icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

nellye9
5. mar 2021

Mňa veľmi prekvapuje, že Boh, Alah (ktokoľvek) nemá na programe dôležitejšie veci ako prikazovať, čo sa môže/nemôže jesť a ako sa treba vhodne obliecť? Naozaj sa to vylučuje? Nemôžem žiť vieru vo svojom srdci a zároveň si dať bravčový guláš v minisukni na terase? Pretože príkazom/usmerneniam v rámci správania sa (myslím teraz konkrétne desatoro, že nepokradneš, nezabiješ, atď, určite sa nájde ich ekvivalent aj v Koráne, tak tým rozumiem), ale ako sa stravovať to mi príde ako buzerácia.

dahliaa
Autor odpoveď zmazal
zuzitko74
5. mar 2021

@nellye9 Niektoré predpisy majú zmysel. Napríklad Židia už od staroveku oddeľujú mäsité jedlá od mliečnych. Niekto povie, že je to buzerácia. Lenže, moderná veda zistila, že ak konzumuješ jedlá s obsahom železa spolu s jedlami s obsahom vápnika, tak si navzájom blokujú vstrebávanie do organizmu.
Alebo taká obriezka na ôsmy deň po narodení. Židia dostali tento príkaz už od Abraháma. Moderná veda zistila, že vtedy má novorodenec najlepšiu zrážanlivosť krvi, čiže ak by obrezávali skôr, tak by im to bábo mohlo vykrvácať.

dahliaa
5. mar 2021

@nellye9 Píšeš, že Allah (Bůh) nemá na programe důležitější veci ako.... Bůh je Všemohoucí, Všemocný, Stvořitel. Není nic, co by pro Něho bylo nemožné. Vše se děje s Jeho vůlí. Je tedy nesmysl psát ,,že Boh, Alah (ktokoľvek) nemá na programe dôležitejšie veci ako prikazovať..." Pokud jsi četla Korán, Sunnu, tak jistě víš, že se netýkají jen zákazů, příkazů, doporučení. Vše co chtěl nám sdělil v Písmech, seslal nám Proroky...a je jen na nás, jak budeme Jeho zákon dodržovat. On ví, co je pro nás nejlepší, proto nám ukázal správnou cestu, jak žít, proto Jeho příkazy, zákazy, doporučení bychom se měli držet. On ví vše nejlépe, On je stvořitel nás a všeho okolo. Proto sedět v minisukni na terase, před cizími muži a pojídat vepřové není pro nás správné. On ví proč. Popravdě ani mně (nyní bez ohledu na Korán/Sunnu) to nepřipadá jako slušnost. O vepřovém ani nemluvě. Každý ať si nosí, konzumuje, co chce, ale nikdo před Bohem v soudný den neunikne. On nám ukázal cestu, jak žít správně zde na tomto světě, který je zkouškou a i nám ukázal, co nás po smrti čeká. K tomu, aby nám dovolil vejít do Ráje, musíme mít i pokoru, poslušnost a víru v Něho a to, co nám seslal.

vevesh
5. mar 2021

@nellye9 v kazdom nabozenstve mas obmedzenia v jedeni a obleceni- niekde viac, niekde menej. Aj hinduisti, zidia, budhisti, zoroastrijci atd. maju obmedzenia.....

lenkakravcova
autor
5. mar 2021

@nellye9
Všetko čo Boh stanovuje, má svoj zmysel, aj keď my ho na prvý pohľad vidieť nemusíme.

Áno, sú dôležitejšie veci. Jedlo a predpisy jeho týkajúce, nie sú najdôležitejšími zákonmi, ktoré nám Boh dal. Rovnako oblečenie.
Najdôležitejší zákon islámu je:
veriť v Jediného Boha - čo ústi do dodržiavania zákonov, ktoré nám dal. Od najväčších, ktoré majú prioritu (spravodlivý život), až po takéto maličkosti, ktoré nám uložil len pre ochranu našej spoločnosti a nášho zdravia.

Moslimovia nejedia bravčové mäso kvôli viacerým dôvodom. Môžeme sa na to pozrieť z troch hľadísk:
1.) zdravotné hľadisko (dôvod srdcovo cievnych ochorení a vysokého cholesterolu, trichinelóza, tenióza)
2 .) etické hľadisko (vysoko vnímavé a citlivé zvieratá)
3.) náboženské hľadisko (príkaz a poslušnosť)

Pri odeve je najväčším činiteľom vplyv na spoločnosť. Čím sa muži a ženy odievajú vyzývavejšie, správajú vyzývavejšie, tým vzrastá %tuálne nevera - najčastejšie ide o neveru na pracovisku. Slušnosť v tomto ohľade pomáha predísť zbytočným problémom, štiepeniam rodín...

lenkakravcova
autor
5. mar 2021

@zuzitko74 Vidíš, toto o tom 8.dni som nevedela zase ja, vďaka za informáciu. Nikdy ma to nenapadlo zisťovať, prečo to majú takto presne stanovené 🙂

nellye9
5. mar 2021

@zuzitko74 ako fakt, prečo je to ôsmy deň je to zaujímavé.
Ako presadzovanie si svojej viery na bezbrannom dieťati, takýmto zákrokom, je to na zamyslenie. Po odporučení lekárom zo zdravotného hľadiska, pochopím. Všetkých zaradom, lebo treba ôsmy deň s tým sa nestotožňujem. Každý by mal mať právo rozhodnúť o svojom tele.

lenkakravcova
autor
5. mar 2021

@nellye9 Nikde som čítala štatistiku, že medzi Židmi (Izraelitmi) je geneticky podmienená fimóza u vyše 70% chlapcov. Musela by som to dohľadať, ale vysvetľovalo by to tento príkaz. Ak by mali mať tí muži obriezku v dospelosti, so stehmi, asi by to 2x príjemné nebolo :-/

V isláme je mužská obriezka sunna (doporučená, dovolená), ale nie je fard (prikázaná).
My sme ju synovi nedávali.
Ženská obriezka je zakázaná, rovnako tak tetovanie.

zuzitko74
5. mar 2021

@nellye9 Židia boli v tom čase národom žijúcim na púšti a obriezku určite nevynašli oni. Robili ju v tom čase mnohé okolité národy, napríklad aj Egypťania. Bol to v podstate preventívny zákrok, piesok za predkožkou asi nebol veľmi príjemný zážitok.

zuzitko74
5. mar 2021

@nellye9 Právo rozhodnúť sa o svojom tele je aj pre mňa veľmi silný argument. Preto moje dcéry nemajú prepichnuté uši, nenosia náušnice. Preto som aj súčasťou cirkvi, ktorá krstí dospelých ľudí, ktorí si svoje vierovyznanie vybrali sami.

nellye9
5. mar 2021

@zuzitko74 aj pre mňa, ja som bola vychovaná striktne katolícky, ale nenašla som sa vo viere, zatiaľ žiadnej. Manžel je na tom rovnako. Naše deti si vyberú samé akú vieru a či budú mať. Keď sa rozhodnú ako dospelé, budem rada, že našli svoju cestu.

lenkakravcova
autor
15. mar 2021

@nellye9 Netreba to siliť. Niekedy človek dlhú dobu nič nenájde, čo by ho oslovilo, inokedy po mnohých rokoch môže naraziť na niečo zaujímavé len tak akoby zhodou okolností. U nás v rodine má takmer každý trochu inú vieru, vyznanie 🙂

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
ktochytavzite
3. máj 2021
lenkakravcova
autor
4. máj 2021

@ktochytavzite
Ja som názoru takého, že je dôležitejší tento aktuálny život, ako nejaké úvahy o tom, či reinkarnácia existuje, alebo neexistuje. Ak áno, dozvieme sa to. Ak nie, tak nie. Tak či tak je dôležité sústrediť sa na to, aby sme v tomto aktuálnom prítomnom živote splnili to, čo je od nás očakávané 🙂 (ak by existovala, tak sa budeme mať potom lepšie, a ak nie, tak platí ten istý princíp). Hlavne je mať naporiadku všetko TU a TERAZ, lebo človek nikdy nevie kedy je jeho posledný deň.

