Môže röntgen uškodiť plodu?

barbara
4. okt 2006

Ahojte babenky
vie mi niektora z vas poradit ci mozem ist na röntgen ci to neuskodi miminku aj ked neviem este ci som v tom? Möze to uskodit plodu?
Dakujeeeem

verulka
4. okt 2006

Barbara, ja som podstupil rtg, ked som bola tehu a nevedela som o otm. Bala som sa, no nastastie to dopadlo ok. Ja by som rozhodne pri podozreni na tehu na rtg nesla.

jj2202
4. okt 2006

ajj ja by som rontgen odmietla...existuju predsa nahradne moznosti...
na rontgen coho mas ist?

barbara
autor
4. okt 2006

a co sa moze stat ked pojdem na rtg? ako to uskodi plodu? verulka v ktorom tyzdni si bola ked si to podstupila? na rtg kolien mam ist zachvilku 😒

jj2202
4. okt 2006

barbara je to oziarenie,...tak neviem je to na tebe... 😉 moze to poskodit vyvoj plodu. pozri google..

tundika
4. okt 2006

Barbara, a nevedia ti to urobit ultrazvukom, vsak aj detom sa ultrazvukom vysetruju klbiky ... to ma len tak napadlo 😉

rebeka
4. okt 2006

barbara: rtg je v tehotenstve zakazany, pretoze poskodzuje plod. Ak ho musis podstupit, musis o moznom tehotenstve informovat lekara.
Drzim palce..

verulka
4. okt 2006

barbara, ja som bola tesne pred 1.vynechanim mrchy- 3-4tt. Drzala som strasieho syna, kt. fotili plucka. Dostala som riadnu davku. Je to nebezpecne pre babo- moze ho to poskodit. Doporucujem ti, zavolat si na pracovisko a uvidis, co ti povedia...Vedome by som to nepsravila

jj2202
4. okt 2006

barbara, povedz ze si mozno tehotna, oni uz budu vediet ako dalej postupovat. ja by som to za ziadnu cenu neriskovala!!!!

barbara
autor
4. okt 2006

jj2202 a myslis ze to poskodi aj ked je to este malilinkate ???
lebo ja ked som tak som max. dva tyzdne v tom neviem si ani urobit testik este len tak som myslela dopredu ale asik nemam nad tym ani rozmyslat co?

jj2202
4. okt 2006

barbara, ale ved prve 3 mesiace su najkritickejsie aj bez rontgenov... vtedy sa vyvyja plod, organy...a to najmensie mimi to moze poskodit najviac, dokonca moze dojst k potratu. fakt to chces risknut???

viki
4. okt 2006

Ja som bola pre par mesiacmi na RTG chrbtice a dokonca som musela podpisat vyhlasenie, ze nie som tehotna a ze pripadne riziko beriem na seba. Je to oziarenie, v prvych tyzdnoch sa vyvyja to podstatne a to oziarenie moze sposobit, ze sa plod prestane vyvyjat alebo sa vyvynie zle. Takze urcite radsej nie!!!

rebeka
4. okt 2006

barbara: nechcem ta strasit,a le jedna moja znama bola na rtg ked este nevedela, ze je tehu.. a do par tyzdnov po aj potratila. 😔 A potrat nie je nic prijemne....

sonka
4. okt 2006

Nie len rtg, ale aj denzitometria a CT vysetrenie je zakazane v tehotenstve. Musi to byt vyzna diagnoza, kedy lekar potrebuje uvedene vysetrenia. Ale napriklad viem, ze ak je potrebne CT pocas tehotenstva, zena dostane na brucho specialny ochranny vak. Ale ak to nie je k zivotu potrebne vysetrenie, urcite pockaj.
Osobne, som bola objednana na kontrolne CT a hned sa ma lekar pytal, ci nie som tehotna. Kedze som si nebola na 100% ista (ale len na 99 🙂), objednal ma az po nasledujucej menstruacii.

sonka
4. okt 2006

a este ma napadlo, ze to, ci nie som tehotna sa ma pytala aj lekarka pre rtg zuba !!! a je tam mensie ziarenia a predsa museli tehotenstvo na 100 % vylucit.

ena
4. okt 2006

toto som "vyguglila" 🙂 V podstate uz o tom vsetky babay pisali:
"...Röntgenové vyšetrenie je indikované vždy, ked klinickým vyšetrením nie je možné pacienta dostatocne vyšetrit. Patrí medzi základné vyšetrenia u každého pacienta s výnimkou kontraindikácií. Všeobecné kontraindikácie rádiodiagnostiky sú - casté nekontrolované rtg vyšetrenie, tehotenstvo. Indikácie sú zhodné s klinickým vyšetrením..."

a nieco o tehu a trg je aj tu: http://www.dieta.sk/dieta/deploy.dieta.pub.Inde...

http://195.28.69.132/user/view_page.php?page_id...

icha5
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anad
4. okt 2006

Barbara, ja som mala ist na rtg zubov a vtedy som lekarke povedala, ze som asi tehotna, este som to nevedela, tak mi povedala, ze ma moze pozakryvat, ale v prvych 3 mesiacoch sa to aj tak neodporuca. Tak som nesla. Potom som vsak mala prolemy so zubom a teraz ho museli trhat (injekcia tiez nie je dobra) Niekedy si clovek nevyberie. Zalezi ako velmi je to rtg dolezite pre tvoje zdravie. Ak sa vedia zaobist aj bez neho, tak sa na to vykasli, ak nie, tak chod teraz a nech ta pozakryvaju. Drzim palceky.

mracik
4. okt 2006

U nás ženy rentgenujú len do 10 dňa cyklu, pokiaľ nejde o vážne ohrozenie zdravia...

snemcurka
4. okt 2006

ahoj barbara.
V den ked som mala dostat M mi zubarka chcela robit rtg. Povedala som, ze som asi tehotna. Poslala ma domov s tym, ze ked som si ista ci som alebo nie som tehulka mam prist.
V ten den som si spravila test bol pozitivny a o pät dni mi to aj gynekolog potvrdil 😀 😀
ja na Tvojom mieste by som pockala

veronicka25
16. dec 2007

Vedel by mi niekto poradit ci treba pockat s otehotnenim, ked som bola na zubnom rontgeni pripadne kolko? Viete o tom nieco blizsie?

juzinka
16. dec 2007

No ja by som taktiež radšej počkala.

mirusch
17. dec 2007

Veronicka, tak toto aj mňa zaujíma. Babenky, neviete koľko treba čakať po rtg a CT brucha s otehotnením??? 😕

vejinka
17. dec 2007

vsade pisu ze od 6 tyzdna sa moze...tych 6 tyzdnov prvych je kritickych..ale ja by som pockala aj dlhsie a urcite babenky nezabudnite na vestu🙂

emjee
1. feb 2008

lucillienka • snž • Dnes o 11:13
ahojte Tehulky....neviemči sa už na túto tému písalo...ale aj tak musím zo seba dostať stres ..

včera mi robili RTG chrbtice v krížovej oblasti...a dnes som si len pre istotu urobila tehotenský test, robím to vždy keď mám začať brať nejaké tabletky, a zistila som že som tehotná....máte niekto s týmto skúsenosti????

dúfam aj pozitívne.......

lucillienka
1. feb 2008

Ďakujem emjee 🙂

lucillienka
1. feb 2008

nikto nič ??? hm, škoda....

lumah
1. feb 2008

barbara ja by som sa nedala rontgenovať. Ja som kvoli tomu že som sa snažila otehotnieč, nešla radšej ani na mamografiu vrámci preventívkypresitotu. To žiarenie v tebe zostáva dlhšiu dobu-dokonca sa kumuluje.

mirusch
1. feb 2008

Lumah a ako dlho v človeku zostáva to žiarenie? lebo ja som v októbri absolvovala aj rtg, aj CT, čo myslíš, ako dlho treba čakať?

lucillienka
4. feb 2008

ježiš...nestrašte ma...ja som sa dočítala napokon že na začiatku je to všetko alebo nič, čiže buď plod odíde sám alebo sa mu vôbec nič nestane....tak ja len dúfam a furt sa kontrolujem či náhodou ....

zatiaľ všetko ok...zajtra idem na odber krvi a uvidíme ako výsledky dopadnú....musím myslieť pozitívne....

bibianna
6. feb 2008

Lucii, držím palce. Bola som v nemocnici s jednou pani, čo bola na rengeni 3 krát. Bola tam kvôli špineniu. Neviem ako dopadla, lebo je teraz len v treťom mesiaci, ale staršie ženy ju upokojovali, že aj oni boli na rengen a porodili zdravé deti.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre