Zajakávanie dieťaťa

jituska666
17. júl 2018

ahojte mamicky,
mam syna 3.5r a dost sa zajakava. chodime aj logopedicke,ale mam velke obavy,strach aby moje dieta sa nezajakavalo navzdy. ma tu nejaka mamicka taketo skusenosti zeby jej dieta malo takyto problem? dost ma to trapi. ostatne deti v jeho veku uz krasne rozpravaju,ako aj moj syn vela rozprava,ale ked ma zacat vetu tak sa mu tazko vyslovuje prve slovo,cize je to skor zajakavanie ako koktanie. prosim podelte sa o svoje skusenosti alebo dajte nejake tipy.
dakujem pekne.

spajky
17. júl 2018

@jituska666 nas to mal cca v 4r pol roka potom to preslo teraz pred 6r sa sem tam zakokce ale ma teraz take placlive citlive obdobie

michellemary
17. júl 2018

Je fajn, že to riešite, určite sa to časom podarí odstrániť.

chichua
17. júl 2018

@jituska666 ahoj,moj sa tiez zajakaval.zacalo to v 3r. Slovicko preco zacal hovorit peeeeeeeeeeeco, potom to boli aj ine zaciatocne pismena a nakoniec sa to zhorsilo az tak,ze sa zakoktaval v kazdom slove. Bolo to hrozne. Nastastie po par mesiacich to preslo a uz sme vysse roka bez zajakavania ☺.

jituska666
autor
17. júl 2018

@chichua tak myslím že niečo podobne má aj môj syn a veľmi ma to trápi lebo človek už mysli na to že bude koktat už navždy. Nechápem prečo. Bola som zvedavá na skúsenosti iných mamičiek a chcem vedieť či sa to upravilo.moj syn bude mat v októbri 4r. A ešte nevie v niektorých slovách povedať písmeno K a namiesto neho povie T

jituska666
autor
17. júl 2018

@michellemary musíme veru. Nemienim aby mu to ostalo navždy

chichua
18. júl 2018

@jituska666 u nas to bolo rychlym nastupom reci.dlho dlho nic nehovoril a zrazu chcel vsetko,rovno vo vetach no rec nestihala,tak rychlo ako myslienky,kt. chcel rychlo rychlo vyslovit.tiez sme chodili k logopedicke,ale to nemalo na tom ziadnu zasluhu.v tomto veku nevedel povedat l k g r,logopedicka ho naucila L.napar sedeniach sme boli,potom povedala,ze netreba dalej chodit.v priebehu roka sa naucil sam K a G. Teraz nevie len R a makkcene.je velmi ukecany a da sa s nim bavit ako s dospelakom.pokial nemate v rodine zajajavanie,malo by to prejst.ja som bola v tom case tehotna,tak ktovie ci aj to nezavazilo.je velmi citlivy

3009
18. júl 2018

@jituska666 ja mám vnučku a presne ako mala 2,5 roka z jedného dňa na druhý sa začala zajakávať, až skoro vôbec nevedela hovoriť. Strašne sme sa zľakli - mysleli sme tiež na najhoršie veci, ale potom som pogooglila a zistila, že sa to objavuje u detí - hlavne, ktoré sú rozumovo veľmi vyspelé a chcú všetko do detailu rozprávať ako dospelý, ale mozgové prepojenie s rečou ešte nie je tak vyvinuté. Tiež sme začali chodiť k špeciálnej logopedičke, ale aj ona povedala, že treba len čakať, že to asi prejde. Aj tak bolo i keď po roku sa to zasa asi na 3-4 mesiace vrátilo a teraz už má 3,5 roka a zasa to prešlo. S ňou sa dá rozrpávať ako s dospelým človekom, takže je to skutočne vo vývine. Ale treba zasa vylúčiť nejakú poruchu, ale to potom zasa vidno na celkovej motorike, správaní a iných príznakoch, často takéto poruchy majú predčiasniatka.

jituska666
autor
18. júl 2018

@3009 môj syn je zdravé dieťa . Rad rozpráva, až teda na to zajakávanie sa. Včera so susedou velice veľké debaty až som sama bola prekvapená že aký je komunikatívny samozrejme čo ma teší. Až na to že sem tam mu nie je rozumieť. Všimla som si aj že niekedy v pohode a niekedy menej. Už sa to aj zlepsovalo, a čo som si všimla je že prišla k nám na návštevu sestra s deťmi na 10dni a na nejaký druhý den ako tu boli začal tak koktat/ zajakavat sa že dovidenia. Zas ako odišli je to menej.

ankare
18. júl 2018

Ja mam 30 a zajakavam sa asi od 2 a pol roka. Rozpravala som pekne a suvisle, az kym som v jasliach nezazila traumu.
Ucitelky nam zakazovali cikat pocas obedneho spania, mne bolo strasne treba, no velmi som sa ich bala, lebo deti trestali, ak vyrusovali. Ked som uz ten tlak nezvladla, pocikala som sa. A to len zacal cirkus... sprchovali ma v studenej vode. Odvtedy sa zajakavam... mama prisla po mna a nevedela som suvisle jedno slovo povedat.
Mam dni, kedy sa zajakavam velmi, inokedy menej, ale, bohuzial, ovplyvnuje ma to cely zivot.
Chodila som aj k logopedicke, nepomohlo. Absolvovala som aj regresnu terapiu, tiez nic. Mozno hlbkova hypnoza by mi pomohla, lebo asi som stále tu traumu nespracovala.
Ked si rozpravam sama sebe, nezajakavam sa vobec. Ked som ale v neistote a strese, je to horsie...
Verim, ze Tvojmu dietatku to rychlo prejde.

takaakoty
18. júl 2018

@ankare Nemam slov na toto...Ako moze niekto takym hrubym sposobom ublížiť dieťaťu? Želám všetko dobré v živote, mrzí ma ze si nieco také musela zažiť.

Moj syn tiez naťahuje prvu slabiku v slove, logopedicka povedala ze.to zatial netreba riesit. Vraj to mnohym detom samo odoznie, vraj sa to stáva pri rychlom nástupe reči a treba pockaf kym dieťa bude vediet spracovávať reč.

ankare
18. júl 2018

@takaakoty dakujem, si mila, vsetko dobré v zivote prajem aj ja Tebe!
Asi preto pracujem s deťmi a vystudovala som pedagogiku, lebo neznasam krivdu najma na deťoch. Snazim sa byt trpezliva, milá, napomocna,.. im. Pracujem s postihnutymi detickami, tá spätná väzba od nich je neskutocna.

Syncek urcite z toho "vyrastie". 😊

jituska666
autor
18. júl 2018

@ankare tak to ma mrzí čím si si prešla, ako nemám na to slov. Ja žijem v Holandsku a tu máš materskú len 16 týždňov čiže môj syn chodí do jasiel/školy už od 3 mesiacov, tu je ti normálne . Čiže môj syn je zvyknutý a rad chodí do školy a učiteľky sú prijemne. V tom nevidím problém. Možno že je to len fáza u neho, nuž časom sa uvidí . Musím veriť že to úplne zmizne.

jituska666
autor
18. júl 2018

@ankare ináč klobúk dole že sa venuješ detickam a hlavne postihnutým. Sama mám postihnutého brata . Chúďatká take deti. Moja mama to nemá s ním jednoduché, čím starší tým je to komplikovanejšie.

ankare
18. júl 2018

@jituska666 nemyslim si, ze Tvoj syncek to ma z prezitej traumy ako ja. Zvyknu mat s tym detičky problem, ked zacinaju hovorit. Este mi napadlo... sestra zije v nemecku a jej syn sa tiez zajakaval, ked bol malicky a oni to pripisovali tomu, ze zije vo viacjazykovom prostredi. Mama Slovenka, otec Grék a okolie Nemci. To moze byt aj Vasa situacia.
Vtedy sa deticky tazsie rozbiehaju, lebo na ne hovoria viacerymi jazykmi a viacerymi jazykmi odpovedaju. Potom to pominulo a synovec sa nezajakava. Urcite sa nebude ani Tvoj syncek!!!

Veru aj ja obdivujem rodicov postihnutych deticiek. To si nikto nevie ani predstavit, co prezivaju a ake starosti maju. 😢 malokto si váži, ze ma zdrave deti, lebo to berieme ako samozrejmosť, no je to dar! 💛

halci
18. júl 2018

@jituska666 moja dcera sa v tomto veku tiez zajakavala. trvalo to par mesiacov a preslo to same od seba. mohlo to byt aj tym ze sa jej v tom case narodila mladsia sestricka a bola z novej situacie vykolajena. urcite netreba z toho robit paniku.

putulka
18. júl 2018

@jituska666 ahoj, ked mal brat 2 roky tak sa zacal zajakavat po traume u ORL- prepichovali mu usi po otitide. Odvtedy krical iba nie nie a to bol chlapček co vedel uz povedať helikoptera..postupne sa zasekol na prvych slabikach. Jeho pediatricka poradila zastaviť ho hned ako sa zacne zajakavat a povedať to slovo za neho co bola VELKA CHYBA!!!! Odvtedy sa to ešte viac zhorsilo a pani mudra sa citila este urazene keď naši pytali vymenny na vysetrenie inde u odbornika...takze sli k psychológovi a ten poradil toto: nechat dieta uplne v klude dokoncit slovo, vetu, nezastavovat a neopravovat, nestresovat ho tym..a žiadne nove hracky, nove vnemy, nema sa dieta pretazovat, rozrusovat. Brat do polroka bol uplne v poriadku, v 7 rokoch recitoval Lasicu a Satinskeho na vystupeniach..

ankare
18. júl 2018

@putulka ano, ano, ziadne pomahanie a dokoncovanie slov. Hovoriť na dieťa pokojne a kľudne, pomaly. Dat mu dostatok casu na vyjadrenie sa.

chichua
18. júl 2018

Hl.neupozornovat na to a hovorit na dieta pomaly a v jednoduchych vetach

negymama
18. júl 2018

aj moja dcerka sa tak zajakavala asi od 3 rokov, citlive mudre dieta s nedozretou nervovou sustavou, bola kriesena pri porode. Kvoli tomu som ju ani nedala do skolky, lebo mala nastupit asi mesiac po tom co sa zacala zajakavat a velmi sa tomu branila, bala sa v noci zaspat aby sa rano nezobudila ze musi do skolky, bola som doma s mladsou dcerou, tak sme skolku odvolali aby mala klud, bez stresu, trvalo jej to asi rok a pol a potom samo preslo, hnevalo ma ked ju podaktori mudri opravovali alebo napodobnovali jej zajakavanie, musela som im dorazne vysvetlit, ze vdaka takemu pristupu moze koktat trvale. Takze tak...doma sa ukludnila, mozno aj zavidela sestricke ze ostava s mamou doma, tak sa to takto prejavovalo. v 4,5 rokoch isla do skolky bez zajakavania, este mi sama povedala, ze skoda ze skor nevedela, ,ze v skolke je tak dobre. ona sa zajakavala hlavne na kratkych slova Ja, aj, a, ale, ...vedela aj minutu doslova tahat jaaaaaaaaa, alebo opakovala zac. slabiku, ci cele slovo, obcas aj dve slova dokola.

negymama
18. júl 2018

takze presne ako baby pisali, neupozornovat, neopravovat, trpezlivo vypocut, nedavat najavo, ze dieta zdrzuje. ono velmi dobre vie ako to slovo ma vyzerat, len sa to v mozgu zasekne a nejde to lahko von.

jituska666
autor
18. júl 2018

@negymama Diky mamičky za vaše skúsenosti, dosť to veľa robí.dnes mi aj logopedička povedala že ho nemám opravovať, že dieťa musí mat radosť z rozprávania .necham tomu čas.

sense
18. júl 2018

Nasa mavsla zajakavacie fazy...v tych najhorsich nedokazala povedat suvislu vetu ani slovo....zacala vypravat skoro, k tomu este dvojjazycne a ked som sa bavila o yom.s logopedi povedala mi ze nemam.dceru nato upozornovat ani slova za nu vyslovovat ake ze mam ju trpezlivo nechat dopovedat co chce (popravde ono to bolo niekedy dost unavne zvlast ked cas suri) a potom to preslo ,potom to.prislo po badtupe do skoly po jesennych prazdninach zrovna vtedy mali.na navsteve logo a zas mala tuto fazu a spytala sa ci by sme nechceli skusit aj psychologicku lebo ze vo vela pripadoch to moze mat suvis aj s psychikou....tak sme sli a ked bol prvy termin aj faza presla....odvtedy musim.zaklopat uz dalsiu faxu nemala,ma pat rokov....a po prvom sedeni sme uz viac neboli ani.u logo ani.u psycholog.