Ale ak by som pripustila nejakú možnú reinkarnáciu, tak určite nie v zmysle reinkarnácie do nejakých iných živočíchov alebo tak. Možno len pre tých, ktorí sa napr. nenarodili, lebo sa stala nejaká nehoda a tak budú mať druhú šancu na život. Inak pochybujem, žeby to takto fungovalo, že dokola sa rodiť a zomierať. Nehovorí o tom ani judaizmus, ani kresťanstvo, ani islám ani bahájci - keď porovnám všetkých monoteistov.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
4. máj 2021

@lenkakravcova ak by reinkarnacia bola akceptovatelna, tak nie preto, aby clovek zomieral a rodil sa, ale aby sa skusenostami vyvijala jeho dusa. A bez realnej skusenosti mnohi ludia nevedia postupit o level vyssie. Z cistej hmoty do jemnejsich vibracii... Az ked pociti dosledok svojich cinov, az vtedy to s nim dokaze pohnut. A kedze to nie je mozne vsetko stihnut v jednom zivote, tak mozno reinkarnacie? Neviem, nepamatam.... 🤷‍♀️

eva8
4. máj 2021

Ahojte 🙂 Ako sa celkovo dari v case pandemie?
@lenkakravcova dakujem
@ktochytavzite necitala som linky, napisem moj postoj.
Ako dieta som sa otca spytala na reinkarnacii - vsak tie dusicky by sa v tom nebi premnozili 🙂 Dostala som odpoved, ze podla Biblie sa vsetci postavime pred p. Boha v den sudny.

Pod reinkarnaciou som nemyslela na nejaky kastovy system, reinkarnovat sa do nejakeho zvieratka ci podobne.

Teraz vsetko povazujem za energiu. Sme "separovany celok" 🙂 A tak mozu deti vraviet nieco, o com nemali moznost citat alebo pocut a naozaj sa to stalo.Tak ako p. Boh je večný a vsadepritomny, tak i minulost, pritomnost a buducnost mozu prebiehat sucasne, prelinat sa, viditelni rozoznatelni duchovia mozu byt hologramy, neviditelni, ci bez tvare, su vsetko energia, ktora moze pomoct, skodit, alebo len tak existovat, pripadne sama ziadat o pomoc.

Ked precitam linky, napisem aj k tomu. Celkovo som taky "materialny" pozemsky typ, zijem tu a teraz 🙂

lenkakravcova
autor
4. máj 2021

@0silvia0 Hm. Zaujímavé zamyslenie sa. Ktovie ako to je 🙂
Som našla niečo v Koráne na túto tému:

2:28. Ako môžete odmietnuť vieru v Boha a pritom ste boli mŕtvymi a On vám dal život a potom vás nechá umrieť a potom vám život dá a potom k Nemu bude váš návrat.
6:60. On je ten, kto vás berie v noci a vie, čo ste získali cez deň, potom vás vzkriesi znova v ňom, aby sa naplnil čas stanovený. Potom bude k Nemu váš návrat a potom vám oznámi to, čo ste konali.

Koľkokrát sa to môže opakovať sa tam nepíše 🙂

lenkakravcova
autor
4. máj 2021

@eva8 Momentálne začíname 3. tretinu Ramadánu 🙂 Takže onedlho sú tu sviatky.
Minulý týždeň sme už niečo piekli (aj sme to už pojedli) :D Budúci týždeň ešte do škôlky chcem synovi vyzdobiť medovníčky pre spolužiakov a učiteľky, a upiecť baklavu (pistáciovú s medom, čo mi dala kamarátka recept) a skúsiť maslové pagáčiky.
Teraz som mala kus viac objednávok na dakanur-e (kvôli blížiacim sa sviatkom), pomedzi to, keď si nájdem čas píšem na blog na postoji, a tak. ako stále. Kamilka už má 8mesiacov, tak už je s ňou celkom aj zábava 🙂 a Martinkovi konečne otvorili škôlku pred 2t takže som rada, že sa pohrá s rovesníkmi znovu.

