icon

Zabúdanie slov

4. mar 2025

Neviem ci zbytocne plasim, ale vypadavaju mi slova, ked chcem nieco povedat. Alebo skor neviem najst vhodne slovo.
Napriklad vcera som sa bavila s jednym kolegom, rozpraval o tom, ze on zvladne toto a tamto a kludne by zvladol viac. Bolo to na margo toho, ze nasa kolegyna je unavena po troch smenach. Ja som mu povedala, ze si nemoze projektovat svoje .... (tie bodky je to slovo, ktore mi vypadlo, nenapadlo ma) na inych ludoch. Doteraz ma nenapadlo vhodne slovo.
Tym padom mi slovo vypadne a neviem ho nahradit inym. Dufam, ze to nie je nesignalizuje nejaky zdravotny problem.
Da sa s tymto zabudanim slov nieco robit?

oceanahory
4. mar 2025

Okej, ale je to nieco co sa zhorsuje alebo je to vec, ktora ti robila problem vzdy a len teraz si si to uvedomila?

anjelicek26
4. mar 2025

Slová vypadávajú veľa ľuďom vzhľadom na digitálnu komunikáciu, minimum telefonátov a keď žijú sami alebo v "tichom" partnerstve bez kamošiek na pokecanie ešte viac. Než začneme hľadať diagnózu, porozmýšľaj nad týmto.. maily,WhatsApp, neprevysuje táto komunikácia ďaleko tu verbalnu? Proste chyba tréning a pohotovosť. .

autor
4. mar 2025

@oceanahory Asi mi to robilo problem vzdy, len teraz som si uvedomila ako mi to prekaza v komunikacii.

autor
4. mar 2025

@anjelicek26 V praci komunikujem s kolegami, sefkou, doma s manzelom. Tak neviem.

biba_18
4. mar 2025

neviem koľko máš rokov ani či si prekonala kovid - ja to vekom určite nemám, ale po kovide na sebe badám podobné príznaky... a to sa učím cudzie jazyky, športujem, riešim hádanky ... len proste nie a nie nájsť slovo...

vkatush
4. mar 2025

S tým má veľa ľudí problém.
Mnohí v dnešnej dobe kvôli tomu, že málo číta knihy, sú zahltení len videami a sociálnymi sieťami.

Mne osobne z dvoch dôvodov. Jednak sa pohybujem medzi troma jazykmi a niekedy viem slovo len v tom inom, niekedy mi nenapadne ani v jednom, aj keď viem, že ho viem, len mi nepríde na jazyk.
A navyše som tehotná, mám pocit, že mi odišla polovica mozgových buniek 😂

Autorka, takéto sem tam vypadnutie vhodného slova je úplne v pohode. Aj v práci alebo doma sa často niekto opýta, ako sa povie toto slovo alebo aké slovo by bolo vhodnejšie do tohto kontextu.

autor
4. mar 2025

@biba_18 Kovid som prekonala xx krat, lahky priebeh. Mam 34, vela citam, tak neviem ako je to mozne, ze mam taku slabu slovnu zasobu.

oceanahory
4. mar 2025

@vkatush No ako keby si opisala mna 😁. Doma s manzelom obcas komunikujeme naraz v troch roznych jazykoch 🫣, ved vsak co ta napadne skor...No a na materskej/rodicovskej mam pocit obcas, ze som totalne osprostela 🥴.

kiki68
4. mar 2025

No pokial to vzdy bolo, tak je to ine, problem je ked zrazu hapkas v reci, nevies si spomenut. Keby je ta zmena vyrazna tak smer neurolog

surama
4. mar 2025

Je taka kniha "Hovor ako hovorca" a v nej su rozne cvicenia ako si rozsiris slovnu zasobu. Je to super, vyskusaj 🙂

vkatush
4. mar 2025

@oceanahory
To je ako ten vtip, keď sa učíš anglicky, aby si bola bilingual, ale postupne zabúdaš slová v materinskom aj v anglickom jazyku, tak si bye-lingual 😂
Preto chcem byť trilingual, ale niekedy zabudnem na slovo vo všetkých troch a mám len obrázok v hlave 😂

zmrzlinka8
4. mar 2025

@biba_18 pravda. viem, že na psychiatrii riešia aj výpadky pamäte po covide. hlavne po tom prvom variante covidu, pokiaľ viem. ale je to hrozne individuálne

oceanahory
4. mar 2025

@vkatush 😅 My toto zazivame cely zivot...nikdy nezabudnem, ked sme boli este "za mlada" 🙃 s priatelom (teraz uz muzom) na koncertne v BP a stratili mu kabat v uschovni. Tak im zacal po HU vysvetlovat, ako ten kabat vyzera a pouzil SK vyrazy, ako "sustakova" a "teplakova" 😅, pozerali po nom, ci je v poriadku a akym narecim to na nich rozprava. Az potom mu doslo, ze tam skomolil a pouzil SK slova...tak im to nakoniec vysvetlil radsej v ANJ 😁😅.

zobaka
4. mar 2025

mala som to jedno obdobie, ked som bola pretazena v praci, zastupovala som kolegynu, bolo teplo, tiez som sa vtedy zlakla, ked som odisla na dovolenku a oddychla som si preslo to, mozno mas len unaveny mozog

autor
4. mar 2025

@zobaka Je to mozne, psychciky som uz velmi unavena a asi trpim syndromom vyhorenia.

zobaka
4. mar 2025

tak to je potom jasne, treba si dopriat oddych a ked to prejde vies, ze si uz mala prestimulovanu nervovu sustavu

vakatko
4. mar 2025

Pomôže detox tela zlepší sa pamäť, sústredenosť, zrak ... skús užívať omega 3 tuky podporujú zdravie mozgu + probiotiká.

ahhola
4. mar 2025

Clovece, toto sa mi stava tiez. Mam karticky, na ktore si pisem slova, na ktore som si nevedela spomenut. Mam tam aj toner🤣. Je to tak ponizujuce, nevydolovat potrebny vyraz. Ono v zapale boja lovis slovo a povies si, ze aj tak ho nevylovis a mozog sa zablokuje, to vsetko v stotine sekundy. Pochopim, ked sa to stane fetakom, hypoglykemikom, alzaimer., ale ja si nijak neskodim a je to tu. Nuz budu v tom aj geny... Vid napr. rovesnikov Biden-Trump. Jeden len zneuzivana prazdna schranka, druhy este pri dobrom rozume. A ja v spajzi dumanie, po co som prisla? 🧅🧄🥕

macatt
4. mar 2025

,,ze si nemoze projektovat svoje ....pracovné tempo(výkon, schopnosti)? na iných ľuďoch?,,

autor
4. mar 2025

@macatt No ano, presne tak 😁 Ja to viem okecat, ale niekedy to slovo mi vypadne a ja ticho, je to divne potom.

macatt
4. mar 2025

Tak ku slovu projektovať sa vyberá ťažšie niečo vhodné.. to sa potom človek zasekne s tým jedným slovom a nevie sa posunúť.. ale nebude to nič vážne🤞🏼

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
rozculena
4. mar 2025

´trpím tým možno aj 15 rokov.....okrem toho si neviem zapamätať mená a priezviská ľudí....pamätám si len tých,s ktorými som často v kontakte

terezkaarthuramax
4. mar 2025

Ja mam tiez takýto problem

vikt343
Autor odpoveď zmazal