Zväčšená maternica

drobecbobo
4. feb 2015

Pekný večer. Na začiatku januára som mala v strede cyklu dva dni krvavý moč. Bola som na sone, obličky v poriadku, mám nález na močovom mechúre. V pondelok som objednaná na cystoskopiu na urológii, kde sa dozviem viac. Kedže som mala poslednú menštruáciu veľmi bolestivú - v noci budenie sa na pichanie v podbrušku, veľká bolesť krížov, večer zimnice a aj cyklus bol zvláštny - 2 dni tmavo hnedé špinenie, 2 dni krvácanie, potom 1,5 dňa nič a potom zas 1 deň krvácanie a ukončené hnedým špinením, išla som na gynekológiu. Bolesti v podbrušku a krížoch aj na konci menštruácie a aj teraz v strede cyklu. Dnes som bola u gynekologičky, vzala mi viac vzoriek krvi, sedimentácia je v poriadku, zajtra výsledok krvného obrazu, zvedavá je hlavne na leukocyty, pobrala mi aj vzorky z vnútra. Výsledky o týždeň a potom ešte o dva týždne. Prekvapilo ma ale, že mám zväčšenú ľavú stranu maternice, preto ma odporučila na sono, vraj tam pravdepodobne niečo bude. Takže okrem cystoskopie som na pondelok objednaná aj na sono. Má niekto skúsenosti so zväčšenou maternicou? Ďakujem.

bobsent
5. feb 2015

@drobecbobo mohla by to byť endometrióza maternice nalepená na jej jednej starne (prípadne vrastená do svaloviny maternice)+zasahujúca do mechúra.
držím palce aby nebola. po sone budeš múdrejšia. aj keď endometrióza sa dá na 100% potvrdiť iba laparoskopicky.

drobecbobo
autor
5. feb 2015

@bobsent Ahoj,

dakujem za prianie. Endometrioza to nakoniec asi nebude, dnes mam vysledky krvneho obrazu a CA 125 ma hodnotu 8,2. Priznaky endometriozy mam, ale podla krvi to zatial na nu nevyzera. Aj ked ani krv ju nemusi ukazat. Uvidime na sone, ci to bude myom.

trgypadl
5. feb 2015

@drobecbobo mozem sa opytat ako sa zistuje endometrioza z krvi?

drobecbobo
autor
5. feb 2015

@trgypadl Podla zvyseneho CA 125 v krvi

trgypadl
5. feb 2015

@drobecbobo ale to je len jedem parameter diferencialnej diagnostiky, nie??
aj ked je tento onkomarker negat neznamena to, ze ju nemas...

drobecbobo
autor
5. feb 2015

@trgypadl jedinym 100% tnym prostriedkom, ako potvrdit endo je laparoskopia. Aspon si to myslim. Skor by to potvrdili baby, ktore endometriozu maju.

trgypadl
5. feb 2015

@drobecbobo ano diagnosticka laparoskopia, ktora moze odhalit pripadne loziska endo alebo zrasty

drobecbobo
autor
5. feb 2015

@trgypadl uvidime, pochybujem, ze pojdem na laparoskopiu, zatial len na sono maternice a pockame na vysledky sterov. Este uvidime po cystoskopii, co za nalez je v moc.mechure. a hlavne som zvedava na tu lavu stranu maternice. Naozaj aj dotykom v lahu citim, ze je zvacsena. Predvcerom vecer som mala krce, pocit plnosti a nafukovania. Aj ked ten pocit plnosti mam skoro stale, aj naduvanie ostalo, ale aspon krce zmizli.

trgypadl
5. feb 2015

@drobecbobo
@drobecbobo preco pochybujes, ze na nu pojdes???

drobecbobo
autor
5. feb 2015

@trgypadl zatial gynekologicka ani len nenaznacila, ze by mohlo ist o endo. Uvidime, co povie po sone. Ak by tam nebolo nic vidiet, tak neviem. Ale kedze je mateernica zvacsena, asi tam nieco bude. Moja mamina kvoli mnoziacim sa myomom prisla o maternicu. Tiez jej ich sledovali, ale nedalo sa to inak riesit. Mozno to bude cysta.

trgypadl
5. feb 2015

@drobecbobo kto vie, moze to byt cokolvek.hlavne sa nechaj poriadne dovysetrovat, a Tvoja Dr.Ti bude robit uzv?

katrin21
5. feb 2015

@drobecbobo moze to byt adenomyoza.... nic to nemusi byt, aj ja mam " zvacsennu maternicu", to mi vzdy da lekar poznamku na preventivke, ale ze to nic nie je, vraj to nemusim ani riesit.. Ze to je len hrubsia stena maternice ci co, a ona potom je mohutnejsia.. vlastne tak to on pise " mohutnejsi uterus" a za tym adenomyosis...
Ja som sa zlakla, ci nemam myom, ale to je vraj zase nieco ine.. takze OK.
Endometriozu som kedysi mala ( cokoladova cysta na vajecniku+ pri laparke nejake loziska vypalili v dutine brusnej), ale ta je uz OK po laparke... to s tym nesuvisi...

