Chcem kľudné a múdre dieťa. Čo mám jesť v tehotenstve?

dadak
17. júl 2011

baby, neviem, ci tu tato tema je, mozno sa vam zda hlupa, ale chcela by som vediet na to vase nazory a skusenesti...ja som napriklad pocula, ze ked papa ze oriesky, ze dieta je mudrejsie, alebo ze ked cvici jogu, dieta je kludnejsie, alebo ked pozerate vela sportu, tak dieta bude sportovy talent....co na to poviete? ake mate skusenosti?

kaby
17. júl 2011

dadak: Ja som čítala, že žena by v tehotenstve nemala jesť veľa orieškov, pretože potom je väčší predpoklad, že dieťa bude na niečo alergické. Skôr sa im treba vyhýbať, alebo len s mierou..
Ja som mala a mám veľmi kľudné dobré dieťa, doslova anjelika a myslím si, že je to tým, že som v tehotenstve nepila kávu, navyše som bola psychicky vyrovnaná, pokojná. Myslím si, že dieťa už v brušku cíti všetky pocity matky.
Mudre dieťa.....hm, to by chcel asi každý rodič, avšak určité dispozície isto dieťatko získava od rodičov, čiže je to aj genetika. Ja mám však skúsenosť takú, že v tehotenstve som čítala veľa odborných kníh. Keď už bola moja malá na svete, čítala som jej odmalička knižky, odkedy ma vnímala. Dnes je jej najväčšou záľubou čítanie kníh, odmalička - odkedy viečítať, a to dnes už má 15 rokov. Každý mesiac prečíta tak 12 kníh a viac. Má neskutočný prehľad.
Dúfam, že aj moje dalšie baby, ktoré sa narodí vo februári 2012 bude pokojné, múdre, ale hlavne zdravé.
🙂

tea333
17. júl 2011

podla mna rozne cinnosti dieta ovplyvnuju iba natolko, nakolko ovplyvnuju matku.ak je matka nervozna, unavena a vystresovana, vylucuje jej telo hormony, ktore mozu taketo pocity navodit aj babatku v brusku.neviem vsak, ci ho to naozaj ovplyvni v povahe.je vsak predpoklad, ze dieta moze byt neuroticke, ak sa narodi napriklad s abstinencnym syndromom, ktory mozu vyvolat rozne navykove latky, napriklad cigarety ci kofein ktore matka pravidelne dostava do tela.pozeranie sportu nema dieta ako ovplyvnit, a jedenie alergenov ako su orechy je diskutovana otazka, ale len v zmysle, ci nemoze ich nadmerna konzumacia ovplyvnit ci vyvolat alergie u deti..
ak samozrejme chceme zdrave babatka, treba sa zdravo stravovat aj v tehotenstve 🙂

mamabiba
17. júl 2011

tehotenstvo nieje choroba ani nič podobné. Mala by si robiť všetko, čo ťa bavilo doteraz a jesť všetko čo ti chutí. Síce si ešte len v 8tt ale skús si nájsť na internete články o prenatálnom vzdelávacom systéme...také dačo už existuje a tam sa dočítaš ako sa dá dieťatko pripravovať už v brušku. Ale rodičovské danosti a genetika sú nezvratné...iba byť v pohode, dostatok vitamínov, odpočinku, kľudu a relaxu. A hlavne nezabúdať na to, že je to Vaše vytúžené babatko a nezamýšľať sa nad jeho IQ

bobocka
17. júl 2011

@dadak no ja som pila dost coly pred tehu a aj kavu,no ked som sa dozvedela,ze som tehu,tak so si ani necucla a dodnes kavu nepijem a ani colu.maly ma 21mesiacov a je stale kojeny.hned od zaciatku som brala vitminy pre tehotne.ani raz som nezabudla,povazovala som to za velmi dolezite.ako mi rastlo brusko,tak som ho casto hladkala a "mojkala",no vraj sa to nema v tom vyssom stadiu tehu,lebo ze tym hladkanim sa da babo moc do pohybu a porod da moze vyvplat-toto som len pocula,no nesustredovala som sa na to.ked raz chcem brusko pohladkat,tak ho pohladkam a basta 😉 studovala som vela o tehotenstve(nejak som zabudla studovat co s dietatkom,tak som po porode chytro studovala co sa dalo 😀 ).bola som kludna,ale to aj preto,ze som si kupila angel sound baby heart beat monitor http://www.darceky-eshop.sk/angelsounds-p-50542... (inak ja som ho kupovala cez ebay.co.uk za dvacku 🙂 )-nieco ako domaci doppler a kazdy den som pocuvala srdiecko maleho niekolko krat 🙂 zboznovala som to. a aj moj muz to rad pocuval,vtedy sa citil byt blizsie mne aj malemu.nejedla som tavene syry,surove maso(sushi,steak,tatarak) nejedla som huby,orechy pomenej,slane mi moc nechutilo,ale sladke som jedla vela.vela ovocia aj zeleniny som jedla,dodrzovala som pitny rezim.nefarbila som si vlasy.ono stat sa moze kadeco v tehu a preto som ja chcela mat pocit,ze robim uplne maximum pre to,aby bol maly ok.lebo ak by sa nebodaj nieco stalo,tak som nechcela mat pocit,ze som nieco mohla spravit inak.co mam ja skusenost,tak ak ma maminka pocas tehu viac chut na slane,tak mala tehu cukrovku a ta,co sa prezierala sladkeho tehu cukrovku nemala.nechapem 😕 hlavne sa snaz byt v klude a pohode a kazdy jeden den si uzivaj.tehotenstvo je uzasne,je to fantasticke obdobie a je to zaroven posledny cas v tvojom zivote,co je to o tebe,lebo ked pride miminko,tak sa ti zivot od zakladu zmeni a uz nikdy nebudes ty na prvom mieste.vzdy budes uprednostnovat potreby svojho dietatka.tak si to uzi do sytosti.nechaj sa obskakovat a rozmaznavat.mas na to plne pravo 🙂

lucka1987
17. júl 2011

tiez mam nazor, ze babatko v brusku ovplyvnuju niektore vonkajsie vplyvy, ale najviac samotne spravanie a psychika tehotnej.
kupila som si cd s upokojujucou hudbou (citala som ze detickam ked sa pusta to iste cd ako v tehu aj po narodeni, vie ich napr upokojit , a zlepsuje to ich intelekt) neviem co je na tom pravdy, ale mne to pomaha, ked sa citim blbo, lahnem si do postele a pustim si cd a relaxujem a hladkam brusko... po pari minutach som akoznovuzrodena.
najdolezitejsie je podla mna BYT V POHODE . ostatne su povacsine studia nejakych institucii, ktore su nie az tak stare a kazdy rok sa navzajom vyvracaju.. treba sa riadit materinskym instikntom.

tinki
17. júl 2011

ja som pri prvej dcére tiež všetko dodržiavala, presne čo som sa kde dočítala, len aby bolo všetko ok. pokoj, nechala som sa obskakovať a malá je taká temperamentná až hyperaktívna..a pri druhej, nakoľko som mala jednu dcéru, ktorá si vyžaduje veľa pozornosti, som sa už nemohla nechať rozmaznávať. Mala som aj problémy, hrozil mi predčasný pôrod. Ku koncu som už aj vlasy farbila, jedla som strašne veľa sladkosti...a záver: obe sú veľmi šikovné, silné, zdravé a temperamentné. Obe mali koliky, tá mladšia ešte aj teraz ak zjem nejaké ovocie..a to má zajtra 5 mesiacov.
Samozrejme dodržuj zdravý životný štýl, aby si nezaťažovala deťom orgány, ale nemyslím, že strava nejako ovplyvní aké deti budú..

lucka1987
17. júl 2011

@tinki ja som si aj melir dala urobit... (farbit som si nechela , nie koli tehu,ale koli tomu ze som chcela zmenu) a jem na com mam chut... aj pivo cierne som si par krat dala. obcas si odpijem aj s mm pohara kde ma pivo nacapovane, kavu nepijem(ta mi nikdy nechutila) ale za to kofolu si sem tam dam..
a jem to na co mam momentalne chut... maso aj divinu, aj mastne sem tam ako bocik a slaninu.
co mi ale najviac chuti su syry a mliecne vyrobky vsetkeho druhu.... mala som ich rada aj predtym ale teraz nenormalne... 😀

