Zanedbanie zdravotnej starostlivosti gynekológom

dada19861986
4. mar 2015

Dobry den. Chcela by som sa spytat aky mate nazor nato, ze moj gynekolog ma uz po prvom spontanom potrate neposlal na vysetrenia aby sa zistil dovod preco sa to stalo. Myslim tym hematologiu, endokrinologiu a imunologiu. Vyse roka po prvom spontanom potrate som prekonala dalsi. Ked som sa spytala doktora, ze co teda dalej nejake vystetrenia tak mi povedal, ze som uplne zdrava a ked nabuduce zostanem tehotna tak nasadime lieky na udrzanie plodu a vsetko bude v poriadku. No ano otehotnela som pol roka po druhom spontanom potrate. Ale znova som potratila. Tuto sobotu som mi zacal hnedy vytok tak som hned utekala na Kramare na pohotovost tam sa ma hned lekarka spytala na spominane vysetrenia a ze som uz ich davno mala mat spravene. Povedala ze zatial je vsetko v poriadku ale ked sa nieco zmeni hned mam ist k lekarovi. V nedelu rano som zacala krvacat tak som isla rychlo na pohotovost do Ruzinova. Kde mi pani doktorka oznamila, ze sme znova prili o babatko. A tiez sa ma hned spytala preco ma uz po prvom razi neposlal na vsetky vysetrenia. Zajtra mam ist k svojmu doktorovi kedze som bola objednana na ultrazvuk. Som nanho velmi nahnevana ani neviem co mu mam nato vsetko povedat. Aky mate nazor vy. Poprosim o radu ci mam pravo ho udat. Kebyze ma posle na vsetky potrebne vysetrenia tak by sa to nezopakovalo a nasla sa pricina preco sa to stalo aj druhy krat. Zanedbal vsetko co mohol.

prego81
4. mar 2015

@dada19861986
ahoj, budem velmi uprimna: preco chodis ku gynekologovi ktoremu neveris, s ktorym nie si spokojna a ktory ta uz aj sklamal ako odbornik? Teda, chcela som to napisat este uprimnejsie ale nedokazem to, myslim ze si si uz zazila az-az. Vymenit a uz neriesit. A v buducnosti prajem lepsie rozhodnutia ako vyber tohto gynekologa 🙂

maslenka47
4. mar 2015

@dada19861986 tvoj lekar nemoze za to, ze ty si potratila. Po prvom spontannom potrate ta neposle na nejake specialne vysetrenia asi nikto, to sa proste stava, po druhom este tiez nemusi byt dovod. Specialne aj o islo o potrat v prvych 2-3 mesiacoch tehotnosti (co zjavne bol tvoj pripad).

Dievca moje ty len silou mocou potrebujes najst vinnika 😕 Kde beres tu istotu, ze by sa odhlaila pricina ... alebo ze by si po tych vysetreniach treti krat nepotratila. Pricina takychto skorych spontatnnych potratov je casto geneticka (napr. nevhodna kombinacia genov teba a partnera) - jedoducho priroda vie, ze dieta by nebolo zivotaschopne, tak to zastavi hned na zaciatku.

Nehovoriac o tom, ze aj ta tretia neuspesna tehotnost, tento krat s liekmi, je pre doktora informacia, s ktorou moze nakladat pri planovani nejakej liecby. Navyse, nemam dojem, ze by tvoj zivot bol nejak ohrozeny alebo zanedbany, ked tak strasne chces niekoho udavat.... ak mu neveris, tak ho proste vymen.

prego81
4. mar 2015

@maslenka47
ty si jej ale dala! Ale suhlasim do bodky, aj ked vysetrenia mohol spravit (ak by si o ne ziadala, co my ale nevieme). Mam vsak pocit ze autorka potrebuje skor podporit... 😉

katrinka8
4. mar 2015

@dada19861986 - ahoj, určite po jednom spontánnom potrate sa bežne na vyšetrenia neposiela. Čiže tuto určite nebolo nič zanedbané zo strany Tvojho doktora. Ostatné posúdiť neviem, ale stotožňujem sa skôr s @maslenka47.
Prechádzaš si ťažkým obdobím, daj si čas, vyplač sa, slzy liečia a očisťujú. A potom ako prvý krok vymeň gynekológa, pretože ak mu neveríš, nebudeš nikdy pokojná. Prajem veľa šťastia, aby si čo najskôr držala vytúžené bábätko v náručí.

