Názor na darčeky deťom v rodine

anketkarka
5. nov 2017

Chcem navrhnut v rodine systém kupovania darcekom detom tak, ze proste kazdy kupi o jeden darcek svojmu dietatu viac, zabali ho a da ho rodine pre svojho oslavenca a pod stromcek. Teda, ze kazdy si kupi svojim detom to co potrebuju a chcu a podaruje to rodina. Lebo sa mi zda uplne o nicom kupovat hluposti a dieta mozno take ani nechce a nepaci sa mu. Vsak rodic sam pozna svoje dieta najlepsie. Uz sme skusali kupovat prekvapka, potom aj opytat sa, ale zda sa mi, ze sa neda trafit do vkusu dietata, ked ho skoro nepoznate a stretnete ho parkrat do roka. A akym starym detom davate v rodine uz len peniaze, nech si kupia co chcu? A aku sumu?

silverrko
5. nov 2017

@anketkarka vianoce su o detoch mali by....caro prekvapenia-darceky rozhodne nie peniaze.

pininka
5. nov 2017

Skusali sme system,ze mam mi dala peniaze,aby som kupila ja detom darceky a doniesla ich pod ich stromcek, vysledok bol, ze som nakupila aj ja,aj oni, tak som povedala,ze je to zbytocne. Len peniaze nikdy nedavam,pride mi to uplne ze odflak sviatku,kazdemu sa da urobit niecim radost. Moja svokra si sama urobila system,zahlasila ze bude chodit len na meniny gratulovat a nosi iba peniaze, v zivote detom.nic okrem sladkosti nekupila. A deti ju aj tak beru, nemaju k nej ziadny vztah, nie kvoli materialnym veciam,ale kvoli jej celkovemu pristupu. Na a mama nech ti daco kupi,to je pre mna otras pristup.

zabina27
5. nov 2017

Mohol by to byť fajn systém, pokiaľ v rodine nie sú typy, ktoré musia za každú cenu kúpiť niečo samy ( napr moja svokra 😀 ) a pokiaľ je deti tak vyrovnane. U nás máme zatiaľ deti len my, takže ak by sme si mali kupovať " za každého", tak sa nedoplatim, snažím sa aspoň dať tipy tým, ktorých to zaujíma, ale tiež sa nám večne nazbieraju blbosti 😠 a ide má urvat zo svokry, tá chce aj hračky, aj textil, nie vždy si da povedať... Mne by sa možno páčilo tak, aby jezisko chodil len doma na štedrý večer a na návštevách už nie, proste by sme už len posedeli bez darcekovania, ale to mi nikdy nikde neprejde...

silverrko
5. nov 2017

@pininka presne ved vianoce nie su velka noc...darcek by malo dostat kazde dieta nech je hocaky len nech je.

nelinka2009
5. nov 2017

Ja sa vzdy dohodnem aj s malou aj s rodinou nech nemame dvakrat to iste... A so svagrinou sme sa dohodli, ze navzajom si darceky pre deti vobec kupovat nebudene, ved tie nosi jezisko.

silvike
5. nov 2017

Ja to už tak dávno robím, skrátka nakupim dary, toto za jednu babku, toto za druhú babku, toto za krstnu, toto za tetu...a potom im už len oznámim že to a to som kúpila za nich, samozrejme v primeranej sume. Už viem cca kolko je kto ochotný a schopný dať. A väčšinou sa aspoň babky tešia, že už nemusia vymýšľať a lamat si hlavu co komu na aky sviatok. Ja mám síce viac starostí, ale mňa kupovať dary skrátka baví 😉

mijo53
5. nov 2017

@silverrko aké darčeky dostavajú deti na Veľkú noc, to som ešte nepočula

nelinka2009
5. nov 2017

@mijo53 ziadne.citaj jej komenty poriadne.

silverrko
5. nov 2017

@mijo53 to bola narazka na peniaze ak niekto zvykne davat-ja to za darcek nepovazujem

yanni
5. nov 2017

@anketkarka Ako myslis "detom v rodine". Vlastnym detom od staryhc a krstnych rodicov? Ci si podaruvate navzajom? AK ano, tak to sme my zrusili (alebo lepsie povedane nezaviedli NIKDY).
U nas rodiccia podaruvaju len vlastnym detom a babkovci vnucatam. Popripade este krstni rodiacia krsniatkam. Ale ziadne ze neteriam, synovcom atd. Ani na Vianoce ani na narodeniny (meniny sa tu neoslavuju).

