Život po laktačnej psychóze

petusenka3101
6. jan 2015

Minulý rok som z prudkého cvičenia, keď som kojila, dostala laktačnú psychózu, následkom čoho som sa liečila jeden krát na psychiatrii v Trnave a jeden krát v Pezinku. Predpísali mi až 14 liekov z toho antidepresiva: Alventa 150 mg, Alventa 75mg,Chlorprothixen 3 krát denne, 3 krát rivotril, 1 krát olanzapin a 1 krát tritico, pričom ďalšie zvyšné tri som brala na vysoký tep, ktorý som mala po týchto liekov. Otváram túto diskusiu, pretože mám nastúpiť do zamestnania za 3 mesiace a neviem či mám nastúpiť alebo nenastúpiť do zamestnania, pretože neznášam hluk alebo byť v miestnosti alebo vonku, kde je väčší počet ľudí, z toho sa mi opäť vracia ta psychóza. Na príbalovom letáku alventy, ktorú beriem v množstve až 225 mg za deň, je písaný ako vedľajší účinok práve táto psychóza, resp.delírium (dezorientácia a zmätok často sprevádzaný halucináciami, nepokoj, strata orientácie apod.). Čiže táto psychóza môže byť spôsobená práve užívaním tohto lieku Alventy? Stretli ste sa mamičky s niečím takým? Ako môžem ísť do roboty, keď nemôžem chodiť ani po meste, kde je hluk ani byť v preplnenej miestnosti ľudí, vyhýbam sa sociálnym situáciam a pod. Čo mi poradíte mám preto vyradiť užívanie tohto antidepresíva Alventy alebo ešte na určitú dobu(pár mesiacov) sa vyhnúť práce a potom sa uvidí. Stretli ste sa s niečím podobným aj vy? Môžu túto psychózu spôsobovať vedľajšie účinky práve týchto antidepresív? Inak pred užívaním antidepresív som nemala žiadne problémy s hlukom. Ďakujem za odpovede

marlenka75
6. jan 2015

V tejto skupine sa o takýchto veciach diskutuje :

petusenka3101
autor
6. jan 2015

@marlenka75 klikla som nato, ale píše sa, že táto stránka neexistuje ☹

marlenka75
6. jan 2015

@petusenka3101 Neviem prečo, mne to normálne ukazuje, mám tam poprosiť aby ťa tam adminka pridala?

matafen
6. jan 2015

Toto vsetko povedz svojmu psychiatrovi, on ma kvanttum pacientov, kvantum skusenosti s roznymi situaciami a najlepsie pozna tvoj stav, najlepsie ti poradi. Ja som vsetko riesila len s mojou psychiatrickou, o vsetkom som jej vzdy povedala, ked som mala nejaky problem ci uz s liemi, alebo zivotnymi situaciami a vsetko dobre dopadlo, isla som do prace a aj lieky som casom prestala uzivat. Tiez som mala socialnu fobiu + uzkostnu poruchu. Tie vedlajsie priznaky, co pises, su uvedene na vsetkych AD a nielen na nich, musi sa uviest kazdy priznak, aj ked je to 1 pripad zo 100 000.

petusenka3101
autor
6. jan 2015

@marlenka75 áno ďakujem pekne🙂

petusenka3101
autor
6. jan 2015

@matafen no mne poradila psychiatricka, ze mam ist do prace, ale ja sa nato este nejako necitim..

kachita
6. jan 2015

@petusenka3101 Daj si potom este oddych, ak sa na to este necitis. Skus si dopriat pokoj. Co ta motivuje ist do prace a co nejst? Skus ist na to cestou najmensieho zla.

matafen
6. jan 2015

@petusenka3101 Ja som sa tiez necitila, ale mala som velmi silnu motivaciu, bola som vtedy uz vyse roka nezamestnana po skonceni VS a mala som moznost sa konecne zamestnat. Moja psychiatricka povedala, ze kazdopadne to mam aspon skusit, ze mala pripady, ze prave to pomohlo pacientom. Pridala mi este nejake lieky a isla som a vydrzala som, napriek tomu, ze som mala zo zaciatku rozne stavy, ktore som musela predychavat. Takze podla mna to aspon skus.

yollanda
6. jan 2015

kasli na robotu a daj sa dokopy. ja tiez mam alventu, kventiax, paretin.

petusenka3101
autor
6. jan 2015

@yollanda a tiez si mala laktacnu psychozu ako ja?nesposobuje ti ta alventa vedlajsie ucinky?

