Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@0silvia0 Jaaj. Ja som je odpovedala na ten Bosniansky, tak som to zamotala nechtiac.
@vevesh ja chaoem ze ked tam vtrhli zidia tak to nebolo ok ale uz to je minulost a kvoki tym derim by som sa snazila najst riesenia.Ale oni nechcu sa zmierit,radsej sa budu takto nicit,pretoze to nieje o detoch o mieri ale o ich evu uz aj.Skratka ked si sami nechcu pomoct tak co my s tym narobime?Nic
@ktochytavzite a židia vyhrajú, podporil ich Trump, narástli im ešte viac rožky, majú lepšie zbrane, silu. Trump nezaviedol svojimi "zmluvami" mier, ale ďalšiu "genocídu". A zvyšný svet bude nadávať na Arabov a Islam.... Však teroristická islamská organizácia Hamas a mentalita orientálcov.... :( O mne sa vie, že pre mňa Islam nie, ale tu ide o niečo úplne iné a vyústi to to nelásky k moslimom, k ľuďom... :( A potom k rozbrojom aj v iných krajinách a pozeraní sa na "inofarebných" inými očami. Tak ako pri černochoch. Koľkí sú proti BLM?
Joj, všetko pletiem dohromady, prepáč @lenkakravcova
@ktochytavzite este raz, ak ta niekto bezdovodne vystahuje z domu, pojdes? Len tak, bez zabran si zbalis veci, nechas im cely majetok a imigrujes do uteceneckeho tabora ktovie kam, kde nemas ziadne prava a delis sa o jedlo, bytie s tisickou ludi a nikdy z neho nevyjdes (a s najvacsou pravdepodobnostou ani deti)- kvoli detom sa vsetkeho vzdas? Vazne?!?!Hlavne ze pri imigrantoch sa kazdy hrdy slovak bil do hrude, ako on vezme zbran do ruky a ide branit vlast.....a teda ja by som pri takomto bezpravi urobila tiez, lebo ti ludia praveze bojuju za buducnost svoju a svojich deti. To, co zazili zidia za 2sv. praktikuju oficialne na palestincanoch, lebo prave vdaka holokaustu "maju na to pravo" a vsetci si tu na zapade malujeme kriziky, lebo je to daleko a 2sv. A holokaust sa nas netyka.....
@eva8 Keď už si tu dala BLM, tak osobne si to ani neviem predstaviť aké to musia mať ťažké (s hľadaním si prace, s docenením...) černosi vyznávajúci islam v USA.
To musí byť dosť zložité patriť do minoritneho náboženstva (v USA), ktoré majorita neznáša a zároveň patriť do inak farebnej komunity.
@lenkakravcova černosi v usa sú aj kresťania. Však tie rôzne spevy v kostoloch, ich hlasy sú svetoznáme
@lenkakravcova inak, tí nie klasicky bieli musia preukázať zväčša viac snahy a "poznatkov", kým im začnú veriť. Aby sa tomu vyhlo, nastáva pozitívna diskriminácia. Ja som naivka, ja verím, že niektoré problémy, ktoré si vlastne samo ľudstvo vytvorí kvôli predsudkom, ktoré vznikli aj na základe skúseností, sa pokúšajú vyriešiť aj na základe pokusov a omylov
@eva8 Hej to viem. Len som rozmýšľala ze ti, ktorí sa hlásia k islamu a sú čierni tak majú ešte "jednu komplikáciu navyše" pri hľadaní práce atď. Biely kresťan v USA asi nebude, po tom aké sú tam medzi tými komunitami vzťahy, skákať od radosti ak sa mu na pracovné miesto prihlási moslimka černoška (aj keby mala kvalifikáciu tipujem, ze uprednostní bielu krestanku, alebo aspoň bielu ženu, alebo aspoň ženu kresťanku). Nechcela by som byť i v ich koži.
A presne ako píšeš, je to kvôli predsudkom, ktoré si ľudia sami vytvárajú.
