icon

Tetánia

emiliam
4. mar 2017

Ahojte. Mate niekto, prosim vas skusenosti s tetaniou? Mam ju diagnostikovanu polroka a velmi mi obmedzuje a nici zivot...mam denne neprijemne priznaky ako tocenie hlavy, zavrate, strata rovnovahy, porucha koncentracie, bolesti hlavy, pocit na odpadnutie, nevolnosti, zvyseny tlak, velmi stazene a plytke dychanie, pichanie do ruk, poruchy spanku, navaly tepla, sucho v ustach, strach, panika, nervozita, hnacky....uz nevladzem dalej takto.priznaky sa mi striedaju denne, bojim sa ist dakde, lebo mi je zle...brala som aj mg do zily aj mesiac magnosolv...teraz uzivam denne sumive mg s obsahom 365 mg a aj s vit.b6 a este vecer mg patstovky ... pomaha len kratkodobo..ked je velmi zle tak diazepam.za kazdu jednu skusenost a radu dakujem, ako sa s tym da zit, co robit...

eliska13
13. mar 2017

@dorottka ty si nemohla mat depresiu inac by si nenapisala takuto kravinu.A my nie sme rodina, aby si ma oslovovala "moja" Po skusenostiach co tu citam vela ludi ani nevie aky je rozdiel medzi AD a benzakmi hlavne, ze diskutuju o psychike.tvoje slova.......
ved clovek ma vtedy vsetky starosti u prdele a v takom stave malokto vykona samovrazdu - predsa len z nudy prekonat silny pud sebazachovy, no neviem.
snad vies, ze clovek v depresii je na dne a nema pud sebazachovy, on trpi citi prazdnotu a mysli si, ze nikdy uz nebude stastny a spokojny.
Osameli ludia, po rozvodoch, taki ktorym deti zomreli, alebo pride depresia len tak z vyhorenia, unavy
vsetko zalezi aky je to stupen mierna, stredna tazka ....ja som mala len miernu a neviem si predstavit tie muky pri tych silnejsich.

dorottka
13. mar 2017

@eliska13 a ty nevies citat - pretoze mam jasne uvedene v prispevku, ze som nemala depresiu, ale uzkost. A ty si prva zacala s tym, ze trepem somariny, zatial co som uviedla LEN svoju osobnu skusenost - potom sa nediv, ze svet je v stave, v akom je, ked clovek neuraza, len napise, ako to vnimal a prve, co sa mu dostane je agresivne osocenie. Preco sa potom ludia boja obratit na niekoho so svojimi problemami? Sorry, ale je to tak, ja by som si nedovolila na teba zautocit, aj keby si neviem, aku hovadinu napisala.
Viem velmi dobre rozdiel medzi benzos a AD. AD sa vyuzivaju v liecbe aj depky, aj uzkosti. O depke viac neviem, preto pisem o uzkosti, ktoru som mala liecenu aj ja. Na zaciatok som dostala benzaky, ktore som spominala a ktore mi boli predpisane, citujem psychiatricku 'na preklenutie toho najhorsieho zaciatocneho obdobia, kedy este AD nemaju ocakavany ucinok, naopak mozu uzkost zhorsit'.

dorottka
13. mar 2017

@eliska13 pocas depresie je samozrejme, ze samovrazdu spachat moze, ja som pisala, ze pod vplyvom AD je to najskor nerealne, kedze clovek by mal mat, aspon hypoteticky, svoj stav stabilizovany a depresiu manazovanu liekmi. Bolo to inak na podporu tvojho prispevku o samovrazdach, ale ok, beriem, ze si sa pravdepodobne proste rozohnila a vtedy clovek az tak nedava pozor... stava sa.

emiliam
autor
14. mar 2017

Ahojte. Dnes som bola u neurologicky na kontrolu, vravela som jej,ze sa necitim dobre s tou tetaniou a bude mi davat nejake infuzie, uz som jednu dostala..a mozem ich vybrat 10 aj 12...vraj obsahuju magnesium, guajacaran a este daco...mate s tym niekto skusenost pri tetanii? A este mi predpisala lieky Helex vraj su najslabsie asi na uzkost, ale ze ich nemusim.brat stale iba ked treba.

