Užívanie železa a zápcha. Čo mi pomôže?

volterra
28. apr 2021

Dobrý deň,
hľadám radu, ako vyriešiť môj problém.
Akýkoľvek prípravok predpísaný lekárom na liečbu mojej anémie mi spôsobuje zápchu. Kvôli nedávno diagnostikovanému problému s hrubým črevom zápchy nesmiem mať. Začarovaný kruh. Čo teraz?
Existuje niečo, ale naozaj overené a účinné, čo môžem užívať na anémiu, ale nespôsobí zápchu? Viem, aké potraviny obsahujú železo, ale vzhľadom na veľmi nízke hladiny železa v krvi sa to len potravinami riešiť nedá. Máte reálne skúsenosti s nejakými inými prípravkami, doplnkami?
Ďakujem.

cookie29
28. apr 2021

Existuje infuzka železa. Ale lekári nie príliš chcú. Mna zo železa preháňa :(
Neviem, nepoznám Tvoje problémy ale ako reaguješ napríklad na iné doplnky? Napríklad veľa ľudí z horčíka preháňa. Takze horčík a železo (min 2hod odstup) niekomu riešia problém. Existuje rozpustna vláknina typ forlax... môžeš skúsiť doplnky typ spirulina.

feb13
28. apr 2021

Ja mozem Maltofer zuvacie tablety, z ostatnych tiez mam zapchu. Avsak kazdy reaguje na to inak.

rosalie1411
28. apr 2021

@volterra globifer forte si skúšala?

panelacikova
28. apr 2021

@volterra presne... globifer forte skús, ak si neskúsila doteraz.

janusik4
28. apr 2021

Tiež sa prikláňam k dievčatám a globifer. Sorbifer - úplne tmavá stolica a problém so zápchou. Globifer mi pekne dvihol železo a vôbec som s ním nemala akýkoľvek problém.

anavianavi
28. apr 2021

Ja som mala rovnaky problem. Snazila som sa dvihnut zelezo prirodzene, hovadzie vyvary, rybi olej, rastlinna strava obsahujuca zelezo, etc.

dzejsik
28. apr 2021

@volterra Jediné s čím som nemala problém bol Globifer Forte, drahší ale stál za to a kamoška dopĺňala aj matcha čaj (priamo z toho matcha prášku).

arabellka1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hettinka
28. apr 2021

@volterra skus iný liek, mne niektoré robili zle, iné nie.

lllenuli
28. apr 2021

Pýtaj si infuziu- ferinject sa to volalo, stalo to okolo 30€ ak si dobre pamätám...bola som celoživotná anemicka, po pôrode som mala hemoglobín dokonca len 70, železo ani nechcem vedieť, to mi zrovna vtedy nemerali...a dostalo som v relatívne krátkom čase po sebe tieto dve infuzky a držala som sa v norme 4! roky...úplný zázrak pre mna 🙂 inak som pred tým dlhodobo užívala maltofer sirup...jediný mi nerobil zaludnocne a tráviace problémy ale zase mi ani extrémne nepomohol

ejbyk
28. apr 2021

@lllenuli mozem prosím vediet kto vám predpísal tie infuzie a ako ste to brali? museli ste byt hospitalizovana? dakujem

cukroska
28. apr 2021

@volterra mne najlepšie robi a nemám zažívacie, tráviace ťažkosti s ťažkosti zo zápchou jedine keď užívam Sorbifer Durules. Predtým mi prepísal lekár Maltofer a bolo mi po ňom ťažko a aj problémy zo zápchou. Teraz s času na čas si dám psyllium. Síce som vďaka tomu dobrala aj Maltofer nejako, ale už iba Sorbifer ozývam. S je ok. Ale veľa sa snažím dopĺňať železo aj vlákninu v strave.

chvostik1
28. apr 2021

Mne na zápchy zo železa (tiež som ho brala kvôli anemii v tehotenstve) veľmi pomohli zvýšené dávky magnézia (ten má mierne laxativny účinok keď ho je v organizme prebytok).

lllenuli
28. apr 2021

@ejbyk predpísal mi to klasicky môj ošetrujúci hematolog...v FN Nitra....a nie žiadna hospitalizácia, iba som si to tam cca 1,5 hodiny odsedela kým mi to stieklo 🙂

lucia851
28. apr 2021

@volterra kúp si globifer v lekárni, ja beriem ten a ten nezapeka

78787878
28. apr 2021

Zvysene davky magnezia. Plus susene slivky pravidelne.

lubi40
28. apr 2021

@volterra myslim, ze cucoriedky a cierne ribezle maju dost zeleza. Da sa kupit stava a tu dlhodobo pit.

hettinka
28. apr 2021

@lubi40 vela ovocia a zeleniny má vela železa, vlastve všetko bobulové ovocie (aj jahody) majú vela zeleza, aj listová zelenina, aj mrkva, červená repa napríklad ... problém je v tom, že zo zeleniny a ovocia sa vstrebáva len istá časť, a preto je dôležité zaradiť do stravy aj červené mäso a kto má rád, aj vnútornosti, napríklad pečeň. Tiež je dôležité doplnít železo vitamnínom C a kyselinou listovou. A magnezium a mlieko napríklad zasa bráni vstrebávaniu, takže ak si niekto urobí koktail, alebo na brokolicu nastrúha syr, či zahustí omáčku mliekom/smotanou, tak sa mu vela toho železa nevstrebe. Ak užíva železo v tabletách, tam treba dodržiavať odstup od mlieka, ale aj kávy a magnezka.

Ale máš pravdu, taký ríbezlák je fajn 😀 To len na odlahčenie.
Mne hematologička odporučila kúpiť si odšťavovač, čo som urobila a hodnoty šli pekne hore, ale teda brala som aj lieky, aj skúšala melasu (fuj), aj NAROSAN (mňam, ale drahe ako šľak). A je to beh na dlhé trate, ja si musím dávať pozor, lebo vyhrabávať sa z ťažkej anemie, ked som nevedela vyjsť už ani jedno poschodie bez zadýchania, to už nec hcem zažiť.