Zvýšená funkcia štítnej žľazy. Nechcem operáciu

angie_l
25. apr 2018

Začalo po pôrode vlastne nedávno keďže moja mala mala má 2,5m pred 2 týždňami som veľmi vracala objavila sa mi hrča na krku jak keby opuch,hneď mo zistili že mám 3 uzly v krku čiže problémy zo štítnou žľazou,zistili že mám zvýšené hodnoty štítnej žľazy ale nad hranicou nie je to hrozné,robili mi punkciu uzlov,čiže odber z každého uzla,čiže mi pichali do uzlovEndokrinológička , mi odporučila operáciu keďže ich tam mám až 3 čiže vybratie celej štítnej žľazy,ale ešte čakáme n výsledky uzlov či nie sú rakovinotvorne,keďže kojím a mám malinku dcérku nemôžem respektíve nechcem brat ani silne lieky ani ísť na operáciu,doktorka mi povedala že môžme počkať kým dokojim,ja som toho názoru ak by boli výsledky dobre nechcem ziadnu operáciu to že budem mat mensi opuch na krku tak s tým dokážem žiť,nikdy som na žiadnej operácii nebola a pokial by to nebolo naozaj nutne nechcela by som ju absolovovat, najviac má mrzí že cely život sa venujem športu nikdy som nefajcila starám sa o svoje zdravie a nakoniec aj tak niečo mi nájdu chcela by som aby ste sa podelili somnou z vašimi skúsenosťami zo štítnou žľazou pripadne či sa to dá liečiť aj prírodnou cestou hlavne chcem ešte jedno bábätko aby som nemala potom problém

lavia
25. apr 2018

Ak endokrinologička doporučí operáciu, určite by som to zvážila, lebo hormóny štítnej žľazy sú veľmi dôležité pre fungovanie organizmu, no musia byť v určitej hladine, ak je ich produkcia nadmerná je to veľká záťaž najmä na srdce (okrem iného) a neviem o žiadnej prírodnej ceste...ako liečba pri zníženej produkcii hormónov sa užíva synteticky vyrobený hormón štítnej žľazy a to je vlastne aj v prípade jej vyoperovania, a tým že je to presne ten istý hormón, liečba nemá vedľajšie účinky pokiaľ sa užíva podľa predpisu.
Pred tým, než by som sa definitívne rozhodla nedať sa operovať, by som sa minimálne poradila aj s iným endokrinológom. Ak sa totiž nechá voľný priebeh zvýšenej tvorbe hormónov, môže to viesť až k tyreotoxickej kríze.
Ochorenie štítnej žľazy sa nedá ovplyvniť životným štýlom,najčastejšie má na ňom podiel genetika.

angie_l
autor
25. apr 2018

@lavia ďakujem za reakciu áno čítala som otom veľa ale veľmi sa toho bojím keďže ja som v živote nebola operovana ani som nelezala v nemocnici okrem teda porodu je to pre mna až desivá predstava navyše som čítala že pri operácii štítnej žľazy môže prísť k porušeniu hlasiviek,a doživotne byt na liekoch ako náhrada štítnej žľazy tiež nie je podľa mna výhra

lavia
25. apr 2018

sama užívam dané lieky (ale mne štítnu žľazu neoperovali, len mám ich zníženú tvorbu) a nevidím v tom problém...verím, že myšlienka operácie nie je najideálnejšia, ale ja by som sa viac bála pôsobenia hormónov na srdce ako operácie...v prípade operácie by som však zvážila kde a komu sa dám operovať (ale v tom neviem poradiť).

janickacrazy
25. apr 2018

@angie_l moja babka aj prababka obe boli operované na štítnu žľazu a žili si potom ešte v pohodičke celé roky, jedna sa dožila dokonca 97 rokov, druhá 88, operovali ich asi v 50tke, tkaže ja by som sa toho nebála, nemali vôbec žiadne následky, všetko ok

pininka
25. apr 2018

Opytala by som sa na to dalsie dieta, ale nevahala by som velmj s operaciou. Mojej sesterke sa to zacolo v druhom tehu, tvrdili jej ze to pre tehu ma zvacsenu stitnu zlazu, az koncom tretieho tehu sa dostala k inemu dokimu a ten skoro odpadol. Uz tam bola rakovina a v takom stadiu,ze jej velke sance nedavali. Nastastie sa dostala do brna a tam jej pomohli. Ale pol roka nebola doma, nemohla byt s detmi, a to babatko doma s jej mamou. Hrozne to bolo.

