icon

Tetánia

emiliam
4. mar 2017

Ahojte. Mate niekto, prosim vas skusenosti s tetaniou? Mam ju diagnostikovanu polroka a velmi mi obmedzuje a nici zivot...mam denne neprijemne priznaky ako tocenie hlavy, zavrate, strata rovnovahy, porucha koncentracie, bolesti hlavy, pocit na odpadnutie, nevolnosti, zvyseny tlak, velmi stazene a plytke dychanie, pichanie do ruk, poruchy spanku, navaly tepla, sucho v ustach, strach, panika, nervozita, hnacky....uz nevladzem dalej takto.priznaky sa mi striedaju denne, bojim sa ist dakde, lebo mi je zle...brala som aj mg do zily aj mesiac magnosolv...teraz uzivam denne sumive mg s obsahom 365 mg a aj s vit.b6 a este vecer mg patstovky ... pomaha len kratkodobo..ked je velmi zle tak diazepam.za kazdu jednu skusenost a radu dakujem, ako sa s tym da zit, co robit...

emiliam
autor
31. okt 2017

@kjanka86 dobry den. Mozem sa spytat po dlhsej dobe ako sa vam prejavovala panicka porucha

emiliam
autor
31. okt 2017

@kjanka86 kde vam ju diagnostikovali a pomahaju vam ad? Dakujem

emiliam
autor
31. okt 2017

@lenadka a ako ste prosim vas cvicilli na krcnu chrbticu? Ja mam

kjanka86
31. okt 2017

@emiliam ahoj 🙂 (kludne mi tykaj) mne velmi pomohli AD.. aj ked nie hned prve samozrejme trvalo to asi rok kym sa nasli tie spravne.. ja som najprv chodila pol roka po lekaroch ze co mi je, bolo mi vkuse zle nemohla som dychat poriadne atd.. no a az po pol roku som sla za psychiatrom kedze vsetko bolo ok.. no a prejavovala sa mi tak ze hlavne sa mi tazko dychalo, busilo mi srdce a tym padom som aj bola malatna kedze som zle dychala, mala som pocit ze umieram, neopisatelny strach..

emiliam
autor
31. okt 2017

@kjanka86 aha, a diagnostikoval ti to psychiater? Lebo ja.chodim len k psychogicke s tetaniou ale som objednana aj k psychiatrovi. Ja nemam uz busenie srdca a dychava sa mi tazko

emiliam
autor
31. okt 2017

@kjanka86 ale psychologicka ma ucila alo ovladat dychanie. Ja mam skor tocenie hlavy, zavraty, pocit na odpadnutie, a a

emiliam
autor
31. okt 2017

@kjanka86 a hlavne tie.zavraty. nechce mi napisat do 1 spravy. Bojim sa ad vraj menia cloveka a pribera sa z nich

kjanka86
31. okt 2017

@emiliam vobec nemenia cloveka.. to je blbost.. ja beriem AD uz 7rokov a som stale taka ista 🙂ono zo zaciatku mozno budes mat pocit ze si taka ospala a akoby utlemena ale to prejde.. potom uz nebudes ani pocitovat ze nejake lieky beries.. a ver mi s liekmi je to isto jednoduchsie ako sa trapit bez nich.. a ano pribera sa.. ja som pribrala ale zase bola som uz vychudnuta na kost kedze ja som z tych stavou nemohla uz ani jest.. pokial sa nezacnes sama prejedat tak neboj nebudes mat 100kil 🙂

kjanka86
31. okt 2017

@emiliam aj ja som chodila k psychologicke a nie jednej ale mne to nic nedalo.. niekto sa proste nedokaze s urcitymi vecami vysporiadat a bohuzial potom to konci tymito panickymi poruchami..

lala123
31. okt 2017

@emiliam ahoj ja si tiež myslím, že okrem tetanie trpíš aj úzkostnou poruchou resp. panickou poruchou. Skus navštíviť psychiatra, myslím to v dobrom.Vies tetania je jedna vec ale to, že sa dopredu bojis, že ti bude zle a vkuse sa sleduješ to už nie je tetania ale panicka porucha resp generalizovana úzkostná porucha a to , že sa bojíš, že ti bude zle na verejnosti v kostole a pod resp. Ti tam naozaj je zle tak to ne agorafobia. Skus si o tom niečo prečítať a možno sa v tom najdes

emiliam
autor
31. okt 2017

@kjanka86 dakujem ti moja za info ale ja mam ten problem ze ja som uz aj tak dost pri tele ja z toho nechudnem ja mam teraz po 2.detoch 105 kg a ked ich zacnem brat 😒😒

