Zubný kameň u 2 - ročného dieťaťa. Ako s ním bojovať?

ivanna
14. máj 2009

Ahojte maminy,
mojej 2 rocnej dcerke sa zacal na zadnych zubkoch vytvarat nejaky tmavy povlak, tak sme s tym isli k detskej zubarke (len tak mimochodom zijeme v Norsku) a ta nam povedala ze to je zubny kamen a ze ked bude starsia tak jej ho moze odstranit ale ze teraz s tym nebude robit nic. to bolo asi pred mesiacom a odvtedy sa jej to dost zhorsilo a ma to uz skoro na vsetkych zubkoch. zubky si riadne cistime dva krat denne, davam je fluorove tabletky, pije iba cistu vodu, sladke papa velmi malo. nemate s tym nejake skusenosti a hlavne rady ako s tym bojovat? dakujem

rohacka
15. máj 2009

Ivanna - moja mala to tiez mala v takomto veku aj stale to ma, ale uz miernejsie. Zubarka povedala, ze je to z pitia cajov alebo ma jednoducho take zlozenie slin, ze jej to podporuje. Tiez mi povedala, ze to teraz neurobi, lebo sa odstranuje tak, ze musi jej striekat vodu do pusinky, aby sa s tym nedusila. Mali sme pouzivat tvrdsiu kefku a len mechanicky sa snazit stierat. A naozaj to postupne bolo lepsie. A zacal cistit zubky manzel - ten ma tazsiu ruku 😀 .

ivanna
autor
15. máj 2009

rohacka dakujem na prispevok, uz som myslela, ze sme v tom sami ☹ tiez sa jej chystam ist kupit tvrdsiu kefku tak to hadam pomoze, alebo sa to aspon nezhorsi.

vanila
24. máj 2009

Ahoj ivannka! Tak ta asi upokojim: Moj maly to ma tiez na jednotkach uz sa mu to robi na dvojkach. To iste ma mojej znamej dcera a este jednej syn. ja som sa nebola na to pytat zubara lebo my bolo povedane ze je to povlak a ten casom sa bude dat odstranit ako ta informoval tvoj zubny lekar. 😉

mracik
24. máj 2009

ivanna, v žiadnom prípade nekupuj tvrdšiu kefku, mohla by si malej zničiť sklovinu, práve naopak kefka má byť čo najmäkšia a najhustejšia (najlepšie Curaprox).
Naši chalani majú tiež na zúbkoch kameň, zaujímavé je, že sa im začal tvoriť, keď sme sa presťahovali, takže svoju úlohu hrá asi aj kvalita vody.
Kubkovi sme ho dali aj odstrániť, ale veľmi rýchlo sa vrátil. Teraz už má trvalé zúbky a na nich sa mu kameň nerobí. Takže u mladších chalanov to už neriešim, nie je to síce veľmi pekné, ale podľa nášho zubára zubný kameň do určitej miery aj zabraňuje tvorbe zubného kazu 😉

matax
29. máj 2009

ahoj ivanka, kefku používaj , čo najmäkšiu a netlačiť priveľmi. treba mať ale dobrú techniku umývania zúbkov, stieravé pohy od ďasna dole. nekrúžiť, nerobiť vodorovné pohyby. najlepšie ti poradí dentálna hygienička..alebo pohľadj na nete dáke ukážky..

roasha
29. máj 2009

so zubnym kamenom skusenosti nemame,ale co mame otestovane zubne kefky,tak nam sa najviac paci lacalut,byva dospelacka,aj detska.na tuto sa naozaj ziadna ina/ani curaprox-moj nazor/nechytala,ja radsej zbeham vsetky lekarne v meste,ale kupim len tieto/konkr tento druh,lebo aj tych je viac/.ma na konci take dlhsie jemnucke stetinky.
http://www.lekaren-nonstop.sk/tovar/2065143-lac...

rohacka
29. máj 2009

Tak my sme boli v utorok na prehliadke u zubarky a ona mi na ten zubny kamen povedala, ze jej mame kupit ustnu vodu Elmex, rozriedit jej ju vodou, aby velmi nestipala a nech si po umyti zubov 1 x denne vyplachuje.

danu
29. júl 2009

adetka • 1d • Včera o 18:36
Dievcata, chcem vas poprosit o radu, nazor. Mojej dcerke sme nedavno objavili na hornych zuboch zubny kamen. Samozrejme, planujeme aj navstevu u zubara, ale mam strach. Co mozu s tak drobnymi mliecnymi zubkami robit? Brusit ich pravdepodobne nebudu, trhat snad tiez nie... Mirka sa neskutocne brani, ked sa jej niekto chce pozerat do zubov, takze aj prehliadka u zubara bude urcite pre nu (i pre mna) velmi stresujuci. Co mam robit?

renca3 • 2d • Dnes o 06:41
aj my sme mali a zubnou kefkou sa to postupne vycistilo.

matax
12. dec 2011

zubný kamen sa strháva ultrazvukom, nie je to brusenie, neboj:D ak je to zubný kamen, priprav malu na vysetrenie tak, ze jej budes castejsie umývat zubky (kludne aj bez pasty) a vzdy jej aj vsetky kuknes, dobre by bolo, keby kukol aj niekto iný,nech si zvyká na ten pocit... no a skuste aj hru na zubara, len jej nevrav nic v zmysle, ze nebude boliet, pravdivo, ze mozno uciti trocha bolenie.. na vysetreni musis spolupracovat s lekárom, sestrou a pomoct, nech dieta urobi, co treba. dá sa to. robila som aj na zub. amb, ..niekedy sa stalo, ze dieta posluchalo viac pri doprovode s babkou, otcom:D . ja detom umývam curaprox kefkou a pastou elmex.. no a ustnu vodu pisu od 6 rokov, na tu maju cas, hrozi prehltnutie a flour je karcinogenny, na takej krtkovej ustnej vode je ze, od 5 rokov, ale my vymýšľat nebudeme:D drzima palce

pepiminarik
13. dec 2011

Zubny kamen u takeho maleho dietatka? To som dost prekvapena. Som naozaj zvedava co ti zubarka povie, lebo nasa tvrdi, ze male deti nemavaju zubny kamen. Boli sme s dcerkou (2,5roka) u zubara a pytala som sa na to. Daj vediet ked co ti povedala. A stres? U nas najlepsie plati, ked je o tom co idem, kam, preco a co jej budu robit (to plati aj k inym lekarom) hovorim a hovorim pravdu. Niekedy sice bojuje, najma ak sa jedna o ockovanie, ale zatial sme to vzdy zvladli. Ockovanie par krat s placom, ale potom som ju pomojkala, pofukala a tesila sa ze ma peknu "nalepku" na nozicke. U zubara nastastie super.

pepiminarik
19. dec 2011

ahoj tak ako ste dopadli u toho zubara. nenatahuj 🙂 , daj vediet prosim. velmi som na to zvedava a myslim, ze tvoja odpoved bude prospesna pre viacero mamiciek 😉

drzubok
19. dec 2011

@pepiminarik no neviem kamen na horných zuboch 🙂 troska sa tu pletu veci či niekto správne preložil angl.decay

marthuska
11. nov 2012

my mame tiez malinke zlte plochy na hornych dvojkach, videla to zubarka, zubny kaz to nie je, je to akoby povlak, ale tvrdsi, da sa to odstranit ale len ked dietatko spolupracuje-nasa ledva otvori pusu, nie to este drzi 😠 cize uvidime na dalsej navsteve, drzte nam palce🙂