Zvládne sa vyrovnať s chirurgickým zákrokom na dentálnu cystu?
16. jan 2025
Zdravím mam zachviľu 17 rokov... A dnes som bola na RTG u zubárky a zistili mi veľkú den. Cystu pod zubom... Ľavo dole... 11. 2 mi to majú chir. Operovať... Veľmi sa bojím... Neviem ako to prebieha ci ma to bude pocas alebo po bolieť... Ci ma úplne uspia... Je to pre mňa moc strašidelné... Predstava tohto..

@leuaa14 Kľud. Zrejme budeš mať tzv. "Resekciu koreňoveho hrotu". Robí sa to tak, že najskôr ti to opichaju. Vpichu trochu boli, ale nič strašné. Skôr len nepríjemné ... Potom ti to stuhne a nebudeš už cítiť bolesť, len to bude nepríjemné. Lekár ti to nareze po dasnom a vyčistí, potom zašije. Zvyčajne sa po zákroku dávajú antibiotiká, aby nevznikol zápal. Celý zákrok trvá cca 20-40 minút (podľa rozsahu) Treba to čo najskôr po zákroku chladiť. 15 minút prikladať nieco ľadové obalené handrou a 15 minút pauza. A takto pokračovať.
Je možné, že ti to opuchne - mne opuch trval cca 5-7 dní. Po týždni som bola na kontrolu a vybrať stehy - to iba trošku zastipe a je hotovo.
Takže ako samotný zákrok je nepríjemny, ale nie bolestivý. Potom zrejme na pár dní opuchneš, aj to prejde, len teda je to tiež nepríjemné. Potom ešte môže pretrvávať slabá bolesť, resp. Citlivosť v tom mieste.
Ale neboj sa, ak máš dobrého chirurga, tak to bude dobré ;)