Mozno potrebuje dieta len cas...a ze sa to stava u.vyspelejsich deti ked mozog pracuje rychlejsie ako dueta v danom veku dokaze povedat...preto treba dat duetatu.cas a neupozornovat nato...

...ak mas pochybnosti zajdi k logopedicke...

..moj brat sa zajakaval po uraze hlavy a musel cvicit asi rok dva...a potom bol o.k....

ajvy66
18. júl 2018

@ankare toto iste mam aj ja. Pohryzol ma ako 4 rocnu pes a odvtedy sa zajakavam. Viac ked mam stres a pred davom ked mam rozpravat. Sama pre seba ked rozpravam alebo citam tak sa nezajakavam . Len so mnou to v detstve vobec neriesili 😣

lubkaurm
18. júl 2018

@jituska666 my sme to mali tiez okolo 3 rokov u synceka, ide o to, ze deti maju velmi vela toho v hlavicke, co chcu povedat, ale nestihaju... je to docasne, aj nam to uz mizne, sem - tam sa to vyskytne, ale uz iba obcas (mame 4 r a 3 mes)....logopedicka da rady ako na to....nechat dieta v klude povedat, neopravovat!!!!, nepoukazovat na to, malo by sa to upravit....

ankare
18. júl 2018

@ajvy66 to ma mrzi 😐
Vidis, so mnou to aj riesili a nemalo to ziadny efekt. 🙈
Nuz co, aspon je s nami sranda. 😅

montemotherone
18. júl 2018

@ankare skúšala si EMDR terapiu?

montemotherone
18. júl 2018

@jituska666 ešte som nečítala diskusiu, možno sa budem opakovať... vieš, zajakavanie patrí skôr do rúk psychológa ako logopeda. Z toho čo čítam, vidím že v prvom rade sa musíš uvoľniť, nesledovať ho príliš, pracovať so svojimi obavami. Toto všetko totiž vytvára ďalší tlak, ktorý zajakavanie len zhoršuje. Dieťa to vycíti. Píšeš že niektoré deti toto, on nevyslovuje dobre hento... Neporovnávaj... A ak chceš porovnávať, tak niektoré deti v 3,5 roku nerozprávajú vôbec, alebo nie tak veľa, ako tvoj. Možno len začínajú... Nemaj veľké nároky, povoľ trochu a uvoľní sa aj on. Očividne je to dieťa ktoré citlivo reaguje na zmeny, stres... Takže ak mu chceš pomôcť eliminuj aspoň to, čo je navyše. A tvoj nepokoj je navyše. Dieťa všetko vycíti. Nemusíš mu nič hovoriť, vyčítať... Stačí že si z toho hotová, hneď to zrkadlí... Ak tam teda nie je žiadna psychická trauma, môže to byť kľudne prechodná záležitosť ktorá sa niekedy pri prudkom nástupe reči vyskytne. Treba mu dať dostatočný čas a priestor na vyjadrenie, nerušiť, neopravovať... Pôjde to

ankare
18. júl 2018

@montemotherone nie, neskusala

negymama
19. júl 2018

inak u nas to ani nenazyvala dr. zajakavanim, ale vyvinova neplynulost reci. zajakavanie sa moze v akomkolvek veku vyskytnut nasledkom traumy, vyvinova neplynulost reci je typicka prave okolo zaciatku vyvoja plynuleho rozpravania reci, ked dieta vo veku 2 az 4 rokov prechadza z fazy jednotlivych slov ci kratkych oznamovacich veticiek do fazy rozhovoru, nahle v priebehu kratkej doby mu rychlo narastie slovna zasoba, chce sa s nami rozpravat na nejake temy, tak ako dospeli, ale jeho mozog to este takto rychlo reprodukovat myslienky nezvlada. tam vznikne to kvazi zajakavanie, ktore pri dobrom pristupe samo vymizne ako mu dozrie nervova sustava a zvladne povedat to co chce.

danielahamar
23. júl 2018

Zajakavanie je psychika, nieco prezil a kazda jedna logopedicka to vie....