Vedľajšie účinky vysadenia Escitalopramu
Ahojte 8 mesiacov som brala escitalopharm 10mg. Keďže sa moj stav upravil nemám uz panicke ataky rozhodla som sa lieky vysadiť. Chcem sa opýtať ake ste mali vedľajšie účinky z vysadzania a koľko to asi trvalo. Beriem polku tabletky uz 8 deň a pred 4 dňami som zacala mat tep okolo 100 120 drží sa to takto cely den. Návaly tepla. Slabé zavraty.
@natalia323 ja som pred rokmi vysádzala asi 2x, nasadili mi po postraumatickom šoku, kvoli vysokým tepom a úzkostiam. Brala som dva roky plnú dávku 10mq. Prvýkrat som to mala ako ty, že som mala naspäť vysoký tep ale nemala som úzkosti + sme začali vysádzať s Dr takto na jesen, hoci mi hovorila, že to nie je dobrý nápad. Len ja som sa za tie AD velmi hanbila, bola som posadnutá tuzbou sa ich zbaviť. Nakoniec som to vzdala a potiahla este asi pol roka 10Mq. Druhýkrát ked som vysádzala bol máj, tak som začínala pomalšie. 3/4 z 10mg som brala 3 mesiace, potom 1 deň 3/4 z 10mq a druhý deň polovica z 10Mq. Telo nemalo žiadnu reakciu. Tak som zase na jar, asi v apríli, išla na 1/2 z 10Mq. Takto som to brala do júna. Ale to sa mi už stávalo, že som zabudla aj pár dni, tak som vysadila. Nemala som žiadnu reakciu tela. Ale keď som už chcela znižovať, začala som viac cvičiť kardio, rýchla chôdza aby som si ten serotonín a dopamín začala vyvažovať prirodzene. Za mňa si si vybrala zlý čas. Jeseň nie je dobrý nápad a nechoď hned na polovicu. Ja ale nie dom Dr, preto sa porad so svojou Dr.. Začni na jar. Moja dr bola v tomto úzasna, že nemala problém skúšať to so mnou. Ale spoj to aj s aktivitou aby si tie hormony zvyšovala prirodzene. Teraz sa už nehanbím za to, že som volakedy brala AD, lebo mi zachránili život asi by som tie stavy po postraume nedokázala ustát mentálne a niekde by som si to hodila. Ale iba AD samozrejme nestacia, treba na sebe vždy pracovat a hladat riešenia ako vyliečiť mozog aj inak. Od vtedy ja hovorím, že mozog si žije svoj život a nech je človek akokoľvek silný a racionálny, ked sa pokazí, treba mu pomocť aj liekmi (nie len liekmi). Držím palce. 🍀
@natalia323 prečo ich chcela vysadiť, keď ti pomáhajú?8 m je krátky čas a nikdy sa nevysadzaju na jeseň je to najhorší čas na úzkosti a depresie
@natalia323 ja som vysadzala, mala som zavraty slabe. Neskôr som mala non stop zavraty. Nedokazala som existovat. Takze som sa vrátila k AD. Antidepresiva sa vysadzaju dlhsie obdobie. Escitalopram sa odporuca liecba aspon 2roky aby sa choroba nevratila. AD sa vysadza pod dohladom lekara. Je to nebezpecne, mozes skoncit hospitalizovana. To je extremny pripad, ale nie je to vylucene. Ja som sa liecila 2 roky. Potom som vydrzala rok a pol a choroba sa vratila, zial s horsimi priznakmi.
vie o tom lekár?
ad sa nezvyknú vysádzať v jeseni - veľká pravd. návratu problémov popr. znovu zavedenie liekov.
vysádzajú sa pomaly min. 1 mesiac
prvé nepríjemné príznaky sa zvyknú objavovať aj 2-3 m po skončení liečby. viac ako 30 perc. pacientov beire lieky opätovne popr. doživotne.
@deti95060810 lekárku mam taku ze somnou absolútne nekomunikuje. Nechodím na kontroly ani nic. Napíšem jej email a ona mi pošle lieky. Videli sme sa dva krát a aj to len pozerala do počítača a písala písala si odpovede na otázky. AD beriem prvý krát. Po roku nonstop panickych atakoch a odmietani liekov som uz nevládala a išla do toho a naozaj neľutujem lebo teraz sa uz tej uzkosti a atakov nebojím. Samozrejme som nad sebou kľudne a bez odsudzovania zacala premýšľať, aj nad mojim životom a nieco pomenila a zmenila sa. Vyhadzujem pomaly 9 deň beriem polku tabletky a budem ju takto brat este 3 týždne a potom uz len kazdy druhy deň ďalšie 2 alebo 3 týždne. Ale teraz som trochu na pochybách ci je to ozaj dobrý napad teraz na jeseň vysádzať, lebo ozaj by som nechcela byť opäť na začiatku.
Suhlasim s ostatnymi, rozmysli si, ci chces vysadzat na jesen a v zime. A skus ist dole postupnejsie, vzdy o stvrtku. Escitalopram patri medzi tie AD, ktore sa vysadzaju pomerne lahko, takze verim, ze to zvladnes bez problemov, len sa neponahlaj. Ja som v minulosti uspesne vysadil venlafaxin, co je dost narocne. Paroxetin sa mi nikdy nepodarilo uspesne vysadit, maximalne znizit.
@natalia323 vysadenie po 8 mesiacoch je dosť skoro. Aspoň 15 mesiacov by si mala keď si mala panické ataky. Vysadenie je ľahké. Trošku pocítiš občas taký závrat a ja som mal občas možno 2-3 krát za deň taký sekundový pocit, že ruka zaostáva za hlavou o zlomok sekundy. Nič hrozné. Trvalo to asi týždeň a aj tie závraty neboli každý deň. Na prstoch dvoch rúk by sa to dalo spočítať.

vie o tom lekár?
ad sa nezvyknú vysádzať v jeseni - veľká pravd. návratu problémov popr. znovu zavedenie liekov.
vysádzajú sa pomaly min. 1 mesiac
prvé nepríjemné príznaky sa zvyknú objavovať aj 2-3 m po skončení liečby. viac ako 30 perc. pacientov beire lieky opätovne popr. doživotne.