zutera
26. apr 2018

Já bych to na tvojem mistě zvážila.Ja jsem takto špekulovala asi 7 roku-operovat-neoperovat a nakonec jsem skončila po 7 letech na onkológii bez štítnej žľazy.Moje malá měla v té době půl roku,naštěstí je ted všechno v super,ale období to bylo ne moc šťastné 😉

savmebej
2. máj 2018

@angie_l tohto som sa bala aj ja najviac....ze mi prerezu hlasivkovy nerv....mala som termin v nr a kvoli tomu som ho zrusila...po rokoch neskor mi robili punkciu v lubochni,lebo lekarka mi vravela, ze mam zvysenu fukciu...odtial mi zavolali, ze chodte rychlo na operaciu, je to rakovina.Operoval ma Dr.Kralik v Ousa...ked sa spytal,preco som vtedy nesla do nr,povedala som,ze som sa bala,ze prerezu hlasiv.nerv.Povedal,ze to sa stava malokedy,len 3 percenta...Pri operacii mi ho prerezal,lebo som mala hlasivkovy nerv rozvetveny,ale zosil hned vtedy a rozpravam.Ak sa budes chcet dat operovat,chod k nemu a nepestuj si to.Je inak velmi sikovny chirurg.

savmebej
2. máj 2018

@savmebej este nieco,na sono vyzeralo vsetko v poriadku a chirurg mi povedal,ze ked to otvoril,cele to.bolo prebujnene rakovinou.

angie_l
autor
9. dec 2018

@savmebej kde pôsobí doktork králik v Ba?

savmebej
10. dec 2018

@angie_l Onkologicky ustav sv.alzbety,je to.skutocne perfektny chirurg

angie_l
autor
10. dec 2018

@savmebej no ale ako sa tam dostanem mám tam zavolať či ako? Alebo keď má budú chcieť operovať mám povedať doktorke že chcem ísť tam?

mogaa
10. dec 2018

@angie_i určite by som zvážila vybrať celú štítnu žľazu, ide o to, že tam máš 3 uzly-tzv.struma a zrejme ich máš veľké. Pri štítnej žľaze sa veľmi ťažko diagnostikuje či sú uzle alebo nie, pretože onkomarkery sú tam veľmi nepresné . Preto ak sú menšie tak sa sledujú a od určitej veľkosti sa odporúča odstránenie. Histológia robená z uzlov býva tiež nepresná, keďže nikto nevie čo je pod uzlom alebo ak sa pichne na jedno miesto ktoré je nezhubné a o pár mm to už môže byť zhubné...Veľakrát sa stalo že vzorka bola nezhubná a pri odstraňovaný sa zistilo že je to zhubné.Ale nechcem ťa strašiť, dúfam že to nie je tvoj prípad. Len operáciou by si zabila 2 rady - aj uzle a aj zvýšenú hladinu hormónov ktoré produkuje ŠŽ. Lebo lieky ak máš zvýšené hodnoty by si musela brať tak či tak, len dávkovanie by sa ti mohlo stále meniť, takto keď ti odoperujú ŠŽ budeš tiež brať lieky ale zväčša ťa nastavia na dávku a tú berieš už doživotne...Najväščí odborníci na ŠZ sú v Ľubochni.

mogaa
10. dec 2018

@angie_i ešte k tej alternatívnej liečbe - určite existuje aj alternatívna liečba na zvýšené alebo znížené fungovanie štítnej žľazy, ale na uzle ktoré tam máš nie je nič. Tam sa to jedine sleduje a ak to nejako rastie - tak vybrať.

jane124
4. jún 2021

Na punkciu si vyberte hlavne dobreho endokrinologa. Inak je to uplne zvladnutelny zakrok a okrem takeho pocitu tlacenia to neboli. Tuto to pekne vysvetluju, aj nepresnost histologie https://www.viaclinic.sk/clanok/punkcia-stitnej... Jednoducho zaklad je dobry doktor, ktory vie ako zobrat vzorku, lebo len male % je nepouzitelne.

kikusinna
30. apr 2023

@pininka ahoj mozem vediet kde do Brna sa presne dostala ??? Dakujem