lailaveve
14. mar 2017

@eliska13 nechcela som mudrovat ani nikoho deptat len som chcela poradit v dobrom ze radsej vsemozne sa snazit prirodnou cestou a pozitivnym myslenim..snazit sa orientovat aj len na drobnosti..staci aj to ze svieti slnko....a co sa tyka skesenosti s negat.ucinksmi.....tak iba vo svojom okoli mam minimum 6pripadov...jeden z nich uz bohuzial nie je medzi nami-vdaka liekom a ich vplyvu na psychiku..dalsi prezil iba vdaka zasahu okolia(v poslednej chvili ju zachranili)...a Vysok je na hom nic moc-chvilkami dost nahrane☹....nikomu nechcem zle ani nejako radit..ale aj na vlastnych 2detoch som zazila ako s ich psychikov zamavali lieky ktore im mali pomoct...najmladsi sa nastastie z toho ako tak dostal no najstarsi ma psychiku a prejavy dost zle (a pritom je neskutocne inteligentny a sikovny)a stale sa len problemy nabaluju nie ze by ubudali a neviem mu nejako pomoct☹....chcela som iba upriamit na obozretnost ...tak ak to zle vplyvalo moj prispevok preskocte akoby tu nebol🙂

emiliam
autor
14. mar 2017

Mate skusenost s tabletkami Helex? Dala mi ich neurologicka na tetaniu a bojim sa ich aj uzit....

liababy
22. mar 2017

@emiliam môžem sa opýtať tie návaly tepla máš po celom tele alebo len na niektorých castiach?Ja mám najčastejšie v dlaniach a v chodidlách

emiliam
autor
23. mar 2017

@liababy ja skor tak ako keby do hlavy a tvare

skorpionik30
23. mar 2017

No ja som takto zila skoro 2 roky uz som to tu niekde pisala tetania je len syndrom nie je to vazna choroba neboj mne sa tocila hlava neskutocne a kazdy den bala som sa chodit hocikam absolvovala som.kopec vysetreni mag.rez.hlavy rehabilitacie chrbtice....uzivala som altetn.prir.lueky od liecitela chodila fyzioterapeutovi a hlavne ten horcik ja mam magneb6 sumivy mi neurologicka neodporucala vobec...neviem co z toho mi zabralo ale preslo to po skoro dvoch rokoch teraz mam asi pol roka pokoj a nic musis skusat co ti zaberie...skus tu fyzioterapiu ale dobru nie hocikoho kto ti este viac uskodi...drzim palce...

emiliam
autor
23. mar 2017

Mate niekto skusenost s infuziami na tetaniu a s tabletkami helex? Dakujem

emiliam
autor
23. mar 2017

@skorpionik30 dalujem reakciu. Ja mM tiez aj tocenie a aj take ze som.v.klude a mam zvyseny tep. Kopu ineho...no ja mam.akurat sumivy magne.b6 ale idem si skusit kupit magnerot a dam si predpisat opat magnosolv.

mima283
23. mar 2017

Ahoj ja som sa s tym tiez dlho mordovala, ale strasne vela robi aj to, ze sa na to clovek takto sustredi. Niekedy mi este pride na odpadnutie toci sa mi hlava nic nepomaha, ale popravde si na tu tetaniu nikdy ani nevspomeniem.ja na som na to popravde na dlhe roky aj zabudla, ked mi bolo zle pripisovala som to niecomu typu nevyspata, malo vody som pila a podobne a bolo mi veru ovola lepsie. Najvacsie problemy sa u mna vzdy objavia, az ked nahodou natrafim na nejaku diskusiu o nej, vtedy si vlastne uvedomim, ze ju mam a uz to ide....pride mi zle, hned panika, ze to je z tej tetanie a potom tyzden pregrcam prechodim jak mrtvola, kym nepridem na ine myslienky, ktore ma natolko rozptilia, ze ako keby opat zabudnem, ze ju mam. Najvacsiu ulohu tu zohrava podla mna psychika.

