Tráviace ťažkosti: Prečo mám pocit ťažoby po jedle?
Čo na tomto môže byt zle? Prečo mi to spôsobí ťažkosti ?😫
Spravila som na večeru jasminovu ryžu , uhorku , šalát , guľky (červená šošovica uvarene s Batatom zmiešaná s jarmoku cibuľkou a staručkom cesnaku +petrzlenova vňať +psylium a troska kukuricnej strúhanky = opierka som z toho guľky s každej strany) … všetko bezlepku , mlieka a ešte aj z nizkohistaminovej knihy 🤔 a teda teraz mám normálne takú tazobu v žalúdku 🥴
Ja už neviem čím to môže byt, či fakt mám niečo s pankreasom (už neviem co iné by mi mohlo robiť problémy takéto problémy s trávením stále)
Ja som tu asi jedina, ktorej to pripada chutne a lahke 🙂 A to mam tiez histaminovu. Tak ono asi nejde o to dodrziavat nejaku konkretnu dietu, skor musis ozaj najst, co skodi a vyhovuje konkretne tebe. Zacala by som ozaj len takym, ze zemiaky, ryza, jablko a podobne, proste veci co stoleruje takmer kazdy a potom pridavala po jednej potravine. Mozno nakoniec budes moct viac, ako si myslis, ani z tych histaminovych veci ti nemusi vadit vsetko. Mne napriklad vela z nich nevadi napriek naozaj velmi nizkej hladine DAO.
@marianarem ďakujem , tiež som si to myslela , kúpila som si takú knihu s receptami a bolo tam toto ako zdrave nizkohistaminove tak reku skúsim a fakt chutne , no žial bolo mi ťažko , možno keby zjem 2gulicky OK ale zjedla som 5 (neboli nejaké veľké ) … ale napríklad aj po pečených zemiakoch mi je večer ťažko a ridne má nafúkne 🤔
Keby viem aspoň nejaký základ čo jest bez ťažkosti a od toho sa odraziť 😒 ale ja meviem aj ráno po kašiii mi je väčšinou ťažko
Mne je vždy ťažko po uhorke, plus cesnak a mladá cibuľka, bolo by mi super ťažko.
Tak zacni len trebars ryza varena na vode, velmi cerstve chude maso a cucoriedky. Ak nemas pelove alergie, tak aj mrkva a jablko. Potom skus tie zemiaky, ale najskor len varene, plus petrzlen, kalerab, karfiol, listovy salat, kapustu..hrusku, banan, maliny...potom vajicko...a tak postupne. Vsetko len jednoduche, nepremastene, neprekorenene. Postupne mozes pridavat aj koreniny, rozne oleje. No je to na dlhsie, ale da sa to.
Zemiaky sú teraz už vsetky starsie, a tie histamimikom problém robia (,tiez mam hit). A teda neviem co to máš za knizku ale v svajciarskom zozname je aj cesnak aj cibula ako "3"
Aha ale ty nemáš histaminovu, ked ti dao pracuje na 60%.
Začínala som keď som mala veľké bolesti v žalúdku, hrču v krku, bolesť mi vyrážala až do uší a do hlavy. Po niekoľko dnovej hladovke som začala - varené zemiaky a brokolica vo vode suché bez ničoho, suchý kvaskovy chlieb ktorý som si robila doma a jablko. Toto som jedla niekoľko dní asi 4-5 kým sa mi ukludnil žalúdok a postupne som začala pridávať. Namiesto brokolice, uvarené kuracie prsia vo vode. Neskôr som vymenila zemiaky za ryžu, to bol prvý problém na ktorý som takto prišla. Ryžu som teda vysadila. Plus som pridala probiotika a jablčný ocot a v tej dobe mi pomohla aj Masticha.
Proste začni s tým co vieš na 100% že ti neškodí a pridávaj, obmienaj postupne.
Ja som takto vysadila, cibuľu, cesnak, papriku, kečup, čokoládu, ryžu, mastné, pikantné...