emiliam
autor
31. okt 2017

@lala123
Ano mozno ano ale moja psychologcka mi povedala ze ja nemam panicku poruchu. A to ze sa bojim dopredu je jedna.vec ale jantam aj tak idem. Ja sa nevyhybam nepanikarim napr. V buse alebo tak ze by sa mi nedalo v buse.dychat len proste je tam ten strach ale neviem ci azna branie ad. Ja som objednana k psychiatrovi uz

emiliam
autor
31. okt 2017

@kjanka86 no len mne to zacalo tetaniou ja som nemala ziadne nevysporiadane veci nic take. Proste som dostala tetaniu ktora sa mi prejavuje denne a to ma obmedzuje v zivote ale neviem ci by som zacala brat tie ad. Uvidim co mi povie psychiater. 😒

emiliam
autor
31. okt 2017

@lala123 ano bijim sa niekedy dopredu ale idem tam a velakrat mi praveze zle nie je. Stretnem niekoho zhovarame sa a je mi fajn. Niekam sa bojim ist len vtedy ked mi je uz doma zle. Ale ked mi je ok idem a nemam.strach. vsetko zalezi ako mi prave uraduje tetania. Ked mi je ok nesledujem sa ani nemyslim nato ale ked proste mam toho voac a toci sami hrozne hlava tak sa proste nevyberiem niekam naco...aj moja obvodna povedala ked sa uz doma necitis dobre naco masnist do kostola odpadnut .vsak a kde sa robia testy na panicku poruchu? U psychiatra?

lenadka
31. okt 2017

@emiliam cviky na chrbticu tzv. SM systém, je veľa videí na nete, ale lepšie je ísť cez rehabilitácie, aby ťa to fyzioterapeut naučil cvičiť správne. U mňa tetaniu spustili problémy s krčnou chrbticou, ako to prešlo nič mi nie je. Aj keď bolí ma to už v podstate stále, len nie tak neznesiteľne a ak začne už viem ako si pomôcť.

lala123
31. okt 2017

@emiliam tak to máš pravdu, pre úzkostné stavy a panicku poruchu je tipicke vyhýbať sa situáciám kde sa necítim dobre. A aké testy ti robili pri diagnostike tetanie?

eliska13
31. okt 2017

@emiliam na panicku poruchu sa nerobia testy.Je to vygradovana úzkosť zrazu príde strašne búšenie srdca slabosť do nôh trvá to rôzne 3-5-10 min a potom odozneje.vsetko spolu súvisí z tetanii, úzkosť, panicka porucha, úzkostno depresívna porucha mám tu česť či skôr smolu, že všetko som zažila okrem tetanie, alebo mi ju nikto nikdy nevysetroval
Myslím, že psychiater Ti predpíše AD, lebo podľa toho čo čítam keď Ti na jar dávali alprazolam do infúzií bolo To dobre
Ta úzkosť a strach tam je a podľa mňa bežné benzaky typu xanax, lexaurin na tých nemôžeš byť celý rok s AD tak ako ja som Ti bude lepšie a nebudeš mať takéto stavy
Nie si anemicka, nemáš niečo so štítnou žľazou?
Ja beriem AD 13 rokov s prestávkami a nepribrala som ani nie som otapena či nejaká čudná🙂

eliska13
31. okt 2017

@emiliam psychiater len z rozhovoru zhodnotí či máš PP či nie.Je to masívna úzkosť, ktorá príde z nicoho nič.Huci Ti v hlave, máš závrat podľa toho, čo čítam ty máš skôr uzkost., obavy.To je jedno či sa vyhýbas či nie je to tam.Som taká istá.Vsetci Ti povedia je to stresom, deťmi, strachom o ne, únava, vyčerpanie, menzes gen.predispozicia, citlivá povaha x rokov u psychologicky za sebou musím sa iba zmieriť, že nie som taká silná osobnosť a hotovo

emiliam
autor
1. nov 2017

@lala123 u neurologicky mi dali taku manzetu na ruku a nieco na prst a musela som dychat zhlboka ako ked bezim a hned ukazal nejaky pristroj ze mam vysoko pozitivnu tetaniu. A mozno mam nejaku uzkostnu poruchu vsak som objednana kpsychiatrovi uvidim co mi povie

emiliam
autor
1. nov 2017

@eliska13 tak to ja nemam panicku poruchu. Mne uz nebusi srdce a neprejde ma to tak. Ked sa mi toci hlava niekedy aj cely den. Ja si uz tiez myslim ze nam nejaku uzkostnu poruchu lebo ten strach tam je. Ano beriem helex polroka a ten mi pomaha ale neberiem ho denne a uz ho chcem vysadit. Este chcem vyskusat intenzivnu psychoterapiu lebo toto som chodila len parkrat lebo ta psychologicka konci...ked ja sa bojim tych ad ze co to so mnou spravi. Vraj prve tyzdne sa stavy z nich zhorsia ja si to nemozem dovolit pri 2 detoch aby mi bolo estw horsie...a to pribratie 😒😒ja mam dost nadvahu aj bez toho a nedari sa mi schudnut...naozaj si nepribrala?? A tebe sa to ako prejavovalo? Bolo ti spatne nedzi ludmi alebo na verejnosti? Vyhybaa si sa? A teraz s ad to vobec nemas?