emiliam
autor
23. mar 2017

@mima283 uplna pravda...strasne vela tobi psychika. Aj ja ked davo tobim coa bavi alebo s niekym som, tak na to uplne zabudnem, ale ked napr.viem ako mi byva a ze budem cely den sama s 2 detmi uz na to podvedome myslim den dopredu, alebo.ked nieksm idem a tlacim kocik a toci sa mi hlava tak sa neda na to nemysliet. Ale ja sa praveze tym ukludnujem , ked som sama s detmi a pride mi na odpadnutie tak sa utesim ze je to len z tetanie dam si mg a prejde a ked nie tak mozno tlak zvyseny. Teraz chodim na infuzie pomahaju velmi. Ale ta psychika je pravda ze sa dopredu bojim ked mam niekam sama s detmi ist ze mi bude zle a toho sa neviem zbavit lebo da mi to.uz velaaakrat naozaj stalo a clovek potom dostane prirodzeny strach...viem ze nezomriem z toho ale nie je to bohvieco ked som s rocnou v kociku a 4 rocnym dakde v meste a pride mi tak ze neviem co robit....

pelikan
23. mar 2017

@emiliam necitala som prispevky vyssie, ale ked to tak zjednodusene zhrniem, mne najviac pomohla joga, masaze, prestala som pit kavu. Najdi si nieco, kde sa uvolnis, co ta bavi, aby si nemusela byt stale v pozore, ze kedy to zasa na mna pride. asi aj psycholog by nebol odveci, nauci ta techniky ako sa uvolnit. drzim palce!

diana20
23. mar 2017

@mima283 presne! Tetania nič nie je keď na ňu nemyslíš..

mima283
23. mar 2017

@emiliam presne to je ten kamen urazu 😊 ze zacnes nad tym rozmyslat, ze budes s detmi sama a ze co ak ti pride zle, co potom, co ak ich neustrazis a podobne. Chyti ta uzkost, zacne ti byt zle, zaludok ti uplne zviera...uplne ta chaprm, ako som uz spominala, mne samej trvalo roky, kym som si tak dako uvedomila, ze si nemozem tieto stavy pripustat, ze je to cele len o mojej psychike a zit tak, ako keby nejaka tetania neexistovala 😁 ale samozrejme, ze po tom, co som si to dnes pripomenula, musim zas sama seba premahat, aby som si to nepripustala. 😁

lejmira
25. mar 2017

@emiliam Ste zlata.Velmi pekne dakujem za podporu.Niekedy si myslim ze sa vazne zblaznim.uz len cakam kym pojdem k tomu dr lebo mam strach.mam velky strach co sa to somnou deje.a chcem aby som bola v poriadku.v maji sa berieme s priatelom,chcem mat krajsie obdobie ako predtym.poziadal ma o ruku este pred mojou maminou.tak to konecne chceme specatit.dufam ze by bola rada.musim sa vyliecit s mojich stavov.moja dobra kamaratka co som ju poprosila aby mi isla za svedka mi ochorela na rakovinu prsnika.stale si hovorim preco.preco tato zakerna choroba je a nici zivot dobrym ludom.nikdy tomu nepochopim.

