Trápia ma dlhotrvajúce hnačky
Ahojte. Uz cca druhy tyzden ma trapia ranne hnacky. Kedze mam male babatko, tak fungujem na Reasecu, ktory mam predpisany od obdvodnej dr. Ak ho uzijem rano, tak cely den aj noc viem fungovat normalne. Na druhy den rano mam prvu stolicu tuhsej konzistencie, druha a tretia je vsak uz vodnatejsia. Vsetky testy z krvi a zo stolice mam ok a negativne, vysiel mi len zvyseny kalprotektin (hodnota 100). Na sono tiez vsetko ok. Zatial som v stadiu cakania na kolono. Chcem sa len spytat, ci mal niekto podobne priznaky a bola mu diagnostikovana Crohnova choroba, ci ulcerozna kolitida. Test na okultne krvacanie mam tiez negativny 🤷♀️ Som z toho dost vyplasena v strese, lebo podla informacii od dr googla to moze byt vsetko od drazdiveho creva az po rakovinu :/ Vopred dakujem za vase reakcie 🙏
@zuzkaa1991 smectu som uzivala 3 dni a nepomohla 🤷♀️ takze mi prislo zbytocne ju uzivat dlhsie… nakolko mam bakteriologiu, protozoa zo stolice negativne, tak nevidim dovod ju brat… Ani, beriem dlhsie probiofix, od zacatia problemov si davam 3x denne hylak a revicolin. Neviem, ci sa takto moze prejavovat aj dlhodoby stres, kedze mam zvyseny ten zapalovy faktor. Ale ako pisem, som z toho dost na prasky uz…
@sahel nebude to ani UC ani Crohnova. Mala by si už po vyse tyzdni hnaciek viditeľnú krv v stolici (veľa krvi) a mala by si celodenne hnačky 10-20x za deň a nejaký liecik od obvodnej by ti na to realne nepomohol…
Nemáš priveľa stresu? Ja som mala niekoľko mesiacov hnačky, všetky vyšetrenia negatívne. A keď sa odstranil problém, ktorý ma dlhodobo trápil, hnačky skončili. Až dodatočne som si dala dokopy stres a stolicu, hoci dr. sa ma aj pýtala,no ja som si ten problém vedome nepripúšťala ako enormný.
@sahel Kamo schudol a poriadne. Bol som kosť a koža. 59kg a 180cm. A keď som si to upratal v hlave... začal žrať a kupil som si prvu feliciu... tak to šlo pomaly hore. Na svadbe už som mal 80, teraz v marci po zime som mal 98. Teraz mám 90kg :D
@thirstymonk tak ked ja schudnem, tak zo mna neostane nic :D
@sahel nebude to ani UC ani Crohnova. Mala by si už po vyse tyzdni hnaciek viditeľnú krv v stolici (veľa krvi) a mala by si celodenne hnačky 10-20x za deň a nejaký liecik od obvodnej by ti na to realne nepomohol…
@anonym_44e117 vysla mi zvysena hodnota kalprotektinu zo stolice. Neviem, ci sa to moze vyskytovat aj pri drazdivom creve a ake hodnoty byvaju pri Crohne a UC - predpokladam, ze v priemere ovela vyssie. Krv v stolici nemam, ale docitala som sa, ze Crohn moze byt kkudne aj bez krvi. Tie hnacky by som, predpokladam, mala aj 20x za den, ak by som si nedala Reasec. Tazko povedat, neviem, ako vyzera hnacka pri Crohne a UC, ci by na to Reasec pomahal alebo nie…
Nemáš priveľa stresu? Ja som mala niekoľko mesiacov hnačky, všetky vyšetrenia negatívne. A keď sa odstranil problém, ktorý ma dlhodobo trápil, hnačky skončili. Až dodatočne som si dala dokopy stres a stolicu, hoci dr. sa ma aj pýtala,no ja som si ten problém vedome nepripúšťala ako enormný.
