icon

Vysadila som antidepresíva a je to ťažké

25. sep 2021

Ahojte, potrebujem sa skôr vykecať ako poradiť. Mám 33 rokov a už od nejakých 16 rokov beriem antidepresíva. V podstate stále Sertralin, ale v priebehu toho obdobia sa menili dávky, znižovali, zvyšovali, občas som si dala pauzu. Lieky beriem kvôli úzkostiam a sociálnej fobii. Niekedy ma chytá iracionálny strach, napríklad keď zastaneme v kolóne áut, búši mi srdce a je mi nepríjemné tam sedieť bez možnosti úniku. Alebo keď mám vystupovať medzi ľuďmi, prezentovať svoje nazory, ťažko to znasam. Občas je to lepšie, občas horšie, mala som aj také obdobie, že som sa bála ísť električkou cez krátky 500 metrový tunel, proste som sa bála, že niet úniku. Alebo som už nezvládala cestovať autobusom, stále ma prenasledovala myšlienka, že sa tam povraciam a strápnim.... No ale k veci. Teraz som na materskej a chcela by som ďalšie dieťa. Počas predošlého tehu som brala lieky a spätne z toho nemám dobrý pocit. Už pred 2 mesiacmi som preto vysadila Sertralin. Zatiaľ to zvládam, hoci po toľkých rokoch užívania je ťažké rozlíšiť, kedy som v pohode a kedy je to už neprimeraná úzkosť. Viete, keď mám náhodou blbú náladu alebo mám z niečoho strach, prisudzujem to tomu, že neberiem lieky a mám nutkanie znova si ich vziať. Neviem, ako pracovať s týmito myšlienkami, neviem ako si viac veriť. Už by som ich nechcela brať. Uvažujem nad intenzívnou psychoterapiu, lebo teraz k psychologička nexhodim. Len k psychiatrička, ktorá o vysadení vie. Mám proste nutkanie pri každom menšom probléme si tie tabletky vziať a ísť ľahšou cestou. Lebo občas je to hrozné, neviem tie situácie prejsť ani s dychovými cvičeniami, ani nijako. Veľká motivácia je ďalšie dieťa, ale aj tam je to také, že sa bojím, aby som sa bez tabletiek kompletne nerozpadla. Neviem, som na takých vážkach. Zažili ste to niekto, vysadzovať po toľkých rokoch?

Strana
z2
ailiba
25. sep 2021

Veľmi odporúčam psychoterapiu... Ale je to dlhodobá práca na sebe... Mne to pomohlo (aj keď na iné veci). Držím palce

deti95060810
25. sep 2021

neskúšala si Persen? popr. magnézium ?
Môže sa stať že poriadna kríza príde po 3 mesiacoch a ku tomu všetkému ide ešte aj jeseň... 😉 myslím že si si nevybrala vhodné obdobie na prerušenie liečby...

lenuska9999
25. sep 2021

Skus určite tu psychoterapiu. Ja trpím úzkosťou a panickou poruchou a psychoterapia mi veľmi pomáha. Som bez liekov. Aj keď teraz v marci som prekonala covid a mávam od vtedy arytmie, hneď ako zacitim, že mi preskočilo srdce alebo co tak hneď panika ma chytá... siahla som preto po magnéziu (užívam Magnosolv) a prírodných veciach na upokojenie. Napríklad koreň valeriany, to si dávam stále večer a spim ako bábätko potom, ale aj cez deň keď mám blbý deň a cítim úzkosť..
Každopádne držím palce, aby si sa naučila žiť bez liekov... a verím, že dobrý psychoterapeut ti v tom pomôže..

autor
25. sep 2021

@lenuska9999 vďaka za názor, a magnézium beriete pravidelne?

autor
25. sep 2021

@deti95060810 nič prírodné som ešte neskúšala, tak si asi prejdem nejaké články na webe, že ako vlastne začať a čo od toho čakať

lenuska9999
25. sep 2021

Áno beriem ho 1x do dňa väčšinou večer, lebo vtedy na mňa prichádzajú tie úzkostne stavy a búšenie srdca... No pár krát som si ho dala aj 2x do dňa. Môj lekár vraví, že sa tým nedá predakovkovat a keď je to potrebné môžem užiť aj 3 sáčky, len nie naraz kvôli oblickam. Je ale na predpis tento magnosolv

panelacikova
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
25. sep 2021

radšej som svoj príspevok zmazala..... pre istotu.... a pre autorku už len stručne: ak máš tak vážne problémy so psychikou, že si takmer 20 rokov na AD a už máš jedno dieťa (ktoré si mimochodom vynosila pod vplyvom liekov), tak ti odporúčam to druhé ani nemať... samozrejme, nie som tvoja matka, psychiatrička ani gynekológ či pediater tvojho dieťaťa. ale zdá sa mi voči tým deťom (aj ešte nepočatým) nefér, keď matka trpí toľké roky psychickými poruchami, že si vôbec trúfne priviesť ich na svet..... :(