emiliam
autor
1. nov 2017

@eliska13 ano presne ja som myslela ze mi je dobre z tych infuzii a to mi bolo z toho alprazolamu a este mi aj auparin pichali injekcne. Ja si myslim ze paniku asi nemam lebo ja som nikdy nemals strachy take.ze zomriem alebo nieco sa.stane nanajvys len taky ze odpadnem a z.toho ma dostala psychologicka ma naucila ze vysoka pravdepodobnost je ze neodpadnem a mala pravdu. Ale nasla som sa asi skor v tej uzkostnej poruche. Ze.sa.bojim ze na mna tie stavy ako zavraty zle dychanie alebo pocit na odpadmutie pridu na.verejnosti taky pocit zo strapnenia sa. Ale mne ked pride zle vacsinou sa mi zvysi tlak to je priznak tetanie a ked si dam tabletku na tlak a mg je mi lepsie. Ale je pravda ze aj ten helex mi pomaha. Neviem co teraz ak mi da ad😒😒 vsetci ma toho varuju ze to su strasne lieku ze posledna moznost. Ale.zasa keby mi bolo dobre. A je ti s nimi dobre?

kjanka86
1. nov 2017

@emiliam ono sa hovori ze na zaciatku AD sa stav zhorsi ale presne koli tomu sa na zaciatku vzdy k AD davaju aj benzodiazepiny aby ti nebolo zle.. fakt sa nemas coho bat.. a ani ja som nemala take stavy ze prisla panika a potom odisla.. mne bolo zle nonstop.. tazko sa mi dychalo proste vkuse a to busenie srdca bolo len obcas.. a hlava sa toci presne z toho dychania pretoze hyperventilujeme a tym sa nam zle okyslicuje mozog.. A co sa tyka toho priberania nie zo vsetkych AD sa pribera a ono to zalezi aj ako sa stravujes.. ono je to vacsinou tak ze ked niekto zacne brat AD tak sa mu zlepsi stav a tym aj chut do jedla, ja som napriklad uz ani nejedla cize zato som pribrala 🙂 teraz som po porode 5mes a za 2mes som schudla 7kil len zmenou stravy.. ziadne cvicenie.. cize ide to aj pri AD..

emiliam
autor
1. nov 2017

@eliska13 ja si tiez myslim ze uzkost.ale vyvolala mi ju tetania. Lebo predtym som nemala problem niekam ist ale z tetanie mi zacalo byvat spatne a to ma priviedlo k strachu a uzkosti. A ked si sa s tym zmierila je ti lepsie?

emiliam
autor
1. nov 2017

@kjanka86 ahaa dakujem lebo mne sem tam nechuti ale nie tak ze by som vychudlaa viac ma trapi to tocenie ako dychanie vacsinou no a ta uzkost ten strach. A ked ich beries tak je ti lepsie?uz nemas take.stavy? A nemas vedlajsie ucinky? To si mohla brat aj pri tehotenstve? Aha tak

emiliam
autor
1. nov 2017

@kjanka86 ved psychologicka ma odporucila k psychiatrovi som objednana 14.decembra.ale ja mam pred tabletkami respekt a nechcem aby pred vianocami mi bolo zle a striedat tabletky a byt ako zaspata ja si to nemozem dovolit mam 2 male deti. Muz je od rana do vecera v praci, rodicia v praci nema mi kto zabavit. Az mi bude z nejakych tabletiek zle

kjanka86
1. nov 2017

@emiliam ja ani neviem ze nieco beriem.. velakrat aj zabudnem.. je mi uplne normalne ako keby som nic nebrala.. a ano aj v tehu som brala

eliska13
1. nov 2017

@emiliam máš priveľké obavy a uz sama si si AD znechutila a spravila z nich strašiaka.Ja som nemala takéto prejavy, ale skôr strach z budúcnosti, či niečo zvládnem, strach o rodičov skrátka ta úzkosť mu udrela na niečo iné ako tebe.taky strach nepokoj nechcela som zostavat so synom sama doma, ked bol maly som sa bala, vsetkeho.Pri dlhotrvajúcom strese, alebo ak si taký typ citlivý, alebo negatívne rozmýšľaš sa znižuje hladina serotonínu a prídu úzkosti depresie nijako si tu hladinu nenavysis Helexom ten len ukľudní.AD nijako neotupuju oni vychutnávajú serotonín skôr ja by som nikdy nebrala tak dlho benzaky toho sa nebojís a AD ano🙂
Tvoj strach a obavy sú zveličené
Ja som s liekmi prežila tehotenstvo aj kojenie
Áno začiatok pri AD je horší, ale na to dostaneš benzaky sama vidíš, že sa dlho trápiš a nie je To dobre
Či mi je dobre?áno je, ale ja všetky stresové situácie viac prežívam ako ostatní a robím hlúposť, že keď mi je dobre lieky vysadim a do pol roka som zase zle, lebo ich potrebujem
Máme gen predispozicie v rodine babka tiež brala AD a mala som veľa stresov pohreby...a takto som zareagovala