anjelaa
17. júl 2011

ja sa tiez priklanam k nazoru, ze ak nieco ovplyvni nenarodene dieta, tak je to najma psychika matky. nevylucujem ani ine faktory, ale psychika urobi svoje 😉 co sa tyka stravy, tak neviem, ja som sa chcela od zaciatku stravovat iba zdravo, ale co, ked mi prve 3 mesiace bolo zo vsetkej zeleniny zle a mala som strasne chute na vsetko nezdrave 😒 tak sa mi to moc tazko dodrziavalo, resp. som to ani nedodrziavala,ale dopriala si, na co som mala chut (hlavne sladke). Uvidim, ci to bude mat nejaky efekt na drobca. Raz som citala, ze to, co zena je pocas tehu, k tomu bude mat sklon aj babo. No, ja uz len dufam, ze to nie je pravda, to by pre drobca velka vyhra nebola.
Ale vraj moja mamina, ked ma cakala, tak jedla stale mrkvu a syry a to je nieco, co odmalicka zboznujem 😝

stvura
17. júl 2011

Este si iba v 8 tyzdni...xixi...takze este nevies co budes alebo nebudes moct jest do konca tehotenstva 😎 . Strava ak je vyvazena, tak je to vsetko ok, hlavne by si mala dbat na prisun kys. listovej. Ta psychika je velmi dolezita, hlavne ziadny stres, pracovne vypatie a tak...to urcite ovplyvni dieta. Ja som pracovala do posledneho dna pri prvom dietati a vidim na nom, ze je ako Duracelka a to od narodenia. Druhe je o nieco kludnejsie, nie vsak kludne, lebo povahu dietatka ovplyvnuju aj povahy rodicov.

lucka1987
17. júl 2011

ja by som akuratne vylucila chlast, drogy a alkohol 😀 vetdy by bola sanca na kludne a mudre dieta ozaj mala 😅

ajkuska
17. júl 2011

Ja som takto nikdy nerozmýšľala, že čo jesť aby bolo dieťa múdre a pokojné, to si myslím, že povaha sa dedí a ak ste obaja pokojní tak asi nebude mať divoký temperament po kom zdediť - my to máme rozdelené ja som divoká a manžel pokojný tak uvidíme po kom bude mať povahu náš synček 😎
možno keď budeš jesť potraviny, ktoré podporujú mozgovú činnosť tak to bude vplývať aj na dieťatko, ale ktovie.
Ja si vždy prajem aby bol náš synček okrem zdravia aj šťastný a je mi jedno či ho raz bude robiť šťastným čítanie knihy niekde osamote, alebo divoká oslava s priateľmi.

martinamk
17. júl 2011

Ahojte 🙂 no nieco na tom bude...moja Mama pocuvala Depeche Mode ked bola tehotna a ja som bola tiez maniak do "depesakov" 😀 ...ja si myslim ze to zavisi od psychickej pohody buducej mamicky. Sice som pocula take teorie ze ked sa pocuva Mozart tak dietatko ma vyssie IQ 😎

mamabiba
17. júl 2011

tak babulky, aj pri prvej aj teraz pijem ako kávu - mám ju doporučenú aj od lekára kvôli tlaku, tak v týchto teplách kofolu, nonstop si hladkám bruško, jem na čo mám práve chuť, teraz v teplách mi aj tak nechutí a mojou hlavnou stravou je ovocie. Pri mojej hyperaktívnej 7 ročnej dcére veľa kľudu nemám aj o dom sa treba postarať - upratať, poprať, vyžehliť, navariť a v sobotu som bola na monitore a aj ma dr. vyšetril a povedal mi, že sme vo výbornej forme ako ja, tak aj naša Barborka a určite v najbližších dňoch rodiť nebudeme 😉 . Drží sa tam zubami nechtami...asi je jej tam fajn, aj keď to so zdravou výživou nepreháňam. netreba sa báť. babatko dá najavo, čo mu chutí a čo nie(kyselina)a či sa mu činnosť, ktorú robíte páči, alebo nie...či sa iba mrví, alebo Vás tlačí, čím dáva najavo, že toto maminka veru nie 😉 . Na budúci týždeň sa chystáme na Strečno...celkom "pekná"prechádzka do kopca. Jediné, čoho som sa vzdala boli cigarety, alkohol a plávanie v bazénoch.

mamabiba
17. júl 2011

a už som to tu písala, skúste si nájsť dačo o prenatálnom vzdelávaní. Staršia dcéra akurát malej číta rozprávky.

piacere
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
weverka11
17. júl 2011

nejedla som ziadne umele vitaminy v tabletkach ale veeela zeleniny a ovocia, aj ked mi dr. predpisal magnezium koli stahom, tak som ho jedla iba chvilu a potom som to nahradila orechmi a susenymi slivkami a tym cervenym ovocim malym bobulovym, kurnik si nemozem spomenut jak sa vola 😀 😀 😀 😀 😀 a pila som kavu, lebo som mala nizky tlak... sladke ani nehovorim - kvantááá.... cele tehotenstvo som preplakala a mala depky, zlu naladu, bola som nervna, unavena ubolena, hnusna na manzela 😀 😀 😀 a maly je usmiate slniecko, stale sa rehoce, ale je pravda ze je extra super aktivny jak zajacik energizer, neposedi ani chvilku a stale jačí a huči 😀, alergicky zatial nieje na nič, ani na orechy, lebo tie pravidelne jem aj počas kojenia...

weverka11
17. júl 2011

@dadak inak ja som narodena 2. marca, svokra 3. marca a manzel 5teho marca, takze ti mozem povedat, ze mozes jest a robit cokolvek, tak to bude uuuuurcite super inteligentne, dobre, krasne a mile dieta 😀 😀 😀 😀 hlavne ked bude toho 2.3. 😀 😀 😀 😀 😎 😝 😝

lucka1987
17. júl 2011

@piacere no a to ja sa spolieham na to ked som pn od 6 tt doteraz, ze male bude kludne 😀 😀 😀 ale podla toho co vyvadza v brusku asi nie 😅

bubunko1
17. júl 2011

Ja som hlavne pocas tehotenstva cele aj po porode uzivala vitaminy pre tehotne a dojciace matky kde bola hlavne omega 3,mineralne letky a cucoriedkova tabletka dalej som zjedla kvantum ovocia, zeleninu nic som si neodoprela dokonca ani colu ani tablickou cokolady som nepohrdla na posedenie. Myslim ze hlavne treba papat omegu3 na kosticky a celkovo na vyvoj mimca. Vlasske orechy su udajne na vyvoj mozgu velmi dobre ale tiez vela masa hlavne hovadzieho, spenat a rybky su dolezite ale asi najhlavnejsie co tebe chuti. Ja som prve takmer 4 mesiace nic nemohla iba chlieb a maslo ostatne som vacsinou vyzvracala a este pitny rezim je velmi dolezite dodrziavat vela pit 😎

bubulka722
17. júl 2011

Hlavne veľa ovocia a zeleniny z bio produkcie, žiadne umelé sladidlá typu aspartam a glutamanové dochucovadlá, pozor na konzervačné látky a farbivá v potrave, vyhnúť sa čo možno všetkým tabletkám a doplnkom pre tehotné. Prvý trimester hlavne kyselinu listovú, vit. skupiny B, C, D počas celého tehu. ˇCítaj zloženie potravín, je to veľmi dôležité. Odporúčam prečítať knihu "Doba jedová", vrelo odporúčam! 😉

feb13
17. júl 2011

No ja neviem mozno ma ukamenite, ale ja ked vidim velmi kludne dieta tak moja prva myslienka je ze to decko je bud chore alebo retardovane. 😅 Tak nehovorim, ze mudre deti nemozu byt kludne, ale ja mam skor taku skusenost, ze bud jedno alebo druhe. 😅 Ma to logiku, zive deti rychlejsie objavuju svet, viac veci preskumaju, aktivnejsie vyhladavaju podnety, takto sa viacej naucia a su mudrejsie (teda pri spravnom pristupe rodicov a vo vhodnom prostredi). V skolach sa velakrat prave tie najviac neposedne deti su najmudrejsie, poznam niekolko takych pripadov.
Ja si myslim, ze inteligencia zavisi predovsetkym od genetiky, matka svojou zivotospravou ju moze znizit (napr. alkoholom, drogami, ako to tu uz niekto spomenul) ale ci aj zvysit, tomu moc neverim... vraj pre spravny vyvin mozgu su dolezite omega-3 mastne kyseliny, ktore sa nachadzaju napr. v morskych rybach alebo aj v niektorych prenatalnych vitaminoch... ale ci to skutocne pomaha, vlastne sa nikdy nedozvieme ake by to dieta bolo keby sme tie omega-3 nepapali...

katrinka8
17. júl 2011

Ahojte, ja si tiez myslim, ze strava mamicky neovplyvni inteligenciu dietata alebo jeho povahu. To su geneticky dane veci, ktore mozme zrejme len po narodeni nejako korigovat, ale nie vyrazne ovplyvnovat alebo menit. Ja som napriklad velmi temperamentna, manzel je kludas, ale dcerka je taky nas mix. Ale v podsate co do povahy je to kludne a usmievave babo, maloco ju teda "rozhadze" - vlastne skoro nic 😀 Co do akcnosti, tak akcna je teda poriadne, neobsedi, kazdy vzruch ju zaujima. Avsak napriek tomu, ze vsetko, co sa tyka vnimania a pohybu robila skor ako je priemer, doteraz sa este nepustila chodit uplne sama - v tomto je velmi opatrna a prejde len par krokov, kym si neuvedomi, ze sa nedrzi... Ale naopak, slovnu zasobu ma taku, ze len kukame, ake slova to vytahuje na nas (okrem ineho napr. baterka, botasky, potapac... 😕 ).
Ked som bola este tehotna, dostala som od kamosky pre babatko taku lampu, co aj hra hudbu (vazna hudba a zvuky prirody) a svietia z nej hviezdicky. Kazdy vecer som si ju pred spanim zapla a tak som zaspavala. Ked sa dcerka narodila, tak sme v tom pokracovali. Doteraz zaspava pri hudbe (ma 13 mesiacov). Doma pri "lampe", inde jej nosime CD Tisko pocuvaj. Akurat som pocula, ze babatka, ktore pocuvaju Mozarta a vaznu hudbu su inteligentnejsie. Ci to je pravda, netusim 😀
Takze si myslim, ako ostatne baby, ze najdolezitejsie je sa nestresovat, snazit sa byt v klude a tesit sa. Babatko to vyciti. Tak ako vyciti Tvoju istotu alebo naopak neistotu po svojom narodeni 😉 Svojou pohodou a istotou mu das pocit bezpecia a to ho ukludni. Jasne, ze su aj horsie a tazsie dni, ale treba si povedat, ze nic netrva vecne, ani tie tazke dni (alebo noci 😀 ).
Este som pocula, ze nosene deticky su kludnejsie. Nieco na tom bude, nasa bola nosena - niezeby sme to planovali, ale tak sa to vyvinulo, nakolko jej zvedavost nedovolila lezat na jednom mieste 😀 Neboj sa, nerozmazna sa tym, ked zacala lozit a presuvat sa, preslo ju to 😉

piacere
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
danka483
18. júl 2011

@weverka11 aj ja som narodená 2.3 🙂

dadak
autor
18. júl 2011

ej baby, dakujem vam za prispevky....ste paradne...ano, viem, urcite to zavisi od genetiky...ale vraj niektore veci na dieta vplyva pocas tehotenstva, preto som otvorila tuto temu a chcela vediet na to vase nazory...mam kamosku, co cvicila jogu, citala vela knih a chodila na zabavne podujatia, do divadla na komedie...a tak.keby ste videli to perfektne dieta....ma 3 roky....kludas, rozosmievac a fakt by som take zvladla aj 5....😀
tak idem pocuvat mozarta, na jogu moc nie som..😀

stvura
18. júl 2011

@dadak heh, to bolo dobre...inac moja kamoska ma dve deticky, jedno chodi do triedy pre nadpriemerne inteligentne deti, druhe sa v troch rokoch nevie odrazat na odrazadle a pri kazdom kroku zakopne. Kazde dietatko je ine...ja mam jedno tiez velmi nadpriemerne a druhe by som povedala ze priemer...uplna pohoda.

bosoriak
18. júl 2011

@feb13 Myslim, ze viem co chces povedat tym extremne kludnym dietatom, ale napisala si to tak, ze sa kazda mama s kludnym dietatom musi urazit 🙂 Rozlietane deti mozno spoznaju viac veci, ale zas povrchne. Moja dcera napr. spoznava svet pomaly, ale dokladne. Neexistuje "lepsi" a "horsi" sposob, kazdy ma svoje plusy a minusy 🙂

@dadak Moja dcera je velmi kludne a pokojne dieta, od narodenia v podstate. V tehotenstve som brala standardne tehotenske vitaminy, pila som 2 kavy denne, v praci som mala primerany stres, v osobnom zivote podobne, v obdobi pokrocileho tehotenstva mi umieral dedko... Asi mesiac som chodila na brusne tance pre tehotne. Bala som sa, ze budem mat maleho neurotika, ale aha. Myslim si vsak, ze to bolo skor tym, ze som dceru prvych 7 mesiacov iba nosila na rukach a v klokanke a kocik bol len na spanie.

Podla mna je dolezite, aby si robila, co ta bavi a jedla co ti chuti, to vyplavi endorfiny a babo bude stastne s tebou. A o to asi hlavne ide 🙂

lucka1987
18. júl 2011

@dadak hudba, je fajn aj pre dospeleho cloveka... takze ta ti len pomoze.. aj ja si pustam. nie zrovna mozarta ale cd kde je taky mix skladieb, aj od klasikov ale aj modernejsie.. ale upokojujuce..., a joga je tiez velmi fajn, ale to uz skor koli tvojmu porodu.. pomaha si udrziavat telo fit aj cez tehu a ulahcuje porod... len ju treba cvicit s rozumom... tiez som kedysi trochu cvicila.. niektore cviky nie su vhode pre tehulky...
jaaaaj a tai chi. to je tiez super 😀 ale komu by sa to chdelo vsetko teraz ucit.. bola som samouk... a ledva som to zv 😀 ladala ako netehu.... teraz by som prepadla na plnej ciare 😀

anjelicek26
18. júl 2011

No ja neviem, podla mna ani strava, ani to, co zena v tehotenstve stvara dieta az tak neovplyvni. Samozrejme drogy a nikotim su uplne ina kapitola, ale tak ja mam na mysli normalne tehulky 😝 Ako by to malo na plod vplyvat? Jedine, ze si dieta "ochutnavanim" plodovej vody zvyka na stravu matky. Tym padom by ju malo dobre znasat aj pri kojeni. Teda nevyhybat sa vsetkemu. Ja som cele tehu jedla aj pol kila jahod denne - a maly od malinka z jahod nema vyrazky ani nic, papa ich od pol rocka a v pohode, ja vravim, ze je zvyknuty...

Mozem povedat, ze stres povahu dietata neovplyvni. Lebo to, co som mala pri Maxovi, bol cisty stres, v praci, sama na malu, velky dom, prasknute potrubie, fukace, vytrhane podlahy, robosi 3 cele mesiace HLUK v celom dome lebo to bezalo non-stop, vyse 40 stupnov cely cas kvoli suseniu, vonku celu zimu sneh, co znamenalo kazde rano s bruskom odhrnat sneh, prenasanie dcerky o ulicu dalej, kde som parkovavala auto, lebo nasu ulicu neodhrnali, drahy v UK, my 8 mesiacov, vlastne cele tehu sami, prevlacovanie nakupnych tasiek, nabytku, k tomu na plny uväzok v praci... maly sa sa sice narodil o tri tyzdne skor.... ale je to takyyyy flegmos 😅 😅 Od zaciatku spinka krasne - u porodnici prespal 6 hodin v kuse, plakat sme ho poculi - no takmer nikdy, stale vysmiaty, kludny, tichucky.... aj sa niekedy bojim, ci je normalny 😅 Ze ziadne kraviny nevymysla 😅 Ale asi bude, len je riadna vynimka 😅

siskaa
18. júl 2011

@feb13 podla mna sa to neda takto generalizovat... pre kludne dieta, ktore podrobnejsie preskuma jednu vec to moze mat vacsi prinos ako ked aktivne dieta povrchne preskuma tisic veci ;) nechapem ako moze zena, ktora je matkou povazovat kludne dieta za chore alebo retardovane 😠 praveze mentalne postihnute deti nie su vobec kludne, ale byvaju zlostne a kricia, nevedia sa kludne hrat alebo sa socializovat.
@dadak praveze orechy a aj spominane morske ryby sa v tehotenstve ani pre babatka neodporucaju, skor plati velmi vela zakazov, co sa stravy tyka, takze podla mna stravou sa nic ovplyvnit neda. co som si ja vsimla na mojej malej, tak skor kludny pristup a vyrovnany rodic a celkovo ludia v jej okoli, z ktorych necitit nervozitu, maju na nu dobry vplyv a vobec mi neplakava 🙂 a to som sa bala, ze budem mat babo neurotika, lebo som mala cele tehotenstvo uplne stresy. suhlasim, ze je to otazka genetiky, s akou "vybavou" sa dieta narodi, potom je to uz na rodicoch, ake mu daju zaklady, na ktorych neskor bude stavat 🙂 aj z nekludneho babatka sa da vychovat vyrovnany clovek, len je to narocnejsie 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre