľmi nepomáhali. najlepší liek na toto je rehabka a cviky na krčnú chrbticu, veľa oddychovať a spať, stres dostať von z tela pohybom aby sme v noci nezatínali zuby🙂 mám aj nahryznú dlahu, už asi tretiu, používam dlhodobo, cestujem s tým všade. ja priznávam, že som "stresátor", ale ako píšem, radšej cvičiť a relaxačné techniky, ako jesť tabletky. šikovný fyzioterapeut vie s tým pomôcť tiež, chodila som na začiatku k jednej pani, ktorá to celé vedela rozmasírovať, pouvoľňovať kĺb aj svaly okolo, ale stále sme začínali krčnou. a áno, bolí od toho celý ksicht, prenáša sa to na zuby, tvárovú časť, uši atď. držím palce

dadkkkka
5. sep 2019

@katusskaa prosim ta mebo fyzioterapeutky, dakujem nakolko najst dobreho fyzioterspeuta dnes clovek hlada tazko tiez som s tym chodila na rehabku ale do sukromnej kliniky v ke no bolo zo strasne drahe :( prosim ta rehabky ti robili kde v kosiciach priamo na stomatochirurgii ? alebo na rehabilitacnom oddeleni? Dakujem 🙂

katusskaa
5. sep 2019

@dadkkkka najprv som chodila na zubne do starej nemocnice, a tam mi to aplikovali priamo na tej zubnej klinike u nich, bolo to uz dost davno .... inak vsetko sama si platim, chodila som k fyzioterapeutke dr. Marte Hamrakovej na Floriansku, tiez je draha, naposledy to bolo tusim 35 eur za jednu terapiu a to som tam nebola asi uz rok... https://www.lekari.sk/kosice/fyzioterapeut-nele...

dadkkkka
5. sep 2019

@katusskaa dakujem dnesny popis mr klbov vsetko ok .... tak ja neviem

tanattt
27. sep 2019

Ja mám to isté, bolesti raz na jedneja potom na druhej strane za 8 , bola som aj u chiropraktika ktorý mi tu sánku vždy napraví a opäť sa bolesť vracia , zubár nevie čo so mnou tak skúša chránič na zuby a čelustný v nemocnici ma odbili že stres. už to mám od februára a ked to začalo mi trhali jednej strane zuby lebo nevedeli už z čoho, takže lavá strana vyšklbaná a bolesti na pravej zase a niekedy späť. čítala som že je dobré izometrické cvičenia na to. neviem čo dalej lebo lekári kým sa tam asi nerozpalačem tak ma ani na rtg neposlai aj tak tak nič nevideli a hádžu to na psychiku. Viete poradiť kde to riešia a čo na to zaberá ?

dadkkkka
27. sep 2019

@tanattt ahoj ja uz mam za sebou asi vsetko 3 krat ct zubou niekolko rng Mr hlavy MR specialne temporomandibularnych klbov zacalo to bolestou za 8 ta isla von potom druha 8 a bolesti sa stale vracaju je pravda ze so stresom a vypetim to je horsie ...teraz som si uvedomila ze to nebolo ani tymi 8 zbytocne mi ich vyberali co som sa natrapila :( teraz si davam dokopy ze bolesti mi zacali cca pol roka po naraze krcnej chrbtice mam tam aj potvrdenu protruziu disku len ma nikdy nenapadlo ze to moze byt aj od toho ale ze vraj moze takze ma caka rehabka krcnej chrbtice....

popelka5000
19. okt 2019

Ahojte všetci mám pocit že mám tiež túto diagnózu naznačil mi ju včera orl lekár v nemocnici chcem sa vás opýtať mali ste aj závraty ?

tanattt
21. okt 2019

Mne sa točila hlava , ale to tam bol ešte zub zle. Mi zatvorila zub korunkou a le vyplnené kanalíky a po rokoch to začalo zvýšenou teplotou a točenie hlavy , zápal sa dostal do kosti a z toho sa zapálil aj klb.

popelka5000
21. okt 2019

@tanattt ďakujem za odpoveď prosím ťa a kam všade ťa po zistení diagnózy poslali?mňa dnes do Martina a čo ti tam robili ak teda tam.si bola poslaná ?

janelane
3. dec 2019

Ahojte, uz rok to bude po mojej prvej navsteve v Mt. Hned po MR atd ma poslali na operacii, ktora podla mna nicomu nepomohla. Lekari mi zabudli oznamit po operacii, ze mam ist na rehabilitacie a tak sa mi to este zhorsilo. Dr. Mi tiez az teraz odporucil urobit si nahryzovu dlahu. Viete mi poradit, kde v BA ju spravia aj z tvrdej zivice? A kde pripadne ist na rehabilitacie v BA?

tanattt
4. dec 2019

@janelane mne ju spravili u Babčana, stojí to 400 Eur , nosím ju už druhý mesiac , zatiaľ žiadny zázrak, stále mám den dva lepšie a potom to cítim. Tiež už neviem kam, lebo ked to rozbolí bolia ma aj zuby.

popelka5000
5. dec 2019

@janelane ahoj prosím ťa na základe čoho ti určili že musíš ísť na operáciu ?

janelane
5. dec 2019

@popelka5000 mala som non stop bolesti a otvaranie ust som mala tak na 1 cm aj teraz mam cca 2 cm co je hruza.. aj ked jem skoro vsetko.. ale tak povedzme si.. obmedzuje ma to kazdy den a nie len v jedeni 😂 ... no a stale mi pukalo v sanke a ked mi preskocila do inej polohy napr tak som si to musela napravit akokeby krokoom spat ( pohybaom sanky spatne) alebo upravit si sanku rukou.. takze neprijemne

popelka5000
6. dec 2019

@janelane aj sa ti to operáciou dalo dokopy?
Či si ešte nebola?
Ja som bola dnes v Martine u dr.Malachovskeho poslal ma do Ružomberka na magnetickú rezonanciu a potom sa uvidí .

janelane
6. dec 2019

@popelka5000 bola som v juni na operacii. A akurat bolesti ustupili a mam ju taku fixnejsiu ale inak vsetko po starom.. ano do RK je tradicny postup.. ale na MR mi nic take nepovedala.. iba ze vidno nejake poskodenie sanky ale nie take na operaciu.. moj stav bol ale horsi no..

popelka5000
7. dec 2019

Ako horší ? Môžeš mi to popísať?

janelane
7. dec 2019

@popelka5000 myslim v pojom ponimani.. ze bolesti naozaj hrozne aj ze vsetko obmedzene robit niekedy ani hovorit.. na stazene zyvanie si uz skoro rok zvykam tiez kychanie niekedy.. umyvanie zubov.. pfuuu no niekedy fakt iba zubne voda lebo sa mi neda.. proste moc obmedzujuce zivot pre mna. Tiez v partnerskom vztahu.. uz len jednoduche bozkavanie a spanie

popelka5000
7. dec 2019

@janelane ach to mi je ľúto čiže operácia moc nepomohla .....

paaaco
Odpoveď bola odstránená
mmama
29. mar 2021

Ahojte zienky ..tato diskusia je dlhsie zalozena ale budem rada ak sa mi niektora ozvete.Chcem sa poradit.Dakujem

janelane
30. mar 2021

@mmama kludne ma mozes kontaktovat

janabanasova76
Autor odpoveď zmazal
fidorkaj
11. júl 2021

diskusia je staršieho dáta, prosím, ako je to po u vás po dlhšej dobe. Ja sa s tým trápim štvrtý mesiac a ... ako je to u vás dlhodobo.... Ďakujem.

janelane
11. júl 2021

@fidorkaj uz dva roky

fidorkaj
11. júl 2021

@janelane dá sa s tým naučiť žiť? Asi dva týždne relatívne dobre a som zas tam, kde som bola... Jemný prievan a bolesti sú späť...

fidorkaj
11. júl 2021

dá sa s tým naučiť žiť? Asi dva týždne relatívne dobre a som zas tam, kde som bola... Jemný prievan a bolesti sú späť...

janelane
12. júl 2021

@fidorkaj ano da.. mne operacia nepomohlo.. obcas pomaha nasviecovanie lampou.. vyhybat sa stuhnutemu krku, prievanu a pod.. na uvolnenie ked tak Guajacuran a na noc dlaha.. je to tazke a zo zaciatku az nechut zit ked som jest nemohla aj tyzden vkuse.. ale nejako som sa naucila.. zajtra idem na skusku novej dlahy a na kontrolu, ci treba dalsiu operaciu

fidorkaj
12. júl 2021

@janelane ďakujem za odpoveď .... joj, to vyzerá kruto ☹

neve555
2. sep 2022

@ala76 Ahojte. Mam podobny problem. Mam za sebou CT hlavy a krcnej chrbtice a s istotou mozem povedat, ze vecsina problemov s TMK zacina prave na c4-c3-c2-c1-atlas. Caste sedenie sposobuje nespravne drzanie tela a tym padom z dlhodobeho hladiska nevyvazenost krcnej chrbtice...potom clovek zacne skripat zubami pretoze hlavne tym sa telo snazi kompenzovat. V sucastnosti chodim k fyzioterapeutovi, cielom je rozpohybovanie TMK ale zatial sa sustredime na upravenie krcnej chrbtice ktoru mam ako po autonehode. Su do toho zakomponovani aj zubari a ordonontisti. Je to komplexny problem ktory je ale riesitelny ale clovek musi podniknut v zivote kroky ktorymi zabrani zlozvykom ktore tento problem primarne sposobili.