icon

Výmena zubov za protézu

tu_som
6. nov 2025

Ahoj. Chcem sa poradiť ohľadom zubov. Má niekto už náhradné zuby jednoduché klapačky a aké s tým má skúsenosti? Ja sa bojím implantátov lebo moje telo neprijíma cudzie látky dobre. Mám kopec mŕtvych zubov a stále ma niečo bolí. Pár mám vytrhnutých a teraz pracovným úrazom som prišla o zub vpredu. Takže uvažujem, či si aspoň horné nedám vytrhnúť a dať protézu. Poradíte mi? Alebo aspoň skúsenosti mi, prosím, napíšte. Vďaka.

parvinka0001
6. nov 2025

Daj si hoci mostik,nemusíš hneď protézu

anonym_8cae59
6. nov 2025

@tu_som ahoj, ešte nemám. Mám len čiastočnú náhradu vyberateľnu na dva zuby. A som spokojná. Predtým som na tých zuboch mala korunku - nebola som absolútne spokojná. A robené u kvalitného, vychýreneho zubára. Tie korene sa mi rýchlo pokazili, stále som mala zápal. A mostík by som si napr.uz nedala vôbec. Tiež treba dobrý základ na jeho uchytenie. A ja nemám rada ak neviem, resp.si nevidím "pod niečo" umelé a neviem to ovplyvniť. Mne sa zuby nekazia na povrchu ale zvnútra. Protézu ak chceš doma vyberieš, ak nie, nie. Žiadne skryté zápaly. Môj známy v tom aj spí po vyčistení. Tak si na ňu zvykol. Ale moja mama má k tomu odpor napr. Je to o tom, ako si to nastavíš v hlave,ako si spokojnejšia. Brat má implantáty hore a je spokojný. Mňa predstava niečoho "cudzieho" v kosti desí.

anonym_6ea61a
6. nov 2025

Mam celkovu protezu,lepim si ju coregou a drzi riadne.Neni to ani poznat,ze nemam svoje zuby.Som velmi spokojna.Ale musis byt vnutorne s tym riadne s totoznena,ze ides do niecoho takeho.

anonym_a23e2a
6. nov 2025

Mám vyberatelnu, ale zatiaľ čiastočnú, mám ešte zopár zubov svojich a na nich to drží.Vieš čo, je to naozaj o nastavení, zo začiatku ma napínalo, tlačilo na ďasnách, ale zvykla som si, lebo som chcela. Mám ju dva roky a poviem ti, že aj tá tvár úplne inak vyzerá s protézou ako bez.

tom_i
6. nov 2025

📌

lukbe
6. nov 2025

Ak môžeš, radím radšej korunky, resp. mostíky. Niet nad svoje zuby, treba ich preliecit, upraviť a hádam to pôjde.

mamatroch
6. nov 2025

@tu_som ja mam od 37 rokov vyberatelnu. Nezvladala som absolutne psychicky uz navstevy zubarov, ani len preventivky (napriek tomu som ich kazdy rok absolvovala plus dala vzdy opravit, co trebalo). Plus tie "zazitky" u zubarov, nejdem ani rozpisovat. Do toho sa mi zuby lamali na jedle, odhryzla som rozok a bum, zub rozfakleny napoly zhora dolu. Dala som si zuvacku a zrazu pol zuba na nej na druhom konci ust... Kaz skoro na kazdom zube, na niektorych robene az kanaliky, na jednom i resekcia korena, 10 uz vytrhnutych...
...dala som si v uplnej narkoze vytrhnut zvysnych 22 a mam vyberatelnu protezu. Suhlasim s dievcatami vyssie, najdolezitejsie je v hlave si to nastavit, ze takto to chcem a tak to bude dobre. Neobzerat sa spat a spatne nespochybnovat svoje rozhodnutie.
U mna osobne to bolo to naj rozhodnutie. Ziadny zubar dovtedy nehladal pricinu, vzdy len opravili / vytrhli. A ano, chodila som i na zubnu hygienu. Neskor sa zistilo, ze mam osteoporozu, ta bola tiez isto spoluvinnik stavu mojich zubov.
Akoze tie bolesti po vytrhani zubov a zvykanie na protezu bolo dost bolestive, ale teraz som uz naozaj rada. Drzi mi super, ani gely nepotrebujem a nosim ju 24/7, vyberam iba na umytie. A konecne po rokoch mozem jest aj orechy, tvrdsie veci, skratka, co chcem...

