Tetánia
Ahojte. Mate niekto, prosim vas skusenosti s tetaniou? Mam ju diagnostikovanu polroka a velmi mi obmedzuje a nici zivot...mam denne neprijemne priznaky ako tocenie hlavy, zavrate, strata rovnovahy, porucha koncentracie, bolesti hlavy, pocit na odpadnutie, nevolnosti, zvyseny tlak, velmi stazene a plytke dychanie, pichanie do ruk, poruchy spanku, navaly tepla, sucho v ustach, strach, panika, nervozita, hnacky....uz nevladzem dalej takto.priznaky sa mi striedaju denne, bojim sa ist dakde, lebo mi je zle...brala som aj mg do zily aj mesiac magnosolv...teraz uzivam denne sumive mg s obsahom 365 mg a aj s vit.b6 a este vecer mg patstovky ... pomaha len kratkodobo..ked je velmi zle tak diazepam.za kazdu jednu skusenost a radu dakujem, ako sa s tym da zit, co robit...
@eliska13
@kjanka86 velmi pekne vam dakujem za povzbudenia aj rady, velmi mi to pomaha. Uplne suhlasim, pytala som sa aj kamaratky co robi v lekarni a tiez mi vravela, ze pozna vela ludi co na nich bezne funguju a ked je to naozaj treba tak je dobre, ked sa uzivaju. A ja to proste len pozitivnym myslenim nejako neviem zvladnut a posledny mesiac sa mi to dost zhorsilo. A toto co teraz prezivam, tiez nie je lahke, velmi by som chcela viest zasa normalny zivot ako predtym 😰 bez strachu a tych hnusnych fyzickych prejavov. Ozaj je to pravda, ze to ludia len robia z tych liekov take strasiaky. Ja som sice typ prave taky co zle reaguje na lieky, ale mozno je to aj tou uzkostou, som citliva na vysoky tlak. Ale tak napr. Benzaky znasam velmi dobre....tak mozno budem aj ad. Potom vam napisem som sa pomylila nie 15 teho ale 14 teho idem, ze co mi diagnostikoval a predpisal, ale som si uz na 99% ista, co to je...naozaj ako aj tu citam po forach to ma velmi vela ludi, ale preco to maju mladi ludia, co to je za pliagu. Citala som, ze to ide ruka v ruke s tetaniou a tu mi zistili prvu...mozno mam k tomu nejake predispozicne vlohy alebo predpoklady 😰 a ze sa bojim ad, to zato ze som len zle pocula a videla, ale vidim, ze to tak nemusi byt. Aj psychologicka mi vravela, ze sa nemam bat. Dakujem vam 💝
@nenuska25 ahoj. No to som velmi rada, ze sa ti dari s tym existovat, mne zasa opacne prave spustacom bol 2 porod ale tiez som mala predtym vela stresov, skola, rizikove tejotenstvo, vsetko som velmi prezivala a pripustala si. Ale mne sa zial vytvorila popri tetanii uzkostna porucha a s tou si neviem dat rady, bez lekarskej pomoci.
@emiliam no vela mladych ludi veru ale je to tym ze zijeme v strasnom strese, same pocicky hypoteky na krku a strach ci zajtra nepridem o pracu.. a vacsinou z uzskostou maju problem ludia ktori su citlivy a velmi si pripustaju vsetko a vsetko riesia.. no bohuzial co uz narobime.. ale treba si vzdy povedat ze su aj horsie veci v zivote 🙂
@kjanka86 presne si to vystihla, ja si tiez tak vsetko pripustam a riesim, asi je to v tej povahe. Vsak samozrejme, ze su a aj chkroby. Ako som sa bala, ked som isla na MR ci nemam sklerozu multiplex, chvalabohu sa nepotvrdila...ale moja neurologicka mi len predpisala 3 baliky helexu a dovidenia....a teraz beries uz dlho tie iste Ad? Chodis aj na kontroly k psychiatrovi? To si davas rano ci vecer?
@emiliam vies co inak ja ked som vtedy chodila na rozne vysetrenia bola som na neurologii a tam mi tak akurat poklepkala po kolene a povedala ze mam sportovat :D akoze vysetrenie za 100bodov teda.. teraz beriem Sertralin uz asi 1,5roka, menila som ten Arketis lebo som chcela babo a ten sa neodporuca v tehu.. A chodim na kontroly tak raz za 3mes ale to skor iba pre recept.. moja psych.mi aj vravela nech skusi vysadit uz ale ja sa bojim..
