Závislosť na sladkostiach
Ahojte zienky,o chudnuti je tu vela tem,ale ja som vyslovene závislá na sladkom.Moja povodna vaha bola 53kg a bola som spokojna a mam 158cm.Ide o to,ze som si prezila velmi stresove obdobie najprv predcasny porod a potom som prisla o mamku.Doslova som sa ukludnovala jedlom.teraz mam necelych 70kíl.Manzel ma lubi,ale dal mi najavo ,ze by bol rad keby som schudla.Ze sa mu viac pacim stihlejsia.Chapem ho.Jedna vec mi vyhovuje na tom ,ze som pribrala a to su väčšie prsia 😊.Ale ja sa aj hybem aj som zacala behat a vecer nejem,len tie sladké mnamky.Je to doslova zavislost ,neviem to nicim nahradit.Normalne ma napadlo,ze zacnem fajcit,ale to je hovadina😳.Ak mate skusenosti prosim podelte sa o ne 🙂.dakujem
s chuťou na sladké sa dá bojovať veľmi jednoducho. v obchode sa treba vyhýbať regálom so sladkým. Položte si otázku, na čo to vôbec kupujete? Kvôli deťom? Tým ich ničíte a budujete zlé návyky. Viete, že cukor môže za násobne viac úmrtí ako alkohol? A pol deci deťom asi nedáte, keď sú zlé (ani keď sú dobré) 😀
Takže nekupovať sladké. Potom doma nemáte sladkosti, a kde nič nieje, ani smrť neberie (a nikto z toho nepriberie) 😀
Darované sladkosti - buď posunúť ďalej, alebo pomaličky zjesť - každý večer jeden bonbón (ale to je tiež riziko, že si telo pripomenie, ako chutí sladké, a zožerie celú bonboniéru). Si spomínam, ako dakedy moja mama hovorila, že najlepšie, čo sa dá s darovanými sladkosťami spraviť, je vyhodiť ich. Klepal som si na čelo a bol som pekne nervózny. Ale časom človek pochopí...
@worker_falcon casom clovek pochopi, dufam, ze ten cas uz zachvilu aj ku mne pride 🙂
@ematko29 tak to je podla mna normalne ze telo sladke potrebuje, ale pazravost to urcite spomen doktorke a uvidis co ti povie
@smudlinka3 raz urcite pride :D
@worker_falcon uplne suhlasim, vyhodit bez vycitiek...sama detom ten sajrajt nedam tak preco by som mala kvoli tomu ze im to dali cudzi?? samozrejme su aj dni s vynimkami ale bavime sa vseobecne...to zas aby ma nezdupali mamicky ze im "nedoprajem"
@saska112 My sme raz na Mikuláša dostali pre deti asi tonu sladkostí, niečo sme spotrebovali (také tie zdravšie, kvalitnejšie sladkosti), ale zo zásob neubudlo nejako výrazne ani do apríla 😀. Takže som ich rezolútne vyrazila do koša, potom už len stačilo tento môj ohavný čin roztrúbiť medzi "darcov" a bolo po probléme... Už sme nikdy viac takú bohatú nádielku nedostali 🙂.
najlepsie proti zachvatom hladania sladkeho pomoze poriadny spanok a vyvazena strava. Ja som bola tiez z jednych zavislakov a teraz si dam tak raz za tyzden kolacik. Sice zaciatky odvykania boli tazke a mala som veru aj bolesti hlavy a zo tri dni som nervna bola. Co mne pomohlo mat vzdy nieco zdrave na stole na zahryznutie ci uz to bolo nejake ovocie, orechy alebo krekry, vela vody, obmedzenie kavicky a ked bolo velmi zle sa ist prejst alebo si zacvicit.
@lorela To, ze hladovanie spomaluje metabolizmus je nezmysel a mytus, ktory nikdy nebol riadne vedecky dolozeny. Ak by sa dal nejako jednoducho spomalit metabolizmus, tak by na tej zazracnej "diete" boli vsetci vojaci, kozmonauti, horolezci, a dalsie profesie, kde vlacit so sebou vela jedla je nevyhoda.
@majulino feminity.zoznam.sk je fajn zachodove citanie, ale rozhodne by som odtial mudosti do zivota necerpala. Rozklikla som si ten clanok, necituje ziaden doveryhodny zdroj.