@lenkakravcova na niektorých VŠ je dobré, že pri hodnotení písomných skúšok sa berie miesto mena "číslo". Tým pádom žiadna diskriminácia ani čo sa týka pohlaví, rás, či náboženstiev
@eva8 zatial som konkretne kroky nezachytila, kedze maju dolezitejsie veci na praci (cenu ropy). Ale nejak to nevidim, ze by sa chcel s netanjahum natahovat , levo izraelci maju dobru protizbran na amikoch -ich ekonomiku a zahranicne zaujmy, ktore mozu pekne krasne s mosadom prevelmi skomplikovat...
@lenkakravcova tak s tou diskriminaciou si v usa davaju velke bacha, lebo tam vies vysudit miliony. A prave preto maju kvoty, ze napriklad cernossku muslimku zamestnat musia...cize v pracovnom zivote to nie je problem. Problem je skor zabchadzanie v zlozkach, kde je tazke veci vysudit (cize budes mat skor horsieho obhajcu pri sporoch, skor ta zazaluju ci skor ta napadnu policajti alebo nepostupis na rebricku v army ako by si mala-alebo budes skakat milovymi krokmi, ak to bude pouzite v ramci ne-diskriminacie...)
@vevesh ale tak je to tam na cekim uzemi tak?Pokial viem majubto rozdekene a ziju si tam v relativnom mieri i ked obcas im tam vybuchne bomba.
Ja sa tymto nezaoberam vibec ale co viem viem ze je to tam dlho a raz pusti bombubjedna stran 2x druha stranaa.
Inak ma len napada preco im nepomoze dubaj?Alebo saudi alebo preco vsetko dovokia amerike?Ved tak je tiez dost vela penazi nie?
@eva8 s tou genocidou to bolo dobre prirovnanie,robia to teraz oni inym a este sa lutuju co orezili,kazdu nedelu na stv 2 uz nvm ako teraz ale boli reportaze o 2sv ojne uz opakujuce.Mojej sestry svatka bola na dovokenke v Izraeli a take morbidne jej dosli ako na tom cintorine stake ken kolko umrelinkedy a vek,ze to v sebe tak zivia ten holokaust stake .Indiani na tom neboki lepaie a oni na to mozno tak nespominaju.
Asi by to trebalo nejakeho novinara kt by poukazovak ze zidia v dnesnej dobe robia holokaust na oaleatincoch.
Co iem tak tam zidia v palestine zili,len potom im obsadili uzemie zidia z europy,co ani zidia niesu ale vymreti chazari,kt prihali zidovstvo a zili v okoli ruska.
@eva8 ti zidia z europy co zili v eurooe a usa su skor chazari ako etnicki zidia z jezisovuch cias
@ktochytavzite izrael manakupeny od usa "ochranny stit", ktory rakety nedovoli dopadnut, znici ich. Teraz v spravach v radii - zidovsky stat pozemny utok neplanuje zatial. Vsak naco? oni zbombarduju - videla som, ako rakety letia na obytne domy. A svieti sa v nich svetlo...
Jednoducho nerozumiem, ani nepocholim, ako ti "hore" sa nevedia dohodnut. :(
Chazari su kto? Nejaki tvrdi siomlnisti? Bohati, ktori chcu ovladnut svet?
@eva8 chazari su vymrety narod ale pravdepodobne su predkovia tych zidov z europy,aj tych jt dnes su v izraeli.Oni hazari aj orijali zidovske nabizenatvo.Tak urcite mala europa zidom dat nejake uzemir ako satisfakciu a nie ze vtrhli do palestiny este akoze legalne vtedy.
alebo sa mali zaclenit dalej do eu.
Ale zidia uz v 19 stor snivali o vkastnom state kedze nijaky nemali a nevedeli sa zackenit nikde.2sv vojna im aj vhid prisla.