anonym_f43e55
6. nov 2025
@mamatroch

@tu_som ja mam od 37 rokov vyberatelnu. Nezvladala som absolutne psychicky uz navstevy zubarov, ani len preventivky (napriek tomu som ich kazdy rok absolvovala plus dala vzdy opravit, co trebalo). Plus tie "zazitky" u zubarov, nejdem ani rozpisovat. Do toho sa mi zuby lamali na jedle, odhryzla som rozok a bum, zub rozfakleny napoly zhora dolu. Dala som si zuvacku a zrazu pol zuba na nej na druhom konci ust... Kaz skoro na kazdom zube, na niektorych robene az kanaliky, na jednom i resekcia korena, 10 uz vytrhnutych...
...dala som si v uplnej narkoze vytrhnut zvysnych 22 a mam vyberatelnu protezu. Suhlasim s dievcatami vyssie, najdolezitejsie je v hlave si to nastavit, ze takto to chcem a tak to bude dobre. Neobzerat sa spat a spatne nespochybnovat svoje rozhodnutie.
U mna osobne to bolo to naj rozhodnutie. Ziadny zubar dovtedy nehladal pricinu, vzdy len opravili / vytrhli. A ano, chodila som i na zubnu hygienu. Neskor sa zistilo, ze mam osteoporozu, ta bola tiez isto spoluvinnik stavu mojich zubov.
Akoze tie bolesti po vytrhani zubov a zvykanie na protezu bolo dost bolestive, ale teraz som uz naozaj rada. Drzi mi super, ani gely nepotrebujem a nosim ju 24/7, vyberam iba na umytie. A konecne po rokoch mozem jest aj orechy, tvrdsie veci, skratka, co chcem...

@mamatroch hneď pri čítaní som si pomyslela, ze ak sa lámu zuby, je to osteoporóza, plus mohol byť reflux, a to som laik. Nechápem toto.

anonym_bc50b5
6. nov 2025

Skús termoplastickú protézu, má veľké výhody oproti klasickej, či už estetické, ale aj pevné prichytenie, netlačí, je pružná. Ja ju mám dočasne miesto 3 zubov, potom tam pôjdu implantáty. Už teraz ich robí každá dobrá dentálna klinika, pred tým ich bolo len zopár na Slovensku.

mamatroch
6. nov 2025
@anonym_f43e55

@mamatroch hneď pri čítaní som si pomyslela, ze ak sa lámu zuby, je to osteoporóza, plus mohol byť reflux, a to som laik. Nechápem toto.

@anonym_f43e55 ved toto. Zubari by mali vediet a mat v hlave i tuto moznost. Ja som sa uz uplne bala jest a hryzt, hltala som velke kusy... No na osteoporozu som v takom veku nemyslela ani omylom. Zubar by mal. Mne na nu prisli nahodou, dcere po uraze robili RTG a zistili porozne kosti, bum osteoporoza (v 13 rokoch!). Sla som sa i ja dat checknut a tiez. Paradox je, ze zdedenu ju nema (genetika vysla negat), ani u nej ani u mna sa na pricinu neprislo. Na stravu som pritom u deti odmalicka dbala, prave aj na vapnik vyslovene, mliecne vyrobky boli vzdy u nas denne na stole 🤷

anonym_f43e55
6. nov 2025
@mamatroch

@anonym_f43e55 ved toto. Zubari by mali vediet a mat v hlave i tuto moznost. Ja som sa uz uplne bala jest a hryzt, hltala som velke kusy... No na osteoporozu som v takom veku nemyslela ani omylom. Zubar by mal. Mne na nu prisli nahodou, dcere po uraze robili RTG a zistili porozne kosti, bum osteoporoza (v 13 rokoch!). Sla som sa i ja dat checknut a tiez. Paradox je, ze zdedenu ju nema (genetika vysla negat), ani u nej ani u mna sa na pricinu neprislo. Na stravu som pritom u deti odmalicka dbala, prave aj na vapnik vyslovene, mliecne vyrobky boli vzdy u nas denne na stole 🤷

@mamatroch hmm, lekári by mali vedieť, to fakt. Niekedy nedochádza k tej interakci déčka a vápnika. Raz mi to dr. vravela, ale neviem to uz vysvetliť.

alickapusinka
6. nov 2025

ja mám aj svoje a na spodných tiež dorobene 3 zuby takže musiš byť s tým ok.

tu_som
autor
7. nov 2025
@mamatroch

@mamatroch inak mliečne výrobky môžu paradoxne zapríčiniť osteoporózu. Na ich trávenie sa u veľa ľudí spotrebuje násobne viac vápnika. Skúste pridať jedlá ako quinea, mak a pod s veľa vápnikom, ale aj 1,5 g proteínu na kg váhy treba. Takže pokukajze tabuľky.

tu_som
autor
8. nov 2025
@mamatroch

@mamatroch a viete si predstaviť termodinamickú protézu? Lebo som takmer rozhodnutá, že si dám vytrhnúť všetky mŕtve aj plombované zuby.

tu_som
autor
8. nov 2025
@parvinka0001

Daj si hoci mostik,nemusíš hneď protézu

@parvinka0001 Skoro všetky zuby mám plombované a mŕtve. 8 vytrhnutých. Teraz 1 predný. Uvažujem o tej termodynamickej náhrade, čo tu niekto spomínal. Dala by som si všetky mŕtva a plombované vytrhnúť.

mamatroch
8. nov 2025
@tu_som

@mamatroch a viete si predstaviť termodinamickú protézu? Lebo som takmer rozhodnutá, že si dám vytrhnúť všetky mŕtve aj plombované zuby.

@tu_som o takej som este nepocula, ale vyzera super. Ja mam klasicku vyberatelnu, ma uz 7 rokov a stale je ako nova

tu_som
autor
9. nov 2025
@mamatroch

@tu_som o takej som este nepocula, ale vyzera super. Ja mam klasicku vyberatelnu, ma uz 7 rokov a stale je ako nova

@mamatroch termoplastická, zle som napísala. Je to v komentoch spomenuté