@ematko29 Na tvojom mieste by som si dobre este raz dobre precitala prispevky od @alaguema, ako jedna z mala ti v tejto teme pise veci, ktore maju aj nejaky zaklad na faktoch a vedeckych poznatkoch. Ak mas pocit, ze si zavisla na sladkostiach, tak si uhadla spravne. Sacharidy naozaj dokazu vyvolat zavislost. Konzumacia cukru (sukrozy) vyvolava reakciu, pri ktorej sa v mozgu vylucuje dopamin, je to podobny mechanizmus ako pri konzumacii napr. kokainu alebo amfetaminov. Tento "high" pocit vsak pominie ovela skor, ako tvoje telo stihne spalit ulozene kalorie. Nasleduje potreba zazit ho znovu, k tomu sa prida inzulinovy sok z narazoveho pozitia cukru, znizena hladina glukozy v krvi (a s tym sa dostavi hlad) a aj ked si prijala dostatok kalorii (niekedy az privela), dostavas opakovanu chut na sladke, co vedie k prejedaniu sa.
Moja rada je, proste s tym seknut natvrdo, ziadne "zdrave" nahrady typu celozrnnych cokoladovych kolacikov ti nepomozu. Dokonca davaj pozor na ovocie, lebo hoci obsahuje vitaminy a vlakninu, obsahuje aj nemale mnozstva cukrov a jeho nadmerna konzumacia ma rovnaky efekt ako napchavanie sa sladkostami. Vela stastia pri chudnuti.
@radsej_knihu @ematko29 suhlasim s radsej knihu, plus este doplnim k tomu ovociu, teraz su hitom rozne smoothies a stavy, tak netreba to s nimi prehanat, niektori ludia do toho natrepu dve jablka, banan a mango, mysliac si ako super zdravo jedia, ale kto normalny by zjedol tolko ovocia ak by ho nenamlel a neodstavil? Nikto, odstavenim sa zbavia vsetkej nestravitelnej vlakniny, ktora by spomalila akt travenia (a znizila objem v zmysle nikto naraz nezje viac ako jedno jablko s polovicou bananu) a ostane im sice kopec vitaminov ale aj bomba fruktozy, ktora zatazi pecen este horsie ako ine cukry
@radsej_knihu neriadim sa nim vyskusala som vsetko mozne a naozaj mi zabrala rada z tejto stranky 😉 mala som podobny problem, az na to ze ja som nepotrebovala velke mnozstvo ale stacil mi malicky kusocek, inak mi zacinalo byt zle, mala som zavrate a napinalo ma na zvracanie,
@ajana1 smoothies sú fajn, ale hlavne tie zelené, kde je ovocia len málo a sú tam semiačka (ľanové, chia), zelenina a čerstvé zelené listy. Dnes je, žiaľ, to ovocie a zelenina oveľa chudobnejšie na vitamíny a ostatné mikronutrienty a práve preto potrebujeme aj tieto koncentrované potraviny a aj suplementy. Taká je doba. Pokles obsahu vitamínov a minerálov v ovocí a zelenine oproti 80 rokom, je o vyše 70%. To je dosť, že?
@alaguema mozno su fajn ale ako doplnok ku strave a nie ako hlavny zdroj potravy. Tiez nerozumiem tej potrebe jest vsetky tieto super jedla co je zvacsa marketingovy trik. Este pochopim lanove semiacka lebo tie si dopestujes aj v nasom pasme ale vsetky tie goji, chia a vytazky z rias a neviem co este je podla mna uplne zbytocne. Uplne by stacilo sa stravovat sezonne. Urcite maju napriklad paradajky viac vyzivnych hodnot pocas leta ked dozrievaju na slnku ako pocas zimy z nejakych sklenikov.
Ahoj, na Tvojom mieste by som šla za lekárkou a prekonzultovala som to. Moja skúsenosť na margo toho, čo písali iné mamičky. Kedysi som bola tvrdo proti "jednoduchým" sacharidom, aj som sa tak stravovala - veď vedecké štúdie idú týmto smerom. Dnes už to nerazím, jednoducho sa citim lepsie, keď mám ráno sladké raňajky a po obede zjem niečo malé sladké - to sú časy, kedy si to môj organizmus vyžaduje a inak jem "slané". Nič negagívne to s mojou postqvou nespravilo a mám viac energie.