Vy ako? 🙂

ktochytavzite
4. máj 2021

mna taujalo hlavne tie pribehy deti,to je take zvlastne,nemyslim ze je to vymyslene,aj jedna diskusia z nedavna je tu ,ja si tiez myslim ako @0silvia0 ze niektore duse sa tkto mozu opt nrosit aby odpykali nieco ,co v zivote zle urobili alebo ak nahle umreli.

0silvia0
4. máj 2021

@ktochytavzite deti vraj maju do urciteho veku otvorene vedomie, cize si mozu nieco pamatat, len to nevedia spracovat. Nemusi to byt podla mna len odpykanie si, len prirodzeny vyvoj cloveka, aby prisiel casom do jednoty, z ktorej vysiel. Dusa sa musi naucit spracovat a prezit nenavist, zavist, zlo, dobro, bezcitnost aj citlivost, lasku i nelasku, odpustenie a mnoho inych veci a jednoducho za jeden zivot to nestihame....
Ked ta zaujima tato tema, precitaj si knizku od elisabeth haich: zasvätenie, alebo 7 zivotov od marcela vaneka. Tam to mas vysvetlene ako to funguje...

eva8
5. máj 2021

@lenkakravcova 😀 koniec Ramadanu som prirovnavala k Vianociam. A ty pecies perniky 🙂 A ake pekne! Velmi rychlo ubehol ten cas, mala uz je velka 🙂
Vlastne aj pre mna je najdolezitejsi tento zivot, rozdavat dobro, najjednoduhsie by bolo, keby sa vsetci ludia mali radi 🙂
Vsetko dobre prajem, radost z deti, zo zivota ♥️

lenkakravcova
autor
5. máj 2021

@eva8 Tak tak. 😀

Inak ženy neviem ci poznáte túto publikáciu. Ak nie tak možno to bude pre vás zaujímavé čítanie. Je o slovenských konvertitkach k islamu (dôvody, životné postoje, príbehy). Sú to reálne osoby. Niektoré z nich aj poznám. Tak ak by niekto hľadal nejakú literatúru ktorá je založená na skutočnosti, tak túto publikáciu odporúčam: Moja voľba.
Je aj zdarma na stiahnutie tu:
https://d1.islamhouse.com/data/sk/ih_books/sing...

ktochytavzite
5. máj 2021

@0silvia0 dakujm,uprimn nvm kde je pravda ale tue deti,tych 10 ak si citala v odkaze ma ocarili,myslim si ze si nevymyslaju a to je zvlastne.Ale v maju ma byt nejaky program kde sa vedecky bude zaoberat co je oi smeti,mozno si to oozriem.

ktochytavzite
5. máj 2021

@lenkakravcova Lenka a aj kojis?Zvladas to ori detoch?Ako bez vidy a kavy nvm ,nvm ,pre mna najvatsia obeta by ta kava bola;)

lenkakravcova
autor
6. máj 2021

@ktochytavzite Nie, nedojcim už. Dcérku som odstavil a keď mala približne 6mesiacov. Veľmi som schudla a dojčenie ma už nad mieru vyčerpávalo (zo 60kg na menej než 45kg, len dojčením). Snažila som sa dopovať vitamínmi, ale už som to nedávala tak som ju odstavila a prešla s nou na umelé mlieko. 🙂

Našťastie ja kávu nepijem, takže toto mi nerobí problém. 😁 Ale viem si predstaviť kavičkárov aké musia mať nutkanie. 😀
Teraz mam osobne pár dní oddych od pôstu (počas cyklu), zajtra začínam znovu pokračovať v ramadane, keď už budem okej. ☺ Ten prvý deň mi príde asi najťažší. Kým si zvyknem na to nejedenie, nepite počas dňa. Na taky tretí, štvrtý deň to už býva vporiadku, telo si privykne na iný režim stravovania.

lenkakravcova
autor
6. máj 2021

@dahliaa
@vevesh
Vy ako prežívate, resp pokračujete v Ramadáne? 🙂