petusenka3101
autor
6. jan 2015

@matafen dakujem pekne za rady.a tiez si mala tu laktacnu psychozu?

matafen
6. jan 2015

@petusenka3101 Po VS som mala socialnu fobiu+uzkostnu poruchu, potom po 8 rokoch po porode poporodnu depresiu, t.j.laktacnu psychozu, ktora presla do tazkej depresie. Ale nechapem suvislosti u teba - ako suvisi cvicenie s laktacnou psychozou? Kto ti to takto odovodnil? A priznaky popisujes ako u socialnej fobie - strach s mnozstva ludi, z hluku... To su 2 rozdielne diagnozy. U mna sa poporodna depresia dostavila hned po porode - nezvladala som to, stale som citila uzkost a strach, chytala som paniku, nemohla som jest, spat, nevedela som sa postarat o dieta, odmietala som ho.... A socialna fobia - to som bola len zavreta v izbe, s nikym som nechcela komunikovat, nikam chodit, z ludi som mala paniku, hrozu, tocila sa mi hlava, busilo mi srdce, potili sa mi ruky, mala som tiky na oku a kutiku ust, nezvladala som ani ist do obchodu, alebo na bus, ani sa pozdravit, po kazdom pokuse ist von to bolo ste horsie. Po 2 mesiacoch takehoto zivota ma nasi donutili ist k dr, s ktorym som tiez vobec nerozpravala a potom ani s psychiatrom, dokazala som len pisomne vyplnit nejake testy. Takze tak.

katkalubkova
6. jan 2015

@petusenka3101 tiez si myslim, ze by ti kolektiv "mozno" pomohol, povedat to lekarke, urcite a po porade s nou skusit vynechat lieky. Neviem ako dlho sa liecis, ale tych liekov, ktore si spomenula, je dost velke mnozstvo, mozno by sa Ti aj ulavilo ( i ked ti je len moja rada ).
Aj sama na sebe musis pozorovovat, ci sa Ti zdrav. stav zlepsil, viem ze sa to nelieci kratkodobo, ale ak sa vnutorne citis lepsie, skus sa poradit o vynechani liekov, mozno aj viacerich a uvidis, ako ti bude.
Drzim palce

katkalubkova
6. jan 2015

@matafen och, fakt tazky stav. Chcem sa opytat, myslis, ze problemy ktore si zacala pocitovat po ukonceni VS, mohli byt z vycerpania az vybycovania organizmu, ktore venovala studiu?
dakujem

lauricka
6. jan 2015

mne toto pridu skor otazky na psychiatra, ale co nechapem, je ta prva zmienka o cviceni a psychoze...to nejako ma suvisiet?

katkalubkova
6. jan 2015

@matafen
@lauricka baby, ale moze to spolu suvisiet, bola vycerpana z tehotenstva, hormony sa menia, ak mala vela mlieka a teraz fyz. zataz + mozno nejaky stres, ktory clovek ani moc nepostrehne v dnesnej velmi uponahlanej dobe a uz je problem, kazdy clovek inak pocituje nahle zmeny....

lauricka
6. jan 2015

@katkalubkova no ved hej, ved preto sa pytame, ze co to znamena. Snad nechodila niekam cvicit pocas dojcenia.. 😕 😕

katkalubkova
6. jan 2015

@lauricka no, vela zien cvici aj pocas dojcenia, ked si chcu udrzat postavu, pripadne vela briberu, tak cvicia. Nevedno ako bola dlho zakladatelka temy po porode, ked cvicila....., ale lahsie cviky sa myslim aj mozu... neviem.