Tým sladkým myslim, že dostanem do tela rýchly cukor (ale popritom aj tuky a proteíny). Budím sa totiž vždy s veľkým hladom a nízkosacharidové jedlo/jedlo iba s komplexnými sacharidmi mi nepomôže. A naozaj som sa dlho stravovala pomerne nízkosacharidovou diétou, tak viem, o čom hovorím. Podľa mňa táto túžba po sladkom nie je závislosť. Samozrejme, že konzumácia sladkého vyvolá v mozgu dobré pocity. No a čo? :D. A teraz nemyslím tým, že zjem nejaký koláč z obchodu alebo sladkosti. Sladkosti z obchodu neznášam. Jednoducho si k chlebíku s niečím dám aj ovocnú šťavu/smoothies a kľudné tam dám aj veľa ovocia. Alebo mám domácu štrúdľu sladenú iba ovocím. Alebo si dám chlebík s džemom z ovocia. A myslím, že preto ľudia majú naozaj až závislosť na sladké, lebo prirodzene v minulosti sladkosť sa rovnala ovociu (vitamíny, minerály), niekedy medu a sladu. Vôbec takto nepriberám a moja kamarátka so smoothies riadne pochudla, napriek inzulínovým spikeom, ktoré tieto smoothies spôsobujú. Nie som za fruktariánstvo, podľa mňa je to zlé, nevyvážené a naozaj môže spôsobiť diabetes. Ale aj ovocné šťavy kľudne aj bez tej vlákniny majú miesto v jedálničku. Toľko moja skúsenosť.
@worker_falcon aj ja som dospela do stadia,ze darovane sladkosti,napr mikulas,skoncili v kosi,lebo sa nazbierala plna igelitka.A fakt najlepsie je doma nic nemat.My nemame doma ziadne sladke dzusiky bonboniery somarinky.Ako jasne jeden typ niecoho doma mam pre deti sem tam,ale nic viac,max cokolada na varenie alebo 70perc cokolada.A aj deti ked vedia ze tam nic nie je,tak ani nepytaju.
Toto som aj ja zažívala, treba to brať z hladiska normánej závislosti. Závislosť nie je výhovorka, prečo je človek vyžratý, závislosť je skôr choroba. Ja som si jedného dňa povedala, že stačí (173 cm a vtedy 77 kg) a stopla som to. Ale s tým, že si ani kávu necukrím. Keď som mala stavy, tak som si dala nejaké ovocie a keď som mala už superstavy, tak dietnu kolu alebo podobnu chemickú hnusobu. A keď by som sa radšej zabila ako žila bez sladkého, tak som si dala kocku čokolády, alebo sušené hrozienka. :D Ak si zvyknutá žuť niečo pri telke, treba to nahradiť nejakou mrkvou (tá je tiež sladká) no a časom si od toho sladkého odvykneš. Len treba rátať s pokušením a so zlými stavmi. Ja som postupne zhodila na 65, teraz mám asi tak 68-69, lebo jem čo chcem a necvičím, ale už som sa naučila nájsť nejakú rovnováhu. Huspeninová som furt, ale to už chce cvičenie :D
žienky dakujem za komentáre a rady,naozaj som vám vdacná.Skusila som vynechať sladké uplne ,tešila som sa,že som do vecera vydržala ,este som bola zabehať.A vecer som to nezvladla,bolo to silnejsie ako ja.Zožrala som 2nanuky,co kupil manžel 😖 .teraz som natom tak,že sladke jem doobedu a poobede už nemám take stavy.ale zajtra idem k lekarke tak uvidím čo mi povie. 🙂
@radsej_knihu Žiaden mýtus!!!