Moja mama a aj svokra sa vzdy opytaju. Nikdy nekupuju akoze "prekvapenia".
Chalani su uz velki, ti dostanu od nas len malickost a od starkych peniaze, lebo si kazdy na nieco spori.
Mala ma dva roky a ta tiez od nas len malickost a od starkych este neviem. Na narodeniny som sa napr s nimi dohodla a poskladali sa na plavecky kurz pokracovanie po babätkovskom. kedze rada "plava", tak to bola investicia a ja som usetrila 150 E a nedostala nejaku blbost ci zbytocne oblecenie, ktoreho uz aj tak ma plno.

irusa
5. nov 2017

kupovala som deťom ...no minulý rok som s tým sekla...predsa človek potrebuje jednu výplatu, ak má kúpiť všetkým...12 detí je dosť... kupujem už len svojim dvom ... a človek sa cíti oveľa lepšie a hlavne bez starostí

yanni
5. nov 2017

@mijo53 cudovala by si sa ale u nas v Nemecku dostavaju decka aj na Velku noc darceky. Akurat, ze ja som toto zatrhla. So svokrou (Nemka) som sa musela najskor "pohadat", kedze to nechcela pochopit. Jednoducho si mlela svoje, jasne, je to tu vo vela rodinach zauzivane. Ale ja som si dupla, muz ma podporil a povedala som, ze bohate staci po jednom coko zajacovi. Aj tak dostanu k tomu zajacovi este kopu inych sladkosti (ktore potom vyzieram ja😂).

slamka555
5. nov 2017

@anketkarka Vzdy dam mame,sestre aj svokre nejaky tip , co by mohli mojmu malemu kupit ( v primeranej cene ) a vacsinou sa toho aj drzia a su za to rady ;) No a svagrine .. viem ze nekupuju nieco extra..tiez tak primerane tak aj my ich detom len tak skromnejsie ;)

silverrko
5. nov 2017

@yanni U nas je opak aj na mikulasa vianoce meniny narodeniny kazdy kupi nieco...staci drobnost.Ja peciem mojim oslavencom tortu aj na meniny.(manzel dcerka)Na vianoce zacinam nakupovat uz teraz mojej viac a neterkam synovcom drobnost-neprezila by som keby cosi nedostali od tety.Len akurat to mnozstvo by som stopla len na mikulasa dostala 2 plne tasky sladkosti ktore vyseli na stromceku ako salonky-toto tento rok by som chcela upravit.

hradnapani
5. nov 2017

my takto kupujeme za tych, ktori nevedia co kupit - cize sami sa ozvu, aby sme zohnali my. Inym by som to nevnucovala. aj o tom je zivot - ze niekedy dostanem aj hlupost - ale dieta sa aj takto niecomu nauci - napriklad, ze ked bude raz vyberat darcek ono, tak si da zalezat a tak.
a s tymi detmi, s ktorymi sa cez rok nestretavame, tam to obmedzujeme naozaj len na drobnosti za par eur.

deti95060810
5. nov 2017

u nás je to horšie....z mojej strany kupujem bratovým deťom, ktorým som aj krstná...žiadny problém každému kúpim knihu....za ich darčeky dám okolo 15 e.

horšie je to u manžela....kupujeme pre 4 deti, svokrovcov, švagrovi ktorý je sám, ....nie som spokojná s takýmto stavom a najradšej by som to skončila, pretože deti sú veľmi rozmaznané, od rodičov dostávajú mobily, nootebok, ....také drahé darčeky si nemôžeme dovoliť.... to čo my kúpime ofrflú okamžite.... na ich darčeky, ktoré by ich zaujali a im by som sa zavďačila by som potrebovala zobrať úver....😀

anketkarka
autor
5. nov 2017

No ja som myslela netere a synovcov. Stale mam problem im kupit, aj ked rodicia povedia co. Ale uz toho maju tolko, ze velakrat neviem ci nekupim uz rovnaku postavicku atd. A stale balit aj blocek, aby si vymenili, tak mi je to trapne. Aj my sme uz vymienali, lebo viacero osob kupilo presne to iste. A dieta sa nevie tvarit, ze jeej take este nemam...proste ked vybali, tsk povie...jwj take iste...Ja nelutujem kupit, len lutujem peniaze na to, s cim sa vobec mozno nebude hrat, lebo len mama vie, ze ten hrdina sa mu nepaci...aj ked si rozkazali postavicku hrdinu, ktorych ma chlapec uz cca 20...

hradnapani
5. nov 2017

@deti95060810 no nam minuly rok tiez dala jedna najavo, ze sa jej darcek nepaci - cize tento rok nedostane nic 😉 Mne neprekaza, ze sa jej nepacil, ale dala to nevhodne najavo (blbe poznamky a oduta tvar) - aspon nejaka slusnost by mala byt. Sviatky by mali byt aj o tom, ze v sebe vydolujeme to lepsie ja - ak sa to zvrhne len na konzum, tak tie dary nemaju ziadny zmysel...

jasminet
5. nov 2017

nasim trom kupime drobnosti + jednu naozaj vysnivanu hracku kazdemu. od mojich rodicov dostanu kopec darcekov (jednu vacsiu vec -poradia sa a blbinky, oblecenie...) - vianoce travime spolu s rodicmi, obcas aj s bratovou rodinou.
za svokrovcov kupujem ja - daju peniaze, nakupujem a vyberam ja (jezisko potom doruci pod stromcek u svokrovcov). svagrinam posielam zoznam co by sa detom pacilo/hodilo - vyberu jednu vec podla svojich moznosti. to iste aj my neterke...

mummy01
5. nov 2017

U nas je to tak ze mama aj svokra mi daju v novembry peniaze,ja darceky vymyslim,pozhanam a este ich sj donesiem kazdej. Ako fajn,deti dostanu co chcu ale teda mne vadi ze ja lietam po meste ako ustvana zver ovesana taskami,casto musim ist aj 3x kym pozhanam vsetko potrebne a oni dostanu darceky na striebornej tacke. Este sa mi nestalo ze by sa ponukli ze idu so mnou a pomozu. Toto mi pride dost sebecke.

anketkarka
autor
5. nov 2017

@mummy01 no so starymi rodicmi to mame tskto isto a tiez ma to niekedy stve, lebo svokre sa to oeni este aj zabalit niekedy a den pred oslavou si spomenie ci pre nu nieco mam...ale tak nepozna deti, ked im kupi tak niekedy nebezpecne hracky a niekedy uplne hluposti, s cim sa nehraju...ja som skor za menej a kvalitu...ona zase vela, vela, vela aj ked blbosti...

sendy1977
5. nov 2017

@deti95060810 a rodičia tých 4 deti, čo kupujú tvojim deťom? Môj brat je slobodný a bezdetný tak môjmu synovi kupuje drahé darčeky.

jana_eyre
5. nov 2017

My mame velmi vela deti v rodine (3 uz dospeli, 3 na prahu puberty, 1 prvak, 3predskolaci, 2skolkari a 2 babatka) moja siroka rodina by kupovala detom po 50darcekoch kazdy.. Ja neviem odkial na to beru, ale proste sa to u mna neda (okrem toho alebo hlavne ma sere ze moje deti chcem viest k tomu aby boli skromne, ci to je kvalitne ci nie - ja nechcem aby o par rokov dopadli tak, ze uz im ani nemam co kupit, lebo ich nic netesi a dom mam plny haraburd.. V rodine mam odstrasujuci priklad)..

Tak som sa s nimi dohodla, ze mojim detom budu davat po jednom darceku, lebo ked sa to znasobi poctom darcov a deti tak sme ako male hrackarstvo.. Samozrejme ze jedina to dodrzujem.ja a citim sa ako debil vzdy.. Vsetci k tomu jednemu darceku pribalia milion dalsich blosti, akoze malickosti..

Takze u nas to je tak: Nasim detom kupujeme darceky na meniny 2 (mozu si vybrat same), na narodeniny vyberieme my 3, a na vianoce 4 darceky - mimo sviatkov zasadne nekupujeme, iba na dovolenkach a bolestne po ockovani napr...

Detom v sirsej rodine - kazdemu dietatu kupujeme jednu vec ci hracku, vzdy kvalitnu, ale taku aby sa zmestila do naseho rozpoctu.. Tiez nedavamnic len tak, ale iba na sviatky..

Najhorsie sa vybera dospelym detom a skoropubertakom na vianoce.. Takze tym dospelym davam poukazky, tym skoropubertakom som kupila malickost (babam kriedy na vlasy a chalanovi trezor) a k tomu im dam tiez poukazku prvy krat.. Ostatnym hracky.. vzdy sa rodicov pytam na zameranie a vyberiem podla naseho rozpoctu..

anketkarka
autor
5. nov 2017

@hradnapani no nevieme si co kupit, lebo sme malo spolu...nepozna nepozname tak dobre obdarovanych...a stale si navzajom volame, ze co kupit a aj tak to stale dopadne tak, ze nie som si ista ci som dobre kupila...A tak rada by som videla iskricky radosti v detskych ociach...keby sme boli casto spolu, tak presne viem co koho potesi...s cim sa rado hra a co uz ma...ale takto je to len trapenie pre kupujuceho a ziadna radost dietata...tak preto...a nase maju malo hraciek a potesia sa kazdej, ale ine deti mam skusenost, ze maju toho vela a nevedia co s tym...a aj ked sa aj moje deti potesia novej hracke, ked to nie je ich salka kavy, tak je to len leziak...skoda penazi...ja si peniaze vazim a nerada ich vyhadzujem len tak na hluposti...

sendy1977
5. nov 2017

@jana_eyre čo myslíš pod dospelým deťom? Mm neteriam, sme už minulé Vianoce nič nedali( predtým sme dávali peniaze) . Jedna už ukončila VŠ a druhá ešte študuje na VŠ.

jana_eyre
5. nov 2017

Pre mna su moji synoci a neter deti aj ked su uz dospeli.. Resp.volam ich tak veobecne - jeden ma 18, druhy 21 a najstarsia neter ma uz 24 a vlastny byt..

jana_eyre
5. nov 2017

@sendy1977 a este - ja im davam aj ked su dospeli a zarabaju, neviem preco.. Proste sme to tak nechali a nemenili..

anketkarka
autor
5. nov 2017

@jana_eyre tiez kupujeme ako vy...len narodeniny, meniny, Vianoce, Mikulas(lebo neuznavam sladkosti a v dnesnej dobe sa to s nimi prehana...ako so vsetkym) a bolestne pri odbere krvi...ale deti v rodine to nemaju rovnako a bezne dostavaju kadeco, ked sa predhanaju stari rodicia...a aj ja som stale za tu hlupu, ze jedina dodrzujem darcekove dohody...snazim sa rodinu naucit, ze oslavy su na to, aby sme sa stretli a nie o darcekoch...tak len deti su este male, aby to chapali...

vevesh
5. nov 2017

@anketkarka treba sa spytat, co chcu a ak Vam povedia co, tak to kupte a nerieste ( teda ak to niesu astronomicke dary) - ja kazde vianoce poviem , co chcem a to, co mu kupia naviac alebo ine, nemilostdne podaruvavam alebo predam a neriesim....moje deti maju milion hraciek, a davam dotycnym aj lacne altetnativy, co som schopna akceptovat,ak im niekto chce silou mocou kupit, a ak neposluchne a kupu naviac alebo ine, tak bohuzial - mam len jeden byt a urcite nema byt zasypany typom "ved nieco treba"...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz