Tetania na celý život. Máte s ňou skúsenosti?
mate skusenosti s touto otrasnou chorobou? ☹
Ja som prišla na tom, že mám tetániu, toto leto. Pred letom som dostala z ničoho nič neskutočné stavy - tlaky v hlave, tŕpnutie končatín, tlak v ušiach, nepokoj, rýchly pulz, zlé dýchanie, bolesť na hrudi, bolesť svalov atď. V prvom momente som myslela, že dostávam mozgovú porážku. Chytala ma strašná panika. Okamžite som išla na druhý deň k lekárovi , ten ma odporučil u neurológa a ten hneď konštatoval, že mám tetániu. Testy to potvrdili. Dôležité je aj urobiť testy na mineralogram, ktorý som mala v poriadku. Napriek tomu beriem preparáty horčíka a vitamíny B. Tetánia bola u mňa dôsledkom dhodobo nahromadeného stresu a pomerov v rodine, ktoré vyústili aj do úzkostnej poruchy. Takže nakoniec to skončilo u psychiatra a antidepresívach.
Keďže už však viem, čo mi je, nechytám takú paniku. Veľakrát sa píše o tom, že treba dýchať do sáčka, čo mne nikdy nezabralo. Naopak, čo mi veľmi pomáha, keď to na mňa prichádza, je že si ľahnem na chrbát, ruky si dám na brucho a začnem dýchať hlboko od brucha smerom na hruď a kľúčne kosti. Pomaly to preciťujem a vydýchnem hlboko ústami. Po niekoľkých minútach sa mi dych ukľudní a tetánia mi skončí. Keď som v práci, robím to na toalete.
Ja viem, že je to veľmi nepríjemná "choroba", mne to už toľkokrát znepríjemnilo život a chuť niečo robiť, ale človek sa nesmie tomu poddať! Keď mám záchvat a je mi neskutočne zle, možno by si každý myslel, že si ľahnem a nerobím nič, ale práveže začnem robiť hocičo, len aby som na to nemyslela. Idem si zabehať alebo robím činnosti, pri ktorých človek zabudne na to nepríjemné, aj keď nie vždy sa to úplne dá.
Skúšajte to "jogové dýchanie" naozaj to pomáha. A dýchajte v kľude, ono to prestane!!!
Cvičte každý deň, nestresujte sa pre maličkosti, nič v živote za to nestojí. Pomôžte najskôr sebe, myslite len na seba, aj keď to možno znie sebecky, ale ak sa budete trápiť kvôli všetkému okolo vás, vy na tom sami nebudete nikdy lepšie.
Posledné mesiace sa snažím žiť takto a napriek tomu, že tetániu mám stále a aj depky, verím, že zmenou životného postoja, to raz prejde. Ani depresie a tetánia nevzniknú zo dňa na deň, tak nezmizne tak rýchlo ani tetánia.
Nezúfajte, ak trvá dlho, lebo ani ja nezúfam a snažím sa žiť tak ako keby ani nebola 🙂
Ahojte, od decembra mi trpnu ruky, nohy, citim mravencenie po celom tele, najviac na vrchu hlavy, obcas aj strpnute pery. Bola som 2x u neurologa, na mri ma neposlal, ze podla neho zbytocne. Urobil mi na druhom vysetreni EMG, vysla pozitivne tetania. Dal mi magneziove soli, ze by sa to malo zmiernit. Mne to ale neprechadza, naopak mam pocit, ze sa to zhorsuje. Kym predtym mi trpli nohy len po clenky, teraz citim ze jedna je strpnuta az po koleno. Taky pocit akoby som mala skrtidlo a noha bola neprekrvena, drevena. Tie co mate tetaniu, ako vam to trpne, pokial? A ako dlho? Mne sa zda, ze tak 2 tyzdne, potom akoby je tyzden lepsie, citim to minimalne a potom to pride znovu. Neviem ci je to pri tetanii normalne, alebo ist znova za neurologom a dozadovat sa MRI aby sa vylucili zmeny na mozgu, nador, ci skleroza multiplex..
diecčatá mávate tik v oku alebo svalové zášklby? ako dlho vám to trvalo?
Mam 44 , som aktívny muz , cvičím , behám , aktívny a vasnivý motorkár cestovateľ . Nemám rodinu , pracujem ako manažér v podstate celkom v pohode práca .
Pred 6 rokmi som pracoval v spoločnosti kde som mal sialené tempo , celý den na 1000% hlava a aj telo dostalo zabrať. Na porade som skolaboval , len tunel dýchanie panické a šiel som do kolien . Siel som k obvodnej ta hned na kardio , tam tlak 170-95 , dali mi injekcie . Pocitoval som obrovsku nervozitu , nie tela ale vnutra ako by vo mne vsetko vybrovalo sialeným tempom. Tento stav sa mi niekolko krát zopakoval rozhodol som sa ist k neurologicke , tá ma poslala na vysetrenie kdemi dali na zápastie pruzinku a na kotník, po 3 min sledovani mi zistili prítomnsot tetánie . Povedal som si OK , spat ku neurologicke ta mi poradila magnézium . Ok fungoval som s magnéziom od GALVEXU , to mi pomáhalo a v prípade doplnenie a som bral magnezium v sacku , neviem názov . Do polovice roka 2020 som bol v poriadku , ked som pocitoval nábeh co uz myslím kazdý z Vás pozná dal som si magnezium a siel dalej , tabletky po vreckach , v kabele od booku , v aute , v bunde .
Vsetko zacalo v lete 2020 ako som uz písal , bol som na chate a v tichom prostredí chaty vecer pred spaním som si vsimol ze mám hucanie v pravom uchu , neprikladal som tomu nejaku váznost , ked ze som bol s motorkou myslel som si ze je to od toho , ale to hucanie neprestavalo , tento stav bol do oktorba. V oktobri som bol u kamarata hrali sme biliard , pilo sa whyskey , jedlo sa proste pohoda v sobotu vecer, skoncili sme o 2 rano . Prisiel som domov a chcel som si lahnut a spat , ale dal som si u kamarata asi o 23 kavu , nemohol som zaspat a pocitoval som divný nepoznaný pocit sialeneho busenia srdca , meral som si tlak a 180-100 , tazke dýchanie , a o 3 som zavolal zachranku , napichali ma magnéziom , injekcia na ukludnenie a zobrali ma pohotovost , tam som bol do 6 rana a pustili ma domov , tento stav sa zopakoval este 2x ale s tým ze som siel taxikom na pohotovost. Kazdý lekar sa opieral o vysoký krvný tlak !!!!!!!
ci že absolvovanie , neurologie, kardiologie az dvoch na sebe na porovnanie testov a výsledkov, holter EKG , holter TLAK , 5x , poslali ma na nefrologiu kde som bol 5x , odbery mocu , krv , a cakanie na výsledky to dlhe cakanie a vlastne neviete co je s vami , Kardiolog mi od oktobra predpisal , metropolol, prestarium a na ukludnenie frontín. Cítil som sa strasne , srdce si robilo co chcelo , arytmia tlak skakal rano 150-95, sialene vybrovanie tela vnutorne , proste sialene stavy vsade Vam beru vzorky krvy a vsetko máte v poriadku , lekari po vas pozeraju ako na blazna , fakt blázon , uz ma prosili aby som si zasiel na psychologicku asistenciu proste som ich obtazoval . Cele sviatky a prelom roka 2020 -2021 som bral lieky na srdce a frontin ktorý vas utlmuje tak ze som sa nespoznal , zacal som alternatívou , vseliake vytazky z rastlín , rakytník ten ma sialene precistil 5 dni som mal behacku , uz som nevedel co zo sebou . Na vysetreni nefrologickom som v cakarni sedel tlak v pohode aj teplota , meranie koli kovidu a u lekara pri vysetreni mi vystrelila z 36,4 na 37,6 z nicoho nic a myslel som ze tam skolabujem . Neopísatelne stavy .Bral som celý cas magnezium od galvexu do 25januara. 25 januara som siel na holter EKG a zasiel si kupit magnezium lebo som ho bral na kila a kupil som si magneb6.
Po podaní magne b 6 , sa odrazu ako by vypol vypínac a vsetko sa pomaly dávalo do kopy , vecer toho dna som este pocitoval nervozitu , holter zaznamenal arytmie srdca ked ze som este uzíval lieky na srdce .
Na druhý den som siel ku kardilogovi odovzdat holter a povedal som mu co sa stalo , ze po uzití magne b6 sa mi ulavilo , ci mozem dohodou prestat brat lieky na srdce a frontín ktorý je strasné svinstvo lebo sa viaze na srdce. Dohodli sme sa ze po 3 dnoch mu zavolam ako sa citim .
Som na tom ovela oooovela lepsie , ci ze 4 mesiace som do seba dával lieky na srdce ktoré som nepotreboval , Prestarium+ metropolol+frontín.
Záver nech si zorie sám kazdy z mojho stavu , ten ktorý ma TETANIU vie o com som tu písal , tá bezmocnost ked poviete lekarovi co Vám je a pozera na Vas , to mnoztvo vysetrení ktoré som absolvoval , ktoré stálo nemalo casu a penazí (zaplatil som si procare ) tie pohlady lekarov ze potrebujem psychologickú asistenciu , strach rodiny o Vás a hlavne Vasa psychyka je v haji , ale uplne , uplne na dne .
Vsade som sa docital ze je potrebne psychologicke vysetrenie na periférne nervy , objednal som sa ku psychologičke , tak uvidím po vysetrení co mi predpíse , nechcem uz ziadnu chemiu , po 4 mesiacoch brania liekov 2x denne na srdce ktoré som nemal brat sa musim dať do kopy .
Prajem Vám vyliečenie od tohto hnusu TETANIA , alebo aspon mat kontrolu nad touto chorobou , prezil som si vela zlých nocí , ci uz na záchranke alebo doma . Drzím Vám palce a AVE MAGNE B6.
V prípade otázok , rád odpoviem .
Ahojte chcem sa opytat už rok a pol som mala pokoj od tejto pliagy žiadne prejavy.Nova práca ,stres a začali mi príšerné zavrate nemohla som ani sedieť ,dr mi dala betahistin ale viem že ten zaberie po mesiaci užívania ,teda u mňa určite ...už týždeň mám zavrate celodenné ,tlak v temeni a medzitým migréna.Ludia máte skúsenosti s tými závratmi? Po akej dobe prešli? Veď takto ani do práce nemôžem ísť 🤦
@gabrielm mne minulý rok diagnostikovali migrény, nalez aj na mozgu, beriem betablokatory plus liek na migrénu keď na to chytí. Ale posledný mesiac mam neskutočne trpnutie, brnenie rúk a nôh v noci, je to nervového charakteru. V minulosti úraz chrbtice, mam poškodené 2 nervy, 3 operácie LS chrbtice. Lekár, neurológ mi nasadil magnosolv aj, všetky vyšetrenia mi spravil, tvrdi, ze pri migréne je častá aj tetania. Dal mi dnes na mesiac max nám skúsiť brat spitomin,vraj nie je návykový. Uvidí sa, ale také silné brnenie som mala pred 2 rokmi. Chcem sa spýtať odporúčate skôr magneB6 brat? Ako magnezko? Ja som chodila 2roky po sebe na hirudoterapiu /pijavice /5 kur=5mesiacov, raz mesačne kura, toto mi zabralo veľmi. Uplne dom bola bez liekov takmer. Snáď sa podarí ísť tento rok znova. Ďakujem za odpoveď a prajem všetko dobré.