sardinka333
4. mar 2015

Podla mna nie je možné na 100% povedať, že ,,keby mi tie vyšetrenia urobil tak naisto sa to druhý krát nezopakuje,,. Kludne sa to mohlo zopakovať aj tak. Moja doktorka vždy hovorila, že v medicíne je možné všetko a doslova povedala ,, poznáte to, operácia sa podarila, pacient zomrel,,. Vieš ako, lekárka na pohotovosti čo už ti mala povedať? Oni často niečo ,,šplechnu,,. A jeden lekár povie tak a druhý inak.
Moja znama potratila snad 5-6x a až potom išla na genetiku...dnes ma dve zdravé a krásne detičky. Takže na tvojom mieste by som sa so svojim gynekologom porozpravala, slušne mu povedala, svoje obavy, pocity. Možno skor tvojej psychike by tie špeci vyšetrenia pomohli a inak ved možeš sa objednať aj sama k týmto lekarom, dnes sa da objednať aj bez vymenneho listka. Na druhej strane ak svojmu lekarovi neveríš, tak chod inde a nestrácaj tam čas. Neviem či máš ,,právo,, ho udať skor máš ,,možnosť,,. Ved podaj podnet na urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivosťou a garantujem ti že ta ,,zmietnu zo stola,, ako prach. Z medicínskeho hladiska sa dokopy ,,nič nestalo,, a lekár si to obhaji, obavam sa že aj bez klamstiev v tomto prípade. Prajem ti uspešné tehotenstvo, zdravé dieťatko a skus svoju energiu venovať na pozitívne veci, ktoré podporia zdravé tehotenstvo. Zdravá strava, cvičenie, kyselina listová, relax...uprac si v sebe, odpusti, zbav sa negatívneho. Čo má prísť to príde aj to dieťatko.

andy03
4. mar 2015

Ahoj ja som tiez zazila dva potraty za sebou v priebehu pol roka a doki ma potom poslal na vysetrenie ale povedal mi ze sa to robi az po tretom..isla som...nic nezistili, len to ze jeden z 58 pokusov je pre mna rizikovy a ja som asi oba razy vychytala smolu..aj ja som citila krivdu a tiez som pochybovala o tom ci nazaciatku spravne postupoval ale s odstupom casu ked na to pozeram tak som sa ja mala ozvat a zacat si riesit vysetrenia sama ked som mala pochybnosti aby som mala srdce na mieste... Drz sa

margarita
4. mar 2015

urcite ho nemas pravo udat, ako uz baby pisali, nie je standartne posielat na kadejake vysetrenia uz po prvom potrate, obvykle az po 3. sa to poistovniam zda ok 😝 krute, ale pravda.
sama mam 3 za sebou, ja som sa iniciativne pytala sama uz po 2.hom.
aj moj gyn sa vtedy tvaril, ze nahoda, ved som mlada, este mozem mat detiiiiii 😀 tiez nazor.
hematologiu som si zariadila sama po znamosti, oficialne mi na Antolskej aj v Ruzinove na hemato vtedy povedali, ze po 3.tom ma vysetria na poistovnu, inak nie.
no a aj po vsetkych moznych vysetreniach som potratila aj 3x.

cize asi nejaky problem mas, to je evidentne, ale nie je ani iste, ze kazdy z potratov mal tu istu pricinu...je to tazke, ale potratom sa statisticky vraj konci kazde 5.tehotenstvo.

fakt nehladaj, kto za to moze, a skus skor riesit mozne vysetrenia. lebo nikto tu na zemi, ani Tvoj doktor, zivot v rukach nema....

zeriempizzu
4. mar 2015

"Udat" ho kludne mozes, pravo na to mas, ale pochybujem ze to niekam povedie.

anaku
5. mar 2015

Nic nezanedbal. Bezne sa posiela na vysetrenia po troch potratoch, takze pochybujem, ze ti vobec nejaka lekarka povedala, preco ta neposlal na VSETKY vysetrenia po prvom potrate, kedze to by neurobil nikto. V dnesnej dobe bohuzial pomaly kazda druha ak nie kazda zena aspon raz potrati. Dva potraty sa stale beru ako " nahoda". Vela stastia nabuduce prajem.

emily76
5. mar 2015

@dada19861986 bohuzial, ako ti uz baby napisali, na vsetky vysetrenia sa posiela az po tretom potrate.. neviem, preco je to tak, ale je to fakt. Cize tvoj lekar naozaj nic nezanedbal... ja som potratila tiez 3x, potom mi porobili vsetky vysetrenia a aj tak sa neprislo na to, preco sa to stalo... behala som od jedneho k druhemu... a vysledok ziadny. Viem, ze je to tazke, zmierit sa s tym... ale mne sa na dalsi pokus zadarili hned dvojicky... cele tehu som bola na rizikovom, vracala jak besna.. ale donosila som uplne v pohode... moja rada... daj si chvilku pauzu, nech sa moze maternica zregenerovat. Ak svojmu lekarovi neveris, tak ho zmen... ale ver mi, ze to, ze ta po prvej strate neposlal na vysetrenia je zial v poriadku. A neviem, preco ti lekarky na pohotovosti tvrdili nieco ine, ked musia vediet, ze toto je bezna prax. ☹

daturka1
5. mar 2015

Endo krvné testy ty mohol aj obvodak spraviť