icon

Dvojročného syna som aktívne nosila. Oplatí sa mi kúpiť kočík pre druhé bábätko?

6. máj 2022

Ahojte mamky nosnice. Naozaj sa pýtam týmto príspevkom len mamičiek, ktore aktívne nosia. Mám dvojročného synčeka, ktorý od narodenia kočiar nenávidel a tak som bola nútená si rýchlo nájsť šatky a nosiče a nosiť. 🙂 Zvykla som si a aj teraz sa ešte celkom často túlime týmto spôsobom. Čakám však dieťatko číslo 2 a rozmýšľam, či vôbec do kočíka ísť. Mali sme Stokke s plnou výbavou. Úplne som ho zbožňovala, on nie a nakoniec sme ho museli predať úplne pod cenu, lebo ho nik nechcel. Zavadzal nám doma rok. Radšej by som teraz investovala do šatky, alebo nového nosiča, ale neviem. Aké máte skúsenosti? Kupovali ste pre druhé dieťatko kočiar, alebo ste stavili na istotu a nosili? Tandem mi neprekáža. Nosím veľmi rada. 🙂 Ďakujem za váš názor.

Strana
z2
ajka0207
6. máj 2022

Ja som prvé dve iba nosila, do toho pol roka, pri treťom som kočík mala, skúsila som to raz a ona sa chce stále kocikovat, takže viac kocikujem ako nosím :D

jana_eyre_2
6. máj 2022

Ja mám tri deti, na nosič som prišla pri druhej dcére.. nosila som dosť veľa, ale kočík sa občas hodil, dalo sa v ňom nosiť veci a prebaliť ak bolo treba, občas odviesť staršieho súrodenca.. tretieho som nosila veľmi často, kočík sme mali ale tiež.. nikdy sme nekupovali nejaký drahy, ale prakticky, menší.. ja kočíky nejako nemusím, mám radšej keď deti behajú, ale občas sa proste hodí, najmä keď bábo spí a ty môžeš byť celá len pre staršieho.. lebo keď je bábo stále na tebe, je to predsa len nejaké obmedzenie, aj keď je nosič/šatka super pomoc v tom že ruky sú stále voľné.. proste ja mám najradšej to kombinovať podľa potreby..
(Fotka je z veľkého výletu, keď najmladší spal v nosiči a starší boli tak únaveni, že zaspali v kočíku brata 😅)

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
angel993
6. máj 2022

Nosila som väčšinou iba doma na uspávanie, obe deti spali aj v kočiari. Ale keď som mala mladšieho v nosiči, kľudne som aj staršieho na ruky zobrala. Vekový rozdiel máme 2 roky. Starší od roka nechcel byť v kočiari. Pri mladšom sa vozí na stupienku za kočiarom. Ale išli sme už aj tak, že mladší v nosiči, starší na rukách aj odrážadlo som niesla. Ale to bolo len v extrémnych prípadoch keď sme stretli psa a starší má panický strach zo psov.

yoxinka
6. máj 2022

Mám odnosené 3 deti a kočík som mala. Mala som asi 5 šatiek, dva nosiče a kočík. V istom veku tam už chceli byť a bolo to fajn. Ja nie som nejaký extrémista, ja proti kočíkom nemám nič a keď v ňom dieťa bolo ok, tak sme kočíkovali. Prvého sme nosili najviac, ale pri dvoch a troch deťoch som už celkom ocenila, že nemám voľné len ruky, ale aj celé telo pre staršieho súrodenca, prípadne som mala v kočíku nahádzané všetko od plienok, jedla, oblečka až po odrážadlo. Lebo ono je fajn, keď máš jedno dieťa a v ruksačiku si nesieš veci preň, ale keď máš deti dve a potrebuješ veci pre bábo, plus pre staršie dieťa, tak kočík nie je úplne blbosť, keď trávite veľa času von ako my. Ja by som na tvojom mieste kúpila bazárový športiak asi. 🤷‍♀️

matkahelka
6. máj 2022

kazde dieta je ine, nasilu sa nosit nebude, ak nebude chciet, bez ohladu na to, ze ty to preferujes. moja v satke vydrzala presne 5 minut, skusala som to snad 20x a nikdy dlhsie nevydrzala. je vyslovene kocikova, cele dni v kociku- hra sa v kociku, cez den spi len v kociku. a na tu chrbticu naozaj pozor, teraz si mlada a plna entuziazmu. na stv bola presne o tom relacia, ako ta chrbtica z dennodenneho nosenia 15kiloveho dietata trpi a svoju dan si to vyziada. presne tam lekari na to poukazovali, ze moze to byt super truper ergonomicky nosic, ale jednoducho chrbtica cloveka nie je od prirody stavana na taku dlhodobu zataz. a od krcnej, cez krizovu, konciac platnickami, vsetko trpi.

nevenka
6. máj 2022

@janickacrazy moje vsetky 3 kocikove boli. Stredne vrestalo, ked som sa ho snazila dat do satky. Potom mi zistili hypertyreozu a to som bola spotena a unavena jak kon po pretekoch, len kym som sa obliekla s detmi. Nosit sa mi proste ani nedalo. Len neskor nosic na kratke vzdialenosti a uspavanie. A mna chrbtica boli aj z tej diagnozy, darmo by som nosila spravne. Este diastaza k tomu a konecna...To je ten druhy pohlad, netreba byt dogmaticky ani jednym ani druhym smerom.

@anjelicek26 ti dobre poradila podla mna, kupit hlboky lacny, co nebudes lutovat, ked by sa aj nevyuzil.
My sme mali 3 kombi z Polska Camarello za 270 eur, kupovali sme ho pred takmer 9 rokmi a odvozil 3 deti. Aktualne mi v nom spi dieta cislo 3. Nezmar.

Poznam uz nazor viacerych fyzioterapeutov, ze pouzit satku, nosic, na presun z bodu A do bodu B ano, ale nie cely den v tom mat dieta. Dieta uz sa ma postupne po porode vystierat a zapajat HSS dvihanim noziciek v lahu napriklad, nie byt stale v klbku. Tam si tie svaly nespevnuje. A pre matku, co ma diastazu a nevie spravne dychat, tak ta si to cele len zhorsi tym nosenim. Lebo to proste "neudycha" tu spravnu posturu. Vacsina mamiciek si len podpori tu tehotensku lordozu, a vypuci brucho. Pri celodennom noseni urcite.
Takze su nazory pre aj proti, ja ich respektujem, len podavam ten iny pohlad, o ktorom sa malo v suvislosti s nosenim, hovori. Kazdy si to musi napasovat sam na seba a svoje dieta.

Pre mna osobne je nosenie narocne, ja zboznujem kocik, idem na nakup, nalozim do kosika veci, odveziem. Ponosim chvilku, ako mam chut, alebo dieta ako ma chut a tak. Striedame to. Ale drobec ma uz 16 mesiacov a uz chce chodit, a hoci je drobcek, lahucky oproti inym detom, tak ho nosim uz minimalne.

mamka1984
6. máj 2022

Ja nosím už vyše dvojročnú slečnu. Tiež som mala Stokke nachystaný a doteraz nám len zavadzia. Nosenie je pre mňa super. Mám skoliózu a teda dvíhať kočík do MHD, na medziposchodie k výťahu a podobne by som nechcela. Ak by sa nám ešte podarilo bábätko, kočík dopredu v žiadnom prípade kupovať nebudem. Radšej rozšírim našu zbierku nosičov a šatiek 🙂

yoxinka
6. máj 2022

@nevenka
Ja síce mám odnosené tri deti, ale s tou chrbticou súhlasím. Ja som mala diastázu, o ktorej som nevedela a pri nosení ma boleli kríže stále. Snažila som sa nosiť správne, byť vystretá atď … Nosiť som musela, deti v kočíku byť nechceli, baby mali hrozný reflux, deti na mne stále. 2 roky po treťom pôrode sa mi chrbát doslova rozsypal. MR nález strašný, povysúvané platničky v drieku a krku a platnička L5/S1 prasknutá, vytečená, útlak nervového koreňa, strpnútá pravá noha, bolesti škoda reči 🙁. K tomu totálne nefunkčné brušné svalstvo, jeden nefunkčný nerv a je z toho momentálne už vyše roka!!! pravidelnej rehabky. Neľutujem, že som nosila, ale je tam fakt mega dôležité v akom stave je chrbtica a dýchať 90% žien správne nevie, čo je kľúčové, mňa to učili až fyzioterapeuti.

elizabet173
6. máj 2022

@coccinellaseptapunktata každá mamička si samozrejme urobí tak, ako jej to vyhovuje. Mne dieťa v kočíku spávalo vonku hodiny a hodiny, ak by som ho nosila, zďaleka by toľko času vonku netrávilo. Neviem, možno aj to prispelo k tomu, že neviem, čo sú to detské choroby, kašeľ, sopeľ a to ani v škôlke nie

matkahelka
6. máj 2022

@elizabet173 presne! moja mala je od rana do vecera v kociku na balkone. ci prsi, ci snezilo, vzdy. nadojci sa, odgrgne a uz je vonku. v kociku sa pohra, pospi. mam odskusane na starsej, ze toto je top na imunitu.

@matkahelka áno, to je predsa super, ale autorka sa pýtala na názor výlučne nosiacich, pretože tam je pravdepodobnosť, že dieťa v tom kočíku byť nechcelo a preto tá žena výlučne nosí. Takže áno, každý si vyberie, čo mu vyhovuje, zároveň však dieťa si vyberie čo vyhovuje jemu 🤣 a mama sa prispôsobí 🤷‍♀️
V tomto zmysle bol aj môj pôvodný príspevok a zároveň reakcia na to, že kočík je dobrý na kočíkovanie pre rodinu a tak.

autor
6. máj 2022

@elizabet173 a myslíte, že v nosiči som s ním chodila po dome? Čo spánok, to čerstvý vzduch. On spal len pri chôdzi 🙈🙈🙈

elizabet173
6. máj 2022

Sú deti, ktoré spia, aj keď kočík stojí, takže sú na balkóne, na dvore v kočíku počas všetkých denných spánkov, u novorodenca aj viac ako sedem hodín. Okrem toho v šatke, v nosiči vždy, keď mamina niekde ide. Čo si neviem predstaviť pochodovať s dieťaťom sedem, osem hodín denne po vonku, keď má mamina na starosti domácnosť a ďalšie deti. Preto som písala o takmer nonstop pobyte vonku a výbornej imunite. O práci, alebo štúdiu popri MD ani nepíšem. Každá si to predsa zariadi tak, aby to bolo čo najlepšie pre jej dieťa, pre ňu a pre zbytok rodiny.

emjee
6. máj 2022

Ja som vylucne nosila, mali sme aj kocik, ale syn tam proste nechcel byt. V 1,5roku som isla spat do prace, doma ostal manzel a ten ho nosil tiez. Aktivne (denne) sme nosili do 3 rokov, prilezitostne az do 5. Kedze mame len jedno dieta, dalo sa to zvladnut. Keby sme mali druhe v kratkom casovom rozostupe, kupila by som sportak s polohovanim do lahu pre starsie a mladsie by som nosila.

autor
6. máj 2022

@elizabet173 pobavila ste ma...aj ja hovorím o aktívnych 7,8 hodinách chôdze na čerstvom vzduchu...je mi ľúto, že moje nedokonalé dieťa nedokázalo spať na balkóne... 🙈 Ale aspoň som vďaka nemu mala postavu po pôrode ako lusk 👌👌👌

maris5
6. máj 2022

Ja by som nekupovala a pockala co bude. Ja som prveho nosila, aj na tury sme chodili. Druhe som nevladala, skor nosil manzel. Mna druhe tehotenstvo celkom zmorilo a nevladala som nosit. Tak by som pockala a ak bude treba kupila by som z druhej ruky.

janickacrazy
6. máj 2022

Wau, tak to tá obdivujem, ale s dvomi deťmi to asi už bude náročnejšie. Ja som bola celkom rada, že môj tretí spával výlučne v postieľke doma. 😇

amelie2017
6. máj 2022

Dcera mala 3 a pol, ked sa narodil maly, planovala som viac nosit, ale malemu sa kocik pacil. Zaspal aj na 2 hodiny a ja som sa mohla uplne volne venovat starsej dcere. Smykat sa s nou, nahanat za loptou, behat po preliezkat, hrat v piesku. To by sa s babom v satke robilo tazko. Kupila by som aspon bazarovy

elizabet173
7. máj 2022

prosím ťa upokoj sa, prečo taký tón? Písala som niekde, že nemáš ideálne dieťa? Iba si to neviem predstaviť toľko hodín chodiť pri ďalších deťoch, domácnosti, záhrade a zvieratách. Pri prvom ešte možno, pri ďalšom veľmi nie. Píšem stále nech si každá mamička urobí tak, ako vyhovuje jej a jej dieťatku. Keď si rozhodnutá nosiť, tak nos, kočík prípadne kúpiš aj keď bude dieťatko na svete a nemusíš tu prskať len preto, že si niekto dovolí mať iný názor. A to vykanie netreba, tu si všetky tykáme

amelie2017
7. máj 2022

Inak zalezi aj od dietata, nas v nosici pokuka, poobzera a potom zacne besniet, odsuvat sa, mykat sa. On nie je kontaktny typ. Dcera ta by sa na nas nahradsej nalepila, keby mohla. Ak neplanujes kupit, maj aspon nejaky vyhliadnuty.

sakaca
22. máj 2022

ja mám dve deti, prvá kočíkovanie aj 3 hod spala, druhá kočiar ani vidieť až do 9mesiaca. takže bud si kup len nejaký bazarikový, aby si vyskúšala alebo potom až športový, alebo ked sa narodí vyskúšaj u kamošky nikde kočík a uvidíš. za mna investícia do drahého kočíka so suoer vychytavkami zbytočná, hlavne ak je to 3 kombinácia.

Strana
z2