icon

Vedľajšie účinky pri zmene liekov na štítnu žľazu

sima45627
24. okt 2025

Ahojte, v máji mi bola zistená porucha štítnej žľazy, gravesova autoimunitna choroba, čiže hypertyreoza, boli mi nasadené lieky thyrozol a coryol na začiatok, coryol bol neskôr vysadeny a po kontrolných krvných testoch bol nasadení L-thyroxin, pretože krvné testy ukázali že thyrozol príliš spomalil štítnu žľazu. Keďže som v tom čase bola v Írsku, predpísali mi ich verziu tohto lieku Eltroxin a keď som potom o 2 mesiace prišla domov krvne testy boli v poriadku, skoro v norme a doktor mi už predpísal slovenský L-thyroxin. Ale už o týždeň na to, opäť v Írsku, som si všimla vypadávanie vlasov a meškanie menzesu, čítala som že to môže byť kvôli zmene liekov, lebo aj keď je tá istá hlavná látka tak vedľajšie sú iné, ale inak som úplná zmätená čo je v poriadku a čo nie. Ak ma niekto s tým skúsenosť, budem veľmi rada za hocijakú radu. Sú normálne takéto vedľajšie účinky pri zmene lieku? prejde to?

unicornlady
25. okt 2025

Ahoj, tiež som mala ten Graves-Basedow typ. Štítnu žľazu mi ale časom museli vyoperovať.

Nie som si istá, či ti to padanie vlasov a problémy spôsobili lieky. Alebo to, že tá štítna sa zase rozohnila.
Pretože ja som to tak mala. Tiež som užívala Thyrozol. Potom sa to nejak spomalilo a dali mi Euthyrox (ktorý je pri zníženej štítnej). Na to mi ale samozrejme hneď bolo čoskoro zle, znova zrýchlený pulz, aj to padanie vlasov neskutočne enormné, až biele miesta som mala na hlave. Takto mi to doktorka striedala asi aj 3x počas 2 rokov. Ja som bola už totálne na dne z toho, fyzicky aj psychicky.

Potom som doktorku zmenila a tá už skonštatovala, že pri tejto autoimunitnej hyperfunkcii sa zvykne robiť operácia (potvrdili mi to aj v Ľubochni, keď som raz bola). A hlavne, keď to takto skáče, tak je to aj pre telo veľmi náročné. A keďže sa to nelepší, tak to môže mať vplyv (ten thyrozol pri dlhodobom užívaní) aj na tvorbu krviniek.

Takže, asi by to znova chcelo skontrolovať krv. (prípadne aj súkromne), či ti to znova nevyhuplo do hyperfunkcie.
Psychicky sa cítiš v pohode? Nie si podrážená, nie je ti teplo atd...?

Neviem, akú máš silnú tú hyperfunkciu. Ja som mala najprv 3x5ks Propycilu, potom 3x3 denne Thyrozol.