icon

Tetánia

emiliam
4. mar 2017

Ahojte. Mate niekto, prosim vas skusenosti s tetaniou? Mam ju diagnostikovanu polroka a velmi mi obmedzuje a nici zivot...mam denne neprijemne priznaky ako tocenie hlavy, zavrate, strata rovnovahy, porucha koncentracie, bolesti hlavy, pocit na odpadnutie, nevolnosti, zvyseny tlak, velmi stazene a plytke dychanie, pichanie do ruk, poruchy spanku, navaly tepla, sucho v ustach, strach, panika, nervozita, hnacky....uz nevladzem dalej takto.priznaky sa mi striedaju denne, bojim sa ist dakde, lebo mi je zle...brala som aj mg do zily aj mesiac magnosolv...teraz uzivam denne sumive mg s obsahom 365 mg a aj s vit.b6 a este vecer mg patstovky ... pomaha len kratkodobo..ked je velmi zle tak diazepam.za kazdu jednu skusenost a radu dakujem, ako sa s tym da zit, co robit...

kjanka86
16. dec 2017

@emiliam aha tak potom skus brat vecer no pokial vies zaspat .. aspon v noci niesi sama predpokladam tak lepsie ti tak bude.. neboj oni tie neziaduce budu kazdym dnom ustupovat.. vies mne napriklad raz bolo zle dokonca z ibalginu.. lieky su celkovo take proste ze na jednej strane pomahaju ale zase maju aj vedlajsie ucinky.. vzdy si hovor nejde o zivot :D snaz sa to predychat aj ked viem to sa lahko hovori no vzdy ked mne prislo zle som si lahla a snazila sa pomaly dychat.. relaxovat a pomohlo to..

emiliam
autor
16. dec 2017

@kjanka86 ano mas pravdu no teraz som,hodinu po lieku,a nebolo mi nic a teraz,mi ostalo zle, ale som si,nedala helex hned, vyskocil mi,tlak,a zavrat tak,som si,dala tiež helex a magnezium na tlak a lezim a snažím sa,byt kľudná.

kjanka86
16. dec 2017

@emiliam to prejde.. magnezium ber aj dva krat denne kludne ked mas vyssi tlak.. popripade mne zvyklo pomoct este taky sumivy magnosolv sa to vola..

emiliam
autor
16. dec 2017

@kjanka86 ano aj,ten mi predpisuju na tetaniu..chcela som to skusit bez helexu ale radsej si,ho,budem davat. Celkovo sa citim tak cudne ale to prejde.,dakujem ti.

kjanka86
16. dec 2017

@emiliam len si davaj ten helex radej.. neboj ked ti zaberu AD tak uz ho nebudes potrebovat 🙂

sabinka277
16. dec 2017

@emiliam ja mam tetaniu no celkom iné lieky ktoré zaberaju teraz som v 2 mesiaci tehotenstva a všetko spojené s tetaniu zmizlo... Lieky už ani nepotrebujem..a to som sa bála ako to bude...

emiliam
autor
16. dec 2017

@kjanka86 ahoj potom asi po 2 hodinkach mi ostalo strasne zle tlak sa mi zvysil na 150 na 95 co je u mna zatial najvyssi 😲dala som si rychlo lieky od tlaku ale nejako zatial nic. Riadne mi je zle. Pisala som doktorovi email ohladom toho tlaku. Uff, toto som az necakala uz som chcela sanitku volat len zle a zle lezim a cakam kym klesne. Dufam skoro 😳

lala123
16. dec 2017

@emiliam neboj sa, tlak sa ti zvýšil určite z toho, že cely deň si v napätí a podvedome už myslíš na to ako ti bude po lieku zle a nakoniec ti aj príde zle. Tlak 150/95 pri takom celodennom vypati mi ani nepríde raky vysoký.si sa zle nastavila , musíš sa k tomu postaviť tak, že liek ti pomôže nie ublíži keď už si sa rozhodla ich brat.nechapem prečo čakáš veď hneď si daj aj na ukľudnenie hneď ráno niečo.drz sa bude dobre😉

kjanka86
17. dec 2017

@emiliam tak ako pise lala123 ty vyslovene cakas ze ti bude zle a tym si to aj privolas.. a hlavne tlak to je podla mna z toho ze si v napati a strachu ze co bude.. nemysli na to tolko a nesleduj sa.. daj si s liekom hned helex a chod spat..