Ahojte, prednedavnom mi diagnostikovali tetaniu. Dlhsie riesim zdravotne problemy - 4 mesiace chodim po vysetreniach a vsade mi povedali ze som zdravy. Mam silne bolesti dole, cim ide viac vecer tym castejsie intervali pichlavej silnej bolesti. Mal som tazke obdobie, korona - zakaz vychadzania , v praci som tahal za 2och lebo sme crunchovali a jeden kolega dostal koronu mal vazne priznaky... Takze to bol dovod istych manii a psychoz tak ma poriesili na psychiatrii.... LEN CHCEM UPOZORNIT LUDI SO PSYCHICKYMI PROBLEMAMI ze ja som necakal ze to moze fungovat vice versa - a teda ze zly psychicky stav ze mi vyvolal tetaniu som chapal.... ale necakal som ze ked pridem na vysetrenie a bol som v pohode ze sa to vysetrenie samotne to ako mi ho robili. Malo 2 casti. 1cast dioda a tlak na ruku ako pri merani tlaku to bolo v pohode celkom ale ku koncu bolestive, 2cast diody asi viacere boli na nohach aj rukach, lezal som, a pan doktor povedal nech zacnem hyperventilovat naschval.... po 3 minutach zacali duplety a multiplety stym ze aj psychika isla umerne stym dole vodou - zacali ma napadat blbe myslienky, zacal som panikarit.... existuju viacere metody tohto vysetrenia takze odporucam ine, mne na vyber nebolo dane ale keby toto viem tak idem aj do ineho mesta na iny druh vysetrenia
Ahojte chcela by som sa spytat mal z vas niekto aj taketo priznaky tetanie?? Uz ju mam 3 roky zrazu som zacitila bolest hlavy zaliala ma horucava od hlavy do celeho tela skoro som odpadla uz 5 dni ma boli hlava pali ma koza na hlave trpnu mi ruky nohy pery edte aj zle vydim mam zavraty dakujem za odpovede.
@nicol156 ano ja som to mala...nedavno dva mesiacev kuse ..mne este i teplota dva mesiace zvysena 37.3max hladali mi fokusy v tele a crp.nizke...nic nenasli...okrem tetanie...ale pre pokoj si porobtevysetrenia aj ine...stitna zlaza, kardio echo atake...Palila ma koza na rukach , hlave, dokonca aj na tvari...
@kassandraa84 a co ti nakoniec zistili tie bolesti hlavy mam od strvtka takze dnes siesty den uz neviem mam strqch ze mam nieco v hlave pali ma hlavne temeno a vzadu na hlave
@nicol156 nic mi nezistili.vysledky su ok.na emg tetania akurat
@kassandraa84 tak to je super ta tetania mi uz ide nwrvy berem magnesium tabletky rozpustacie tablety vsetko mozne nic nepomaha citim sa hrozne mam hrozne bolesti uz neviem ku akemu doktorovi mam ist :(
@nicol156 musis si najst nieco na odputanie, aby si sa netocila v tom zacarovanom kruhu ze je mi zle a neviem co mi je...viem o com hovorim 😟 mne na uzkost a take stavy odporucila neuro lavekan - levandula lekarska, nie su to antidepresiva je to prirodne...akurat grgas levandulu sem tam 😂 a caj medovka pripadne lubovnik bodkovany....upriam mysel na nieco ine...ono sa to casom ukludni...a popremyslaj co je spustac toho ..