Mne je tiež ťažko už len pri čítaní, skus večerať iné jedla, nie varené z nejakej knihy, ani čerstvá zelenina ti nemusí urobiť dobre na večeru. Ja som bola 2 roky bezmliecna, gen ma pozitív na celiakiu(nemám ju, môže aj nemusí prísť) dao som mala taký tak, ale nikdy som sa nedrz ala nejakých receptov, a nizkohistaminoveho zoznamu, ale tomu co robí telu dobre. Cesnak ak by som si dala =berie ma RZP aj s tou cibuľou aj uhorkou na večeru. Neviem co ti robí dobre, v jedlách radiť nebudem, to musíš prísť sama, ale ja napríklad už neveceriam ak chcem mať kľudný spokojný večer a tak mi to vyhovuje roky a každý večer ci je leto alebo zima vypijem horúci čaj a tie striedam harmanček, dúška, repik... Po 2 rokoch som sa dostala z mlieka, histaminu aj keď trávenie u mňa už nikdy nebude asi 100% ôk, ale môžem si dovoliť rôzne jedla, ale na obed, nie večeru.
Uhorka, cibuľa pre mňa zaručená kombinácia na ťažobu, nadúvanie.Ja teraz jem viac zeleniny, šaláty nenormálne som stále zduta.Pre mňa to je veľmi pre kombinované jedlo a šošovicu nejedz na noc.skus k tej ryži podusiť špenát listovy kúsok cesnaku trocha jednoduchšie jedla
Alebo ryžu a rybu salat
Moja zlatá toto všetko si si spravila na večeru a čuduješ sa? Už len tá uhorka na noc je čistá samovražda, ďalej už ani nekomentujem. Šak to je des.
Však polovicu toho co si zjedla ťažko trávi 😀😀
@timea301196 už fakt len vajíčko chyba🙂
@luccija veru :D ja by som s týmto jedlom skončila na pohotovosti...
Autorka niekedy je menej viac
@pink_lady ale mávam prejavy že sa vyhadzem sem tam okolo oči a take stále niečo s trávením , tak sa stravujem aj nizkohistaminovo 😒🤷🏼♀️ 60% je dosť ?
60% dao v reze je môže byť aj nemusí byť, skús sa tak nestravovat podľa nejakého cudzieho zoznamu, ale podľa seba a hlavne nevymyslaj bludne kombinácie s cesnakom, cibuľou a spol. Toto nie je diéta
Tak ako pise
@lizatko1009 musis si najst sama potraviny ktore ti vyhovuju/nevyhovuju, tie zoznamy su len pomocka, ze cca...A chutne sa da varit aj bez cesnaku a cibule...Vo vyvare mi nevadi, ale dat pod maso cibulu tak uz by mi bok slo vyrazit 😂 A ak chces pre šmak cesnak, tak raz za cas stvrtkas strucika do tepelne upravovaneho jedla da chut ale taknezatazi
Jarná cibuľka je pre mňa jedlo najťažšie na trávenie už ju mám zakázanú domov nosiť lebo mužovi aj mne je z nej vždy ťažko. Kombinácia červená šošovica s uhorkami šalátom a ta cibuľka dovi dopo skončila by som na troch pancreolanoch. Na večeru vôbec šaláty nestravim ani nič podobné. Radšej krajec spaldoveho chleba trochu masla a šunky to prežijem.
Inak napadlo ma skús pozrieť diétu zlcnikovu. 🙂
Traviace enzymy Jamieson ste skusala ? Dala by som vysetrit stolicu na zvysky.

Mne bolo jedno obdobie tazko zo vsetkeho, co som vecer zjedla, moje telo tolerovalo len ovocie, surovu zeleninu alebo este tak jogurt s musli.. nic ine.. lenze u mna to bolo kyselinou a zlym travenim. Mna z toho vyliecilo tehotenstvo. Teraz sa to uz opat sice vracia, ze ak si dam nieco tazsie vecer, napr.pizzu, tak uz to citim, ale od druheho tehu je to 12 rokov...no nie je to zakazdym..