matafen
7. jan 2015

@katkalubkova Nie, nesuviselo to so studiom. Bolo to sice nervove vypatie, ale skoncila som plna euforie, nastartovana do zivota. Myslela som, ze sa zamestnam a svet gombicka.... Ach jo, sladka studentska naivita! Nedarilo sa mi najst pracu, samozrejme... Napisala som hadam 50 ziadosti, chodila som intenzivne po konkurzoch, zhanala kontakty.... a skoncila som na urade prace. Hrozne ma ubijal ten neuspech, stracala som chut nieco riesit. Asi po pol roku som sa zacala citit psychicky dost mizerne, neschopne, uzatvarala som sa do seba. Az som zacala mat aj fyzicke priznaky - tocenie hlavy, tiky, potenie ruk, busenie srdca, tlak na hrudniku, tazko sa mi dychalo, bolesti brucha.... absolvovala som vysetrenie srdcove, plucne, interne... nic. Tak som sa na vsetko vykaslala a zavrela som sa v izbe, doslovne. To som vtedy este byvala u rodicov, nastastie. Oni ma doviedli k praktickemu lekarovi, bol to rodinny priatel. A ten mi vybavil hned na druhy den super psychiatricku, ktora ma za 7 mesiacov dostala do takeho stavu, ze som mohla nastupit do prace! Sice na liekoch, ale tie sa mi postupne podarilo celkom vysadit. Ale bola to intenzivna terapia, sedenia kazdy tyzden a domace cvicenia a ulohy. Bez hospitalizacie. Fakt jeden uzasny lekar a clovek! Pomohla mi aj po porode, aj ked som mala potom neskor ine zdravotne problemy. Teraz viem, ze kedykolvek zasa budem mat stav, ze sa mam na koho obratit, nemusim sa trapit. Len fakt treba natrafit na dobreho psychiatra. Skusila som aj ineho, ked moja bola este na materskej a surne som potrebovala, ale za 3 mesiace ziadne zlepsenie. Akonahle nastupila moja, znovu ma dostala do normalu. Takze tak 🙂

petusenka3101
autor
7. jan 2015

Baby radím Vám nikdy prudko a moc zatazujuco necvicte pocas kojenia NIKDY!!!Je to velmi nebezpecne velmi!!!mne sa zo cvicenia zgrclo mlieko, ostala mi velka 10 cm hruda na prsnika az som citila ako mi to zalieva neskor mozog. Dostala som z toho zapal prsnika. Nasledne za par dni som dostala laktacnú psychozu, pocula som nerealne hlasy a pod. Mlieko sa mi sice stratilo na prsniku ale psychoza ostala a mam ju do dnes uz je tomu rok aj tri mesiace. Uz budem mudrejsia a pri dalsom kojeni nikdy uz nebudem prudko cvicit!!!neprajem nikomu co som prezivala, som si to cele odtrpela, bolo to strasneeee. ☹

petusenka3101
autor
7. jan 2015

bola som presne rok aj 7 mesiacov po porode ked som cvicila..laktacna psychoza sa objavuje hned po porode resp.do roka..je to zriedkave ze sa objavila az po vyse roka u mna

matafen
7. jan 2015

@petusenka3101 Aha, to som nevedela. Ja som pocula len ze z cvicenia pocas kojenia sa moze stratit mlieko.

marlenka75
7. jan 2015

@petusenka3101 Už som poprosila aby ťa pridali do skupiny.

petusenka3101
autor
7. jan 2015

@marlenka75 ďakujeeem pekne🙂

kiki68
7. jan 2015

ja by som skusila tie lieky konzultovat s lekarom, ci neskusit vysadit. Ak si predtym problemy nemala a bolo to az po porode,tak je mozne, ze lieky uz nebudes potrebovat alebo tento typ liekov prestal vyhovovat. Moja svokra ma vaznejsiu diagnozu a sem tam jej menia lieky, vraj sa to musi menit. A mame aj taku skusenost,ze jej liek dlho pasoval a potom prestal a musel sa menit. Takze je to evidentne bezna prax.
drzim palce! a do prace sa neponahlaj, mam taku skusenost, ze ked sa dostavi pracovny stres,tak to moze dost zakolisat. Pripadne ak chces tak to skus,ale dohodni sa tam,ze keby to nerobi dobrotu tak to nechas.

marlenka75
7. jan 2015

@petusenka3101 Už si pridaná.

petusenka3101
autor
8. jan 2015

@kiki68 ona mi ich postupne vysadzuje, ale rozmyslam, ze si nieco aj sama vysadim, pravdepodobne mi robia viac zle ako dobre.ved toho sa bojim, ked bude ten pracovny stres, neviem co potom.dakujem za radu 😉

kiki68
8. jan 2015

@petusenka3101 urcite jej povedz ze to chces vysadit co najskor ale radsej to nerob sama len tak,aby si si neprivodila nejake dalsie neziaduce ucinky rychlym vysadenim toho. Je to osemetne, viem si to predstavit co prezivas. Ja mam len aspergera, takze ja som iba necitliva mrcha na pohlad, pritom mam lahsie spektrum autizmu. Podla mna kazdy ma v dnesnej dobe na nieco zarobene len netusi na co 😉

timeadam
13. dec 2019

@matafen prosím Ťa kontakt na tu psychiatrickú,ďakujem.

matafen
13. dec 2019

@timeadam Mudr.Jana Bahledová, Zvolen