@nnikka vsetku vysetrenia mam ok, na ortopedii mi nasli nejake vyrastky na chrbtici v hrudnej casti , cize moze aj to robit problemi ale vraj to nieje nic vazne mam vyhladat chyropraktika, a este ma caka plucne vysetrenie tam som obj az v oktobri... takze to fakt bude ta psychika a asi aj tou chrbticou to moze byt
Ahojte, tetaniu mam potvrdenu uz roky😕. Mne to prepuklo po retazovom porode, ked som do roka porodila 2 deti. Potom ma vkuse nieco bolelo, pichalo, palilo ma stehno, potom hlava, triaska ruk, tikanie v oku, v kutiku ust a vzdy po vysetreniach som vysla z toho ak o hypochonder. Odkedy mam v karte napisane "neurogenna tetania" tak sa so mnou uz nikto nebavi, kazdy vsetko hadze na tetaniu. 😐.
Chcem sa opytat, ci sa vam tetanikom stava aj to, ze mate akoby prelievanie srdca, zrejme arytmia, ktoru normalne citim-najviac ked som v klude vecer a sedim pri TV😏. Je to neprijemne a pocas hodiny sa mi to stava snad kazdye 3 minuty aj castejsie... Aj tlakomer zaznamenal arytmiu parkrat...tak neviem, ci to moze byt z tetanie, ci sa plasit?
@gabrielka94 presne ako pises s tym srdcom , nie az tak casto ako pises ty ale tiez to mam , mala som aj 24 hod holter a kardiolog povedal ze vsetko ok , su to extrasystoly a vraj niesu nebezpecne
@kassandraa84 dievčatá a máte aj také stavy že je dnes toho na vás moc tŕpne vám napr horná čeľusť ? Brni? Viete čo chcem povedať ?
Baby a co nespavosť pri tetanii? Sestra ju má, aj ja ju mam. Mala som stresovu práci, bola som na telefóne 24/7. To bol spúšťač u mňa. ( teraz, keď zazvoní telefón, normálne sa mi rozbucha srdce, tak pokým nemusím, nepouzivam ho🤪).
Manžel prerobil kúpeľňu koli mne, dali sme tam aj vanu, robím si kúpele, no zas pridlho v teplej vani byť nemôžem koli extruzii platničky. No ak krátky, relax vo vode mi pomáha.
Inak, so sestrou sme si všimli, že keď he pekne počasie, tetania sa nám neprejavuje. No keď je pochmúrne, chladno, tak vtedy častejšie. Vraj aj počasie ma na tieto stavy veľký vplyv...
tuta potvoru mam potvrdenu uz mesiac...su dni ked mi je fajn ale potom su dni ako vcera a dnes ked si myslim ze uz je so mnou koniec...vcera cely den motanie hlavy a zle od zaludka...dnes od rana strasna slabost, motanie, tlak v hlave a aj srdce citim, stazene dychanie a ako by mi niekto na hrudniku sedel...ani Mg nepomaha
@popelka5000 áno mne brnela pera, mravcilo mi okolo pusy, obočia...beriem Magnosolv a ustúpilo to, ale pred menzesom to zase cítim.Vacsi stres či nevyspatie a hneď to isté...ale nie je to také ako na začiatku to má pálila hlava, tlaky, kŕče do rúk noh
Dobry den, mam tetaniu 5 rokov,od malicka som mavala tiky.No posledne 2 roky mavam cca kazdy tyzden take stavy, ze ma picha na hrudniku, infarkt.stavy, nemozem sa nadychnut.Nepomaha ani magnezium ani neurol .Niekedy mi pomoze pichnut Almiral.Co beriete vy?Co vam pomaha?Ja som bezradna, bolesti mam 2 dni a som uplne odstavena.
@natalschen poradíte mi ?

@emiliam ahoj ako zvladas dalej tetaniu prosim...od januata my je zle a len minuli tyzdn my prisli nato ze to je tetania zatial som nikdy neodpadla len to zle dychanie a taky pocit bezmocnosti je hrozny...😢pride to namna hoc kde pri soferovani,v restauravii,u kadernicky uplne necakane a dnes my dr len povedala ze sa stym musim naucit zit ako vazne stymto taketo pocity zazivat kazdy den vsak ma cvokne...