jaruska6
25. mar 2017

@emiliam Prosím ťa akým vyšetrením lekár tetaniu potvrdil?Dakujem

krtecek39
26. mar 2017

ahoj, liecila som sa na tetaniu 2 roky...pomahala som si viacmenej sama, lebo lekari to nepovazuju za zivot ohrozujucu diagnozu a takmer na mna kaslali. Za tie dva roky som na dost veci prisla sama a teraz som uz 6 rokov bez tetanie. Pomohlo mi hlavne vynechavanie pikantnych jedal...uplne som musela vylucit chilly, kedze kapsaicin drazdi nervove zakoncenia, snazila som sa nepozerat telku, ked tam boli negativne informacie, alebo nieco napinave, lebo to ma vzdy rozrusilo...ked uz som citila, ze dostavam svalove krce...vzdy som sa ponahlala na pohotovost, lebo jedine, co v tom stadiu zabralo bolo injekcne podane magnezium...potom som nasla na jednom fore cloveka, ktory tvrdil, ze sa vyliecil vdaka tabletkam Magrilan 20mg...tak som poprosila neurologicku o predpis a dostala som sa z toho aj ja.Vsetky tie stavy , ktore si opisala som mavala aj ja....clovek sa boji o svoj zivot, lebo niekedy sa citis doslova ako keby si mala nador na mozgu, ale tetania vraj este nikoho nezabila/podla lekarov/..podla mna je to blbost, lebo psychika je vtedy tak narusena, ze clovek ani sam netusi, co spravi v nasledujucej minute a ci neublizi sebe, alebo inemu...priznam sa, ze ja som sa v case najvacsej krizy pohravala s kadejakymi myslienkami, ktore som nikdy predtym a ani nikdy po vylieceni nemala. Drzim palce, aby si sa dala cim skor doporiadku 🙂

krtecek39
26. mar 2017

@jaruska6 tetaniu vysetruje neurolog EMG vysetrenim

jaruska6
26. mar 2017

@krtecek39 Mám ju diagnostikovanu, čo sa robí na tom EMG vyšetrení.Mamm zavraty aj viaceré príznaky ktoré tu popisujete ale bola som v tomto že je to dôsledok vyskocenej platničky, ktorú mi diagnostikovali na MRI.

emiliam
autor
26. mar 2017

Nemate nikto vyskocene

emiliam
autor
26. mar 2017

Nemate niekto skusenosti s tabletkami helex?

lenadka
26. mar 2017

@emiliam ona sama tetania je stres, podvedome sa bojíš ďalšieho záchvatu a si v strese aj preto že nespíš dieťaťu idú zúbky. Na sucho v ústach pomôže žuvačka! Mňa v čase keď na tetania najviac trápila okrem točenia hlavy, tŕpnutia rúk, bolesti hlavy občas aj migréna s aurou, strašne trápil smäd, stále som pila a stále biely povlak na jazyku​ ako keď si dehydrovaná. Úplne zúfalá som bola, potom som sa pozorovala že ja nemám žiadne sliny, googlila som ako vyprovokovať slinenie a okrem citrónu najviac pomohla žuvačka orbitka zelená. Čuduj sa svete ako som na to prišla môj stav sa rapídne zlepšil.
A cvičenie, zaistili mi na eeg alebo emg už neviem bola som na oboch problém s krčnou chrbticou.

emiliam
autor
27. mar 2017

Viete mi niekto poradit dobreho psychologa na tetaniu?? Dakujem.

lejmira
27. mar 2017

@krtecek39 dobry vecer idem 4.4 prvy krat k dr skusim sa opytat na tie tabletky co tu pisete.rada by som ich vyskusala.potrebujem sa z toho dostat a nechcem brat stale niake tabletky.ale vidim ze to bude tazke.je mi stale horsie a horsie.uz tak cakam k tomu dr ze mi pomoze.ze mi bude lepsie.

krtecek39
27. mar 2017

@lejmira tiez a mne skusali kadejake tabletky...dokonca na epylepsiu,nic nepomohlo....az tieto boli naozaj ucinne+ magnezium 3×denne

lejmira
28. mar 2017

@krtecek39 magnezium už beriem 3krat denne,je to o trochu lepšie.K tomu mam zatial lexaurin,ale ten je už slabý takže už len čakam na termin ist k dr.

mirkaaa80
29. mar 2017

@krtecek39 aké tabletky ti nakoniec pomohli? Nejako som to prehliadla. Mne tiež naordinovali antiepileptika, a tiež bez účinku.