icon

Vidno na RTG v akom stave je srdce?

14. mar 2025

Ahojte,prosim Vas-na urgente ma vysetrili kvoli dychavicnosti-neschopnost nadychnut sa,tocenie hlavy.Urobil sa rtg pluc,ekg+tlak.Zaver bol ze je to psychickeho povodu.uz su tomu 3 dni,avsak stale lapam po dychu,najhorsie je ked si lahnem,to sa nenadychnem vobec,musim si sadnut.spim takmer v polosede.Je na rtg vidno v akom stave je srdce,ci tam nieje tekutina alebo co? Dakujem Vam.

Strana
z2
lucka_ke
14. mar 2025

treba ísť za všeobecným lekárom nech ťa pošle na kardiológiu, neznie to veľmi dobre

autor
14. mar 2025

@lucka_ke vseobecny ked ma posle na kardio,termin dostanem mozno o 2 mesiace a dovtedy sa asi zblaznim😕

majamat
14. mar 2025

kazde vysetrenie ukaze len jednu uroven. rtg hrudnika ukaze, ci nie je srdce zvacsene, ak je, je tam mozno tekutina. ak zvacseny tien nebol, tekutina tam nebude.
co sa tyka priznakov. casto pri problemoch s dychanim v rovnej leziacej polohe je problem s plucami, lebo sa nevedia rozvinut. v sede e lepsia poloha pre dychanie.

merali saturku? co krvny obraz, pripadne ine vysetrenie krvi?

autor
14. mar 2025

@majamat saturacia bola 96-7,odbery vraj v poriadku.dali mi lexaurin a ventolin na 30minut inhalacne a ze mam ist ku psychiatrovi🤷‍♀️ako ano,mam stresu habadej,ale aj ked sedim,som v pohode(napr.teraz),nemozem sa zhlboka nadychnut,ani zyvnut.a v lahu uz vobec nie,3 vankuse mam na noc.

luccija
14. mar 2025

Dali tie lieky na ukludnenie?Pri RTG pľúc mi popísali aj zbežne srdce často popisu aj to, čo vidia a nemuseli to robiť
Musíš sa ukľudniť choď k obvodnej, ale áno psychika toto môže sposobit

majamat
14. mar 2025

no moze to byt psychika, pri zavaznom ochornei srdca, kedy je problem s dychamnim uz v kludne je saturka malokedy tak vysoko.
ako ano, aj ludia s ochorenim srdca mozu mat saturku v norme, ale to skor v pripade, ekd su mimo akutnych priznakov. ak pridu priznaky, vacsinou saturka klesa.

mamina7070
14. mar 2025

ved robili ekg a zvacsenie srdca a pod by rtg popisal
skor to vyzera. a panicky atak uzkost a pod z toho co popisujes. treba sa skludnit v prvom rade

autor
14. mar 2025

@luccija iba v nemocnici mi dali 2 tabletky Lexaurinu,nemali nejaky extra efekt.teraz si na vecer davam Diazepam ale to som ako opita rano a to potrebujem fungovat,pri dietati🙄

luccija
14. mar 2025

Tak si daj polovicu

andrejka1974
14. mar 2025

Ale to nemusí byt len srdce môžu to byt aj pľúca

tahomi
14. mar 2025

Pridaj sem alebo do skupiny zdravotnici spravu bez osobnych udajov, pozrieme sa na to.

mamina7070
14. mar 2025

ak by bol problem s plucami tak by to videli na rtg aj na saturacii
objednaj sa na psychiatriu aj tam sa caka dovtedy ries s obvodnym

autor
14. mar 2025

@mamina7070 dakujem,uz mam cislo na psych.,mam volat hned v pondelok rano,komunikovali sme mailom.v zivote som taketo nieco neriesila,ale posledne 4r mam neskutocny stres-ztp dieta,diagnostiky,atd...kazdopadne dakujem za rady dievcata.

autor
14. mar 2025

@tahomi pridem domov,skusim to sem dat nejako

mamina7070
14. mar 2025

tak potom nie je co sa cudovat mas toho nalozene vela na pleciach treba hladat respitku nech si oddychnes nejaky stacionar denny

ked ta to chyti skus dychat do papieroveho sacku sa tak par krat vydychat, dopln vitaminy mineraly a nejake aktivity na upokojenie

a napr edmr terapiu

majamat
14. mar 2025

och, drzim palce.deticky a ich tazkosti vedia potrapit rodicov.

stanulienkat
14. mar 2025

@lucka_ke ty si lekar, alebo len podporujes hysteriu? Rtg, ekg, saturaciu mala v norme. Naco by isla ku kardiologovi? Vsetko mala v norme. Dobre jej povedali. Je to velka pravdepodobnost psychickeho povodu.

haggard_222
14. mar 2025

Znie to ako psychika, veru. No odporúčam, už keď pre nič iné tak pre pokoj v duši, objednať sa na spirometriu, a kľudne aj k tomu kardiológovi. Pozri sa, za vyšetrenie nič nedáš, okrem času a peňazí. Objednať sa môžeš aj ako samoplatca. Zatiaľ kým budeš čakať, tak môžeš skúsiť nejaké autogénne tréningy alebo vedené meditácie (napr. z youtube), trochu sa dať do kľudu ak si zvyknutá žiť uponáhľane. Pustiť si nejakú dobrú upokojujúcu hudbu, antistresové omaľovánky alebo nejaké pletenie, niečo čo ťa baví... skúsiť sa zatiaľ nejako postaviť k tomu tak, akoby to bolo psychického pôvodu, a uvidíš.

autor
14. mar 2025

Zienky dakujem za vsetky rady.Prave mi suseda doniesla nejake tabletky Lyxit,ze jej to pomohlo pri takychto stavoch.myslite ze mozem zobrat?

vler
14. mar 2025

Nie, nikdy neber lieky ktore Ti neboli predpisane

lucka_ke
15. mar 2025

@stanulienkat nie som, ale poznám človeka, ktorý mal veľmi podobné symptómy

maytee
15. mar 2025

Odobrali ti D-dimer? Ja som toto mala vysoké a vôbec som nemohla dýchať po leziacky ( tieto ich odporúčania k psychiatrovi sú smutné ... Už akoby nevedeli ako človeka doraziť)
Skús ísť ku všeobecnej a nech ťa vyšetria poriadne. Môžeš to mať aj po chrípke ak si prekonala a samozrejme vplyvom starosti mega vyčerpanosť. A skús magnosolv ( je na predpis) je to magnézium veľa síl a pokoja prajem

stanulienkat
15. mar 2025

@lucka_ke ako pises: ten clovek mal podobne priznaky. Nie tie iste. A aj keby mali obaja rovnake priznaky, nemysi ist o rovnaku dg. Bola vysetrena, nic so srdcom sa nepotvrdilo. Na Sk je narodny sport chodit zbytocne po lekaroch. Potom chory clovek caka pol roka na termin.

lucka_ke
15. mar 2025

@stanulienkat už som stretla dr. ktorý zle prečítal EKG hlavne ak to nie je kardiológ... čiže ja by som na vyšetrenie išla, najmä ak netoleruje polohu v ľahu, to je dosť jasný príznak + zadýchavanie sa pri námahe, radšej zbytočne ako neskoro
ak na kardio výjde, že je srdce v poriadku aj ona bude kľudnejšia a bude to mať vplyv aj na psychiku

haggard_222
16. mar 2025

Súhlasím s @lucka_ke
Tiež by som to na mieste autorky nenechala tak. Bola som tiež neraz svedkom nesprávnej diagnózy alebo zľahčovania zdravotného stavu. Za mňa radšej ísť k lekárovi zbytočne, ako k nemu neísť a potom sa niečo stane. A že jej vyšetrili srdce a všetko ok? EKG nie je ani sčasti kompletné vyšetrenie srdca, a ako píše @lucka_ke, interpretácia EKG je subjektívna, a lekár ktorý sa nešpecializuje na čítanie EKG ako kardiológ, ho nemusí prečítať vždy 100% správne. Takisto EKG nemusí zachytiť všetko. Ak má autorka problém s dýchaním v ľahu, za mňa sú potrebné komplexné vyšetrenia, aby sa vylúčili iné možné problémy.
Spirometria a kardiologické vyšetrenie (ECHO srdca + interpretácia EKG odborníkom) sú podľa mňa na mieste, a určite aj nejaké krvné odbery. Na vylúčenie zlyhávania srdca BNP a NT-proBNP alebo spomínaný D-dimér na vylúčenie pľúcnej embólie. Autorka, toto ti brali, resp. krv celkovo ti brali?

beloved
16. mar 2025

Ake vysetrenia sa robia na plucnom, ked je zvyseny D-dimer?

haggard_222
Autor odpoveď zmazal
autor
16. mar 2025

@haggard_222 ahoj,d dimer bol v poriadku,vravel dr.ekg tiez,aj odbery vraj boli ok.kazdopadne idem rano k obvodnej,5.noc spim posediacky-vcera som zaspala o 1.30 opreta o celo postele.zadychavam sa aj pri mensej cinnosti,nikdy sa mi toto nestalo,denne nachodim s malym aj 12000 krokov vonku a bolo dobre.no od stredy akoby utalo.ano mam dost stresu,aj chrbtica je kadejaka,ale toto uz je u mna extrem.niesom hypochonder,ale mam aj zopar prechodenych chripok,hlavne posledne 3-4mesiace.

autor
16. mar 2025

@haggard_222 ekg mi cital myslim endokrinolog,na prijme

mariarrr
26. nov 2025

@anonym_autor smiem sa opytat ako ste nakoniec dopadla? Mam rovnaky problem🤭

Strana
z2