icon

Život s paradentózou: Skúsenosti a rady od ostatných

11. jan 2025

Ahojte
Nedavno mi oznamili ze mam paradentozu. Mala som po evoch tehotenstvach silny zapal dasien az sa mi z toho spravila paradentoza, ktoru mi moj povodny zubar vobec nepovedal ze mam. Ihned som zmenila zubarku. Zubky mi uz ma 3x krasne vycistili, doma sa o ne staram cistim vsetkym cim sa len da… len jednoducho paradentoza uz zostane.

Chcem sa spytat je tu niekto kto zije s parandetozou? Ako dlho trvalo az sa dostala do stabilizovaneho stavu ze uz bol ako tak klud? Ze sa to uz nevracalo? Alebo ako to je?
Som z toho velmi nesvoja, stale nad tym premyslam 😕

biba_18
11. jan 2025

môj brat má 50 a prišiel kvôli tomu o všetky zuby 😔

tulipanik12
11. jan 2025

Aspoň 2× ročne dentálna hygiena a ako vravíte doma si pravidelne a starostlivo čistiť

ronie338
11. jan 2025

Ry ročne hygiena kým nebude skvelá a potom pomaly znižovať na dve ročne. Ak sa pacient správne stará, chodí na hygienu, k zubárovi na prehliadku, kľudne aj roky rokuce. Záleží koľko kosti ubudlo. Ale mali sme pacientov ktorý mali silnú, zuby sa im kyvali a pravidelnou hygienou a aj doma zastabilizobali a nekyvu sa im a majú to tak roky. Poznám pani ešte z prvej prace začala chodiť každé 3 mesiace na hygienu, doma ustna sprcha medzizubne kefky naučila sa ako čistiť a zuby mala len v 3mm kosti a krásne jej držia už roky. Kvantum pacientov ktorý mali problémy so srdcom keď sa začali starať, začali na hygienu chodiť, nechali si zuby ošetriť tak sa zmiernili alebo upne vymyzli problémy so srdcom. Čiže sa s tým dá krásne fungovať. Je to vlastne odbúravanie kosti kvôli baktériám ktoré sa neodstráni pri hygiene. Tehotné ženy mávajú veľmi často zapálené ďasná a zvracanie po ktorom si hneď umyju zuby a tým si ich ničia. Pri kojeni to isté. Dieťa nič zo zubov nevezme. To je mýtus. Tam zlyhá hygiena lebo nie je čas a chuť si zuby umývať. Rozmysli si ci bude v kúpeľni 20 minút umývať zuby alebo radšej robiť niečo iné. Čiže nie deti zuby nenicia

nika11103
11. jan 2025

Ma tu teraz ukamenujete , ale moja zubárka hovorí , že žiadna paradontóza , paradontitida atd neexistuje . Teda existuje , ale že vždy , vždy , vždy je to zanedbanou hygienou . Že neexistuje nič iné . Že dedičný môže byt tvar zubov , postavenie , predkus atd ale že ti čo majú paradontozu si proste neumyvali poriadne zuby a nechodili na dentálnu a že všetci ti čo prskajú a urážajú sa si majú začať tie zuby poriadne umývať . Nebite ma , to je názor zubárky nie môj

autor
11. jan 2025

@ronie338 dakujem krasne za odpoved 😊
Joj a nie ja slm nepovedala ze deti nicia zuby. Jooj to nie. Len nikdy predtym som stym nemala problem a v prvom tehu sa mi to zacalo druhe to uz vyvrcholilo uplne. A zuby som si umyvala ale zasa pravda je ze nie po uplne kazdom jedle 10x denne to hej. A ja to vobec nezhadzujem na tehotenstvo, ja len vravim kedy mi to zacalo.
Neviem v akom stadiu to mam, ale nemam to ah take ze mi trcia zuby na korienkoch to nie. Ale mam ich urcite take trosku odhalenejsie ako kedysi. Ale o zubky sa doma krasne staram. Mam vsetko od medzizubnych az po vodnu sprsku vsetko som si nakupila a spravim naozaj vsetko pre aby to bolo ok. Len som bola zvedava ci je to mozne aby som to dostala do stavu ze to bude ok.
Ja som strasny stresman a ja sa vsetkeho hned bojim

autor
11. jan 2025

@nika11103 joj nie.. vela je na tom pravdy
Ja som napr polku zivota nevedela ze dajake medzizubne kefky existuju.. a to mam zuby strasne vedla seba natlacene ze mne sa kedka nedostane vsade len polku zivota som proste medzizubky nepouzivala.. co polku… do svojich 26 rokov, teraz mam 34
Samozrejme ze vela robi aj predchadzajuca starostlivost len ja som nemala nikdy problemy ale vsetko nastalo ked som otehotnela no…

biba_18
12. jan 2025

@nika11103 a vidíš, môjmu bratovi hovorí zubár niečo iné. jemu zuby nezachránilo nič, bojoval s tým roky…

bobrina1
12. jan 2025

@nika11103 poznam ludi, co si zuby neumyvaju, resp.len obcas, medzizubne a podobne ani nepoznaju, k zubarovi nechodia, jedia a piju sladke, maju 50 rokov a ziaden kaz ani paradentoza. Spytaj sa zubarky

modrykolibrik
12. jan 2025

@autorka ja mám silnú paradentozu. Doktor mi tvrdil,že do 30 už nebudem mať svoje zuby. Mám 38 síce mam zuby. Neriešim.Mam bohužiaľ ochorenie ktoré ovplyvňujú paradentozu

ronie338
12. jan 2025

@bobrina1 no to ze to nevyzerá neznamená ze to nemá. Mali sme takého pacienta našiel si frajerku a ta ho prinútila ísť asi po15 rokoch k zubárovi. On prišiel s tým ze nič nemá. Zuby vyzerali na prvé pozretie krasne. Ale len prvé pozretie. Spravil sa rtg, pozreli sme do úst a už to bola iná pesnička. Mal šťastie na hrubsiu sklovinu, čiže sa mu kazy nešli tak rýchlo ale kazy tam mal.
@biba_18 genetika za to nemôže, naozaj nie, ide o to ze každý niečo zdedí po rodičoch ale nie paradentozu. Ale či je kosť redšie čiže náchylnejší na ochorenie, slabšia teda tensia sklovina....

biba_18
12. jan 2025

@ronie338 takže odpoveď máš - problémy s kosťami a sklovinou alebo čokoľvek iné… chodil s tým ako na klavír roky, roky, od mlada…

ronie338
12. jan 2025

@biba_18 ale ci sa aj reálne staral ako sa mal je otázne, lebo aj keď ma predispoziciu dá sa to stabilizovať dobrou hygienou. Nie len ze ma nakúpené ale vie to používať aj používa každý deň. A chodí k naozaj dobrej hygienicke

biba_18
12. jan 2025

@ronie338 to samozrejme ja netuším. ja mám zuby dobré po mame, on je úplne na otcovu stranu, aj chorobami…

bobrina1
12. jan 2025

@ronie338 nie, nema, bol u zubara asi 1x v zivote, vsetko ok. Ja len zavidim🙂

rusalkablack
13. jan 2025

Mne sa paradentozu podarilo zastavit zubnou pastou Aloe Vera od Forever. Sama som tomu neverila, az ked mi zubar na rocnej prehliadke povedal, ze uz sa mi zuby tak neknisu., ako pred rokom.. Nie som diler, nepropagujem ju z toho dovodu.