emiliam
autor
1. nov 2017

@eliska13 mas uplnu pravdu. Bojim sa uz dopredu lebo viacere kamaratky mi vraveli ze je to svinstvo a aby som to nebrala tak som si taky odpor vytvorila uz. Ja sa zasa vobec nebojim ze o niekoho jedine v tom momente o deti ked mi je zle a som sama. Ale akonahle ma to prejde som vesela v pohode a nemam.ziadne negativne myslienky, smejeme sa s detmi hrame ale ked mi je na odpadnutie a som sama s malymi detmi 2 a 5 rocnym mam strach aj uzkost to si priznavam. Asi mas pravdu naozaj mam uzkostnu poruchu...somsi vsimla ked mam niekam ist sama s detmi dalej uz mam obavy ako ako a ked sa mi uz doma toci hlava je to este horsie a som si vsimla ze ako sa blizi ta hodina ked mam niekam ist tak mi je este horsie napr. Do kostola alebo sama niekam. Ale ked ide so mnou muz alebo sestra mam taku oporu istotu je mi lepsie a dakedy ma to aj prejde...ten helex mi asi pomaha preto lebo je to liek na uzkost. Nebala som sa ho brat preto, lebo moja neurologicka ma ubezpecovala 2x ze sa nemusim bat ho brat...tak som jej verila a bolo mi po nom ok. No a ona mi napisala ze 2x jednu a ja som brala niekedy len 2x za tyzden lebo on ma riadene uvolnovanie cize vydrzi aj dlhsie. Teraz sidam tak obden aj to len 1x.za den ale mam pocit ze som uz asi navyknuta nan. A som citlivejsi typ a asi viac vystresovany. Ked ma aj nejaka navsteva k nam prist niekedy chcem aby bolo vsetko tip top mam stres ale potom uz ked sa bavime je dobre mam velmi rada spolocnost aj ludi a tak len ako ma toto chytilo je tam ten strach ze.co ak mi pred nimi pride spatne. Tak som si vzdy dala helex a bolo mi dobre. Ja sa nevyhybam kde musim ist idem ale vseliako mi je...aj dnes v.kostole isla som ale zle sa 💉mi dychalo ale snazila som si to nepripustat tak som si vsimala deti a tak ale drzalo ma to celu omsu. A predtym som uzila guajacuran to mi dala na krcnu chrbticu ale je to aj na tremu a stres...tak ma to asi drzalo
Som taka nervoznejsia neviem sa.tak ukludnit a zrelaxovat akoby som bola stale v pozore...vsetko beriem tak citlivejsie asi aj preto sa tak bojim tych liekov. Mam 2 kamosky co ich beru a strasne pribrali znich a chodia ako zive mumie 😒 ale ked pises ze pomahaju naozaj tak tobysom vsetko dala zato kebymi bolo ako volakedy a nemala by som ten strach niekam ist netocila sami hlava...

emiliam
autor
1. nov 2017

@eliska13 a ake asi boli zle tie.zaciatky s ad co sa ti robilo? Ci ti netrafili hned lieky? Mne jeden pan.hovoril co to bral ze zjednych len spal druhe mu strasne zvysovali tlak a tretie volaco soz zlcnikom no potom sa bojim. Byvalo ti znich zle tak si muslea brat benzaky? Lebo ja som objednana 14.12. Nechcem pred vianocami musim fungovat mam 2 deti nie byt nrjaka.zblbnuta a cakat kolke v poradi mi zaberu 😒😒

emiliam
autor
1. nov 2017

@kjanka86 tak to je uplne.super. to uprimne zavidim. Co by som ja zato dala keby mi bolo ako predtym. A ten 1 rok to ti menili lieky? Robili ti zle niektore? Lebo ja som objednana 14.12. k psychiatrovi a nechcem pred vianocami byt nejaka zblbnuta alebo ze mi bude stale zle. Mam 2 male deti 5 a 2 rocnu a som stale sama s nimi muz od rana do vecera v robote rodicia v robote nemozem si dovolit ze dam si nejaku tabletku a bude mi zle a spat budem a co tie deti 😒😒jeden pan mi hovoril ze z jednych mal tlak vysoky z druhych stale strasne spal a tretie mu robili zle na zlcnik...tohto sa bojim...mala si to aj ty take?