@anonym_ef7fdb mam privela stresu. V podstate uz od narodenia malej, lebo vkuse treba nieco riesit ohladom jej zdravia. Momentalne sa jej deru stolicky, vkuse je nervozna a place a ja tiez. Mna uz popravde znervoznuje aj to, ked pri mne niekto dycha 🤷♀️ Takze ano, mam taky vnutorny permanetny stres, ale mi je zvlastne, ze to ma az taky vplyv na crevo. Viem, ze stresove situacie som aj v minulosti riesila cez traviaci system, ale nie az v takomto rozsahu. Teraz mam samozrejme stresy z toho co mi je a myslim na najhorsie 😒
@anonym_44e117 vysla mi zvysena hodnota kalprotektinu zo stolice. Neviem, ci sa to moze vyskytovat aj pri drazdivom creve a ake hodnoty byvaju pri Crohne a UC - predpokladam, ze v priemere ovela vyssie. Krv v stolici nemam, ale docitala som sa, ze Crohn moze byt kkudne aj bez krvi. Tie hnacky by som, predpokladam, mala aj 20x za den, ak by som si nedala Reasec. Tazko povedat, neviem, ako vyzera hnacka pri Crohne a UC, ci by na to Reasec pomahal alebo nie…
@sahel určite by ti nepomohol tak, že by si hnačky nemala stále. Skôr to tipujem na nejakú intoleranciu. Skus vysadiť mliečne produkty, alebo muku. Ako staré je dieťa? Kojis? Keď nie, kedy si s kojenim prestala? Ak kojis menej (napr kvôli prikrmom), nezacali ti tieto problemy par týždňov potom
@sahel určite by ti nepomohol tak, že by si hnačky nemala stále. Skôr to tipujem na nejakú intoleranciu. Skus vysadiť mliečne produkty, alebo muku. Ako staré je dieťa? Kojis? Keď nie, kedy si s kojenim prestala? Ak kojis menej (napr kvôli prikrmom), nezacali ti tieto problemy par týždňov potom
@anonym_44e117 nie, nekojim a ani som nekojila… babatko ma 13 mesiacov 🙂 prislo to z nicoho nic, az doteraz som nikdy nemala ziadne traviace tazkosti (ak nepocitam hnacky virusoveho a bakterialneho povodu). Idem aj na intolerancne testy, tak som sama zvedava…
@sahel Mne zachránil život puškvorec - koreň, macerovala som ho vždy na noc a ráno dva dúšky, na obed dva dúšky a večer dva dúšky. Tri týždne, dlhšie by som neodporúčala. Potom každé ráno repík, najprv nalačno. Potom keď sa žalúdok a črevo upokojí, dajme tomu o dva týždne, každé ráno po raňajkách.
Držím palce!
@anonym_44e117 nemusi mat vobec krv v stolici , este je to v zaciatkoch.
Kamoska ma UC, pisala som, 3-4x denns riedka stolica, posledne asi 3t po kazdom hlavnom jedle... chvilu ju vedela udrzat, pri Crohne neudrzi,tam je to akutnejsie .
Hnacky mozu byt od riedkych az po vodnate.
@anonym_44e117 nie, nekojim a ani som nekojila… babatko ma 13 mesiacov 🙂 prislo to z nicoho nic, az doteraz som nikdy nemala ziadne traviace tazkosti (ak nepocitam hnacky virusoveho a bakterialneho povodu). Idem aj na intolerancne testy, tak som sama zvedava…
@sahel kalkprotein hovori o aktivite zapalu na sliznici takze s vysokou pravdepodobnostou je to ten zapal.

@thirstymonk a pri IBS si aj chudol? Lebo ja som uz co to aj schudla a neviem, ci zo stresu a neustaleho nosenia 11kg zavazia alebo to bude mojou zahadnou chorobou.
@sahel Kamo schudol a poriadne. Bol som kosť a koža. 59kg a 180cm. A keď som si to upratal v hlave... začal žrať a kupil som si prvu feliciu... tak to šlo pomaly hore. Na svadbe už som mal 80, teraz v marci po zime som mal 98. Teraz mám 90kg :D