Skus si kupit knihu-Ako vznikol zidovsky stat.Tak je to dobre napisane
@ktochytavzite nie, v rychlej skratke- cele uzemie do 45 patrilo palestine. Po 45 sa rozhodlo, ze zidia vdaka holokaustu maju narok na vlastne uzemie a tak im ho jednoducho spolocnost narodov dali. Samozrejme za protestu arabskych krajin. V 45 bolo vyclenene uzemie podla presnych hranic. No a odvtedy si izrael zdvojnasobil(!!) velkost uzemia, takisto posunul hranice smerom do gazy. Pri kazdom posune bol ozbrojeny konflikt, kde sa podielali aj arabske staty. Momentalne je to v tom rozpolozeni, ze izrael podporuje usa a europa (kvoli financiam a zbraniam) a hamas iran s arabmi prave kvoli nepravosti zasahu (oni izrael neuzanvaju ako samostatny stat kvoli vzniku a presidleniu "nepohodlneho" obyvatelstva z europy na ich uzemie...). A teraz islo znova o rozsirenie uzemia a presun nepohodlnych plaestincanov z ich vlastneho uzemia, aby izrael mohol zabrat dalsiu cast palestinskeho uzemia (funguje to tam tak, kde je majorita zidov, tak uzemie patri izraelu...🙄🙄).
A dubaj nepomoze, lebo nechce vojnu na svojom uzemi a rozbabrat si ekonomiku vysoky zivotny standard- velmi pekne sa za poslednych 20 rokov vybudovali, bola by sprostost z ich strany zatahovat sa fyzicky do ozbrojeneho konfliktu tisicky kilometrov od nich. Daju akurat tak financnu neoficialnu podporu, oficialnu diplomaticku podporu a cauky...
@ktochytavzite nieco sa mi mari, xe sam Boh rozohnal zidov po svete a povedal, ze nebudu mat svoj stat.
sae, kuvajt si ziju svoj bohaty standard. Som prekvapena, ze medzi sebou nesutazia, kto je viac
@eva8 tak preco by krajiny medzi sebou sutazili, ked v danom kraji je jediny hegemon - saudi kvoli mekke a rope. Jedineho konkurenta maju v irane aj to preto, ze je to ina vetva islamu...Pred 40 rokmi to bol irak, ktory bol vodca arabskej vetvy - no ale vsetci vieme, ako si nepohodlnych usa bokom odpracu....
@vevesh na Saudsku som zabudla 🙂
Podla mna, kedze maju ropu, teda bohatstvo, mozu vsetko. Chcu si podmanit nekakou lstou aj usa, ukazat, ze maju navrch. Proste byt panmi sveta.... To je len moj pocit. Len neviem, ci usa nebola presibanejsia nez Saudi... A tak zneuzivaju sa vecne bitky medzi hlavnymi prudmi islamu... Kolobeh vojen, moci, nenavisti, tuzby po bohatstve... Z kazdej strany, aj medzi sebou...
no a teraz sa mi otvorilo:
Zvonku ich neporazia, hrozbou pre Izrael je občianska vojna
Židovský štát bojuje na troch frontoch.
Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/22659748/izrael-pasmo-gaz...
@eva8 Keby že USA len tie rozbroje znaužívali, ale oni ich aj podnecovali.
@vevesh tak vidis bratiabich nepotporia,na strane izraela ale je usa oni ich podporuju,no je to aj o tom ze sa na nich vlastni vykaslali?.Izrael podporuju lebo ved ich je vela v USA tam asi ta sudrznost nepusti.
@ktochytavzite vsak penazne sa navzajom podporuju, ale je rozdiel spojenestvo usa-izrael (najmocnejsie tajne sluzby, velka financna nezavislost+ oba staty disponuju zbranami hromadneho nicenia a atomovkami), kde usa je pod taktovkou izraela (teraz maju este k vsetkemu natlak vakciny, kedze pfizer patri zidom) a rozdiel arabska liga, kde sice peniaze su, ale staci jedna bomba pomimo a cely zapad ako supy napadnu danu krajinu a padne cely stat (vid irak, syria, libya a pod.)....

@lenkakravcova no ved ten, o ktorom pise @ktochytavzite, jej som to pisala