3009
25. sep 2021

Skúšaj Magne B, prírodné ukľudňováky Persen, Sedatif, piť medovkový čaj k tomu,psychohygiena, ak to nedáš, tak povedať psychiatričke, aby ti predpísala AD, ktoré sa dajú brať aj počas tehotenstva. Môže na teba prísť taká depresia, úzkosti vplyvom hormónov, že ťa to položí. Lepšie na liekoch a byť v pohode, ako bez liekov a v nepohode.

ukulela
25. sep 2021

@panelacikova ona nie je schizofrenicka, netrpi bludmi. Ma depresie. Liecbou, ci terapiou sa to zvlada.. Z tebou napisaneho nemaju deti mat ludia so ziadnou dg. Stitna zlaza, srdce, oblicky.... tehotna bola zrejme pid zvysenym dohladom lekara. A je aj teraz. Ty si riadna rura.

maminkadeticiek
25. sep 2021

Uzkostami mensimi ci vacsimi trpi takmer kazdy clovek.Su rozneho druhu,roznej intenzity,rozneho povodu,kazdy z nas si nesie so sebou balik zazitkou ktore ho ovplyvnuju a sposobuju aj taketo stavy o to narocnejsie to musi byt ked mas az tak intenzivne uzkoati ze musis byt na liekoch.Musim sa priznat ze mi je nanajvys zvlastne ze roky rokuce si na liekoch,ale nemas psychiatra,alebo aspon psychologa pod ktoreho dozorom si.Ze si vysadila lieky a nechodis pravidelne na psychoterapiu,ze nie si pod kontrolou lekara.Podla mna je to casovana bomba.Kto ti tie lieky tolke roky predpisoval?Ako prebieha tvoja liecba od vysadenia liekov?S kym si sa radila?

luccija
25. sep 2021

@panelacikova to naozaj?to som od teba necakala
Úzkostné stavy má veľa žien tiež nemám rada lanovky, vysoké kopce chytá má úzkosť detto jaskyňa...autorka, ak si úzkostny typ čo podľa popísaného si a lieky Ti pomáhali prečo ich chces prestať brať?budeš sa báť o seba, dieťa laktacia...
Sú AD vhodné aj v tehotenstve niekto ma ten nervový systém drazdivejsi a hneď reaguje na nepohodu stresom.Pre mňa bola nočná mora ísť do IT a byť v kolone v tunely mám rada veci a situácie pod kontrolou🙂)
Veď vyskúšaj, ale podľa mňa časom sa zase vrátiš k AD dôležitá je pohoda matky.

luccija
25. sep 2021

@ukulela má úzkosti, panicku poruchu, alebo generalizovať u uzkostnu poruchu áno časom to môže prejsť do depresie.
Denne tu čítam ako majú ženy iracionálny strach o partnera, deti, z chorôb, z novej práce veď nie sme bez emócií.Nepoznam človeka, ktorý by niekedy nemal úzkosť len ona ich má viac, ale neobmedzujú jej život.Ze napríklad nechce ísť von...sme tak evolúciou naučený mať v stresovej situácii úzkosť buď útek, alebo boj tak bojuj🙂
Ja mam hrôzu z výšok u kamarátky na 13 poschodí som nechcela ísť na balkón je mi to nepríjemné, ale zase do lietadla sadnem.Kazdy má niečo...