drobecbobo
autor
5. feb 2015

@trgypadl Nie, idem na sono do ineho mesta. V pondelok hned rano som objednana na cystoskopiu moc.mechura kvoli nalezu zo sona. Tam musim mat prazdny mechur. A vraj ma potom vezme aj druhy lekar na sono o nejake dve hodinky, ak budem pit, bude to stacit na naplnenie mechura, kvoli sonu maternice, vajecnikov...

trgypadl
5. feb 2015

@drobecbobo a kam ides na tie vysetrenia?

drobecbobo
autor
5. feb 2015

@trgypadl cystoskopiu robia na urologii v nemocnici na operacke a sono sukromna sonograficka ambulancia. Idem do Lucenca.

trgypadl
5. feb 2015

@drobecbobo tak drzim palce nech zistia pricinu, ze co sa to deje

drobecbobo
autor
5. feb 2015

@katrin21 Tak to je super, som si myslela, ze tam musi byt automaticky nieco, ked je zvacsena. Mala som teraz zvlastnu menstruaciu - dva dni silny hnedy vytok, dva dni krvacanie, 1,5 dna nic , zas trochu krvacania, tak pol dna a hnedy vytok. Mozno sa mi nevyplavilo vsetko a sliznica ostala hrubsia.

svetluska82
5. feb 2015

@drobecbobo ahoj, ja sa chcem opytat ako si zistila, že mas krv v moci? Tos i videla volnym okom? Mne sistili krv v moci az v nemocnici a po druhom odbere mocu uz to bolo ok. Ja asi tiez pojdem na cytoskopiu a hrozne sa bojim. Tak potom daj vediet ako to prebiehalo.

drobecbobo
autor
5. feb 2015

@trgypadl dakujem

drobecbobo
autor
5. feb 2015

@svetluska82 Ja som ju videla volnym okom, moc mal farbu ako ked zmyvas krv vodou, taky tmavo ruzovo-cerveny moc. U nas sa to robi priamo na operacke. Neviem, ci mi to aj znecitlivia, ale viem, ze si mam doniest nocnu koselu, zupan, ponozky, papuce, aby mi vraj nebola zima. Mechur ma byt prazdny, napustia ho pomocou hadicky, ktoru vsunu cez mocovod, modrou kontrastnou telutinou a hned budu vediet, co to je. Este sa to tusim posiela na hystologiu.

svetluska82
5. feb 2015

@drobecbobo uffff znie to hrozne. Drzim Ti palce, nech Ti to dobre dopadne. Potom daj vediet prosim ...Ja mam hrooozny strach.

drobecbobo
autor
5. feb 2015

@svetluska82 Ďakujem 🙂 , dám vedieť. Pre mňa to hrozné nebude, samotného vyšetrenia sa nebojím, skôr je tam nejaký rešpekt pred výsledkom. Doteraz som si mohla myslieť, že mi do mechúra zasiahla endometrióza, teraz budem dúfať, že to je cysta a nie nič horšie.

drobecbobo
autor
10. feb 2015

@svetluska82 Tak mám vyšetrenie za sebou. Chvíľku to zabolelo, ale dalo sa to vydržať. Občas mierna bolesť, keď hýbal cystoskopom, ale inak pohoda a trvalo to len chvíľku. Horšie bolo, že obaja lekári boli mladí 😀 , tak ale aspoň mali výhľad 😀 .

svetluska82
10. feb 2015

@drobecbobo tak zvladla si to super. Dlho to trvalo a mic to je bolestive?

drobecbobo
autor
10. feb 2015

@svetluska82 Nie, je to naozaj len minimálna bolesť, nemáš sa čoho báť. Samotný zákrok trval maximálne 1,5 minúty 🙂 . Bola som objednaná na ráno, ale musela som čakať hodinu, kým prišiel po mňa ošetrovateľ na urológiu, pretože ešte bola naplánovaná operácia. Potom na iné poschodie, tam sa prezliecť do operačného plášťa, čiapky a návlekov a ešte som čakala cca 3/4 hodinu, kým dooperovali 😀 . Tak ale aspoň som videla veľa lekárov čo vychádzali a vchádzali z a na operačku 😀 , samí mladí lekári. Po cystoskopii mi hneď povedal čo ma čaká.

svetluska82
10. feb 2015

@drobecbobo a vysledky mas v poho? Ja dufam ze sa tomu vyhnem. 1,5minuty? Tak kratko? 🙂

drobecbobo
autor
10. feb 2015

@svetluska82 tak je tam ešte príprava, kým si ľahneš na kozu a vyviažu Ti nohy, prikryjú Ti ich, ale samotné zavedenie cystoskopu a prehliadka mechúra trvala krátko. Výsledky neviem úplne presne. Je to výrastok, je maličký a idem na operáciu, ktorou mi ho odstránia. Výsledky biopsie potom ukážu, čo to je. Cysta to ale nie je.

svetluska82
10. feb 2015

@drobecbobo ufff tak drzim palce nech to vsetko dobre dopadne

drobecbobo
autor
10. feb 2015

@svetluska82 🙂 ďakujem, určite to dopadne dobre

shia
5. sep 2020

@drobecbobo prosim, s odstupom casu, ako to vsetko dopadlo? priznaky mam vsetky aj ja, co to bolo nakoniec prosim? dakujem moc za odpoved, kludne aj spravu...