@kjanka86 no mne tiez predpisala 3 balenia helexu a ze mam cvicit presne to mi povedala 😄. Aha rozumiem, ale tiez pomahaju isto. No ja tiez mu poviem radsej take nejake, co ak by som nahodou otehotnela a zistim to po mesiaci brania ad...ale tak teraz neplanujeme, mam 5 rocneho syna a 2 rocnu dcerku a pri tychto stavoch je to narocne, hlavne ked spm cele dni sama. Chcela by som este tretie, ale najprv sa musim dat z tohto do poriadku nejako. Uvidim ako mi to pojde. Uz len cakat na toho 14-teho. Esteze mam ten helex este v zasobe, ked ma to niekedy velmi chyti. No uplne ta chapem, ja by som sa tiez bala, ked teraz ti je ok a znovu sa.vratit do takych stavov, clovek sa uz boji potom.
Ahojte tetanici idem sa opytat.Už druhy den ma boli lava ruka v podstate to ide nad ramenom sval cela ruka a lava noha.Co si nato dať?Hemangiom na slezine lavej mi nasli myslite ze s toho?Ďakujem
@kjanka86
@eliska13 baby a mali ste aj take, ze ako keby taka svalova slabost alebo ako by som to nazvala, niekedy normalne akoby mi odisli nohy, nevladzem chodit, alebo nemam chut, neviem, tazsie sa mi rozprava, ako keby som bola stuhnuta, potom lezim. Ci to skor je z tetanie? Neurologickeho charakteru?
Ved inak aj helex ma neziaduce ucinky, ataxia /problemy pri ovladani pohybov/, zmatenost, koordinacne poruchy, problemy s recou atd....no som zvedava co mi povie ten psycholog. Ja som to predvcerom mala a bolo to hrozne a presne aj taky stuhnuty krk. Ale to je zasa tiez priznak aj tetanie ktoru mam. Este som sa objednala 8. Idem ku svojej imunologicke na vysetrenie ci nemam histaminovu intoleranciu alebo nejaku alergiu na potraviny, ma to uplne podobne priznaky a dokonca to sposobuje aj depresie, uzkosti a paniky.
@cattleya22 môžem poprosiť tiež o tie knihy,? dakujem.
@lailaveve no persen ma rozhodil tak, že som spať nemohla....tlak vyskočil....fúúú ja osobne nikdy viac..magnosolv so brala 3 mesiace + niečo od krčnej pol roka..
@cattleya22 mozem aj ja poprosit tie pdf knizky?
Dúfam, že mi tu ten link hodí: http://www.lundbeck.com/upload/cz/files/pdf/Bro...
https://www.lundbeck.com/upload/cz/files/pdf/Br...
Ak mi to tu nenechajú, tak si dajte do google Panická porucha pdf a nájde vám to 🙂 Držte sa 🙂
dakujem
@cattleya22
ahoj ja mám tetaniu tiež dostala som ju z epilepsie presne take priznaky ako popisuješ ty ani sa veľmi nevzdaľujem od domu nakoľko mám strach uzkosť bije mi silno srdce je mi na omdletie ako pišeš mňe tiež pomaha len magnezium šumivy a ešte v modrej krabičke tiež magnezium ale tabletky ale mám ťažku tetaniu niekedy mi aj dva dni buši srdce mám navali to čo pišeš ty tam zabera iba magneziu popripade chod na neurologicke vyšetrenie tam ti možno da nejake lieky na utlmenie.
Prosim vas čo na bolesť hlavy už 3deň neviem co si dat..
@sosovica ja sa snazim vsetko riesit co najviac prirodne a na bolest hlavy mi pomaha vela C vitaminu - napr. odstavit citron a len taku nezriedenu stavu vypit, citrusy, celkovo vela tekutin, zazvorovy caj, levandulovy olej vmasirovat na spanky a ked je najhorsie zalahnut do tmy a ticha so studenym obkladom na cele... ale ak je ta bolest hlavy dlhodobejsia a suvisi aj s tetaniou tak tam to bude asi tazsie a asi treba s tym pracovat komplexne. Mne zistili tetaniu pred 3 rokmi, nastastie som nebola nikdy v takom stadiu ze by som musela brat lieky, zvladla som to s Mg. Ale natrafila som vtedy na uzasnu doktorku, ktora mi o tetanii vela porozpravala a dala vela uzitocnych rad .... v skratke mi to vysvetlila tak, ze ta tetania znamena ze telo prehnane reaguje na stresove podnety (ktore mozu byt fyzicke aj psychicke - od nejakeho nepatrneho zapalu v tele, cez unavu, stres atd.), cize je treba jednak sa co najviac snazit tym stresovym podnetom vyhybat a co najviac posilnovat telo aby ich zvladalo - to znamena celkovo zmenit pristup k sebe samej, mat dostatok spanku, pohyb (pravidelne cvicenie mne velmi pomohlo), velmi kvalitnu stravu plnu zivin (co najviac vsetkych moznych semienok, orechov, zeleniny atd.) .... a mne osobne to pomohlo, postupne sa mi stav vyrazne zlepsil a teraz ked aj citim ze sa telo ozyva, tak to viem relativne dobre ustat tym ze trochu zvolnim, doplnim vitamiy, magnezium a uz davno som nemala nejaky horsi stav .... drzim palce aby si to aj ty zvladla
@zuskamagic ďakujem veľmi veľmi pekne važim si za vašu radu a za všetko čo ste napisala :*
@emiliam áno pomáhajú.Odvtedy 12 r som roky nemal panicky záchvat, ani busenie srdca.Uzkosti a negatívne pocity mám iba pri nasadení AD na začiatku, ale to sa aj predpokladá ináč nič.