luccija
25. sep 2021

Mne sa to stalo prvý x v tehotenstve, keď som išla lanovkou a odvtedy ma to neopustilo.Kvoli dieťaťu som išla na lanovku po rokoch, ale iba zatvorenu a celý čas som bola ako na ihlách.Su ľudia čo nevstúpia do výťahu....vlastne všetky strachy a obavy prišli až ako som sa stala mamou🙂

panelacikova
25. sep 2021

@ukulela áno, som rúra. a preto by som mohla mať dieťa so súčasným manželom, ale nechcem. pretože mám tesne po 40 a zdravotné problémy. netrúfam si priviesť dieťa na svet s tým, že ho (možno) obaja opustíme behom pár rokov.... takže, ak to berieš takto, áno, som rúra. jednoducho sa pozerám do budúcnosti. dnes som sa rozprávala so susedou (42 rokov, jedno dojča, dve malé deti, deti chce rodiť, pokým sa bude dať)... jej veta: najlepšie čo môžem deťom dať, sú súrodenci - mne znela viac než egoisticky. čo ak sa jej o 10 rokov niečo stane? zanechá po sebe minimálne 3 deti (možno 5-6 ???) bez matky... ? čiže môj názor je, že ak žena trpí akýmkoľvek ochorením, či už fyzickým alebo psychickým, tak by si mala reálne zvážiť, či ďalšie dieťa áno alebo nie? (teraz narážam na autorku, ktorá už jedno dieťa má)...
@luccija nuž, áno. prečo si to odo mňa nečakala? možno preto, že sa na svet dívam fakt viac než reálne. má strach z tunelov? ja nie. MR mám minimálne 2x do roka (tunel)... berie AD? ja nie... ani nemienim, radšej zomriem... a napriek tomu chce ďalšie dieťa...? ĎALŠIE.... nie že nemá žiadne a túži byť matkou. ale sama má obrovské pochybnosti, či to zvládne, či to "dá" a chce ďalšie? ešte sama nevie, či to, že brala lieky počas tehotenstva s prvým, nezanechá časom následky na tomto dieťati a "hrnie" sa do druhého? kvitujem, že ho chce vynosiť bez toho, aby bola pod vplyvom liekov. ak to dokáže, nech sa páči, nech má aj 5 detí. ale ak je natoľko labilná, že si nie je istá sama sebou.... prečo to potom robí? prepáč, ja tomu nerozumiem. asi som až príliš pragmatická osoba.

olivia1425
25. sep 2021

@panelacikova akoze fakt?.ani neviem ci tvoj komentar vo mne vyvolal lutost alebo zlost
Vobec autorka neposobi labilne
V dnesnej dobe ma kazdy 4 clovek uzkosti,.pri dnesnej diagnostike ma aj kazdy nejaku chorobu
myslim ze zena s panickou poruchou moze byt uzastna matka...
A vek v 40 ? Dnes ma kopa ludi v tomto veku deti
Mozno radsej 15 rokov s milujucimi rodicmi ako 30 nejakymi na hovno....aj taky je zivot
Respektujem kazdy nazor, ale ozaj v tomto tvojmu nerozumiem 🤷‍♀️

luccija
26. sep 2021

@panelacikova veď práve, že od teba by som to nečakala, lebo si veľa x písala aké máš dlhoročné zdravotné problémy.To Ti má niekto splechnut do tváre, že si radšej nemala mať ani tu jednu dcéru?, Druhé dieťa by si možno chcela len máš chlapa pred 60 tkou a to už človek ináč premýšľa.Suseda má iné priority a túžby o tu sa nestaraj.Nikto nevie čo ho čaká v tehotenstve, po pôrode v živote... to by deti nikto nemal.Nepoznam zodpovednú ženu, ktorá nemá niekedy obavy či to všetko zvládne.Ale tak ty si vždy bola dosť negatívne naladená či voči dcére, exovi..

panelacikova
26. sep 2021

@luccija zdravotné problémy mám dosť nepríjemné. áno. od roku 2014. dcéra sa narodila v roku 2010, akonáhle som zistila, že sa zo svojich zdravotných problémov už nevyhrabem, nad druhým dieťaťom som neuvažovala, hoci by som veľmi rada s mojim manželom mala ešte jedno. ale máme už vysoký vek (ale pred tým 4 rokmi sme ešte uvažovali z hľadiska veku, no zamietli sme to práve zo zdravotných dôvodov. mojich i jeho)... a voči dcére nie som negatívne naladená, to čo tu píšeš za nepravdy? voči exovi hej, ten je chumaj na entú... ale voči dcére? hm...
@olivia1425 nevadí, ani ja nerozumiem názorom niektorých z vás. nič sa nedeje...