Podľa tvojej mylnej teórie popieraš hneď niekoľko faktov:
- existenciu konštitučnej typológie - morfológiu každého človeka (ektomorf, mezomorf a endomorf, ktorý sa o. i. vyznačujú rozdielnym metabolizmom - rýchlejším či pomalším),
- pomalý a rýchly metabolizmus býva napr. spojený s poruchami funkcie štítnej žľazy (hormóny štítnej žľazy regulujú metabolizmus a spaľovanie tukov),
- existenciu bazálneho metabolizmu, ktorý je dedičný a laicky povedané, práve rýchlejší či pomalší,
- vplyv fyzickej aktivity na metabolizmus a s tým súvisiacu svalovú hmotu, ktorá zrýchľuje metabolizmus, jej úbytok ho zase značne spomalí (napr. po 40. roku veku - 50. dochádza prirodzene u bežnej populácie k úbytku svalovej hmoty, čoho dôsledkom je tiež nárast telesnej hmotnosti po určitom veku človeka. Teda nie je za tým vek, ako si väčšina myslí.),
- chlad či teplo ovplyvňujúce metabolizmus všetkého živého, tiež smerom k miernemu zrýchleniu či spomaleniu - pretože telo vynaloží viac energie na zahriate v prípade chladu (a napr. zo zvieracej ríše, spiaci medveď by už dávno zdochol niekedy v polovici zimy, keby sa mu celkovo nespomalil metabolizmus),
- nektoré látky ako jód a bielkoviny, ktoré majú tiež dynamický efekt na metabolizmus.
A už ani nehovoriac o tom, že je veľmi nebezpečné dlhodobo udržiavať nízke zásoby glukózy v organizme, pretože telo začne spaľovať svoje vlastné svaly. Typickým príkladom sú práve hladovky, resp. dlhodobo nízky príjem sacharidov, ktorý má za následok v prvom rade odvodnenie organizmu pri minimálnej strate tuku (čo ale neznalých netrápi, pretože na váhe vidia naozaj ohromujúce čísla smerom nadol /ovšem vďake spomínanej strate vody, nie skutočného telesného tuku/.
Bavíme sa stále o chudnutí, kedy jedna obyčajná žienka ako ktokoľvek z nás pribrala vďaka nadmernému pojedaniu sladkostí a chuti na ne.
Podľa môjho uváženia potrebuje vhodné, pomerne jednoduché na realizáciu a hlavne praktické rady na bežný deň, ako so svojim problémom bojovať.
A nie sa zamýšľať nad duchovnou polohou hladoviek s určitým (mimochodom, tiež nie vedecky podloženým a celosvetovo uznaným) prínosom pre zdravie, či nebodaj chudnutie, a aj to len pre určité typy ľudí (veď vieme, že zo zdravotných dôvodov nie je hladovka vhodná pre každého.).
A len také ľahké čítanie o metabolizme, o ktorom píše kopec profesionálnych športovcov, kopec webov, napr. David zo športujeme.sk.
www.sportujeme.sk/ako-nastartovat-metabolizmus
http://slovakfitness.sk/180-ako-sa-nestat-obeto...
http://fit.server.sk/zdravie/pomaly-metabolizmu...
ttps://sk.wikipedia.org/wiki/Bazálny_metabolizmus
Precitala som si tie tvoje vyroky, mas pravdu o bazalnom metabolizme, akurat tie rozdiely medzi ludmi su asi 5-8% pre 70% populacie, teda pri doporucenej davke 1700kcal/den ti 70% vsetkych ludi spada do intervalu 1560 - 1800 kcal. Co je rozdiel jednej tycinky. No dobre, tak mas od narodenia spomaleny metabolizmus, tak si odpusti tu cokoladu a bude vsetko dobre.
Tiez mas pravdu o zrychleni a spomaleni metabolizmu, napr. cvicenim. Opat plati, ze efekt je smiesne maly na to, ako casto sa tym ludia ohanaju. Dlhodoby efekt je na urovni 1-2% RMR, cize hura, ak nastartujes svoj metabolizmus cvicenim, mozes zjest denne tak o 30kcal viac, to je napr. jedno kaviarenske vrecusko cukru.
Zdroj tu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15534426 (publikovany, peer-reviewed vyskum)
Ostatne veci - napr. termoregulacia a poruchy stitnej zlazy komentovat nejdem, lebo to su okrajove pripady. Na prve existuje klimatizacia alebo kurenie, na druhe moderna medicina, ktora ti vie funkciu stitnej zlazy do velkej miery korigovat a nahradit, potom pre teba plati to, co pre vsetkych.
@radsej_knihu Ako to všetko krásne bagatelizuješ.
@lorela Len uvadzam na spravnu mieru. Skus lepsie argumenty. Problem je, ze zastavas poziciu, v ktorej ta moderna medicina a najnovsi vyskum nepodpori.

@ematko29 neboj to maju viacere, ja to tiez velmi dobre poznam take stavy:(