emiliam
autor
17. dec 2017

@kjanka86
@lala123 ale praveze vcera som,vobec toto necakala lebo predvcerom sa to dalo a mala som fajn den, vcera som sa us nebala dat si tbl. No pre niekoho to nie je.vysoky ale ja som zvhknuta na dost nizky okolo 100\60 ked mi vyskoci o 56 to je pre moj organozmus.velky skok bolo mi fakt priserne. Ked ma niekto beznh tlak,napr. 140 a vyskoci mu o 50-60 cize na 200 to uz je.vela ale ja sa citim rovnako pretoze pre mna je normal 100kedy mi je ok a 150 je pre mna uz zle lenze tazko to pochopit ja viem. Pisala som,psychiatrovi email odpisal ze ak sa to da.vydrzat mam skusit ak by sa to opakovalo este 2 dni tak vysadit. Tak uvidim. Jeden,pan,u paychologa v cakarni mi hovoril este som vtedy neplamovala brat ad ze jedny mu strasne dvihali tlak,druhych zasa spal a a tretie mu sadli.

lala123
17. dec 2017

@emiliam ty si mozes hovoriť, že na to nemyslíš ale v tvojom podvedomí to je.si v takom kŕči resp. napätí.skus si povedat, že napr. týždeň si tlak nezmerias.nebude tá to aspoň stresovať a bude ti lepšie.dqvaj si každý deň magnezium ale tlak si nemerajú.uvidis keď to dokážeš hneď ti bude lepšie.😉

exclusivka
17. dec 2017

Baby ja mam tetaniu diagnostikovanu uz 10 dobre citate desat rokov mala som vela vela zachvatov ani mnozstvo neviem do tyzdna aj 3x stale zachranka urgent apaurin magnezko atd.cim dalej horsie a horsie bolo brala som aj antidepresiva kadejake lieky no mme len horsie bolo brala som Asentra.Rivotril.Citalec.Neurol.Lexaurim.Venlagamma.Zyprexa.Mirzaten.Xanax a neviem co vsetko este len jedneho pekneho dna som to vsetko zahodila,povedala som dost toto takto nemze ist dalej ved som nedokazala fungovat,nasledovali velmi tazke casy zachvat za zachvatom bola som zavisla od apaurinu,zachranari sa mi vymievali ma urgente sa mi vysmievali ze som hystericka a co ja viem co este,potom sa totrochu zlepsilo no asi rok sa mi to tak zhrorsilo ze som mabala manifestny tetanicky zachvat pprodnicka ruka,rychlo pohotovst najblizsi tam nevedeli co robit so mnou lebo silne krce ktore mi mohli aj ruky zlomit pulz aj 150 za minutu,pocity dusenia sa,volali za kazdym zachranku hukackami rychlo do nemocnoce ja som stale plakala a kricala od bolesti ruky som mavala modre stale krce ma drzali aj 5 hodin,apauriny som dostavala do zily uz priamo,no doma som mala stresy z nasich byvali sme spolu a stale mali daky problem od septembra som sa odstahovala od nich posledny zachvat som mala 28.augusta,mam lexaurin podla potreby ale mepotebovala som ani zachranku odvtedy ani nic,zmenila som aj zivotospravu prestala som fajcit vlani v decembri uspesne,kavu menej pijem berem vitaminy a jem vela zeleniny.

emiliam
autor
17. dec 2017

@exclusivka velmi obdivujem ludi, ktorí sa z toho vedeli dostat sami, držím velmi palce nech ti to vydrží aj ďalej. Lebo co citam si si vela prežila klobúk dolu, mna už ani tak netrápi tetania skôr uzkostna panicka porucha, začala som uzic

emiliam
autor
17. dec 2017

@exclusivka užívať ad tak prce dni su horšie.

emiliam
autor
17. dec 2017

@lala123 ano moze to byt ale ja od mladosti mam problem s tlakom Este pred 10rokmi ked som nemala ani tetaniu ani uzkost vypila som napriklad silnejsiu kavu zle tlak 150 vypila som alkohol.to iste a vtedy som nemala ziadne úzkosti ani podvedome predsudky lebo som bola mlada zdravá pozitivně mysliaca len som si všimla co mi vadilo na tlak kofein, Alkohol,nedostatok spánku, sol, isty cas som brala tabletky. Inak moj normaln tlak je nizky, ja mam s tlakom už dávno nieco mojmu organizmu nezapasuje ini vracajú, boli ich hlava mna nic take len tlak. Mohlo mi kludne nejaká latka z ad nezapasovat, pri ad sa moze vraj aj tlak zvýšiť. Môj organizmus je jednoducho citlivý na tlak. Aj neurologická mi dala tabletky na točenie hlavy tiež som sa ich strasne bala ledva som sa odhodlala a ked som sa začala som brat tiež som očakávala cl mi bude bolo mi blbo ale tlak ok. Ale budem sa snažiť ako sa len da to vydržať teraz

kjanka86
17. dec 2017

@emiliam a magnezko ti pomoze ten tlak znizit? skus to nejak vydrzat este ono to prejde podla mna..a teraz inak by si nemala ani pit kavu, teda ak ju pijes ani colu ziadny kofein.. a uz vobec nie cigarety.. toto vsetko zhorsuje uzkosti..

emiliam
autor
17. dec 2017

@kjanka86 pomáha mi znížiť mierne zvýšený, ale ten včerajší som si,musela dat tabletku,od tlaku.,mam doma predpisane lebo som,jeden cas bravala mne niekedy vyskoci.,ano to viem,ze kofein,zhoršuje ja pijem len,3v1 neviem ci to vadí a nefajčím. Urcite pokračujem,ďalej dnes som,si,dala, zatiaľ,nic uvidím,ďalej.,

kjanka86
17. dec 2017

@emiliam ani 3v1 nepi aspon par dni.. a hlavne ked mas probem s tlakom.. tak snad to prejde, drzim palce..

emiliam
autor
19. dec 2017

Baby, co užívate ad, beriem 5 den zatiaľ iba polku 5 mg a môj stav mam pocit sa zhorsil, viem, ze to tak na začiatku býva, ale dokedy. Strasne sa mo toci hlava, niekedy zvyšuje tlak, busi srdce a som ospala neviete kedy to prejde?

eliska13
19. dec 2017

@emiliam bojíš sa tých liekov a toho čo bude.Pre naše povahy je to normálne.Ale bolo by lepšie, keby si si teraz tlak nemerala a vydržala.Tych 5 dní je úplne nič nemôže Ti byť lepšie lepšie bude až, keď budeš brať plnú dávku aspoň 2,3 týždne.
Helex Ti to zmierni ja viem, že je to ťažké:(aj ja mám stále nízky tlak a káva mi tiež nerobila dobre hneď sa mi zvysil.Strach búšenie srdca slabé nohy oblievanie potu vsetko to k tomu patrí aj zvýšená úzkosť môžeš byť rada,že Ta to neťahá k placu a depresii
Nie moje city sa nezmenili iba odišiel zbytocny strach a nové myšlienky a som taká sebaistejsia
Podstatu tvojej povahy AD nezmenia iba znížia to, čo Ti robilo zle nebudeš taký bojko
Ja som si tiež na začiatku dávala v noci nech nemám zle rána.Ja som vždy doobeda mala najhoršiu náladu.Ale ako píšu baby niektoré AD povzbudzujú a nemôžeš z nich vôbec späť drž sa

emiliam
autor
19. dec 2017

@eliska13 velmi pekne ti ďakujem, človeka to tak ukľudni, ked vie, ze aj ini tým presli a da sa to vydržať. Viem, ze 5 dni je malo, dr povedal, ze za taky mesiac môžem čakať zlepšenie, len ta zhoršená úzkosť je podla mna vedlajsi účinok, a to by mi už mohlo prejsť, väčšinou to trvá tak týždeň a možno viac, kym tie vedľajšie účinky prestanú. Mne sa v podstate len zhoršilo to, co som mala, točenie, dýchanie, nerovnovaha, tlak, búšenie pocit na omdletie....2 den uzivania som dostala vecer panicky atak, uz som myslela, ze budem zachranku volat a to beriem len polku 5mg, ale helex pomohol, je super, len niekedy mam pocit, ze to z neho sa mi toci hlava, no uvidim. Teraz mam len take, ze som ovela viac unavena, ospala (to asi z helexu) horsie sa mi 2 den dycha a priserne toci hlava a sem tam busenie a tlak. Ale toto vsetko som mala aj predtym denne, len teraz akoby to bolo trochu horsue. Musim sa zapriet a začať veriť tým tabletkam a doktorovi. Nie, zatiaľ, chvalabohu, neplačem, ani nemam zle nálady (teda obcas mavam), možno mi v tomto pomáhajú deti stale sa biju, hasteria 😊 rozprávky pozeráme, tak nalada mi zatiaľ neklesá, len ten strach, ze co bude...presne. Vytesujem sa z vianoc, vcera som piekla medovniky aj to len s odbehovanim, lebo ked dlhsie stojim, dostanem zavraty, dnes som tak balila darceky, balim a uz musim lahnut na chvilu a tak dokola. Pustim si vacsinou ked lezim, relaxacnu hudbu. Ale niekedy je to silnejsie, napr.rano ma zobudila taka uzkost na hrudi, ale dala som si mg a spala dalej. Najviac neprijemne je asi to srazene dychanie, viem ze je to psychika, ale je to narocne nepoddat sa tomu. Tak už len užívať a vyčkať mesiac. Velmi dúfam, ze za par tyzdnov vám tu napíšem, ze cítim zlepšenie 🙂

eliska13
19. dec 2017

@emiliam budeme čakať a už si to po tak dlhej dobe zasluzis🙂ja viem, že je to des a hlavne, ak si sama doma s detmi

emiliam
autor
19. dec 2017

Dakujem 💗😘

eliska13
20. dec 2017

@emiliam a ako čítam aj predchádzajúce tvoje príspevky vieš ono stačí, že Ti ten pán povedal,že zvyšujú tlak a už máš strach.Vies 90% zdr.tazkosti je zo psychiky aj vysoký tlak dokonca ľudia si vedia vsugerovat aj teplotu.

emiliam
autor
20. dec 2017

@eliska13 no bud to ale on mi povedal aj,viaceri,veci alebo mozno aj to ze som sucasne uzila muconasal,plus dk,nosa bo ja mam problemy s upchavanim a tam,je pisane ze pri sucasnom uziti s antidepresivami a liekmi na znizenie tlaku(ktore som,si dala) je vysoke.riziko zvysenia krvneho tlaku, tak to bolo asi z.toho

emiliam
autor
3. jan 2018

@eliska13
@kjanka86 ahojte baby, vsetko dobre do noveho roku vam prajem, hlavne vela zdravicka 😊 chcem sa vas spytat ci si nespominate po akom case vam zacali ad ucinkovat? Zajtra budu 3 tyzdne co ich beriem, z toho som ale tyzden aj brala polku tabletky. Stale vsak necitim zlepsenie, je mi rovnako hlavne, ked som sama doma, alebo mam niekam ist. Ci to este skoro cakam zazraky? 😊

stulrajterova
3. jan 2018

@emiliam to potrvá dlhšie

kjanka86
4. jan 2018

@emiliam ahoj vsetko dobre v novom roku aj tebe 🙂 no musis vydrzat este.. a beries aj ten helex stale?

emiliam
autor
4. jan 2018

@kjanka86 ďakujem pekne. Ano beriem, ale len polku za den a mam slabý ten,helex. Z tabletiek mi už zle nebyva. Už si,telo asi zvyklo. Možno to potrvá aj 2 mesiace.

kvetinka75
4. jan 2018

@emiliam ja len k tomu alkoholu a ,,nátlaku,, ja keď niečo nechcem tak ma nikto nedonúti nič zjesť a vypiť. Takéto neuznávam že dajsi veď len trochu a musíš. No nie. Keď nechcem tak nemusím nič. Je to tvoje zdravie a tvoj život, tak si do toho nenechaj kecať a nič nemusíš vysvetlovať. Ja mám vo svojom okolí dosť žien ktoré nepijú a nedajú si naliať a nikomu nič nevysvetlujú. jednoducho povedia nie a hovoto.

Mne pri problémoch nepomáhalo nič. Ani mg-čko ani meditácia, dýchanie do vrecúška, muselo to prejsť samé. Niekedy sa naozaj zle fungovalo. Ale prešlo to samé a už pár mesiacov mám klud. Iba niekedy mi zostane tak blbo - vygrcám sa a fungujem ďalej. Tak ti držím palce nech to postupne ustupuje. Vyskúšaj všetko možné čo ti tu radia, nikdy nevieš kedy čo zaberie.