irusa
26. sep 2021

Skús l- tryptofán

heleninamama
26. sep 2021

Musím sa zastať
@panelacikova, do ktorej ste sa tu pustili. Psychické problémy nemôžete porovnávať s fyzickými a táto žena berie AD polovicu svojho života, čiže vyhlásenie, že to zvláda, nie je na vôbec mieste. Asi ste takéhoto človeka nemali vo svojej blízkosti a myslíte si, že lieky všetko vyriešia, ale je to psychicky nesmierne vyčerpávajúca diagnóza pre všetkých - hlavne pre rodinu a takéto problémy sú navyše aj dedičné. A často je to choroba na celý zvyšok život a zhoršuje sa, nie, že sa pacient vylieči. To nie je ako strach z výšky, keď som a 13.poschodí a pod. ako tu niekto napísal. A AD nie vždy zázračne zaberú, aj keď sa menia a berú roky. Mám takúto kamarátku, na liekoch je 20 rokov, občas je z nich taká unavená, že nevládze vstať a robiť bežné veci. Máva úzkosti a strach bez dôvodu (preto sa to volá iracionálny strach), má nutkavé myšlienky a musíš ju 100x upokojovať a stále dookola rieši to isté. Raz spí veľa, inokedy má problém a ponocuje... Je absolútne nespoľahlivá, hoci roky paradoxne pracovala v školstve. Až po opakovanej hospitalizácii dostala ID. Inak, je to múdra a pekná baba, má dokonca dosť náročnú VŠ, ale depresie ju zdolali. A pritom jej hľadali tých najlepších lekárov. Chlap ju kvôli tomu napokon nechal - proste, vyhral u neho pud sebazáchovy a dnes ju majú na krku rodičia v dôchodkovom veku. Paradoxne, je jedináčik a keď sa jej nedarilo otehotnieť, jej matka sama povedala, že dobre tak, veď čo by to dieťa po nej podedilo a ako by ho vychovávala?
Ak chcete vedieť, ako uvažuje a správa sa takýto človek, pozrite si diskusie @lucia851. A po prečítaní si ich povedzte, či by ste to s ňou zvládali a dopriali to dieťaťu.

panelacikova
26. sep 2021

@heleninamama Ďakujem za pochopenie...

daisylucky
26. sep 2021

Určite skus psychoterapiu. Ja mam úzkostnu poruchu, už vyše 3 rokov chodím každý týždeň na psychoterapiu. Ad zatiaľ beriem, ale cítim sa tak super ako som sa asi nikdy necítila. Cez psychoterapiu som si vyriešila veľa traum, odstránila veľa nesprávnych vzorcov správania, čo som mala, vyriešila manipulatorov v okoli a pod., bez toho by som nikdy nemohla byť v pohode. Ad tiež budem musieť vysadiť, hrozne z nich priberám, od Vianoc 9 kíl. Ale zatiaľ sa bojím vysadiť, lebo si hľadám novu prácu po materskej a to je dosť veľká výzva. Drzim palce!

jana500
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
26. sep 2021

@jana500 čo to trepeš za sprostosti prosím ťa, kde sa ja nechávam ľutovať? ti drbenká???

miriam11
Odpoveď bola odstránená
jana500
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
26. sep 2021

@miriam11 pri všetkej úcte, múdrou sa nerobím. ale ak som zodpovedná a frčím 17 rokov na AD, tak sa nebudem púšťať do "dieťaťa". je to až príliš dôležitý a zodpovedný záväzok. a ako písala aj
@heleninamama takíto ľudia naozaj majú dni-týždne, kedy nevládzu ani vstať z postele...
@jana500 ale choď... pôvodne tam bolo niečo iné, ešte som to zjemnila. daj si svoje AD a nerýp..

lenculienka
26. sep 2021

@irusa kravina

heleninamama
26. sep 2021

@jana500 A napísať takejto psychicky labilnej žene, ktorá má svoju diagnózu tak veľmi pod kontrolou, že ju rozhodí aj obyčajný príspevok v diskusii: "Urob si dieťa, je to super." - to je fajn voči tomu dieťatu? A aj voči nej, veď môže mať v tehotenstve výkyvy a následne popôrodnú depresiu. A ako vieš, že je citlivá a @panelacikova bezcitná? Lebo hovorí priamo a šliapla Ti na otlak?
Osobne neverím, že psychiater by odobril takejto pacientke po 17tich rokoch liečby úplne vysadenie liekov a následne ihneď odporučil tehotenstvo. Toto treba liečiť odborne, s pomocou a sledovať, tá žena totiž nie je psychicky zdravá.

jana500
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2