Upchatý mliekovod. Čo robiť?

sviecka
3. dec 2013

Mala som veľmi bolestivé miesto na jednom prsníku a hrčku. Na gynde mi povedali, že je to upchatý mliekovod, že si mám dávať teplé/studené obklady a odsávať. Lenže keď si odsávam, vyjde ledva pár kvapiek a z odsávačky ma už veľmi bolia bradavky. Lenže hrčka nemizne, síce to bolí menej, ale stále je to tam. Čo mám robiť, máte niekto podobnú skúsenosť???

ivetkab.
3. dec 2013

Nepíšeš či už kojíš, prípadne ako dlho kojíš, ale je v poriadku a v podstate aj normálne v začiatkoch kojenia. Ide o to, že koľko si dieťa mliečka vypije, toľko sa aj dotvára. Preto je potrebné pravidelnosť kojenia. Ale ak ešte len začínaš kojiť, tak tvoja mliečna žľaza ešte nevie koľko toho mliečka produkovať a tak sa vytvára niekedy do bezvedomia a vtedy vznikajú zápaly prsníkov (ak sa neodsávajú), nadmerná tvorba mliečka a to všetko vedie k takýmto hrčkám. Ja som to mala len v pôrodnici. Síce som sa neodsávala odsávačkou, ale nahrievala som si prsníky a "nútila" deti čo najviac ťahať. Skús teplú sprchu, to sa Ti spusti mliečko aj samo. Skús nejakú laktačnú poradňu, tak Ti prípadne aj všetko vysvetlia. Drž sa a úspešné dlhé kojenie prajem ... 😎

denise01
3. dec 2013

Ja som to prekonala uz 4x. Pomohlo mi masirovanie prsnikapod teplou sprchou, aj ked to boli, treba vydrzat. A mne pomaha aj kapustny list vlozeny do podprsenky, stahuje zapal. A prikladat babatko castejsie k bolavemu prsu.

0silvia0
3. dec 2013

Mám kopu skúseností s hrčkami a zápalmi. Mám malé prsia, ktoré bolo treba odsávať (zozačiatku) a keď to nebolo v primeranom množstve tak sa mi prsia zapaľovali. Prvý zápal sa neobišiel bez pohotovosti a antibiotík, ale potom sa mi osvedčilo hneď pri prvom náznaku zápalu (to som hneď cítila že sa tam niečo začína diať) som si na noc na miesto, kde sa zápal začínal dala octanovú masť, prekryla igelitom a do rána bol väčšinou zápal vyhojený. Sestra používala zasa vínové obklady, ale mne sa osvedčila octanová masť. Samozrejme ak bol zápal v okolí bradavky tak som pred každým dojčením v noci masť utrela, miesto umyla, nakojila a znovu natrela. Keďže ty tam máš zápal dlhšie, skús octanovú masť, ale možno budeš musieť aplikovanie masti opakovať aj 3 noci.

123maminka
3. dec 2013

Presne tak ako napísala mamička ivetkab. Teplá sprcha to uvoľní.
Keď sa kojí, tak tu hrčku rukou premasírovať. Hrčka sa uvoľní, len treba dodržiavať pravidelné kojenie a odsávanie. Tá hrčka nezmizne hneď, chce to trpezlivosť. Ak sa menej bude kojiť, tak sa mlieko zasa bude hromadiť ako hrčky.

elienka
3. dec 2013

mne pomohlo nahrievať tým vankúšikom s čerešňovými kôstkami a ešte som si kdesi na stránke o dojčení prečítala, že treba si pozrieť bradavku, či tam niekde nie je také biele miesto a to si dobre vydezinfikovanou ihlou prepichnúť. som sa dôkladne pozrela na tie bradavky, naozj tam taká hrčka bola, tak som to ihlou prepichla (vôbec to nebolí) a vytlačila som si ten maz. a tým sa mi uvoľnila tá hrča, mohla som to aj odsať potom.

tanag
17. dec 2018

Ahojte dievčatá ide si po radu k Vám tiež mám take tuhé hrče od predvcera vo vonkajších častiach pŕs pri rebrách ,nejde to rozmasirovat a boli to jak dáš,čo s tym? Za koľko Vám tie hrče povolili?

jannnnna
22. feb 2019

Ahoj dievčatá poradťe mi prosim vas ... Mala ma 11mesiacou nekojila som ju iba tizden v nemocnici doteras som nemala ziadne hrcky no pred dvoma tiždnami som si nahmatala na oboch prsnikov neviem ako to riesit poradťe mi .. dakujem

iva235
16. jan 2021

Mamicky, ja som tiez mala tento problem, skusala som masaze, sobicku kefku, teple obklady, odsavacku, davat babatko aby brada smerovala na hrcu... a hrca nemizla. Najviac zo vsetkeho mi pomohlo pevne, ale nie bolestivo stlacit prsnik v mieste hrce pri kojeni. A drzat ho stale stlaceny, nehybat prstami