@sosovica to skôr vyzerá na platničky či zaseknutý nejaký nerv, sval natiahnuty....natri si to poriadne a rozmasiruj Veral gelom.Aj to nočné tŕpnutie prstov by tomu nasvedcovalo
@eliska13
@kjanka86 ahojte dievcata, tak blizi sa moj termin u psychiatra, idem 14teho, uz nato cakam ako na spasenie...svojou diagnozou som si uz na 98percent ista...moj stav sa od leta dost zhorsil. Zacala som sa ovela viac vyhybat miestam, kostol, obchody, navstevy. A ked aj idem tak sa tam citim neskutocne zle. Mam silne zavraty a tocenie, nemozem dlho stat na mieste hned mi pride nevolno, uplne mi oslabnu nohy a a take zavraty ako keby sa mi hojdala zem pod nohami...potom neviem rychlo ci odpadnem, ci mam odist ci sa vody napit, vacsinou si potrebujem rychlo sadnut. Mam pri tom zvysenyntlak aj tep. V kostole sa mi zasa permanentne zle dychava, mam pocity rychleho dychania a hlavne niekefy ako apnoe, ze citim ze sa nenadychnem, akoby mi prestali pluca pracovat, potom sa musim volou o to snazit a tak celu omsu sice tam som ale je mi strasne nanic. Uz som spozorovala na sebe ze viacej sa vyhybam niekam ist ako predtym. A ked idem he mi lepsie iba s tabletkami -helex - benzaky. Tieto pocity na omdletie mam aj doma a zachrania ma jedine lieky na upokojenie a krd treba aj od tlaku . darmo si v hlavev hovorim pozitivne veci, ked ma chytia tocaky nic mi nepomoze, len lezat a ked ani to tak helex trochu. Asi som na nom uz aj zavisla, beriem ho polroka a neviem fungovat bez neho. Je to asi uzkostna porucha....velmi chcem verit ze mi ad pomozu, lebo toto nie je zivot len prezivanie.😪chcem byt zasa taka ako predtym. Zacala som chodit na psychoterapie k novemu psychologovi. Chcem vsetko spravit preto aby som sa vyliecila ale citim ze bez liekov to nedam, potrebujem ich.....mam 2 male deti a potrebuju zdravu mamu, co sa jej netoci vkuse hlava co ich vezme tam a tam a nielen zavreti doma a ked aj idem tak radsej len s muzom a strachom a helexom....toto nie je zivot. Obavam sa sice zaciatku uzivania ad lebo vraj sa uzkosti zhorsia, a mne sa prejavuju velmi fyzicky...tocenie, omdlievanie, vysojy tlak, zle dychanie ak toto sa mi zhorsi, tak uz budem celkom odpisana a cakat ci zaberu a mozno ak mi nebudu pasovat ani nezaberu...ale velmi sa chcem liecit.povuem tomu psychyiatrovi nech mi da nejake slabe, lebo som citliva velmi na lieky...Dala som si spravit aj testy na histamimovu intoleranciu pre istotu....ake uzivate vy ad? Ze s ktorymi mate dobre skusenosti? A ako sa mate? Potom sa ozvem ako som dopadla. Peknu nedelu 😘
@emiliam nepytaj si slabe ale take ake ti pomozu.. ja som zo zaciatku brala pol roka coaxil to su vraj slabe a prd mi pomohli.. mna z tychto "sraciek" vytiajol arketis.. aj ked som po nom pribrala ale radsej mat nadvahu a byt v pohode ako toto.. schudnut sa da vzdy ked sa chce 😉

@emiliam ahoj, ja som to mala tiez diagnostikovane cca pred 8 rokmi. Spustacom bol obrovsky stres spojeny so skolou.
Odvtedy sa to tahalo velmi dlho, ale naucila som sa s tym existovat. Da sa povedat, ze tehotenstvo vyriesilo tento problem. Odkedy je maly na svete (4 mesiace), tak clovek prestane riesit seba a teda aj tetania sa akosi dost vyrazne zlepsi. Aspon v mojom pripade.